ERBOS 2018/03 Bilanço Analizi, Değerleme ve Teknik Analiz

Erbosan (ERBOS) ilk çeyrekte pozitif bilanço açıklayan şirketlerden bir tanesi. Şirket 1Ç18 döneminde geçen yıl aynı döneme göre %46 artışla 20.6 milyon TL net kar açıkladı. Şirket’in karındaki artışta satış performansının etkili olduğu görülüyor.

Şirket 1Ç18 döneminde satışlarını %55 artışla 130.7 milyon TL seviyesini taşımış görünüyor. Bu oldukça iyi bir performans. FAVÖK karı ise %47 büyüme ile 20.1 milyon TL seviyesine ulaştı. FAVÖK’teki artış olumlu. masanotları

Şirket’in karlılığında ise geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık 1 puanlık bir azalış var. Çok önemli değil. Satış performansının güçlü olması çok daha olumlu. Şirket 2018 yılına %19.78 brüt kar marjı ve %16 FAVÖK marjı ile başlamış durumda. Gelecek çeyreklerdeki performans önemli olacak.

Nakit Zengini ve İhracatçı

Nakit akışı açısından ERBOS için iyi bir çeyrek geçirdiği söylenebilir. Faaliyetlerinden 25.8 milyon TL net nakit akışı sağlarken, bu rakam geçen yıl aynı dönemde negatif yani nakit çıkışını gösteriyordu. Sonuç olarak nakitlerinden geçen yıla göre 26.2 milyon TL artış sağlamış. Şirket’in Mart sonu itibari ile 96.3 milyon TL net nakitleri bulunuyor. Nakit zengini diyebiliriz.

Doğal olarak cari oran 2.45x ve likidite oranı ise 1.69x gibi yüksek seviyelerde. Şirket borç sorunu bulunmuyor.

Çinko Grubunda Satış Performansında ve Karlılıkta Azalma Var

Şirket’in satışları son yılların en yüksek çeyrek satışını gösteriyor. Satışların kırılımına bakıldığında %92’si Boru ve Profil satışlarından, %8’i Çinko Kalsin satışlarından gelmiş. Çinko kalsin satışları toplam içerisinde ufak bir miktar ancak karlılık olarak en yüksek ürün grubu. Faaliyet kar marjı açısından bakıldığında Boru Profil grubu %14 karlılık ile çalışırken, Çinko Kalsin grubu %39 karlılık ile çalışıyor. Geçen yıla göre ise Çinko grubunda karlılıkta %60 seviyesinden düşüş var. Bunda çinko grubu satışlarının geçen yıla göre sadece %7 büyümesi etkili olmuş görünüyor. Boru ve profil satışları ise aynı dönemde %64 büyüme göstermiş.

Çinko Kalsin satışlarının toplam içerisindeki ağırlığının yükselmesi gelecekte ERBOS için güçlü bir hikaye olabilir.  Tabi gerçekleşmesi halinde.

Sonuç olarak net karın 17.4 milyon TL’si boru ve profil grubundan, 3.1 milyon TL’si ise çinko grubundan gelmiş.

Döviz pozisyonu açısından ise 1.4 milyon $ döviz açığına karşılık, 1.4 milyon € ve 165 bin Sterlin döviz fazlası bulunuyor. Sonuç olarak net TL karşılığı 2.1 milyon TL döviz fazlası var. Şirket satışlarının yaklaşık yarısını ihraç ediyor ve ihracatını dolar bazında gerçekleştiriyor. Aynı şekilde hammadde girdileri de dolar bazında bulunuyor. Dolar kurundaki yüksek artış şirket’in ihracat gelirlerinde 2.çeyrek dönemde pozitif etki edecek görünüyor. Başka deyişle 2.çeyrek dönemde satış gelirlerindeki kuvvetli artış devam edebilir. Şirket kur riskini döviz pozisyonu ile yönetirken, yüksek ihracat doğal bir korunma sağlıyor. ERBOS için kur riski söz konusu değil.

Değerleme ve Hedef Fiyat

2017 yılını beklentilerime paralel sonuçlarla tamamlayan Erbosan, hedef fiyatım olan 82TL’yi geçmiş ve Ocak 2018 de 100TL seviyesine ulaşmıştı. Değerinin çok üzerine yükselen hissede kar satışları, piyasanın olumsuzluğu ile birleşince hisse 67TL seviyelerine kadar geriledi.

İlk çeyrek sonuçlarına göre ERBOS için 2018 yılını satışlarda %53 büyüme ile 600 milyon TL satış geliri ve FAVÖK Marjının %14 seviyesinde oluşacağı varsayımı ile 84milyon TL FAVÖK ile tamamlayacağını tahmin ediyorum. Net kar rakamının ise %46 büyüme ile 80 milyon TL seviyesinde olabileceğini öngörüyorum. Bu varsayımlar elbette gelecek çeyreklerdeki sonuçların ardından tekrar gözden geçirilecek.

Son iki yıllık fd/favök ortalamasının 5.6x çarpan seviyesinde olduğunu dikkate alırsak ve bu FAVÖK varsayımına göre hesaplarsak ERBOS için 6-12 aylık bir dönemi kapsayan hedef değerimi 82TL’den 108TL’ye revize ediyorum. Buna göre hisse’nin mevcut 67.15TL kapanış fiyatına göre %61 yükseliş potansiyeli bulunuyor.

Değerleme ve tahminler 2.çeyrek sonuçlarının açıklanmasının ardından revize edilecektir.

ERBOS için 5 Kasım 2017 tarihindeki önceki analizimi görmek isterseniz tıklayın.

erbos

ERBOS Teknik Analiz

Teknik olarak halen zayıf bir görüntü içerisinde olan ERBOS, güçlenmesi için 72 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını geçmesi ve ardından 74 direncinin üzerine yerleşmesi gerekiyor. Hisse bu seviyeleri aşmadıkça zayıf görünüm devam edecek. Diğer yandan 64.80 seviyesinde destek oluşturmuş durumda ve bir süredir bu seviye üzerinde tutunuyor. Aşağı düşüşlerde 60 desteği oldukça güçlü ve kritik bir seviye. Strateji olarak hissenin 74 seviyesinin üzerine yerleşmesinin ardından pozisyon almak daha sağlıklı olabilir. Hisse’nin 74 seviyesini geçmesi ile birlikte 100 direncine doğru yeni bir trend oluşabilir ve bu seviyenin aşılması ile 108 hedef fiyatımıza doğru yükseliş gerçekleşebilir.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir