Haftalık Borsa, Dolar ve Piyasa Beklentileri 13 Ocak 2018

Küresel piyasalarda olumlu bir haftayı geride bıraktık. ABD borsa‘ ları tepki yükselişleri gerçekleştirirken, BIST100 başta olmak üzere pek çok GOÜ borsalarında da yükselişler görüldü. Avrupa borsaları da daha zayıf da olsa yine de yükseldi. ABD piyasalarındaki yükselişin küresel risk iştahını olumlu etkilediği söylenebilir. Ancak şu ana kadar gelinen noktaların halen tepki yükselişi sınırı içerisinde olduğunu ve hemen hemen hepsinin 50-günlük ortalamasının altında olduğunu göz ardı etmemek lazım.

masanotları

Fed Güvercin Söylemi Güçlendirdi

Küresel risk iştahının bir miktar olsa da güçlenmesinde Fed’in iyiden iyiye 2 faiz artırımı dahi olmayabileceği sinyali vermesi önemliydi. Bu en başta Türkiye gibi GOÜ piyasaları için olumlu. Diğer yandan açıklanan teşvik paketleri, Hazine’nin yüksek faizle de olsa uluslararası piyasalarda borçlanması genel olarak olumluydu denilebilir. Ancak Hazine borçlanmasında faizin %7.68 olması Türkiye’ye gösterilen risk priminin halen yüksek olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak borçlanma maliyeti yüksek bulundu.

Bununla birlikte EURUSD paritesinin yükselişini 1.16 seviyesinin üzerine sürdüremediği ve yeniden haftayı 1.15 seviyesinin altında kapadığı gözleniyor. Ons Altın fiyatlarında gözlenen yükseliş ise son yedi gündür yerini yatay bir seyre bıraktı. Ons şimdilik 1300$ seviyesini geçemiyor ancak genel görünüm yukarı yönü göstermeye devam ediyor. Dolar endeksinde ise ABD dolarında yaşanan düşüş sonrasında tepki yükselişi görülüyor. Bütün bunlar küresel risk iştahının sınırlı kalmasına neden olmakta.

Küresel Borsalarda Kar Satışları Gelir mi?

ABD’de hükümet halen kapalı almaya devam ederken, Meksika duvarı sorunu çözülebilmiş değil. Ancak henüz borçlanma tavanı sorunundan bahsetmek için erken görünüyor. ABD-Çin arasındaki görüşmeler ise devam ediyor ancak somut bir gelişme henüz oluşmuş değil. Bütün bunlar küresel piyasalarda geçtiğimiz haftaki yükseliş sonrasında kar satışları gelme olasılığının ortadan kalkmadığını gösteriyor. Bu nedenle piyasalarda dikkatli olmakta, yaşanan yükselişlere bir trend yükselişi gibi anlamlar yüklememekde fayda var. Bunu söylemek için ABD S&P endeksinin 2630 seviyesinin üzerine yerleşmesi, BIST100 endeksinin 92300 seviyesinin üzerine yerleşmesi, DAX endeksinin 11100 seviyesini geçmesi gerekiyor. Gelişmeleri izleyeceğiz.

Borsa

Borsa endeksi geçen hafta %3.2 yükseliş gösterirken, özellikle sanayi hisselerinde daha iyi performanslar gördük. Banka hisselerinde ise dalgalı seyirler izlendi. Bankaların 2019 yılı beklentilerine bakıldığında 2018 yılına kıyasla hemen hemen paralel bir büyüme beklendiği, buna karşın takipteki kredi oranlarının ise %7 seviyelerine yükseleceği görülüyor.

Sanayi tarafında ise Pazartesi günü Kasım ayı sanayi üretim verilerini alıyor olacağız. Beklentiler yıllık baza %1.9 düşüş olacağı yönünde. Beklentilerden iyi gelecek bir sanayi üretim verisi, çok satılmış demir çelik, cam gibi hisselerde alımların devam etmesine neden olabilir. Piyasa içinde son çeyrek bilanço beklentilerin olumlu etkileyebilir.

Borsa Bilanço Son Tarihleri belli oldu

Ekonomideki yavaşlamanın ne şiddette olduğunu kestirmek zor bu nedenle son çeyrek bilanço beklentilerini belirlemek kolay değil. Ama sanayi hisselerinin çoğunda satışlarda ve karlılıkta önemli oranda daralmalar fiyatlandı bile.

Borsa şirketlerinde bilanço açıklamaları için son tarihler açıklandı. Buna göre konsolide bilançolar için son gönderme tarihi 11 Mart olurken, konsolide olmayan (solo) bilançolar için ise 1 Mart olarak belirlendi.

Kritik Teknik Seviyeler

BIST100 endeksindeki yükselişi halen tepki yükselişi sınırı içerisinde gözlüyoruz. Günlük grafikte 92300 ve haftalık grafikteki 93300 seviyesindeki 50 gün ve 50 haftalık ortalamalar oldukça önemli eşik seviyeleri. Endeksin bu seviyeler üzerine yükselmesi ve yerleşmesi durumunda büyük resimdeki düşüş eğiliminin sona erdiğini ve yeni bir yükseliş sürecine başlamış olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak teknik göstergeler henüz çok güçlenmiş değil. Bu nedenle bu seviyelerde gelebilecek kar satışlarına dikkatli olmakta fayda var. Borsa Destekler ise 90600, 90000 ve ciddi destek ise 87000 seviyesinde bulunuyor.

Fed’in güvercin sinyallerinin güçlenmesi ve bilançolar başta olmak üzere ekonomik verilerin beklendiği kadar kötü bir durum olmadığını işaret etmesi durumunda borsada toparlanma çok daha güçlü bir boyuta girebilir.

Pek çok yayınlarımızda 2019 yılının Fed’in duruş değişikliği ile Gelişmekte olan ülkeler için beklenenden çok daha iyi bir yıl olma şansı taşıdığını belirtiyoruz. Bu nedenle mevcut yükselişlere çok anlam yüklemek ne kadar yanlış ise, çok olumsuz almayı sürdürmekte aynı derecede yanlış olabilir.

Dolar

DolarTL dört ayın ardından yeniden 50-günlük ortalamasının üzerine yükseldi ve yükseliş sinyalleri vermeye başladı. 5.34 seviyesi bu nedenle önemli olabilir. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünüm devam edebilir. Direnç olarak 5.55 seviyesi önemli bir seviye. Ancak haftalık grafiklerde 5.70 seviyesinin geçilmesi şimdilik zor görünüyor.

Dolar endeksindeki tepki yükselişinin ne şiddette olacağı da burada önemli olacak. Büyük resimde Dolar endeksi DXY halen zayıf ve düşüş gösteriyor. Bu düşüş trendi içerisinde bir tepki yükselişi yapıyor. DXY’deki bu zayıf görünüm DolarTL’ nin yukarı yönlü ani hareketler yapmasını engelleyecektir. Diğer yandan ekonomide zayıflık, cari fazla, ithalatın iyice azalması gibi unsurlarda Dolar kurunda geçen yılki gibi ani yükselişler yaşanma olasılığının düşük olduğunu gösteriyor.

TCMB’den faizlerde değişiklik beklenmiyor

Ayrıca 16 Ocak Çarşamba günü TCMB’nin faiz toplantısı bulunuyor. Beklentiler Merkez’in faizlerde değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Bu yönde gelebilecek bir karar kurda önemli bir harekete neden olmayabilir. Ancak faizlerde sürpriz bir indirim DolarTL kurunda yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Cuma günü TCMB’nin Olağanüstü Toplantısı yapılacak. Elde edilen 2018 yılı karının Hazine’ye aktarılması karara bağlanması bekleniyor.

Dışarıda beklenen diğer önemli gelişmeler ise, Pazartesi günü Euro bölgesi sanayi üretim verisi, Çarşamba günü ABD Bej Kitap, Perşembe günü Euro bölgesi TÜFE verisi, Cuma günü ise ABD sanayi üretimi, kapasite kullanım oranları, Tüketici güveni ve Fed üyesi Williams’ın konuşmaları izlenecek.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir