ORGE 2020/03 Bilanço Analizi ve Değerleme

Orge Enerji (ORGE) 1Ç20’de 7.7mnTL net kar açıkladı. Net kar geçen yıl aynı döneme göre paralel gerçekleşti. Buna karşılık satış gelirleri aynı dönemde %18 artışla 30.8mnTL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK ise %17 gerileme ile 8.4mn TL seviyesinde oluştu.

masanotları

Backlog Artışı Satışları destekledi

Satış gelirlerindeki %18’lik büyümede 2019 yılından gelen yeni işlerin ve backlog seviyesinin artması etkili olmuş durumda. Backlog son durumda 274mn TL seviyesine ulaşmış. Bu rakam geçen yıl aynı dönemde 219mn TL seviyesindeydi.

Maliyetlerdeki Artış Karlılığı Törpüledi

Satış gelirlerinin %18 artmasın karşılık, FAVÖK’de %17 gerilemenin olması ve net karın yatay kalmasında satış maliyetlerinde ortaya çıkan artış etkili olmuş görünüyor. Buna paralel Brüt Kar Marjı 11 puan düşüşle %43’den %32’ye geriledi. Brüt marjdaki bu gerileme FAVÖK ve Esas Faaliyet Karının %17 düşmesine yol açmış görünüyor.

Kur Farkı Lehte Gelişti Net Karın İmdadına yetişti

Esas Faaliyet Karının %17 düşmesine karşılık, net karın yatay kalmasında ise kur farkı gelir gider dengesinde lehte oluşmasının etkisi olmuş görünüyor.

Mart sonu itibari ile ORGE 11.7 mn TL net borca sahip bulunuyor. Net / FAVÖK oranı ise 0.2x gibi çok düşük bir seviyede. Cari oran 3.1x seviyesinde. Şirket’in bir borç ya da borç çevirme sorunu bulunmuyor.

Döviz Fazlası Sürüyor

Döviz dengesine bakıldığında ise yine Mart sonu itibari ile 1.9mn$ ve 2.6mn € döviz fazlası bulunuyor. Net karın yatay kalmasında 1Ç20 döneminde döviz kurlarında yaşanan yaklaşık %10’luk artışın etkisi büyük. 2Ç20 döneminde kurlarda düşüş devam etmesi durumunda kur farkı gideri olacak. Faiz gideri ile birlikte şirket’in net finansman gelir/gider dengesi bu sefer aleyhte işleyebilir. Elbette ciro ve karlılıktaki gelişmelerde 2Ç20’de önemli olacak.

Kısa Vadeli borçlar arttı

ORGE için kısa vadeli finansal borçlardaki artış dikkatimi çekti. 2019 sonunda 28.7mnTL olan kısa vadeli borçlanmalar Mart sonunda 42.6mnTL seviyesine yükselmiş. Sonuç olarak 1Ç20 döneminde geçen yıla kıyasla faiz giderlerinde artış var. Bu faiz gideri 2Ç20 döneminde de şirket aleyhine işleyecek.

Nakit akışlarına bakıldığında hazır değerlerin 10.4mn TL arttığı görülüyor. Ancak nakit akış kalitesine bakıldığında bu artışta 11.8mn TL kredi kullanımının etkisi var. İşletme faaliyetlerinden ise 2.4 mn TL nakit çıkışı oluşmuş. Bu çeyrek çok kaliteli nakit akışlara sahip olmamış. Taahhüt firmalarında tahsilatların durumuna göre nakit akışları ara dönemlerde değişiklik gösterebilir.

ORGE Yatırımcı Sunumu için tıklayınız. Tavsiye ederim.

 Değerlendirme

Covid süresince Şirket’in duran bir projesi mevcut değil. Bu olumlu. Satış gelirlerinin artmasını olumlu karşılıyorum. Ancak maliyetlerdeki artış kar marjları açısından şirketi olumsuz etkilemiş. İlerleyen çeyreklerde karlılık nasıl seyredecek izleyeceğiz. Son beş çeyreğin en kötü FAVÖK Marjı oluşmuş durumda.

2020 Beklentisi

Şirket 2020 yılında ciroda kayıp beklemiyor. Aksine politik ve jeopolitik riskler artmadıkça cironun 2020 yılını %20 artış ile bitirebileceğini düşünüyor. Ancak maliyet kalemleri nedeni ile net kar rakamının yine 2019 yılına paralel gerçekleşmesini bekliyor.

Metro, AKM gibi kamu işlerinde bir sorun görünmezken, Tahsilatlarda herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Şiket CEO’su katıldığı bir TV programında Almanya’da ve başka bir Avrupa ülkesinde büyük inşaat işlerinin gündemde olduğunu bildirmişti. Ayrıca Sabiha Gökçen ‘deki proje imza aşamasında. Alınan işler konusunda bir sıkıntı görünmüyor. Özellikle otelcilik gibi projelerden, kamu yatırımlarına yönelmiş olması oldukça isabetli bir karar. Yeni işler beklentileri de yükseltecektir.

Genel olarak açıklanan bilanço gelirler açısından olumlu, karlılık açısından olumsuz bir görüntü çiziyor. Ancak uzun vadeli pozitif bakışımı koruyorum. ORGE ‘nin büyümeye açık bir şirket olduğunu ve iyi bir maliye politikasına sahip olduğunu düşünüyorum. Özellikle Türkiye’de lider ve Avrupa’da ilk üç firma arasında olma hedefini beğeniyorum. Karlılık gibi konuların geçici olduğu önemli olanın Şirket’in büyüme konusundaki rotasında ilerlemesi olduğu fikrimi koruyorum. Güçlü mali yapısını da artı bir değer olarak görüyorum.

ORGE Hedef Fiyat

ORGE için İNA ve pd/dd, fd/favök ve fd/satış piyasa çarpanları ile ulaştığım ortalama fiyat 12 aylık dönem için 6.36TL seviyesini işaret ediyor. Borsa fiyatı olan 5.45TL fiyata göre %17 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Önümüzdeki yıllarda büyümenin devam etmesi ile şirket değerinin daha yüksek seviyeleri hakedeceğini düşünüyorum.

Teknik olarak güçlü görünüm sürerken 5 seviyesi üzerinde kaldığı sürece pozitif görünüm korunacaktır. Yukarı hareketlerde 5.71 direnci önemli olurken bu seviyenin geçilmesi durumunda 6.50 zirvesi ilerleyen dönemde test edilebilir. Buna karşın 5 desteğinin kırılması durumunda ise 4.30-4.50 bölgesi güçlü destek olabilir. Bu seviyelere gelmesi gibi bir durum olursa iyi bir alım fırsatı olacaktır.

Bu yazılarımda ilginizi çekebilir;

TUPRS 2020/03 bilanço analizi ve değerleme

ALCTL 2020/03 bilanço analizi ve değerleme

ORGE
ORGE Özet Gelir Tablosu

Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

“ORGE 2020/03 Bilanço Analizi ve Değerleme” için 3 yanıt

    1. onu bilemem. geleceğe yönelik tahmin yapmaktansa, gelişmelere göre refleks göstermeyi tercih ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir