Mayıs TÜFE Enflasyon Değerlendirmesi

TÜFE enflasyonu Beklentiye paralel ancak yükseliş sürüyor

TÜFE Mayıs ayında %1.62 seviyesinde gerçekleşti. Gelen veri %1.58 piyasa beklentisinin üzerinde oluştu. Yıllık TÜFE ise %10.85 seviyesinden %12.15 seviyesine yükseldi. Çekirdek enflasyon ise aylık %1.70 ile manşet enflasyonun üzerinde oluşurken, yıllık bazda çekirdek TÜFE %12.24’den %12.64 seviyesine ulaştı. Çekirdek enflasyon aynı zamanda tarihinin en yüksek seviyesinde bulunuyor.

masanotları

Fiyatı düşen grup yok

Kırılımlara bakıldığında Mayıs ayında fiyatı düşen bir harcama grubu yok. En yüksek artış %5.21 ile Giyim ve ayakkabı grubunda olurken, enflasyona katkısı 0.38 puan olmuş. En düşük artış ise %0.15 ile Alkollü içecekler ve tütün grubunda görülüyor. Gıda grubu yine %1.45 artışla enflasyona 0.33 puan katkı sağlamış. Ulaştırma grubu ise %2.32 artış ile enflasyona 0.40 katkı sağlamış. TÜFE’ye aylık bazda en fazla katkı sağlayan grup Ulaştırma olarak görünüyor.

Giyim, ulaştırma ve Gıda enflasyonun %68’ini oluşturmuş

Bu üç grup, Gıda, Giyim ayakkabı ve Ulaştırma, toplamda zaten 1.11 puan enflasyon yaratmış. Aylık enflasyonun %68’i bu üç gruptan geliyor. Hem kur etkisi hem sezon ve mevsimsellik etkileri bu yükselişte önemli bir rol oynamış görünüyor.

Yıllık artışta baz etkisinin de rolü bulunuyor. Geçen yıl Mayıs ayında enflasyon %0.45 olarak açıklanmıştı.

İşlenmemiş Gıda Katılığını Koruyor

Özel kapsamlı göstergelere bakıldığında işlenmemiş gıda’nın enflasyon üzerinde etkisi büyük olurken, kur ve mevsimsellik etkisi gözlenen giyim ayakkabı ve ulaştırma gibi gruplardaki artışlarında etkisi önemli olmuş. Ancak işlenmemiş gıda tarafı sorun olmaya devam ediyor.

TCMB enflasyon Hedefinin %76’sına şimdiden ulaşıldı

Sonuç olarak ilk beş aydaki TÜFE artışı %6.39 seviyesinde bulunuyor. TCMB’nin enflasyon orta nokta hedefi %8.4, üst bant hedefi ise %9.6 seviyesinde. Orta nokta hedefinin %76’sı şimdiden gerçekleşmiş bulunuyor. Üst bant hedefinin ise %66’sı daha şimdiden oluştu. TCMB’nin bu gidişle hedeflerini revize etmesi beklenebilir.

Gelecek aylarda baz etkisi daha zorlayacak

Önümüzdeki aylarda baz etkisini daha çok hissedeceğiz. Geçen yıl Haziran ayında enflasyon -%0.27 ile negatif seviyede gerçekleşmişti. Enflasyon Temmuz ayında ise %0.15 gibi düşük bir seviyede gelmişti. Özellikle gelecek 2 ay’da yıllık enflasyonda artış devam edecek görünüyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonda önümüzdeki aylarda zirve seviyesinin görüleceğini ancak sonrasında düşüş oluşacağını belirtmişti. Önümüzdeki iki ayda yıllık enflasyonda yükseliş sürecek görünüyor. Ancak geri dönüş oluşacak mı göreceğiz.

Veri sonrasında Dolar düştü, TCMB beklentileri etkili oluyor

Veri piyasalarda beklenen bir rakam olması nedeni ile kur üzerinde olumsuz etki göstermedi. Aksine veri sonrasında DolarTL kurunda 4.60 seviyesinin altına gerileme gözlüyoruz. Bu durum beklentiye paralel olmasının yanında TCMB’nin sıkılaşmayı sürdüreceği beklentisinin etkili olduğunu gösterebilir.

TCMB’nin 7 Haziran toplantısında kurda şok dalgalar olmadıkça yeni bir faiz artırımı yapmasını beklemiyoruz. Geçen süreçte yapılan artırım ve sadeleşmenin yeterli olduğunu düşünüyoruz. TCMB’nin geçen haftalarda aldığı kararlarda bu enflasyon beklentisinin zaten dahil olduğunu düşünüyoruz.

“Mayıs TÜFE Enflasyon Değerlendirmesi” için 2 yanıt

  1. Enflasyon oranı yüksek çıkarsa faixin artırılabileceği yöndeki konuşmalar vardı. Perşembe günü tcmb faiz artırabilir mi?

    1. Enflasyon bu gidişle %14 seviyelerine ulaşacak. TCMB son faiz artırımı ile verdiği reel faiz yine düşecek. Bu nedenle artırım yapması gerektiğini düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir