Şubat ayı TÜFE verisi aylık bazda %0.16 seviyesi ile beklenti olan %0.50 seviyesinin altında geldi. Bu sonuçla yıllık TÜFE %20.35’den %19.67 seviyesine gerilemiş oldu.
En yüksek katkı yine Gıdada Geldi
Şubat ayında ana harcama gruplarında en büyük katkı 0.20 puan ile yine Gıda grubundan geldi. Bunu 0.12 puan ile Ulaştırma sektörü takip etti. Aşağı yönlü katkı veren gruplar ise 0.34 puan ile Giyim ve ayakkabı, 0.0128 puan ile Eğlence Kültür ve 0.0125 ile Haberleşme oldu. Giyim ve Ayakkabıdaki düşüş mevsimsellikten kaynaklanmış görünüyor. Geçtiğimiz ay mevsimsellik etkisi enflasyonu yukarı yönlü etkileyen önemli bir faktördü.
Enerji fiyatlarında %0.75 ve Gıda fiyatlarında %0.90 artış yaşandı. Öyle ki gıda ve enerji hariç enflasyon -%0.27 seviyesinde oluşuyor. Çekidek enflasyonda negatif bir veri almış olduk. Çekirdek TÜFE yıllık bazda %19.02’den %18.12 seviyesine geriledi.
Yıllık enflasyondaki düşüşte baz etkisinin de katkısı oldu. Geçen yıl Şubat enflasyonu %0.73 seviyesinde açıklanmıştı. Baz etkisinden gelen olumlu katkı gıda ve enerji fiyatlarındaki artış ile törpülenmiş görünüyor.
Fiyatı en çok yükselen ürünler yine işlenmemiş gıda olarak göze çarpıyor. Zaten işlenmemiş Gıda grubundaki fiyat artışı %1.36 seviyesinde gerçekleşti. Gıda konusunda atılan adımların Mart enflasyonu üzerinde etkili olması beklenebilir. Petrol fiyatlarındaki yükselişinde enflasyon üzerinde etkili olmaya başladığını görmekteyiz.
Mart ayında yine baz etkisi katkı sağlayabilir. Geçen yıl Mart ayı TÜFE %0.99 seviyesinde gelmişti. Bu seviyenin altında gelecek bir veri ile yıllık enflasyondaki düşüş devam edebilir. Yılın geriv kalan aylarında da baz etkisinin giderek artan bir şekilde etki etmesi beklenebilir. Gıda fiyatlarındaki değişimler önümüzdeki aylar içinde önemli olacak.
TCMB Beklentileri
Mevcut veri ile birlikte TCMB’nin Çarşamba günkü toplantısında faizlerde değişikliğe gitmeyeceği beklentimizi koruyoruz. Buna ek olarak TCMB’nin karar metnindeki duruşunu ve tonlamasını da değiştirmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Risk primi olarak ifade ettiğimiz CDS oranlarında halen etkili bir düşüş görmemekteyiz. Bu risk algısının halen devam ettiğini gösteriyor.
Veri sonrasında DolarTL kurunda 5.3850’den 5.3750 seviyesine düşüş olduğunu izledik ancak kur şu sıralarda yine 5.3880 seviyesine yükselmiş görünüyor. Piyasada TCMB toplantısına kadar dolar kurundaki inatçı seyirlerin sürmesi beklenebilir. Bu nedenle TCMB toplantısı ve tonlama önemli olacaktır.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
İyi günler Tuncay Bey,
2019 yılında Türkiye ekonomisine ilaveten AB’nin de büyümesinin tatmin edici düzeyde olmayabileceğine yönelik veriler geliyor.
Düşük iç talep, düşük AB talebi -ve dolayısıyla AB’ye ihracatımızın daha yavaş artması- durumunda hangi BIST sektörlerinin/hisselerinin öne çıkmaları beklenir.
Teşekkürler.
Yayınlarımda genellikle havacılık, telekomünikasyon, gıda, perakende, sigorta gibi sektörleri söylüyorum. Ancak şu da var. Demir çelik, otomotiv gib sektörlerde fiyatlar o kadar düştüki yazdığınız beklentilerin fazlasını bile fiyatlamış görünüyor.