1Ç19 ÇEYREK DÖNEM ANALİZİ
İskenderun Demir Çelik (ISDMR), 1Ç19 döneminde 523 mn TL net kar açıkladı. Şirketin net karında geçen yılın aynı dönemine göre %34 azalma var. Bunda kar marjlarındaki düşüş, finansman giderlerindeki artış ve daha yüksek efektif verginin etkisi bulunuyor.

Şirket 2019 yılı 1Ç döneminde cirosunu 2018 yılı aynı ayına göre %36 düzeyinde artırdı. Böylelikle şirket net satışlarını 2.9 milyar TL’den 4 milyar TL’ye taşıdı. Buna karşın şirket brüt satışlarında geçen yılın 1Ç dönemine kıyasla %20 azalması dikkat çekti. Bunda satışlardaki maliyetin artması etkili olmuş görünüyor.
Buna paralel olarak faaliyet giderlerinde yaşanan artış esas faaliyet karını aşağı çekmiş görünüyor. Esas faaliyet karı geçen yıla kıyasla %23 aşağıda 755 milyon TL olarak gerçekleşti. Tüm bunlarla birlikte 1Ç19 döneminde FAVÖK %16 aşağıda gerçekleşti. Ana ortaklık net kar ise 1Ç18’de 787 milyon TL iken 1Ç19’da 523 milyon TL olarak açıklandı.
Ton Başı karlılık Düştü
2018 yılının son çeyreğindeki bozulmalar 2019 yılı ilk çeyreğine yönelik beklentileri de olumsuz etkilemiş görünüyor. Ton başına karlılıktaki düşüş bunda büyük etken denilebilir. Şirket 2018 yıl sonunda her bir tonda 208 $/ton FAVÖK elde ederken bu rakam 2019 yılı birinci çeyreğinde ton başına 118 $/tona geriledi. FAVÖK rakamındaki bozulmada ton bazında karlılığın etkisi bulunuyor.
Şirket finansallarında geçen yıl %26 efektif vergi etkisi varken, bu yıl %39 efektif vergi etkisi oluşmuş. Özetle, vergi oranı da net karın düşmesinde etkili olmuş.
Ton Bazında satışlar arttı
Tüm bunların yanı sıra şirketin ham çelik kapasite kullanım oranı dünya ortalamasının üzerinde. Ayrıca şirketin satış sorunu yok. 2019 yılı 1Ç döneminde üretimin arttığını söylemek zor, üretim aynı kalmış. Buna karşın 2019 yılı ilk üç ayındaki toplam satış miktarı bir önceki yıla göre %11 artarak 1.412 bin tona ulaşmasını olumlu karşılıyoruz.
Şirket yurt içerisindeki sıkışmayı ihracatla aşmış görünüyor. Şirket ihracat gelirleri 1Ç19’da yıllık %78 artış gösterdi. Bununla birlikte Yassı ürün satışları bir önceki yıla göre %5 artarak 1.076 bin ton olurken uzun ürün satışları %35 artarak 336 bin ton olmuştur. Şirket, 271 bin ton yassı ürün ve 107 bin ton uzun ürün olmak üzere toplamda bir önceki yıla göre %116 artış ile 378 bin ton nihai mamul ihraç etmiştir. Bu miktar toplam satışların %27’ sini oluşturmaktadır.
Tüm bunlarla birlikte 2019 yılı ilk çeyreğinde ISDMR’in 1.6 milyar TL net borç pozisyonu bulunuyor. Bir önceki çeyrekle kıyaslandığında yaklaşık 44 milyon TL net borç azalmış. Ancak 2018 ilk çeyrekte 1.3 milyar TL olan net borç bir sene sonra 16 milyar TL’ye yükselmiş.
Mali Yapı Güçlü
Cari oran 1.7x ve likidite oranı 1.1x seviyesinde bulunuyor. Şirket’in borç çevirme oranlarında bir sorun görünmüyor. Bununla birlikte 2018 yılında 5.4 milyar TL’lik FAVÖK dikkate alındığında şirketin net borcuyla ilgili bir sorunu görünmüyor. ISDMR için Net Borç / FAVÖK rasyosu 3.2x seviyesinde bulunuyor. ISDMR’nin bilançosu dolar bazında olduğu için döviz riski bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, kar marjlarında yaşanan ciddi sorunlar şirket finansallarını bozmuş. Buna karşın şirketin cirosunda bir sorun yaşamaması, lojistik avantajları ve yüksek likit çelik kapasitesine sahip olmasından dolayı şirketi beğenmeye devam ediyoruz ve Ereğli’ye iyi bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Ancak şirketin açıkladığı düşük kar marjları neticesinde şirkete nispeten muhafazakâr yaklaşıyoruz.
Çin Ekonomisi ve ABD ile görüşmeler Emtia fiyatları için önemli
İleriye dönük risklerde Çin kaynaklı fiyat riskleri 2018 yılı sonu itibariyle halen daha devam etmekte. Özellikle demir cevheri, koklaşabilir kömür ve çelik fiyatlarında meydana gelen dalgalanmalar kar marjlarını olumsuz etkileyebilir. En son yaşanan dalgalanmalar kar marjlarındaki zayıf seyrin sürmesine neden olabilir. ABD-Çin görüşmeleri bu nedenle önemli olabilir.
PROJEKSİYON VE HEDEF FİYAT
ISDMR’in 3 aylık sonuçlarına baktığımızda, 2019 yılı beklentilerimizi şimdilik koruyoruz. Buna göre 2019 yılında ISDMR için satış gelirlerinin %20 artışla 19 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. FAVÖK karının 4.193 milyon TL seviyesinde olmasını ve FAVÖK marjının ise %22 seviyelerinde gerçekleşmesini öngörmekteyiz. Yıl içerisindeki gelişmeler doğrultusunda öngörülerimizi tekrar gözden geçireceğiz.
ISDMR için 13 Şubat 2019 tarihinde belirlediğimiz 12 aylık dönemi kapsayan 8.41TL hedef fiyatımızı koruyoruz. Mevcut 6.83TL fiyata göre %23 yükseliş potansiyeli bulunuyor.
STRATEJİ
Hisse mevcut durumda teknik olarak güçlü görünmüyor. Yeni alım için hissenin 50 haftalık ortalamasının ( 7.25) üzerine yerleşmesini beklemek sağlıklı olabilir. Aşağıda ise 6.70 seviyesindeki 22-haftalık ortalama destekler olurken, bir sonraki destekler 6.33 ve 5.45 seviyelerinde bulunuyor. 7.25 seviyesinin üzerine yerleşmesi durumunda ise hedef fiyatımıza doğru hareket görülebilir.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Tuncay Hocam paylaşımınız için teşekkür ederim, emeğinize sağlık.
Acaba Ereğli bilanço analizi yapacak mısınız? Bir de temettü şirketleri ile ilgili olan yazınızı güncelleyecek misiniz? Teşekkür ederim şimdiden.
EREGL siz olmaz. 🙂 yapacağım