TÜFE Enflasyon u Ağustos ayında %0.52 yükseldi. Beklentiler %0.13 seviyesindeydi. Yıllık enflasyon ise %9.79’dan %10.68 seviyesine ulaştı. Yıllık enflasyondaki artışta verinin yüksek gelmesinin yanında geçen yıl ağustos ayı verisinin -%0.29 olmasının yarattığı baz etki bulunuyor.
Gıda ve Giyim dışında yardımcı olan grup yok… Ay bazında bakarsak, gıda ve giyim-ayakkabı grupları enflasyon ‘da aşağı yönde etki yaratmış. Gıda’da düşüş sürerken, giyim ayakkabıda gerileme mevsimsellikten kaynaklanıyor. Başka negatif etki yaratan grup yok. En yüksek etki 0.33 puan ile ulaştırmada görülüyor. İkinci en yüksek etki 0.13 puan ile ev eşyasında.
Enflasyon ‘un yüksek gelmesinde bayram etkisi nedeniyle talep tarafının büyük etkisi var.
Çekirdek bozuluyor… Çekirdek tarafında ise enflasyon %9.60’dan %10.16 seviyesine yükselmiş. Çekirdek tarafındaki bozulma iyi değil. Çekirdek aylık bazda %0.49 artış göstermiş. Nerdeyse manşet ile aynı.
Bayram etkisi talep tarafını güçlendirmiş… Gıda’da yaşanan düşüş, hizmet sektöründen ve enerji ‘den gelen yükselişlerle yutulmuş görünüyor. Enerji’deki düşüşün durduğu görülüyor. Bayram etkisi talep tarafını güçlendirmiş diyebiliriz.
%8.70 hedefin büyük kısmı gerçekleşti. ÜFE’den zorlayacak sinyaller geliyor… Sekiz aylık TÜFE ise %6.05’den %6.60 seviyesine yükseldi. TCMB yıl sonu orta nokta tahmini %8.70 seviyesinde bulunuyor. Hedefin %76’sını şimdiden yakaladık. Son dört ay oluşacak veriler önemli olacak. Bu noktada ÜFE’deki yıllık artışın %15.45’den %16.34 seviyesine yükselmesini sürdürmesi zorlusürecin devam edeceğini gösteriyor olabilir.
Sonuç
Sonuç olarak, enflasyonda genel beklentiler çift haneli rakama çıkacağı yönündeydi ve bu şekilde gerçekleşti. Enflasyon beklentilerin üzerinde geldi ancak algılamalarda kırılma yaratacak düzeyde değil. Verinin ardından USDTRY kurunda 3.44 seviyesinin üzerine hafif bir yükseliş görülüyor.
TCMB sıkı duruşu koruyacak… Çekirdekteki görünümün bozulmuş devam ediyor olması TCMB’nin sıkı duruşuna devam etmesine neden olacaktır.
TCMB’ye yönelik mevcut sıkı algı sürdükçe Dolar kurunda ani agresif yükselişler beklemek yanlış olabilir. Diğer yandan, Enflasyondaki bu dalgalanma Bankaların mevduat ve kredi faizlerindeki yüksek seyrinde devamına neden olacak görünüyor. Kısa vadeli faizler %11.61 seviyesine yükselmiş durumda.
Verinin ardından Borsa’da banka hisselerine satışlar geldiğini görmekteyiz. Faizin yüksek seyrini koruyacak olması ve TCMB’nin sıkı duruşunu sürdüreceğine yönelik algılar bu tarafta kar satışlarına neden olmuş olabilir.
TÜFE yıllık bazda eylül ayında da artabilir, ekim ayında ise geçen yıl gerçekleşen %1.44 seviyesinin altında gelmesi durumunda yıllık bazda tekrar tek haneye düşme görebiliriz. Kısacası yıllık rakamda %10 seviyesinin etrafında dalgalanma devam edecek görünüyor.