İlk Temettü Şirketleri çalışmasını gerçekleştirdiğim 25 Ağustos 2017 tarihinden bu yana 2 yıl geçmiş. Çalışmama sizlerden oldukça yoğun bir ilgi oldu. İlk çalışmam son 11 yılın istatistiklerine göre yapılmıştı. Bu nedenle modası kolayca geçmeyen bir çalışma oldu. Çünkü 11 yıllık bir istatistik iki yılda çok fazla sıralamada fark yaratmaz. Ancak yine de son iki yıl oldukça zorlu geçti. Hem büyüme hızları düştü hem de yıllarca kar payı ödeyen şirketler içerisinde 2019 yılında kar payı ödemesi yapmayanlar oldu. Ayrıca sizlerden gelen yoğun istekleri daha fazla karşılıksız bırakmak olmazdı.
Bu son çalışmam son 13 yılı kapsayan istatistiklere göre yapıldı. Ve bazı eklemelerde bulundum. Detayları daha aşağıda belirteceğim.
Bu çalışmanın amacı Temettü Şirketleri. Bunu unutmayın
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Bu çalışmanın konusu temettü (kar payı) şirketleri. Bu amaçla yapılmıştır. Takip ettiğiniz veya çok beğendiğiniz bir şirket’in bu çalışmada yer almaması veya tercih edilmiyor olması, o şirketin kötü ve yatırım yapılamaz olduğu anlamına gelmez. Söylediğim gibi bu çalışmada şirketlere kar payı açısından yaklaşılmaktadır.
Temettü şirketlerini incelerken neyi amaçladığınız önemlidir. En ideal temettü şirketi nedir sorusunu sorarsak sanırım şu cevabı veririz; “Her yıl temettü ödeyen, temettü verimi yüksek olan, her yıl büyüyen miktarlarda temettü ödeyen ve sektöründe lider veya önemli bir oyuncu olan bir şirket”. Ben ideal bir temettü şirketini böyle algılıyorum.
Ancak kar payı verimi yüksek olmak ile ödenen kar paylarının her yıl tatmin edici şekilde büyümesi genellikle aynı anda olmuyor. Genelde kar payı verimi yüksek ise kar payı büyüme hızı düşük olmakta, kar payı büyüme hızı yüksek olan şirketlerde ise kar payı verimi orta derecede kalmaktadır. Bu nedenle sizin neyi amaçladığınız önemlidir. Siz küçük alımlarla gelecek on yılları hedefleyen bir birikim mi yapmak istiyorsunuz, yoksa zaten var olan toplu birikiminizi yüksek kar payı verimi olan bir şirkette mi değerlendirmek istiyorsunuz? Öyle bunu kendinize sormalısınız.
İdeal Temettü Nedir?
Yukarıda bahsettiğim ideal temettüye gelince. Her yıl kesintisiz temettü ödeyen ve temettü verimi çok yüksek bir şirket düşünün. Ancak her yıl hemen hemen aynı miktarda temettü ödemesi alıyorsunuz. Yani şirketin elde ettiği kar rakamı büyümüyor ve hal böyle olunca sizin aldığınız temettüde büyümüyor. Bu tarz şirket her ay küçük alımlarla birikim yapmak isteyen bir yatırımcı için ideal olmayabilir. Ancak zaten bir birikimi olan ve kar payı ödemesi almak isteyen, borsada hisse fiyatı yüksek temettü verimi sayesinde dirençli duran bir şirket arayan yatırımcı için ise ideal olabilir. Bu nedenle neyi amaçladığınız önemli.
Bunun dışında kar payı verimi düşük olması da ideal değildir. Şirket her yıl kar payı ödüyor ama kar payı verimi %2 mesela. Eğer sadece kar payı verimi odaklı bir yatırım yapıyorsanız kar payı veriminin enflasyonun üzerinde olması gerekir. Hatta mevduat faizinin üzerinde olmasını tercih ederim. Ancak borsamızda kar payı verimleri bu kadar yüksek değil maalesef.
Eğer çocuğunuza ya da kendinize biriktirme amaçlı yatırım yapıyorsanız büyüyen temettüleri tercih etmek daha doğru olabilir. Çünkü bu işin birde hisse fiyatı ve buna bağlı olarak toplam portföyünüzün zaman içinde büyüme tarafı var. Kar payı büyüyen şirket’in her yıl kar rakamı artıyordur. Her yıl bir öncekinden yüksek kar elde eden şirketin ise hisse fiyatı yıllar içerisinde kendini katlar. Bu tip şirketlerde hisse performansı çok yüksektir. Özellikle sektöründe lider bir şirket ise hisse performansı çok daha fazla olur. Lider şirket olma özelliğini bu yüzden önemsiyorum.
Ancak her yıl hemen hemen aynı kar payı ödeyen şirketlerde hisse performansı uzun vadede diğerine göre yüksek olmayabilir.
TEMETTÜ (Kar Payı) ORANI VE TEMETTÜ VERİMİ NEDİR?
Peki, temettü verimi nedir? Öncelikle şu yanılgıya düşenler çok. Temettü oranı ile temettü verimi aynı değildir. Temettü oranı, toplam dağıtılan temettü miktarının, şirket sermayesine oranıdır. Başka deyişle hisse başına ödenen miktardır. Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettü’nün, ödeme öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır.
Örnek yapalım. Şirket’in sermayesi 500 mn TL olsun. Şirket o yıl 15mn TL nakit temettü ödemesi yapsın. Temettü oranı 15/500= 0,03 ya da %3’tür. Yani hisse başı 0,03TL kar payı ödeyecek anlamındadır. Hissenin temettü ödeme tarihinden bir gün önceki kapanış fiyatı 2TL olsun. Temettü verimi ise 0,03/2= 0,015 olur. Bunu yüz ile çarparız %1.5 temettü verimi var deriz. Burası açık bir şekilde anlaşıldı herhalde.
AMORTİ YAKLAŞIMI
Bunun şöyle yorumu da vardır. Amorti süresi. Her yıl 0,03TL temettü aldığını düşünürsen hisse fiyatı / temettü yaparsak, 2/0,03= 66 eder. Bunun anlamı şudur. Hisse için ödediğiniz 2TL, aldığınız temettülerle 66 yılda amorti edip kendini ödüyor. Temettü verimi %1.5 olunca amorti süresi çok ideal çıkmıyor değil mi?
Çok ideal bir örnek olmadı aslında. temettü 0.03TL değilde 0.3TL olsaydı, 66 yıl değil 6,6 yılda amorti edecekti. Temettü veriminin ne kadar önemli olduğu daha net görülür.
Bir Soru
Bugün borsada ortalama %10 temettü verimli bir şirket size 10 yılda amorti verir. Uzun mu sizce ? Peki şu soruyu sorayım size, ev aldınız ve kiraya verdiniz. Mevcut kiralara baktığınızda aldığınız yıllık kira geliri, eve verdiğiniz parayı 10 yılda amorti ediyor mu? Açıkçası son yıllarda gördüğüm kadarıyla ortalama 27 yıl falan seviyelerinde geziniyor. Sonra bana neden ev almıyorsun diyorlar. Neden alıyım. Büyüyen, temettü ödeyen şirkete yatırım yaparım hem daha kısa sürede yatırdığım parayı amorti ederim hem de aynı sürede eminim hisse fiyatım, ev fiyatından çok daha fazla yükselir. Son 10 yıl içerisinde fiyatı 7-8 kat artan ev gördünüz mü hiç. Ben size hem kar payı ödeyen hem de fiyatı bu seviyede artan şirketler gösterebilirim. Hatta daha fazla artan bile var.
Bu ev örneğini size borsaya ve temettüye daha değişik açılardan bakmanızı sağlamak için verdim. Bu arada başınızı sokacak en az bir eviniz olsun. O kadarda değil. 🙂
Özetle
Özetle şunu söylemek istiyorum, gelecek 10-15 yıl kendinize ya da çocuğunuza hisse biriktiriciliği yapacaksınız, ben her yıl kar payı ödeyen, temettü verimi %4 ve üzeri olan ve temettü büyümesi ile her yıl daha fazla kar payı ödeyen ve sektöründe lider bir şirket hissesini biriktirmeyi tercih ederim. Bu dört şartı sağlaması benim için önemli. İşin sonunda ise toplu bir birikimim olduğunda ve emekli hayatına geçecek isem, sadece temettü verimi yüksek hisse ye geçerim. Tahvil yatırımı gibi her yıl toplu parama alacağım temettüye bakarım. Tabi bu benim düşüncem. Siz farklı düşünebilirsiniz. Sadece bir şartı isterseniz, diğerlerinden feragat edersiniz. Yukarıda belirttiğim gibi yüksek temettü verimi ve yüksek temettü büyümesi genelde aynı anda fazla gerçekleşmiyor.
Bütün bu açıklamaları çalışmamda yer alan tabloları doğru ve anlamlı bir şekilde okuyabilmeniz için yazdım.
TABLOYU İNCELEYELİM
Tabloda son 13 yılı ele aldım. Bu sürede ortalama temettü verimi, yıllık ortalama kar payı büyüme oranı ve birde ekstra bilgi olsun yıllık ortalama FAVÖK artış oranını hesapladım. Ayrıca son 13 yılda kaç kez kar payı ödenmiş onlara baktım. Elbette en az 11 kez kar payı ödemesi yapmasını tercih ederim. Ama 13 kez yani her yıl ödeme yapanları daha çok tercih ederim. Netice de amacımız kardan pay almak. Tabloda mesela daha az sayıda ödeme yapan şirketlerde var. İsmi cismi olan, meşhur şirketler olduğu için aldım. Bunlar niye yok diye sormayın diye. Olsun onları da görün.
Bunun dışında önceki çalışmaya göre iki farklı sütun ekledim. İlk sütun şirketin kaç yıl borsada işlem gördüğünü gösteriyor. Bunu şunun için yaptım. Mesela ENJSA son iki yıldır işlem görüyor ama iki yıldır da kar payı ödüyor. 13 yıllık bir geçmişi olmadığı için kar payı ödeme sayısı da o yüzden düşük. Bu tarz şirketleri bu bilgi ışığında değerlendirmek doğru olacaktır. Eski şirketlerde ise şu hataya düşmeyin. Mesela PNSUT 32 yıldır borsada işlem görüyor. Yandaki sütunda kar payı ödeme sayısını 13 görüyorsunuz. Buradan 32 yılda 13 kez kar payı ödemiş sonucunu çıkarırsanız yanlış olur. Bu çalışmanın son 13 yılı kapsadığını unutmayın. PNSUT son 13 yılın hepsinde kesintisiz kar payı ödemiş. Buradan bu sonucu çıkarmalısınız. Daha geriye gitsek belki de çok daha uzun süredir kar payı ödüyordur. Örnek olarak bu hisseyi verdim. Bir anlam çıkarmayın.
Diğer bir sütun ise kar payı ile ilgili gerekli olan notları verdim. Son yıllarda üstüste kar payı ödemediyse, bir yıl ödememiş ama onun yerine bedelsiz verdiyse. Son yıl kar payı vermediyse vb.. bunları ifade etmek için.
Hadi gelin tabloyu birlikte okuyalım. Daha iyi anlayalım.
Ana Tablo
Ana tablo ortalama temettü verimine göre sıralanmıştır. En yüksek ortalama temettü verimi son 13 yıl için ISYAT’ta görünüyor. %16.2 kar payı verimi var. Hiç de az değil. Son 13 yılda 12 kez ödeme yapmış. 2009 yılında kar payı ödememiş. Bu 12 ödemenin ilk ödemeden son ödemeye kadar yıllık ortalama büyüme oranı (YOBO, İngilizcesi CAGR’dır. Compund Average Growth Rate) %11.6 olmuş. Buda güzel. FAVÖK için YOBO ise %13.4. Buda güzel. Hatta ilk çalışmama göre ISYAT oldukça gelişim göstermiş. Hisse 24 yıldır borsada işlem görmekte. Sektöründe liderlik yarışında olan bir firma.
İncelemeye devam
İncelemeye devam edelim. Listede Oyak grubu çimento şirketleri geliyor art arda. ADANA, MRDIN, UNYEC. Son 13 yılın hepsinde kar payı ödenmiş ve kar payı verimleri harika. Fakat oda ne? Ortalama temettü büyüme oranları ADANA hariç MRDIN ve UNYEC için negatif. Yani MRDIN ve UNYEC örnek olarak vermek gerekirse bir yıl hisse başı 50 kuruş öderken, ertesi yıl 20 kuruşa düşmüş. Sonraki yıl artmış mesela. Belirli ve güçlü bir kar payı büyümesi yok. İşte bu yukarıda bahsettiğim gibi, işin emeklilik kısmında alınacak hisse grubuna giriyor. Biriktir ve sonra bu hisselere gir.
Emeklilik kısmında temettü büyümesi çok önemli olmayabilir. Her yıl %10 ve üzeri yakın temettümü alayım yeter. Tahvil getirisi gibi. Hisse performansı varsın düşük olsun. Haa hisse performansı düşük dediysek o kadarda değil elbette. Tanımını yaptığım ideal temettü şirketleri son 7-8 yılda en az 7-10 kat yükseldiyse, bunlarda 3-4 kat yükseldiler. Portföy yerinde saymıyor yani. Burada bir not düşmekte fayda var. Oyak grubu çimento şirketlerini birleştirme kararı aldı. Yani temettü politikaları gelecekte nasıl gelişecek aynı yüksek temettü verimleri devam edecek mi şimdilik bilmiyoruz.
Bu tarz biriktirme sonunda veya zaten mevcut olan toplu birikimini değerlendirmek için uygun olabilecek emeklilik dönemi hisselerini tabloda mavi ile gösterdim.
Mesela çimentolarda CIMSA’yı hiçbir gruba almadım. Oysa 2 yıl önceki çalışmamda mavi grupta yer almıştı. Temettü veriminin %7.8 seviyesine düştüğü görülüyor. Bu seviyeye düştükten sonra hemen üzerinde TUPRS, CLEBI gibi alternatifler bulunuyor. Üstelik hem temettü verimi daha yüksek hem de temettü büyüme hızları yüksek. Bu nedenle CIMSA’yı gruba almadım. Ancak tekrar ediyorum bu benim tercihim. Fakat daha iyi alternatifleri doğru değerlendirmeniz için bu örneği veriyorum.
Ve tablo devam ediyor
Yeşil renk içerisine aldıklarım beğendiklerim. Eğer yıllara yayılan bir şekilde aylık BES öder gibi hisse biriktireceksem bunları tercih edebilirim. Mesela TUPRS, CLEBI, ADNAC, PETUN, VESBE, TTRAK, ISMEN, HEKTS, EREGL, AKSA, AYGAZ, ECILC, ADEL, AKMGY, PNSUT, EGEEN, NUHCM, ALKIM, TOASO, INDES, ISGYO yeşil gruba aldıklarım.
Bunlarında içerisinde EGEEN, AYGAZ, VESBE, EREGL, TOASO, TUPRS, CLEBI en fazla tercih edebileceğim şirketler olabilir. Kendi düşüncem. Yazımın başında belirttiğim gibi bu çalışma kar payı açısından olaylara yaklaşıyor. İyi şirket kötü şirket açısından değil.
Bunların hepsi her yıl kar payı ödediği gibi, temettüleri iyi bir ortalama büyümeye sahip, ortalama FAVÖK büyümesi iyi olan ve en önemlisi sektöründe lider ya da önemli bir oyuncu olan, ayrıca bazıları ihracat kapasitesi de bulunan şirketler. İçlerinde kar payı verimi %4’ün altında olan yok. %4 yüksek bir temettü verimi değil ancak buna karşılık temettü ve favök büyümesi yüksek. Yukarıda söylediğim gibi büyümeyi istediğinizde, temettü veriminde feragat ediyorsunuz, temettüyü seçtiğinizde büyüme elden gidiyor.
Biriktirmeye aday temettü şirketlerimi de tabloda yeşil renk ile gösterdim. Tabi bunlar benim tercihim. Siz başkalarını tercih edebilirsiniz.
Tablo da ayrıca Temettü Notuna ilişkin yazmayı gerekli gördüğüm bir sütun ekledim. Mesela, AYGAZ son 13 yılın 12’sinde ödemiş görünüyor. Ancak şirket 2008 yılında nakit temettü yerine bedelsiz vermiş durumda. Aslında temettüyü bedelsiz olarak dağıttı. Yani aslında AYGAZ 13’te 13 dağıtan bir şirket. Bu sütunu bu tarz ayrıntıları görmeniz için hazırladım.
DİĞERLERİ HAKKINDA DÜŞÜNCELER
Bunların dışında TTKOM var mesela. Neden renkli gruba dahil etmediniz diye sorabilirsiniz. Öncelikle son 13 yılda 9 kez temettü ödemiş. Bu yeterli değil. Üstelik son üç yıldır ödemiyor. Ortalama temettü büyüme oranı ise negatif. Sonuç olarak konu temettü ise daha iyi pek çok alternatif mevcut. Vay be bir zamanların vazgeçilmez kar payı şirketiydi oysa.
Sonra PETKM mesela. Sosyal medyada çok görüyorum. Evladiyelik diye. Elbette evladiyelik. Ve iyi bir şirket. Ama görüldüğü gibi kar payı şirketi değil. Son 13 yılda sadece 5 kez kar payı ödemiş. Bu çalışmanın amacı kar payı şirketleri.
ASELS mesela. Elbette iyi bir yatırım şirketi. Tam evladiyelik. Ama amacınız kar payı ise %1.3 ortalama temettü verimi çok düşük. Evet son 13 yılın hepsinde ödemiş ancak verim çok düşük. Üstelik temettü büyüme hızı negatif. Amaç kar payı şirketi bulmak ise daha iyi pek çok alternatif yine var.
Daha pek çok büyük ve ismi cismi olan şirketleri tabloda bulabilirsiniz. Ancak çoğunun kar payı verimi çok düşük olabilir yada son 13 yılda çok az kar payı ödemiş olabilir.
Toplam 4 Tablo
Toplam 4 adet tablo veriyorum. Bunlardan birincisi ana tablomuz. Kar payı verimi %4’e kadar olan şirketleri kapsıyor. Diğeri Ana Tablonun geri kalan kısmı. Üçüncü tabloda ise son 13 yılda kesintisiz kar payı ödeyen şirketleri topluca bulabilirsiniz. Dördüncü tablo ise 9 yıldan daha az borsada halka açık olan şirketleri gösteriyor. Onlar içerisinde halka açıldığından bu yana düzenli temettü ödeyen ve temettü şirketi yolunda aday olan şirketlerde var. Ancak kısa süreli geçişe sahip olduklarından şimdilik gelecekte de aynı şekilde devam ederler sonucunu çıkaramam. Henüz erken.
Son 13 yıl kesintisiz ödeyenler
Kesintisiz ödeyenleri ayırarak görmeniz kolaylık sağlar.
Tablolarda Hiç Olmayan Şirketler
Bütün şirketler elbette yok. Tablolarda olmayan şirketler, ya kar payı verimleri %1’den düşüktür, ya hiç ödememiştir, ya da 13 yılda 5 kezden daha az ödemiş ve son yıllarda hiç ödeme yapmamıştır. Bu şirketleri çalışmaya almadım doğal olarak.
Yeni Şirketlerin Kar Payı geçmişi
13 yıldan kısa süredir işlem gören şirketleri ayrıca bir tabloda göstermek istedim.
Sözün Özü
Neticede, kendime ve çocuğuma bir temettü şirketi biriktirecek isem yeşil renklileri tercih ederim. Onların içinde kendi beğendiklerimi yazıda verdim. Buna karşılık, toplu param var onunla alacağım diyorsam, ya da biriktirme işi bitti sıra emekliliği yaşayıp temettüyü almakta diyorsam mavi renklileri seçerim. Yeşilde başlayıp yeşilde devam etmek istiyorum da diyebilirsiniz o da uyar.
Her zaman söylüyorum. Borsa al sat yerinden öte bir yerdir. Borsa oyun yeri değildir. Borsa geleceğin inşasıdır. Bir emeklilik planıdır. Uzun vadede hayal edemeyeceğiniz fırsatlar veren çok önemli bir yatırım aracıdır.
2020 yılına girerken mutlu ve kazançlı bir yıl dilerim. Ancak en önemlisi tuğla üstüne tuğla koyabildiğiniz on yıllar diliyorum. Sağlıcakla kalın.
Önceki temettü Çalışmama bakabilirsiniz.
Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın yazım ilginizi çekebilir.
Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın -2 yazımda ilginizi çekebilir.
Listenin Kalan Kısmı
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Beklenen özlenen yazı geldi 🙂
Elinize sağlık teşekkür ederiz
Emeklerinize sağlık TUNCAY bey çok teşekkür ediyorum. Birikim işine henüz 2-3 ay önce başlayan biri olarak verdiğiniz bilgileri önemle okuyor not alıyorum. Portföyümde bir güncellemeye gideceğim aydınlattığınız için sağolun.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.Sizden ricam temettü veren firmaların tablosundaki renkler ne anlama geliyor.Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.Saygılarımla.
Temettü yazısının içerisinde renklerin ne anlama geldiği yazıyor zaten. 🙂
Üç sütun daha ekleyip 13 yıl önce 1000 dolar veya değerindeki altın ile başlatıp aylık standart yatırım yaparak (mesela asgari ücretin yüzde 10 u gibi) hisselerin bugünkü getirilerinin kıyaslamasının olması, anlatmak istediğinizi çok daha çarpıcı bir şekilde ortaya koyacaktır diye düşünüyorum ama tabi o kısmı baya bi zahmetli. Kendim yeşil renkli şirketlerden yapayım dedim beceremedim gerçekten zahmetli). Paylaşım için ayrıca teşekkürler
Çok teşekkürler Tuncay Bey,bir önceki temettü yazınızda daha da açıklayıcı olmuş.Sizin de yardımlarınız ve verdiğiniz bilgiler sayesinde bir mavi bir yeşil farklı sektörlerden iki hisse seçerek 2020 Ocak biriktirmeye başlayacağım 🙂 Halihazırda elimde 2017den beri taşıdığım Çemtaş ve Tuborg mevcut.Umarım Tuborg da karpayı şirketi olur zamanla.En azından son 3 senedir temettü veriyor.Emekleriniz için teşekkürler.Olur da kayda değer görür iseniz müsait bir zamanınızda Tuborg için de bir inceleme yapmanızı rica edeceğim.Çemtaşı zaten takip edip değerlendirdiğinizi biliyorum.
İyi Çalışmalar
Anlatımınız ve mütevazi yaklaşımınız, toplumu bilinçlendirme çabanız, finansal okur yazarlığı arttırmak için uğraşınızdan ötürü taktire şayan bir insansınız…. İşinize olan sevginizle bu çalışmayı yaptığınız aşikar, teşekkür ediyorum, saygılar
Elinize emeğinize sağlık. Çok detaylı ve kolay anlaşılabilir olmuş.
Tek kelime ile müthiş bir çalışma paylaşım ve en başta BÜYÜK BİR EMEK.. Size çok teşekkür ederim Tuncay bey.. Verdiğiniz bilgiler son derece değerli bilgiler.. Sizi takip ediyor olmak gerçekten büyük bir şans..
çok teşekkür ederiz Tuncay bey. Ben eregli biriktiriyorum. Sizden ilham aldım videoları izleyinde. Sizi seviyor ve severek takip ediyoruz. Sadece Bist 30 ları içeren bir video rica ediyoruz sizde. Cok sağolun herşey için.
Tuncay Bey,faydalı ve detaylı çalışmanız için çok teşekkürler .Emeğiniz ve ellerinize sağlık yazınızı inceleyip uyguluyaacağım.Çok istifade edeceğimi ümit ediyorum.Ben eski bir Koç holding çalışanı olarak Aygaz ve Arçelik ve Tüpraş şirketlerine yatırım yaptım.Şimdi sizin önerdiğiniz diger şirketleri de inceleyip onlara da yatırım yapacağım ve sizin yazılarınızı takip edeceğim bana başka bir öneriniz olursa memnun olur sevinirim.Tekrar çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
Kazım Özkan
,
Merhaba Tuncay Bey
Çalışmalarınızı ve paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çok faydalı olduğunu belirtmek isterim. Bu analizinizdeki Aygaz ve Adana benzeri hisselerde yüksek temettü verime rağmen Favök ortalamaların ekside olması ilerleyen yıllarda verimin düşeceğeni hatta temettü veremez hale geleceğini belirtir mi?
Cevabınız için şimdiden teşekkür eder paylaşımlarınızın devam etmesini ve hayatınızda başarılarınızın artarak devam etmesini dilerim.
belirtmez. ama temettü artışının sınırlı kalacağını belirtebilir.
Tuncay Bey bir sonraki listeye güncel ROE ve 5 yıllık ROE ortalamasını eklerseniz daha faydalı olabilir diye düşünüyorum. Böylece özsermayesini düzenli arttırabilir mi sorusunu cevaplamış oluruz.
düşünelim. teşekkürler.
Çok faydalandığım bir yazı oldu, emeğinize sağlık Tuncay Bey.
Emekleriniz için teşekkürler, biz yatırımcı olmaya çalışanlar için kılavuz bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.
Emeğinize, yüreğinize sağlık Tuncay bey. Adam gibi adam tanımına giren nadir insanlardansınız. Allah sizden razı olsun. Borsaya girdiğim ilk günden beri sizi takip ediyorum. Sizi takip etmekle bir kere daha haklı çıktım. Sevgi ve saygıyla kalın.
Elinize sağlık 10 numara yazı olmuş. Millet kumar görüyor borsayı. Asıl olması gereken yazınızda anlattığınız..
Tuncay bey size ne kadar teşekkür etsek yetmez. Çok Sağolun. Sizi bist 30 la ilgili videolarınızı bekliyoruz. Sizi seviyor ve takdir ediyoruz. Teşekkürler Saygılarımla
Tuncay bey selamlar
2 sorum olacaktı.Soda,Şişe ve Trkcm’ın verimleri %1 den düşük olduğu için mi listeye giremedi? Yıllık ort temettü büyüme oranını nasıl hesaplıyorsunuz.Teşekkürler
sİZİN LİSTE DEDİĞİNİZ SANIRIM BENİM SEÇTİKLERİM. YOKSA LİSTENİN DEVAMINDA HER İKİSİDE VAR. TEMETTÜ VERİMLERİ ÇOK DÜŞÜK OLMASI NEDENİ İLE TERCİH ETMEDİM. AMACIMIZ TEMETTÜ ŞİRKETİ UNUTMAYIN.
Emeğinize sağlık çok teşekkürler, geleceğe ışık tutan bir yazı başarılarınız daim olsun…
Allah sizden razı olsun Tuncay bey sayenizde borsanın kumar olmadığını bir yatırım aracı olduğunu anladım
Çalışma geldi, hasret bitti.. Emeğinize sağlık Tuncay bey.
Teşekkür ler Faydalı Araştırma
Çok güzel çalışma elinize sağlık. 25 yıldır hisse biriktiren biri olarak ( tüpraş tcell işc ) yılda belki bir iki trade ile digerlerindende tüpraş kadar olmasada kazanç sağladım fakat temettüde tüpraş bence 1 numara . Keşke bu tablolara 25 yıl önce ulaşmaya çalışsaydım sonuç dahada mükemmel olurdu. Teşekkürler
Gerçekten sizin gibi uzun vade biriktirenleri takdir ediyorum.Dolar olarak kıyasladığınız birikimleriniz zarar etti mi?
uzun vade tutanlar için dolar bazında zarar sözkonusu değil. ancak son bir iki yıldaki yatırımlar bu konuda zorlanıyor doğal olarak. ama bu gelecek 3-4 yılda dolar bazında zarar olacak anlamına gelmez.
Sayın’Tuncay Bey,
Bu değerli çalışmalarınızdan dolayı , sizi tebrik ediyor, kutluyorum. Sayenizde konu ile alakalı bilgi eksikliğimi gidermeye çalışıyorum.Sizi takip ediyorum.
Şirketler temettü ödemesini nezaman yapar ?
Hisseyi ne zaman alırsak temettü hakkımız olur ?
Ögrenmek istiyorum. Saygılarımla.
Temettü ödemesi yıllık kar belirlendikten sonra yapılır. Bunun için 12 aylık bilançoların açıklanması lazım. Ardından Genel Kurulda temettü kararı alınır ve onaylanır. Bütün bunlar zaten Mart ayını buluyor. Temettü ödemeleri genelde Mayıs Haziran ayları gibi yapılıyor. ancak bazı şirketler daha geç tarihlerde ödeme yapar. Şirketinizin KAP’a yaptığı açıklamayı takip edin.
Abicim eline sağlık.. İyi ki varsınız yeni yıl size ve ailenize sağlık ve bol kazanç getirmesi dileğiyle mutlu yıllar.. (dip not: İnşallah şampiyon BEŞİKTAŞ olur)
Elinize sağlık Tuncay bey.Mükemmel bir çalışma daha.İlgiyle yazılarınızı takip etmeye devam .Teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık teşekkür ederim iş hayatınızda başarılar dilerim hoşçakalın
Tuncay Bey
ISDMR yok mu ben mi göremiyorum
Tuncay bey merhaba. Her ay düzenli 1.000 tl birikim yapmak gibi bir niyetim var ve 15-20 sene bunu uygulamayı düşünüyorum. Karar veremediğim konu kaç hisse senedi ile bunu yapmalıyım ve hangi hisseleri seçmeliyim. Mesela siz 4 hisse senedi derseniz ben bunlara 500’er tl ile birikim yapacağım bunlar hangileri olmalı 2020 ocak ayında başlayacağım yanıtlarsanız çok sevinirim. Kolay gelsin.
Düzeltiyorum. Her ay 1000 TL ile 250, 250 birikim yapacağım.
Kamil bey ben en fazla 3 hisseden yanayım. Fazlası zor olur gibi geliyor.
yazinizi yeni gordum Tuncay Bey. Ben gibi her ay yada ihtiyac fazlasiyla temettu kagidi almak isteyenlerin mutlaka okumasi gereken bir yazi. Emeklerinize saglik. Tesekkurler.
Merhaba
Tuncay bey emeklerinize sağlık. Çevremde o kadar çok trade yapmaya çalışan debelenen yatırımcı var ki bilemezsiniz şu yazıyı okuyup sabırla yatırım yapsalar çok yüksek birikim yaparlar.
Saygılar Sunarım.
Ellerinize sağlık, çok kaliteli ve doyurucu bir içerik olmuş.
tuncay bey çok teşekkür ederim. emeğinize sağlık.çalışmanızın başarılı geçirmenizi dilerim.
Elinize sağlık Tuncay bey
Teşekkür ederim Tuncay bey,çok detaylı ,kalıcı ,temel bilgiler içeren ve yöne gösteren bir araştırma olmuş,elinize sağlık.
Merhaba Tuncay Bey Otokar temmettü için iyi bir şirketmidir?
soyisim aynı 🙂
Gercekten ne kadar tesekkur etsek az. Hem cok net anlayabildim, hem de aklimdaki yatirim modelini gayet duru bir sekilde okudum. Bu emegi karsiliksiz yapiyorsunuz biliyorum ama maalesef en fazla cok buyuk bir hurmet, sukran sunabilirim. Bunu da kabul edin. Basarilarinizin devamini dilerim.
Tuncay Bey merhaba, farz edelim ki elimize toplu bir para geçti ve bu mebla bizim üzerine tuğla koyabileceğimizden çok daha fazla, bu durumda büyüyen bir yatırım yapmak için mavilerede yatırım yapmak istemiyoruz fakat yeşillerdede birikim yapacak girdimiz yok en azından girdimiz toplu paranın yanında pek bir anlam ifade etmiyor. Sizce bu durumda nasıl bir aksiyon almalıyız ?
hocam emeklerinize sağlık… temettü emekliliği mantığında yüksekten satıp, düşükten alıp lot sayısını artırmak isteyen zihniyet/dürtü çok zor başarılı oluyor. Olmuşsa da büyük şans. nedeni şu; 1- O kazancı gördüyseniz artık rotadan çıkıyor, sürekli o işin peşinden koşuyorsunuz. 2- Sattıktan sonra elinize geçen paranın gideceği mecralar farklılaşabiliyor. dolar-altın fırsatlarına
bakıp odağı kaçırıyorsunuz. 3- Yine sattıktan sonra, biraz daha düşer mi deyip olayın büyüsünü bozuyorsunuz. daha çok sey yazılabilir, çünkü sıcak para adama herşeyi yaptırır… ben bunları yaşadım. o yüzden temettü emekliliği mantığında uzun vadeli bir hedef koyup (her ay düzenli şekilde) her ne olursa olsun almaya devam etmek bu işin ruhuna uygun en doğru hareket olur inancındayım. saygılarımla
2020 yılınsa temettü verecek şirketler bellimi tunçay bey bunu bizimle paylaşırsanız sevinirim.Çalışmalarınızı takip ediyorum ve sizi tebrik ediyorum Allah razı olsun
İntegral yatırım müşterilerimize temettü ödeme tarihlerini paylaşıyoruz.
Faizden iyi temettü getirisi olanlar var. Herkes fonlara kaçıyor ama bence hissesenetleri, kaliteli firmalar daha az risli
Bu bilgileri bizimle paylastiginiz için tesekkür ederim.
Saygilar Didem
Hocam biriktirmek için yeşiller uygun demişsiniz ve hisse isimlerini yazmışsınız. Bu isimlerin arasında ve beğendiklerinizin arasında ISYAT bulunmuyor. Bir yeri mi atlıyorum. Teşekkür ederim
Tuncay bey,
Önceki sorumu dikkate almayınız, gereksiz bir soru olmuş. Dikkatli okuyunca anladım. 🙂
İlave sorum, malum kafamız çok karışıyor ne yapalım diye. Belirli bir birikimimiz var ise değerlendirmek için temettü şirketleri yine de mantıklı mı? Aylık bir kenara atıp biriktirmek için kesinlikle ikna oldum, videolarınızı da izliyorum, orada da çok güzel anlatmışsınız. Ve uygulamaya başlıyorum.
Saygılarımla,
Tuncay Bey merhaba, bu yeni yasa ile temettü emekliligi kavramımız bir parca darbe mi almis oluyor, yoksa yanılıyor muyum?
Hocam merhabalar toaso için 2017 deki ve buradaki temettü tablolarınızı inceledim. 2017 deki tablo verilerinde benim hesabıma göre 2018 ve 2019 da %17,1 lik temettü artış yüzdesi ile beraber yüzde 5 leri geçiyor. Ama bu listede 2017 de 4,1 Olan değer bu listeye göre ancak 4,4 e çıkmış gözüküyor hesaplamamda nerede yanlış yapıyorum acaba ? Cevabınız çok önemli çocuklarım için uzun bir yola çıkmak üzereyim, çok teşekkürler saygılar
Tuncay bey öncelikle ayrıntılı çalışmanız için bir yatırımcı adayı olarak çok teşekkür ediyorum. Merak ettiğim husus şudur ki temettü veriminin firmanın büyüklüğü ile orantısı varmıdır?
Şöyleki Hektaşın %6,8 lik Temettü verimi İşyatın %16 lık veriminden büyükmüdür?
Nede olsa firma gelir ve büyüklükleri birbirinden çok farklı. Hektaş hem gelir hemde değer olarak İşyat dan daha değerli bir firmadır.
Tablonuzu incelediğim zaman Isyat bana çok cazip geliyor sizin hiç listenize almamanız ise bir şeyleri kaçırdığımı düşündürüyor.
Cevap yazabilirseniz sevinirim.
Başarılarınızın devamını dilerim.
temettü Verimi, Piyasa Değerinin yüzde kaçı kadar temettü ödediğini gösterir. Yani temettü verimi %6.5 ise, borsa fiyatının %6.5’i kadar temettü ödüyor anlamındadır. Mesela Temettü verimi %6.8 ve %16 olan iki hisseyede 100TL yatırım yaptıysanız, birisinden 6.8TL, diğerinden 16TL temettü alacaksınız. Faiz yatırım gibi düşünün.
Tuncay bey merhabalar, 2020 yılının haziran ayı içerisindeyiz, Ocak’tan beri malum bir sürü olaylar yaşandı. Görüşlerinizde bir güncelleme mevcut mudur acaba? Uzun süredir uzun vade yatırım yapmayı düşünüyorum ve başlama arifesindeyim fakat 3 aylık pandemi süreci beni duraksattı biraz, düşüncelerinizi merak ediyorum.Sevgiler.
görüşlerimi her hafta yazılarla, videolarla ve rdyo tv yayınları ile belirtiyorum Ahmet bey. Takip edebilirsiniz.
Tuncay bey, ISYAT ile ilgili neden listenizde olmadığı sorulmuş ama cevap vermemişsiniz sanırım yoksa ben mi kaçırıyorum. Beğenmemiş olmanızın sebebi nedir acaba? Hacmi mi?
Tuncay bey merhabalar;
Temmetü konusunu araştırmaya başlayınca ” BIST Temettü Hisse Senedi Fonu” diye bir fon dikkatimi çekti.
Fon ile hisse arasında bir kıyaslama yapma fırsatınız oldumu acaba?
Şahsi fikrinizi önemsiyorum açıkçası.
Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Teşekkür ederim
Tuncay Bey Merhaba,
Borsa yatırımı mantığına çok aşina olmayan bir küçük yatırımcı olarak temettü yatırımına ilişkin aklımda bazı soru işaretleri var.. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Orta veya uzun vadeli yüksek getiri için şirketin temettü ödemesi şart mıdır? Hisse fiyat artışından da kazanç sağlanabilir. Arsa değil ki bu, nakit gerektiğinde tamamını satmak zorunda kalalım. Hisseler küçük birimlerden oluştuğundan ihtiyaç kadarı dilendiği an satılabilir. Bu sebeple uzun vadeli yatırım için neden düzenli temettü ödeyen şirketlere yönelmek gerektiğini anlayamıyorum. Mesela yeni yatırımlar sonucu yüksek büyüme kaynaklı hisse fiyatı her yıl 2 ye katlama potansiyeli olan ancak hiç temettü ödemeyen bir şirket bulsak yatırım yapmak mantıklı olmaz mı? Temettü şirketleri agresif büyüme hedeflemeyip, ellerine geçen fazla nakiti ek yatırımlar yapmak yerine, daha az risk aldıkları için mi bu şekilde bir yönlendirme söz konusu? Bir anlamda bu tür temettü şirketlerine borsanın “memur“ zihniyetli, yeni girişimler kaynaklı maceralardan uzak, nispeten düzenli getirileri olan, aynı zamanda da girişimcilik iştahlarınmın az olması sebebiyle çok yüksek getiri potansiyelleri sınırlı olan şirketleri diyebilir miyiz? Bu mantıkla bakacak olursak bu tablolardaki en değerli bilginin aslında yıllık ortalama temetü rakamlarımdan çok ortalama FAVÖK büyüme oranı olduğunu söyleyebilir miyiz?
Kıymetli çalışmanız için elinize sağlık, bizimle paylaştığınız için de cok teşekkür ediyorum. Dediginizi uygulayacağım.
Hocam merhaba
Temettu hissesi yazilarini begenerek okudum.Bende cocugum icin temettu hissesi birikimi yapmaya karar verdim fakat kac farkli sirket hissesi biriktirecegime karar veremedim kafamda 4-5 adet hisse var,20000tl baslangic butcem ve her ay bes gibi biriktirme yapacagim.(tofas,aksa,eregli,isyat,vesbe,enerjisa) Bu sebeple 4-5hisseye birikim yapamam mi mantikli yoksa tek hisseyemi birikim yapmaliyim hocam.Yardimci olursaniz cok sevinirim tesekkur ederim
çeşitlilik her zaman iyidir. 4-5 hisse ideal olabilir.
merhaba, peki yatırımı 15 yıllık planlıyorsak, her ay düzenli alım ile 15 yıl aynı hisselermi mantıklı olur yoksa 5-7 yılda değişik hisselere geçmekmi mantıklı olur? arada kaldım 🙂 ç
nkü temettü %leri sürekli değişmiş.
tuncay bey merhaba,
2021 yılı için temettü çalışmanız olacak mı?
olacak ise, yayınlayacağınız tarih hk. bilgi alma şansım olabilir mi ?
iyi çalışmalar dilerim,
olacak zamanını bende bilmiyorum
Tuncay bey öncelikle her şey için emeğinize sağlık,
20.12.2021 itibariyle “EGEEN, VESBE, EREGL, CLEBI” tarihsel olarak bakıldığında ve uvy başlangıcında alım yapabilmek için bu şirketleri ucuzdan pahalıya sıralama yapmanızı rica edebilir miyiz?
Malum hepsi son dönem hızla yükseldi…
Merhaba çalışma tablosu gelmedi ama yine yatırım için geleceğe dönük güzel fikirler geldi. Cevap tarihi 23 Nisan 2021 oldu.
Merhabalar, kripto paralarla ilgili görüşleriniz nelerdir. Bunlara dair bir video paylaşacak mısınız?
kripto paralar ilgilendiğim bir konu değil.
Tuncay Bey selamlar,
Çok faydalı bir çalışma olmuş. 2021 için sabırsızlıkla bekliyoruz, ne zaman yayınlarsınız acaba? Emeğiniz için teşekkürler.
Merhaba aselsan son 10 yılda 4 bedelsiz vermiş bunuda temettü olarak değerlendiriyor musunuz hesaplamada ?
Temettü gelirlerini değerlemede nakit çıkışı olarak alırız. Firma açısından bakıyoruz çünkü.
abi sizin taktiği uygulamaya çalışıyorum. ancak aldığım hisselerin fiyatları çok yükseldi, yeniden almaya elim varmıyor. düşer diye korkuyorum. ne önerirsiniz?
Tuncay Bey,
Emeginiz teşekkürler. Sizi çok takdir ediyorum. Harikasınız.
Tarih 29 Mart 2021, 22 yaşındayım. Bugün itibariyle temettü yatırımına başlıyorum, umarım ileride dönüp baktığımda doğru bir karar vermiş olmanın mutluluğunu yaşarım. Sağlıcakla…
aramıza hoşgeldiniz.
Tuncay Bey,
Şahane bilgiler, bugün içim de ufuk açıcı ve aydınlatıcı.
Emeğinize sağlık, çok teşekkürler.
Çalışmalarınızın devamını heyecanla bekliyorum.
Çok teşekkürler hocam bu güzel bilgiler için çok samimi bir insansınız bu her halinden belli faydalı bilgiler için çok sağolun…
Tuncay hocam vaktiniz olduğunda 2021 temettü listesi de yapabilirseniz ona göre yatırım yapardık. Tşk ederim.
aklımda
İyi akşamlar Tuncay Bey. 2019 Aralıkta yapmış olduğunuz Temettü Şirketleri çalışmanızı güncelleyerek yapma şansınız olursa biz temettücü avcıları için güzel bir rehber olur. Saygılarımla.
Tuncay bey, son dönemde temettü emekliliği konusuna merak sarmış bir bireysel yatırımcı adayı olarak, bu konuda 2017 ve 2020’de yayınlamış olduğunuz çalışmalar gerçekten ufkumu açtı. Temettü hisseleri konusunda güncel bir çalışma paylaşma imkanınız olursa, o da eminim tüm takipçileri mutlu edecektir. Ayrıca, çocuğa borsa hesabı konusunda yazdıklarınızın da, ben bu konuda biraz geç kalmış olsam da, çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Değerli paylaşımlarınız için teşekkürler.
Tuncay bey merhaba,
çalışmalarınızı çok beğenerek takip ediyorum. Emeğinize sağlık. Güncelleme çalışmanızı heyecanla bekliyorum. 🙂
Merhaba
2022 yılı için tekrar güncellemek hoş olurdu 🙂
Tuncay hocam merhabalar.kızım için yatırım yapıyorum.sasa,hektas,enjsa,isdmr
Biriktirmeye başladım.18 yıllık bir yatırım olacağını düşünürsek sizce seçtiklerim hakkındaki yorumunuz nedir acaba?
yeterki başlayın. bence fena değil.
hocam selamlar
otkar neden yeşil gruba dahil değil ?