Öncelikle şunu belirtmek isterim. Bu çalışmanın konusu temettü (kar payı) şirketleri. Bu amaçla yapılmıştır. Takip ettiğiniz veya çok beğendiğiniz bir şirket’in bu çalışmada yer almaması veya tercih edilmiyor olması, o şirketin kötü ve yatırım yapılamaz olduğu anlamına gelmez. Söylediğim gibi bu çalışmada şirketlere temettü açısından yaklaşılmaktadır.
Temettü şirketlerini incelerken neyi amaçladığınız önemlidir. En ideal temettü şirketi nedir sorusunu sorarsak sanırım şu cevabı veririz; “Her yıl temettü ödeyen, temettü verimi yüksek olan, her yıl büyüyen miktarlarda temettü ödeyen ve sektöründe lider veya önemli bir oyuncu olan bir şirket”. Ben ideal bir temettü şirketini böyle algılıyorum.
Düşünsenize şirketiniz size her yıl temettü veriyor ancak her yıl aynı miktarda temettü ödüyor. Çünkü kar büyümesi yok. Bu bence ideal değil. Büyüyen temettüler önemlidir. Her yıl hisse başına aldığınız miktar büyümelidir.
Bunun dışında temettü verimi düşük olması da ideal değildir. Şirket her yıl temettü ödüyor ama temettü verimi %2 mesela. Eğer sadece temettü verimi odaklı bir yatırım yapıyorsanız temettü veriminin enflasyonun üzerinde olması gerekir. Hatta mevduat faizinin üzerinde olmasını tercih ederim. Ancak borsamızda temettü verimleri bu kadar yüksek değil maalesef.
Eğer çocuğunuza ya da kendinize biriktirme amaçlı yatırım yapıyorsanız büyüyen temettüleri tercih etmek daha doğru olabilir. Çünkü bu işin birde hisse fiyatı ve buna bağlı olarak toplam portföyünüzün zaman içinde artma kısmı da var. Temettüsü büyüyen şirket’in her yıl kar rakamı artıyordur. Her yıl bir öncekinden yüksek kar elde eden şirketin ise hisse fiyatı yıllar içerisinde kendini katlar. Bu tip şirketlerde hisse performansı çok yüksektir. Özellikle sektöründe lider bir şirket ise hisse performansı çok daha fazla olur. Lider şirket olma özelliğini bu yüzden önemsiyorum.
Ancak her yıl hemen hemen aynı temettü ödeyen şirketlerde hisse performansı uzun vadede diğerine göre yüksek olmayabilir.
Temettü Oranı ve Temettü Verimi Nedir?
Peki, temettü verimi nedir? Öncelikle şu yanılgıya düşenler çok. Temettü oranı ile temettü verimi aynı değildir. Temettü oranı, toplam dağıtılan temettü miktarının, şirket sermayesine oranıdır. Başka deyişle hisse başına ödenen miktardır. Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettü’nün, temettü öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır.
Örnek yapalım. Şirket’in sermayesi 500 mn TL olsun. Şirket o yıl 15mn TL nakit temettü ödemesi yapsın. Temettü oranı 15/500= 0,03 ya da %3’tür. Yani hisse başı 0,03TL temettü ödeyecek anlamındadır. Hissenin temettü ödeme tarihinden bir gün önceki kapanış fiyatı 2TL olsun. Temettü verimi ise 0,03/2= 0,015 olur. Bunu yüz ile çarparız %1.5 temettü verimi var deriz. Burası açık bir şekilde anlaşıldı herhalde.
Amorti yaklaşımı
Bunun şöyle yorumu da vardır. Hatta bu daha havalı bence. Amorti süresi. Her yıl 0,03TL temettü aldığını düşünürsen hisse fiyatı / temettü yaparsak, 2/0,03= 66 eder. Bunun anlamı şudur. Hisse için ödediğiniz 2TL, aldığınız temettülerle 66 yılda amorti edip kendini ödüyor. Verdiğim örnek epey kötüymüş bu arada.
Hisse başı 0,03TL değilde 0,3TL olsaydı, temettü verimi %15 olacaktı ve amorti süresi 6.6 yıl olacaktı. Bu çok ideal. Bugün borsada ortalama %10 temettü verimli bir şirket size 10 yılda amorti verir. Uzun mu sizce ? Peki şu soruyu sorayım size, ev aldınız ve kiraya verdiniz. Mevcut kiralara baktığınızda aldığınız yıllık kira geliri, eve verdiğiniz parayı 10 yılda amorti ediyor mu? Ben şöyle bir bakıyorum da ortalama 27 yıl falan seviyelerinde geziniyor. Sonra bana neden ev almıyorsun diyorlar. Neden alıyım. Büyüyen, temettü ödeyen şirkete yatırım yaparım hem daha kısa sürede yatırdığım parayı amorti ederim hem de aynı sürede eminim hisse fiyatım, ev fiyatından çok daha fazla yükselir. Son 7 yıl içerisinde fiyatı 10-15 kat artan ev gördünüz mü hiç. Ben size hem temettü ödeyen hem de fiyatı bu seviyede artan şirketler gösterebilirim. Hatta daha fazla artan bile var.
Bu ev örneğini size borsaya ve temettüye daha değişik açılardan bakmanızı sağlamak için verdim. Bu arada başınızı sokacak en az bir eviniz olsun. O kadarda değil. 🙂
Özetle şunu söylemek istiyorum, gelecek 10-15 yıl kendinize ya da çocuğunuza hisse biriktiriciliği yapacaksınız, ben her yıl temettü ödeyen, temettü verimi %4 ve üzeri olan ve her yıl daha fazla temettü ödeyen ve sektöründe lider bir şirket hissesini biriktirmeyi tercih ederim. Bu dört şartı sağlaması benim için önemli. İşin sonunda ise emekli olacaksam, sadece temettü verimi yüksek hisse ye geçerim. Tahvil yatırımı gibi her yıl toplu parama alacağım temettüye bakarım. Tabi bu benim düşüncem. Siz farklı düşünebilirsiniz. Sadece bir şartı isterseniz, diğerlerinden feragat edersiniz.
%4 temettü verimi bence az olabilir. Ancak temettü büyümesi ve liderlik gibi şartları da unutmayın. Hepsinden olmasını istediğinizde temettü veriminden feragat ediyorsunuz. Tabi bu biriktirme süresi boyunca bu şekilde. Dediğim gibi işin sonunda emeklilik zamanı geldiğinde sadece temettü verimini seçebilirsiniz.
Bu kadar çok şeyi anlatmamın nedeni verdiğim tabloyu doğru okuyabilmek için.
Tabloyu İnceleyelim
Tabloda son 11 yılı ele aldım. Bu sürede ortalama temettü verimi, yıllık ortalama temettü büyüme oranı ve birde ekstra bilgi olsun yıllık ortalama FAVÖK artış oranını hesapladım. Ayrıca son 11 yılda kaç kez temettü ödenmiş onlara baktım. Elbette en az 9 kez temettü ödemesi yapmasını tercih ederim. Ama 11 kez yani her yıl ödeme yapanları daha çok tercih ederim. Netice de amacımız temettü almak. Tabloda mesela daha az sayıda ödeme yapan şirketlerde var. İsmi cismi olan, meşhur şirketler olduğu için aldım. Bunlar niye yok diye sormayın diye. Olsun onları da görün.
Hadi gelin tabloyu birlikte okuyalım. Daha iyi anlamanız için biraz antrenman yapalım.
Tablo ortalama temettü verimine göre sıralanmıştır. En yüksek ortalama temettü verimi son 11 yıl için ISYAT’ta görünüyor. %14.8 temettü verimi var. Hiç de az değil. Son 11 yılda 10 kez ödeme yapmış. Bu 10 ödemenin ilk ödemeden son ödemeye kadar yıllık ortalama büyüme oranı (YOBO, İngilizcesi CAGR’dır. Compund Average Growth Rate) %9.6 olmuş. Buda güzel. FAVÖK için YOBO ise -%6.3. Burası kötü. Bunun negatif olması uzun vadede hisse performansını kısıtlayabilir. Sektöründe liderlik yarışında olan bir firma. Ama ben tercih etmeyebilirim. İki nedenden dolayı, birincisi işlem hacmi yüksek olmayan bir hisse, diğeri de sanırım ben bacası olan, dumanı tüten sanayi şirketi çocuğuyum. Birazda ondan olabilir. Ama siz düşünebilirsiniz.
İncelemeye devam edelim. Listede Oyak grubu çimento şirketleri geliyor art arda. ADANA, MRDIN, UNYEC. Son 11 yılın hepsinde temettü ödenmiş. Bu grup bu konuda şaşmaz. Temettü verimleri harika. Fakat oda ne? Ortalama temettü büyüme oranları hepsinin negatif. Yani bir yıl hisse başı 50 kuruş öderken, ertesi yıl 20 kuruşa düşmüş. Sonraki artmış mesela. Belirli ve güçlü bir temettü büyümesi yok. İşte bu yukarıda bahsettiğim gibi, işin emeklilik kısmında alınacak hisse grubuna giriyor. Biriktir ve sonra bu hisselere gir. Emeklilik kısmında temettü büyümesi çok önemli değil. Her yıl %10’a yakın temettümü alayım yeter. Tahvil getirisi gibi. Hisse performansı varsın düşük olsun. Haa hisse performansı düşük dediysek o kadarda değil elbette. Tanımını yaptığım ideal temettü şirketleri son 7-8 yılda en az 7-10 kat yükseldiyse, bunlarda 3-4 kat yükseldiler. Portföy yerinde saymıyor yani.
Bu tarz biriktirme sonunda emeklilik dönemi hisselerini tabloda mavi ile gösterdim.
Mesela çimentolarda CIMSA öne çıkıyor. Şirket hem her yıl temettü ödemiş. Hem temettü verimi yüksek hem ortalama temettü, FAVÖK artışları %4’ün üzerinde. Ayrıca diğer çimento şirketlerinden farkı beyaz çimentoda pazarında lider olması. İdeal’e yakın.
Ve tablo devam ediyor.
Yeşil renk içerisine aldıklarım beğendiklerim. Eğer hisse biriktireceksem bunları tercih edebilirim. Mesela CIMSA, BOLUC, TUPRS, TTRAK, PETUN, HEKTS, AKSA, EREGL, VESBE, ECILC, AYGAZ, BRISA, ADEL, EGEEN, TOASO, OTKAR ve ALKIM tercih içerisinde olan hisseler.
Bunlarında içerisinde TUPRS, TTRAK, OTKAR, TOASO, EGEEN, ALKIM en fazla tercih edeceğim şirketler.
Bunların hepsi her yıl temettü ödediği gibi, temettüleri iyi bir ortalama büyümeye sahip, ortalama FAVÖK büyümesi iyi olan ve en önemlisi sektöründe lider ya da önemli bir oyuncu olan, ayrıca bazıları ihracat kapasitesi de bulunan şirketler. İçlerinde temettü verimi %4’ün altında olan yok. %4 yüksek bir temettü verimi değil ancak buna karşılık temettü ve favök büyümesi yüksek. Yukarıda söylediğim gibi büyümeyi istediğinizde, temettü veriminde feragat ediyorsunuz, temettüyü seçtiğinizde büyüme elden gidiyor.
Biriktirmeye aday temettü şirketlerimi de tabloda yeşil renk ile gösterdim. Tabi bunlar benim tercihim. Siz başkalarını tercih edebilirsiniz.
Diğerleri hakkında düşünceler
Bunların dışında TTKOM var mesela. Neden renkli gruba dahil etmediniz diye sorabilirsiniz. Ortalama temettü büyüme oranı negatif. Bu oranın negatif olmasına listenin üst kısmındakiler gibi yüksek bir temettü verimi varsa katlanırım. Ama siz seçebilirsiniz.
Sonra PETKM mesela. Sosyal medyada çok görüyorum. Evladiyelik diye. Elbette evladiyelik. Ve iyi bir şirket. Ama görüldüğü gibi temettü şirketi değil. Son 11 yılda sadece 4 kez temettü ödemiş. Bu çalışmanın amacı temettü şirketleri.
ASELS mesela. Elbette iyi bir yatırım şirketi. Tam evladiyelik. Ama amacınız temettü ise %1.5 ortalama temettü verimi çok düşük.
CCOLA, ALARK, TRKCM, ANACM, ECZYT, ARCLK, ALCAR gibi şirketlerde çok düşük temettü verimine sahipler. Ama bu onların kötü şirket olduğu anlamına gelmez.
Sözün Özü
Neticede, kendime ve çocuğuma bir temettü şirketi biriktirecek isem yeşil renklileri tercih ederim. Onların içinde kendi beğendiklerimi yazıda verdim. Buna karşılık, toplu param var onunla alacağım diyorsam, ya da biriktirme işi bitti sıra emekliliği yaşayıp temettüyü almakta diyorsam mavi renklileri seçerim. Yeşilde başlayıp yeşilde devam etmek istiyorum da diyebilirsiniz o da uyar.
Borsa al sat yerinden öte bir yerdir. Bir emeklilik planıdır. Uzun vadede hayal edemeyeceğiniz fırsatlar veren çok önemli bir yatırım aracıdır. Borsa çocuklarımızın geleceğidir.
Sağlıcakla kalın.
Bu yazıyı okuduktan sonra Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 1 ve Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 2 konulu makalelerimde destelenmiş oluyor.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Çok güzel hocam, teşekkürler, emeğinize sağlık….
İlginiz için teşekkür ederim Selami Bey.
Tuncay bey merhabalar… Öncelikle sizi yaklaşık iki aydır takip etmekteyim… Uzun vade yatırım için 2-3 aydır analiz yapıyorum….
Şu yedi hisseyi biriktirmek istiyorum…( Hepsinin mali verilerine, kar dağıtım politikalarına, büyüklüklerine vs. baktım kendimce tabii)
Sizden ricam bu yedi hisse çok fazla mı yoksa sadece 3 veya 4 tane mi biriktirmeleyim. ( Bu hisseler içerisinden.)
AKSA, ASELSAN, ÇİMSA, EREĞLİ, HEKTAŞ, TÜPTAŞ, TÜRK TRAKTÖR….
Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.
Saygılarımla,
Hisseleriniz gayet güzel Erol Bey. Hisse sayısı size kalmış. Zaman geçtikçe siz onun ayarını yaparsınız zaten.
Hocam merhaba,
Her şirket mutlaka temettü dağıtmalı mıdır?
Teşekkür ederim
Hayır dağıtmayan pek çok şirket var. Temettü dağıtmama bazen nakit paranın bünyede tutulması açısından iyi bile olabilir. Ancak büyük ve güçlü şirketlerde temettü dağıtmak yatırımcıları pozitif etkiler.
Tuncay Bey merhaba, topluma hizmet veya katkı olarak değerlendirebileceğimiz bilgilendirmeniz için teşekkürler. Eğer konu hakkında bilgi sahibi iseniz bizim gibi CUKEL ve KEPEZ mağdurlarının sesinin duyulmasında ve olayların bilinmesi konusunda kıymetli da desteğinizi talep ediyorum.
Bilgim yok üzgünüm.
Elinize sağlık hocam,karşılıklı oturup sohbet etsek tam da bunları sorardım. Çok sağolun.
Sizde sağolun Murat Bey.
Ellerine sağlık hocamallah razı olsun çok öğretici olmuş TSK ederiz
Ellerine sağlık hocamallah razı olsun çok öğretici olmuş TSK ederiz
Allah sizden de razı olsun Mehmet bey. Sağolun ilginiz için.
Süper olmuş. Az ve öz anlatım. Teşekkürler
Tuncay bey.,size de daha önce mail atmıştım. Çocuklarım için hangi hisse biriktirilir diye cevap vermediniz. Yazınızda okudum. Egeen yazmışsınız. Egeen bir zamanlar 3 tl idi. Şimdi 258 tl omuş.Pahalı değil mi? Ben 10 yıl biriktirmeyi düşünüyorum.
Ertuğrul Taş , ben bu yazıyı 2021 yılında Nisan ayında okudum, Yani yaklaşık 4 yıl önce sormuşsunuz Egeen 258 tl , pahalımı diye, Şu an Hisse 1400 TL lerde, Ocak ayında 1700 TL den geri geldi. Neymiş, demekki uzun vade önemli imiş, Benim maaşım 6 kat artmadı aynı dönemde, ha birde temettü verdi mi bilmiyorum , oda varsa ooo, tadından yenmez. İnşallah hala elinizde Egeen vardır. hele 3 tlden hisse alıp tutan varsa siz düşünün kazancı…. Hayırlı Kazançlar dilerim.
Emeğinize saglik hocam. Çok anlasilir, güzel bir yazi olmus.
Elinize emeğinize sağlık diğer yazilariniz gibi bu yazınızda borsaya benim gibi yeni baslayanlar icin yol gösterici niteliğinde guzel bir yazı olmuş teşekkürler
Merhaba Tuncay,
Nasılsın?
Çok güzel bir konuya oldukça detaylı yer vermişsin,eline sağlık..
Selam Selim Bey.Teşekkür ederim.
Çok teşekkürler Tuncay Bey. Mükemmel bir özet ve bir o kadar da açıklayıcı olmuş.
Elinize emeginize saglik, on gun once tesadufen denk gelmisti bu site, bircok arkadasima gonderdip, faydalanmalarini istedim, calismalarinizi ve cizginizi begeniyorum.
Sizden ricam eger mahzuru yoksabahsi gecen excel dosyasini paylasabilir misiniz?
Tesekkurler
iyi gunler
Hocam emeğiniz için teşekkürler..adana ile bolu çimento arasındaki farkı tam anlayamadım…
son 11 yılın ortalama temettü büyümesi blouc ta daha güçlü. adana eksi.
hocam çok faydalı bir çalışma olmuş. temettü yatırımcısı olmaya karar vermiştim, ama hangi hisseleri alacağım konusunda kararsızdım. çalışmanız bu konuda bana çok yardımcı oldu. teşekkürler, emeğinize sağlık…
pek bilinmeyen birçok detaya değinmişsiniz, güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. bir iki noktada kendi fikirlerimi belirtmek istiyorum.
her ne kadar konu temettü olsa da tek başına düşünülmemeli, bunun yanında bedelsiz veren hisseler de var, mesela sizin tabloya bakınca soda ve trkcm çok iyi görünmüyor, oysa ki bu iki hisse son yıllarda hem temettü veriyor hem de bedelsiz veriyor, sektörlerinde durumları da iyi, bu detay da olsa iyi olurdu.
ikinci nokta, benim temettü de en çok dikkat ettiğim nokta yok, yada ben göremedim. 1 tl temettü almak için hisseye ödenen para, mesela bu ecilc de 8,60 tl lik hisse aldığımızda 1 tl temettü veriyorsa, tcell de 10 trkcm da 25 (rakamları attım) bu durumda daha az parayla daha çok temettü alabileceklerimize de bakabiliriz. ayrıca son on yıl aldatıcı olabilir, mesela temettüye yeni başlayan tcell çok iyi temettü veriyor ve listede yok.
crdfa yanılmıyorsam en verimli temettü şirketi, burada bir kriteri boş diye dikkate alınmamış, yazınız çok güzel, temettü konusu derin ve kişiye göre değişiyor, benim görüşlerim de böyle, tüm ky lere bol kazançlar.
Teşekkür ederim. Bedelsiz konusu başka bir konu açıkçası. TCELL ortaklık sorunları yüzünden temettü ödemedi uzun yıllar. Gelecekte düzenli ödeyeceğine dair bir görüş yok. son 11 yılı baz aldığım için temettü olarak tercih edilmeyebilir. yoksa bu onun kötü ve yatırım yapılamaz anlamına gelmez. yazının başında da belirttiğim gibi. CRFDA evet çok iyi temettü şirketi. Yatırım yapılabilir. Ama ben yazıda yazdığım gibi bacası olan dumanı tüten şirket seviyorum. Ama herkes yatırım yapabilir elbette. Sağolun.
isyat pnsut aefes grafikleri yatırım için uygun(!) görüntüsü veriyor. en azından benim fikrim böyle. görüşüm yatırım tavsiyesi niteliği taşımasın da sonra 🙂
Hocam tek kelime ile harika bir çalışma
Bu ince bilgilerinizi bizim ile paylastiginiz için size teşekkür ederim
Size son son olarak bisi sorucam
Hocam şirketlerin temettü bilanço vs gibi bilgileri sektorel bazda fk ve pdd gibi bilgilerini bulup kendi capimizda ufak tefek araştırmalar yapabileceğimiz bir site ismi veya linki yazma şansınız varmıdır acaba
İlgi ve alakaniza şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Elinize sağlık hocam keşke bunu borsa yükselmeden önce yapsa işiniz yatırımlar doğru şirketlere giderdi. Ben yapmistim trakya cam aldım. Tek sebebi hisse değeri düşüktü. Dengeye gelince sattim.
Hocam emekleriniz ve paylasiminiz icin cok tesekkurler.soyle bir hesap yaptim.yatirimlik olarak gecen sene bir eve 245 bin veren akrabalarim tupras alsaydi suan 520 tl olacakti.asil problem psikoloji. Ev fiyatlarina bakmazken hisse fiyatlarina her gun bakip uzuluyor ve strese giriyoruz.
aynen 🙂
Tuncay Bey selam.
Calisma icin teşekkürler.
Uzun vadede bedelsiz hisse verme kriterini de degerlendirmeye alsak yukaridaki tabloda ne gibi degisikler olurdu?
Yatırımcı olmamız adına çok aydınlatıcı bir anlatım. Elinize sağlık. Teşekkürler.
Emeğinize Sağlık.
Aselsanın temettü verimi %1.5 mu? Bir yanlışlık olmasın?
Sizin yazınızı ilkkez okuma fırsatım oldu, açıklayıcı, eğitici ve borsanın gerçekte olması gerektiği gibi uzun vade yatırım aracı olduğunu vurgulama açısından güzel bir yazı. Bir de bu şirketlerin bu süre içerisinde borsa verimliliğine göre karlılıkları da eklenebilir. Teşekkürler
Çok güzel bir çalışma. Emeğinize sağlık. UV düşünen herkes için yol gösterici olacaktır. Benim için öyle olacak. Teşekkürler.
Tuncay Bey ellerinze saplık.Teşekkürler.
Ellerinize saglik. Kafamdaki tum sorulara cevap bulmus oldum. Cok tesekkurler.
Hocam şirketlerin temettü bilanço vs gibi bilgileri sektorel bazda fk ve pdd gibi bilgilerini bulup kendi capimizda ufak tefek araştırmalar yapabileceğimiz bir site ismi veya linki yazma şansınız varmıdır acaba
İlgi ve alakaniza şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
isyatırım da analiz diye bir bölüm var, hisse bazlı oradan bakabilirsiniz, google finance ta da olabilir, yada investing.com da da vardı, investing ücretsiz üyelik ister, bu üçünden birinde mutlaka aradığınız şeyler vardır.
teşekkür ederim
11 senenin aritmetik ortalaması sanırım. Evet Aselsanın temettü verimi son yıl %0,3’dü. Aselsan bir temettü değil. Büyüme ve bedelsiz hisselerden biridir.
Tuncay bey ilgiyle sizi takip ediyorum benim portföyümde şuan aselsan,petkim,tupras ve soda ve taosa dan ve hektas tan oluşuyordu bu yazınızdan sonra egeen ve alkimi de ekliyorum malesef ülkemizde borsa kumar gibi görünüyor sizin gibi önümüze ışık olan aydın insanlar borsaya olan inancımızı ve yatırım kararlılığımızı arttırıyor
Klavyenize ve bilginize sağlık…
mükemmel bilgiler sagolasiniz tuncay bey.
listeyi kayt ettim yanıma ilk olarak aldıklarım toaso alkim ecilc boluc hekts tuprs adel vesbe eregli ve çimsa
bunlar bence çok harika hisseler
bunların içnde egeen e tuprs a ayrı bir sempatim var
su kadarını diyim bu iki hisse olası bir sermaye artırımı yaparsa 10 yıl sonra yine kendi seviyelerine gelecektir diye düşünüyorum dolayısılada bu iki hisseyi her fırsatta hatırı sayilir miktarda almaya çalışıyorum
ytd ilgi ve alakanıza tekrardan teşekkür ederim tuncay hocam
Merhaba Tuncay Bey,
Temettü verimi olarak neden %4’ü aldınız?Bu rakamın arkasında hangi dinamikler var?
Bİlgi verebilirseniz sevinirim.
Eğer aynı zamanda temettü büyümesi ve favök büyümesi de istiyorsanız %4 temettü verimi de yeterli olacaktır. %4 ortalama verimin üzerinde bir rakam o nedenle. Buna karşın Sadece temettü verimine yatırımı yapmak istiyorsanız büyüme önemli değilse elbette %9-10 temettü verimini aramak lazım.
Merhaba,
Değerli bilgiler için çok teşekkürler, çok faydalı olmuş, merak ettiğim konu, bir hissenin temettü verimi hissenin fiyatının fazla yükselmesinden dolayı düşük kalmış olamazmı, burada önemli olan temettü oranı değilmidir, yani alacağı para her yıl artarak devam edecektir. Yanlışmı düşünüyorum.
Zaten temettü artışı da o nedenle önemli. hem verimi yüksek hem temettü artış oranı yüksek şirket olsa çok daha güzel olur.
Son yıllarda temettü ile ilgili gördüğüm en faydalı çalışma. Teşekkürler emeğiniz için
Teşekkür ederim Berkant Bey
Hocam gecmis yillar temettu verimini hesaplarken ,hangi gunun fiyatini baz almaliyiz ? Cok tesekkurler.
ben bilanço tarihindeki fiyatı baz alıyorum.
Tuncay bey merhabalar
Temettü ödemelerinde şunu da hesaba katıyor musunuz. Her verilen temettü sonrası hissenin değeri düşüyor. Ancak kira alınca evinizin değeri düşmüyor. Ayrıca verdiği kadar düşse iyi. Bir de vergi veriyorsunuz gereksiz yere. Hisse satsanız tüm kâr size kalacak oysa. Temettünün UV de faydalı olduğunu düşünmüyorum. Matematiksel olarak ekside kalıoruz. Cevaplarınızı merakla beklemekteyim.
Saygılarımla,
Arif Bey genelde akıl kurcalayan bir durumdur bu. Temettü hissesi biriktirme konusu olarak algılıyorum sorunuzu. Şunu söyleyebilirim, öncelikle uzun vadede seçtiğiniz hisse hem büyüyen hemde hatırı sayılır temettü verimi olan bir şirket olacak. Yani şirket hem büyürken, her yıl cirosu ve karı artarken aynı zamanda ödediği temettü miktarıda büyüyor olacak. Aksi halde zaten yatırımın anlamı kalmaz. Evet evinizin kirası düşmüyor ancak son 7-8 yılda 20-30 kat artan ev fiyatları bulamazsınız. Ekstrem durumlar bölgeler dışında. Hatta 20-30 kattan bile fazla fiyatı artanlar bile var bundan emin olabilirsiniz. Hisse satma konusuna gelince, matematik olarak bir farkı yok. ister temettüyü alın ister aynı miktarda hisse satışı yapın. Sorun şu, 10-15 yıl sonra biriktirme faslı bitip ben artık her yıl gelen temettüyü harcayacağım ve emekliliğimi yaşacağım dediğinizde, aynı miktarda hisse satan yatırımcının hisse miktarı azalıyor. Matematik olarak belki hemen bitmiyor ancak hisse sattıkça miktar azalıyor. Belki siz faydalanabilirsiniz ve etkilenmezsiniz ancak çocuklarınıza bırakabileceğiniz bir durum değil. Onların geleceklerinde hisse miktarı yok denecek kadar az olacak. oysa temettü hissesinde hisse sayısı hep sabit kalacak ve her yıl büyüyen nakit temettü hesaba yatacak. Bu çocuklara bırakabilecek ideal bir miras.
Diğer yandan pratikte farklı durumlarda var. Mesela temettü ödeyen şirketler daha saygı görmekte. büyük fonların yabancı yatırımcıların ve kurumsal yatırımcıların daha fazla talebi olmakta buda uzun vadede fiyat üzerinde etki yaratmakta. Hissesi olan büyük yatırımcıların satışlarını engellemekte bu durum. Diğer durumda ise hisselerde kar görünce büyük satışlar gelebiliyor.
Eğer siz kısa veya orta vadede temettü ödendikten bir gün sonra fiyat düşüyor diye soruyorsanız zaten kısa vade için temettü hissesi almanın bir anlamı yok. 15 yıl gibi yıllar süren bes ödemesi yapar gibi temettü hissesi biriktirmekten bahsediyorum yazılarımda.
orta vadedede öyle. hisse temettü öder fiyatı %2 düşer mesela. ama fiyatı tekrar %2 artınca toplam paranız aynı seviyeye kalır ayrıca cebinizde ödenen temettü olur. üç ay sonra fiyat %10 artınca hem portföyünü büyür hemde ödenen temettünü ayrıca cebinizde kalır.
Ama 5 gün sonra temettü ödeyecekmiş alalım temettüden sonra satırız diye bir yaklaşımsa eğer sorduğunuz zaten anlamsız olur.
Ancak ben hisseyi ucuzdan alırım yüksek getiri sağlayınca satırım ise sorduğunuz, buda güzel bir şey. yapabiliyorsanız her yıl size %30 ve üzeri getiri sağlayan şirketler bulabiliyorsanız zaten devam edin. iyi bir yeteneğiniz var demektir.
ama ben tıpkı son 10 yıldır yaptığım gibi her ay maaşımın onda birini büyüyen bir temettü hissesi alarak biriktirmeye ve her yıl gelen temettü ile tekrar aynı hisseyi almaya devam edeceğim. Çocuğum 20 yaşına gelip hayata atıldığında finansal özgürlüğü olsun. saygılar.
Hızla büyüyen temettu vermeyen bir hisseyi biriktirek emekli olduk diyelim. Her ay düzenli şekilde hisse satarak da gelir elde edilebilir. Evet hisse adedi azalacak fakat portföy büyüklüğü temettuyü aldıktan sonraki durumla aynı olacaktır. Önemli olan portföy büyüklüğü ise niye sadece temettu hisseleri ye kendimizi sınırlayalım.
Bloomberg tv de sizi ilgi ile izlerken de belirttiğiniz konular.
Orada, hisse adı vermeden yaptığınız yorumları burada ulaşılabilir kılmış olmanızdan dolayı teşekkür ediyorum.
Tuncay bey, uzun vadeli yatırım planlıyorum çocuğum ve kendim için. Takip ettiğim birkaç hisse var. Siz anladığım kadarıyla tek hisse ile devam ediyorsunuz. Tavsiyemiz ne olur? Birkaç hisseden bir portföy mü oluşturulmalıdır?
En fazla 3 hisse ideal görünüyor.
Tuncay bey merhaba,
Öncelikle temettü konusunda bu kadar net bilgiler paylaştığınız için size teşekkür ediyorum. Başka yerde bu kadar açık ve detaylı bir yazı bulamadım. Benim sorum AKCNS ile ilgili olacak. Ben bu hisseyi temettü hissesi olarak almayı düşünüyordum. Tablonuzdan da gördüğüm kadarıyla temettü açısından iyi bir hisse. Her yıl temettü dağıtmış. Temettü verimi, temettü büyümesi ve FAVÖK artışıda fena sayılmaz. Ancak siz bu hisseyi yeşil yapmamışsınız. Acaba bunun özel bir nedeni varmı? AKCNS yi siz neden tercih etmiyorsunuz?
Mecit Bey, Akçansa güzel bir temettü şirketi. Temettü ve Favök ortalama büyüme oranları yeşildekilere göre aşağıda kalmış olarak değerlendirdim. temettü verimi iyi bir şirkettir. Uzun vadeli bir temettü şirketi olabilecek bir şirket. diğerlerinde temettü ve favök büyümleri iki basamaklı yada %8-9 gibi rakamlar. Akcns bu açıdan düşük kalmış. Ama Çimsa var mesela onun gibi büyümr verilerine sahip ancak temettü verimi %8.2 gibi yüksek bir seviyede. Fakat yine söylüyorum Akçansada bir temettü şirketidir.
Tuncay hocam merhaba,
Birkaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Temettü ve uzun vade yatırımı seven ve destekleyen birisiyim. Kendi çapımda kararlar alıp uygulamaya gayret ediyorum.
En az 10 yıl vade veya hiç satmamacasına olacak şekilde bir portföy oluşturma gayretindeyim. Toplu bir para ve aylık olarak hisse satın almayı düşünüyorum. 2 grup hisse senedi oluşturdum. 1. grupta FROTO, CIMSA, HEKTS, TUPRS hisseleri bulunmakta, 2. grupta ise SISE ve TTRAK hisseleri bulunmaktadır.
Öncelikli sorum belirttiğim hisseler sizinde yazınızda geçen hisseler bu açıdan beklentim ne olmalı ?
İkinci grup dediğim hisseler gözüm olan ancak her ay satın alacak olduğum için yeterli kaynak arayamayacağım ara ara alım yapabileceğim hisseler olarak belirledim, bu yönde bir tavsiyeniz olur mu ? Son 1 yıllık süreçte bu hisselerin bir çoğu %100 e yakın prim yaptı. Bu durum toplu yatırıma dair bir handikap oluşturur mu ?
Borsamızda temettü veren holdingler hemen hemen belli, farklı holdinglere ayırma düşüncesindeyim bu ne kadar doğru ?
Siz temettü yatırımcılığının en fazla 3 hisse olarak planlanmasının doğru olduğu fikrindesiniz, ilk grupta yer alan 4 hisse bunun için bir dezavantaj oluşturur mu ?
Ayrıca yılların birikimini paylaştığınız ve yapıcı yorumlar yaptığınız için teşekkür etmek isterim.
Engin Bey,
Hisseleriniz güzel. TUPRS ve TTRAK de yeni rakipler geliyor gelecek sene. Belki onları sonraki yıllara saklayabilirsiniz. Hisse biriktiriciliğinde seviyenin çok önemi yoktur. Primli olmaları gelecek 10 yılda yapacağınız her seviyeden alım düşünülürse çok önemli değil. Ben düşüncemi koruyorum. En fazla 3 hissse takip etmek daha doğru olabilir.
Mrb tuncay bey çalışmalariniz dan dolayı teşekkür ediyorum TPRS VE TRAK rakip firmaları hangisi acaba?
TUPRS için 2018 yılında devreye girecek Star Rafinerisi. TTRAK için hintlilerin aldığı Erkunt Traktör rakip olabilir.
Merhaba Tuncay bey
Borsaya yeni adım atacak biriyim. Çocuğum için uzun vadeli yatırım yapacağım. Bu çalışmanızı çok beğendim. Son 3 veya 5 yıl bazında benzer bir çalışma düşünüyor musunuz?
Sağolun Ergün bey,
Son 3-5 yılın çok anlamı olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle son 11 yılı içine alan bir çalışma yaptım. Çünkü gelecek 11 yılı ve daha fazlasını planlıyoruz.Saygılarımla.
Peki Tuncay Bey
Maaşımızın %10 kadarına her ay hisse almak yerine altın alsaydık uzun vadede durum ne olurdu karşılaştırdınız mı hiç? Temettü geliri yerine altın kira sertifikası veya tahvili vb. seçenekler benzer bir kazanç sağlar mı?
küçük yatırımcı dostu. teşekkürler.
Değerli hocam merhabalar…..Öncelikle bizler için paylaşmış olduğunuz bilgi birikimleri için teşekkürler ederim….
Uzun vade yatırım amaçlı BİST ‘te hisse taşımak yanında, yine yurt dışı piyasalardan NASDAQ tan az miktarda ALİBABA ve TENCENT hissesi aldım…uzun vade için doğru bir yatırım mıdır? düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim….Teşekkürler iyi günler…
NOT: Düşüncelerinizi paylaştıktan sonra aradan geçen yıllar sonra
siz bana şöyle demiştiniz ama böyle oldu şeklinde bir yazı yazmayacağımı size garanti ederim:)))
Selamlar. Teşekkür ederim Mutlu Bey. Türkiye borsasında bulunan şirketleri analiz ediyorum ve uzmanlığım bu şirketler üzerinedir. Yurtdışı şirketler hakkında yorum yapmıyorum. Saygılar.
Tuncay bey temettü ile ilgili bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.Çok faydalı oldu.Müsadenizle benim 4 sorum var. 1-) Temettü dağıtan şirketler arasında Esas Faaliyet Karı ile net karını artıran şirketlerimi tercih ediyorsunuz?Bu durumda özsermaye karlılığınıda hesaba katıyormusunuz?
2-)Temettüyü büyük oranda bedelsiz ile ödeyen ama azda olsa nakit temettü veren şirketleri de tercih etmek çok daha mantıklı olmaz mı? (Örneğin TSKB veya SODA,TRKCAM gibi şirketler iyi oranda bedelsiz veriyorlar..ama nakit temettüde veriyorlar.)
3-)BRSAN gibi karını artıran ve yüzde 5 gibi temettü veren bir şirketi böyle bir yatırım için nasıl değerlendirisiniz?
4-)iyi bir temettü dağıtan ve karlılığına göre fiyatı ucuz olan VESBE(yanılmıyorsam özsermaye karlılığı %27) yi neden listenize almadınız? mutlaka bir açıklaması vardır.Açıklarsanız sevinirim.
Saygılarımla.
Emeğiniz için teşekkürler, çok güzel bir yazı olmuş. Ben ENKAI düşünüyorum uzun vade için, değerli düşüncelerinizi alabilir miyim bu hisse hakkında?
Tuncay Bey merhaba
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler
Çok aydınlatıcı oluyor size bir kaç sorum olacak
Geçmiş 10 yıl adel ve alkim hisselerini karşılaştırdım adel in alkim e kıyasla son 10 yılda 2 kat getiri sağlamış siz alkimi daha çok tercih etmişsiniz
Bu iki hisseyi gelecek için yorumlarmısınız hangisini biriktirmek daha mantıklı olur
Teşekkürler
seçim yaparken temettü verimi ortalaması, favök büyüme ve kar payı büyüme ortalamalarını dikkte alıyorum. borsada bazen farklı performanslar görülebilir. kötü şirket yok listede. ama getiride mükemmeli yakalamakta zor. En iyi getiriyi arıyoruz doğal olarak ama zamanın neler getireceğini bilemiyoruz. Tercih sizin.
Tuncay Bey
Çok güzel bir yazı olmuş . Benim öğrenmek istediğim yukarda ki listedeki verdiğiniz şirketlerin bazıları mesela Brisa temettü verimi şu anda %0 listede %5,1 görünüyor. Güncelleme konusunda nasıl bir yol izlenmeli veya bu tür şirketleri elden çıkarıp aynı miktarla kriterlere uyan şirkete mi geçmeliyiz. Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.
Saygılarımla.
Bülent Özden.
Listedeki temettü verimi son 11 yılın ortalamasıdır Bülent bey.
Tuncay bey
Teşekkür ederim. Üçer aylık bilanço sonuçlarına bakmak bizi yanlış yere götürebilecek onu anlamış oldum 10 veya 11 yıllık ortalamaları dikkate alacağım. Uyarınız çok işime yarayacak.
Bu arada finansal farkındalık için yaptığınız çalışmalar adına tekrar teşekkür ederim.
Saygılar.
Bülent Özden
Helal olsun Tuncay bey…bugüne kadar okuduğum en gerçekci ve tatmin edici temettü yazılarından biri olmuş. Bizim gibi sabit orta gelirli insanların parasına sahip çıkması,birikim yapması çok zor. Emeğiniz için teşekkür ederim. Tüpraş, ereğli,hektaş,soda,aselsan,türk traktör, trakya cam,petki ve gram altın yatırımı düşünüyorum. En az 5 yıl…Ne dersiniz? Çok mu karıştırmışım?
Teşekkür ederim. Elimizden geleni yapıyoruz. Karar sizin. nasıl rahat ederseniz.
Tuncay hocam Sarky iyi duruyor notları iyi ama yeşile girememiş neden acaba eksik kalır yanı nedir acaba?
bilemiyorum gökhan bey. kendi incelediğin hisseler hakkında yorum yapıyorum.
Tuncay Bey emekleriniz için teşekkürler. Bu listeyi inşallah hep güncel tutarsınız. Çünkü bu yazıyı sık kullanılanlara ekledim hatta silinir, site çöker, bir gün kafanız atar diye kopyaladım. Hazine gibi yazı elinize sağlık. İnşallah bu yazıyı hep güncel tutarsınız.
Beklediğimden çok fazla ilgi oldu bu çalışmaya. Her yıl yeni bilgilerle güncellemeye çalışacağım. teşekkür ederim.
Emeğiniz için sağolunuz. Tüpraş, ereğli,aselsan,thyao, krdmd, petkim ve gram altın yatırımı düşünüyorum. birkaç yıl için Ne dersiniz? tşk ler.
Genellikle büyüyen, sektör lideri şirketler. Analizlerimde de yer veriyorum. Büyüyen, karını arttıran şirketler olduktan sonra uzun vadeli yatırım iyidir. Tabi şirketleri her bilanço döneminde kontrol etmek şartıyla. Teşekkürler.
Tek kelim”ALLAHINA KURBAN”hocam niçin böyle bir yazıyı 5-10 sene önce okumadım saygılar.
🙂
Yazınızı beğenerek okudum elinize sağlık bu dünyaya yeni giriyorum ne alınır nasıl alınır neden alınır bilmiyorum bilmek için net de gezinirken sitenize rast geldim ucuz hisselerden 2 tl yi geçmeyen lerden tercih etmek niyetindeyim oneriniz olabilirmi şimdiden teşekkürler
Yatırım danışmanlığı kapsamında çalışmıyorum Zafer bey. Yazdıklarınız için teşekkür ederim. Sitemdeki analizlerden fydalanabilirsiniz. Başka analistlerin raporlarına da bakabilirsiniz. Sağolun.
Hocam mezun olduğum okulun başarısını teyit eden çok değerli teknik kalemlerden birisi de sizsiniz.. sonuçtan ziyade sonuca götüren yaklaşımlarınızi çok beğeniyor keyifle takip ediyorum. özellikle gayrimenkul noktasındaki yatırım algısına yapmış olduğunuz yorumu azıcık grafik yorumlayabilecek herkes teyit eder. Bu sıralar etrafımda çok duyuyorum. Aldık ama pirim yapmadı. .. zararina sattık. .. kiracı evi mahfetti 10 bin masraf var… dolar alıp unutsam iyimis… Nakit lazım 1 yıl oldu hala satamadim. .. her yer satilik ilanı. … üreten sirketlerimize destek olmalı uzun vadede kazan kazan yapmalıyız. .. Hala bakir bir ülke güven endeksi var.. birde onun iyileşmesi ilerleyen yıllarda sirketlerimize olan talebi tahmin bile edemiyorum. Umarim cok fazla insan sizi takip ederde yatırım noktasında bilinçlenir.
Teşekkür ederim Bahattin bey. Kolay gelsin.
Aylık 2000 tl ile Aselsan ,Hektaş. Eczacı İlaç, Ford, Petkim. İş Yatırım,Anadolu Cam.Alıyorum Sayı fazla ise sizce hangilerini çıkarabilirim
uzun vadede tuncay beyin berlitiği hisselerde kısa vadede zarar ettikce yerine yenisini alip ekliyorum sıkıntı yok onumuzdeki 10 sene daha
kipa için ne dusunuyorsunuz tuncay bey hucumbotlarınız ne
Kipa’da söylenecek bir şey yok artık. Migros aldı ve borsa kotundan çıkarmak için başvurdu. Şimdi Kipa genel kurul toplantısı yapacak ve bu kararı alıp onaylayacak. Bu toplantıdan sonra borsaya kottan çıkmak için başvuruda bulunulacak ve süreç işleyecek. Geri alım fiyat teklifi 2.56TL olarak belirlendi. Tabi SPK ne diyecek bu fiyata orasını izleyeceğiz. Yani kipa artık borsada işlem görmeyecek.
Tuncay bey saygılar, emekleriniz için teşekkürler… sizi elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum… ben biriktirerek değil de peşin parayla adeta ev alır gibi, uzun vadeli, 10, 15 yıl ellememek kaydıyla yatırım yapmak istiyorum… kendimce oluşturduğum listemde Ereğli, Tüpraş, Tekfen, Trakya Cam, Hektaş ve TTRak var… başkaları da var ama asıl listem bu… bu şirketler için 10, 15 yıl sonrası için ne dersiniz? bir de bu rakamlardan yani 115.000’den girmek doğru ku yoksa endeksin geri çekilmesini beklemek mi gerek? saygılarımla… Baydu Can
Can bey,
10-15 yıllık bir yatırım için seviyenin çok önemli yok gibi geliyor bana. Ama temkinli olmak istiyorsanız paranızı bölerek zaman aralıklı bir şekilde alabilirsiniz. Mesela 3’e bölüp iki ayda bir alım yapmak gibi. Öylesine bir fikir. Karar sizin sonuçta.
Tuncay Bey teşekkür ederim… yazdığım şirketlerle ilgili sanırım olumsuz bir düşünceniz yok… bunu anladım… doğru mudur? teşekkürler ve iyi çalışmalar dilerim…
Elinize sağlık. Gerçekten çok iyi bir yol gösterici oldunuz.
Teşekkürler.
Yazilarinizi okumak zevkli, elinize emeginize saglik. 2018 gonlunuzce olsun. Saygilar.
Tuncay Bey
Değerli bilgileriniz için tşk ederim. Burada bir yorumunuzda okumuştum. Takip ettiğiniz hisseler arasında TÜPRAŞ ve TTRAK’a rakip geliyor diye yazmıstınız (Petkim rafineri kuruyor diye okudum, TTRAK ile bilgim yok.) Bu iki hisse konusunda görüşlerinizde değişiklik oldu mu? Yoksa temettü yatrımcısı olarak almaya devam ediyor musunuz? (bu arada ben sadece TTRAK ile ilgileniyorum) Temettü yatırımcısı için olumsuzluk yaratır mı?
Tuncay bey; merhabalar;
Öncelikle benim gibi borsaya ilgisiz biri için inanılmaz bir yazı olmuş çok teşekkürler. Bugün itibariyle sizin bu tavsiyenize uyma kararı aldım. Fakat aklımda küçük bir soru var. Belki biraz cahilce olacak ama yine de sorayım 🙂 Yazı ağustos ayında yazılmış bu geçen zaman zarfında verdiğiniz tablo da herhangi bir yenilemeye ihtiyaç var mıdır? Yoksa yaw kardeşim 11 yıllık verileri analiz ettim 6 ayda ne değişebilir ki mi diyorsunuz 🙂 Selamlar…
ikinci söylediğinizi söylüyorum Ergun bey 🙂
çalışmamı her yıl temettüler tamamlandıktan sonra revize edeceğim. ancak çok fazla değişiklik olmayacaktır.
Emkel için düşüncelerinizi ogrenebilirmiyim
Uzun vade yatırımcısı olmayı düşündüğümüzden mütevellit, bu işe başlamak için uygun zaman hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de borsalarda müthiş bir ralli var. Amerikan borsaları neredeyse bitcoin gibi zirve yapıyor. Bu yazıya da tahmin ettiğinizden çok ilgi gelmesi bu yüzden bence.
Uzun lafın kısası kriz olsa da öyle girsek diye düşünüyorum. 2018 için borsalarda ciddi bir düzeltme görüyormusunuz ne düşünürsunuz ???
Oğuz Bey, bir kriz beklentim yok. Olsa bile benim için farketmez. Borsa endeksinin 1990 yılından bu yana grafiğini alın ve bakın. Sürekli yükselen bir grafik göreceksiniz. Ama bu grafiğin içerisinde, 1994 krizi, 1997 Asya, 1998 Rusya moratoryumu, 2000 İnternet balonu, 2001 krizi, 2008 ABD krizi gibi sayısız krizler var. İçerideki siyasi çalkantılar, parti kapatma davaları gibi siyasi krizleri saymıyorum bile. Kısacası eğer niyetiniz uzun vade ise ne farkeder.
Merhaba Tuncay Bey,
öncelikle yazılarınız ve sosyal medyada yaptığınız bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ben de bazı tecrübelerim neticesinde uzun vade hisse senedi almanın fayda getirebileceğine karar verenlerdenim. İki ay önce SODA, EREGL, ARCLK ve ERBOS aldım. 2018 sonuna kadar elde ettiğim birikimlerle bu hisselerden almaya devam edeceğim. Üç ayda bir bilanço rakamlarına göre listemi güncelleyeceğim.(fk, pd/dd, borçluluk,karlılık ve düzenli temettü ödeme kriterlerine göre) 2019 dan itibaren sadece temettü geliriyle hisseleri almaya devam etmeyi planlıyorum. Bu aynı zamanda bir deneme. Haydi hayırlısı bakalım. Sonucu sizile paylaşacağım.
Çok güzel bir karar Mehmet bey. Allah utandırmasın. Hadi bakalım.
Tuncay bey tekrardan selam… sizden ricam şu: Tüpraş, Ereğli, Koç, Aygaz, Hektaş, Froto, Ecilc ve TRKCam olarak 8 hisse belirledim uzun vade için… ancak bunları 4 ya da 6 ya düşürmek istiyorum… siz olsanız hangilerini çıkarırdınız? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler… kolay gelsin..
Hocam Trabzon limanı temettü ile ilgili açıklamasını nasıl degerlendiriyosunuz
Tuncay Bey merhaba
Uzunvade Otkar biriktirmeyi düşünüyorum sizde beğendiğinizi yazmışsınız fakat hissenin fk sı ve pd dd çok yülsek siz ne düşünüyorsunuz bu durumda bu fiyatlardan otkar almak mantıklımı
Teşekkürler
Teşekkürler, Tuncay Bey, Çok Faydalı Bilgiler içeren bir yazı, Elleriniz Dert Görmesin
Hocam merhaba
Son yıllarda TTRAK hissesinin performansı azaldı gibi siz ne dersiniz? Yıl içinde veya son 5 yılda hisse fiyatının ne kadar arttığı da önemli değil midir enflasyona ezilmemek adına?
Uzun vadeli portföy yatırımı bir teknik direktör işi gibidir. performansı düşen yavaşlayan oyuncuları çıkarıp yerlerini daha iyi beklentiniz olanlarla değiştirmelisiniz. Değerine gelmiş, beklentisi azalmış şirketleri halen ucuz ve beklentisi olan şirketlerde değiştirmek gereklidir.
Tuncay bey merhaba.
Öncelikle bu faydalı yazınız için teşekkür ederim, biz acemi kv ciler için bir aydınlanma yaşayıp asıl olan uv ye dönüşümüzü sağlıyor. Size bir sorum var birikimlerimizde temettü veren şirketlerin yanında sürekli değerini(aselsan vb.) arttıran şirketlerden yatırımlık kenara atabileceğimiz hissselerle ilgili yazınız veya önerileriniz var mı?
ZAfer Bey,
çalışmadaki tabloda faaliyet karını son 11 yılda düzenli olarak artıran şirketler değerinide artırmaktadır.
Merhaba Hocam
Ben borsa nedir bilmezken sizin bu ve özellikle çocuğumuza hesap açmakla alakalı yazınızı okuduktan sonra 6-7 Aydır süren araştırmalarım sonunda borsaya adım atmış bulunuyorum.Artık her ay maaşımın belli oranında hisse alacağım.Şu anda maaş müşterisi olduğum banka üzerinden alıyorum ancak komisyon oranları yüksek üstelik minimum 500 TL işlem yapmam gerekiyor.Sizin firmanızda dahil bir çok aracı kurum var.Uzun yıllar birikim yapacağımız düşünülünce bu aracı kurumların kapanması riski olabilir.Böyle bir durumda herhangi bir garanti (BIST, MKK, Takasbank vs) söz konusu mu?Aracı kurumlarla alakalı yorumunuz nedir?
Bilge hocam size sormak istediğim şuan ev alma gibi bi düşüncemiz var 150 bin peşin en az bukadarda kredi kullanma durumundayım ben bu peşinatımla toplu şekilde hisse alsam alsam ne dersiniz aklımdan geçenlerde çimsa, aygaz, adana ve eregli birde petkime bi sempatim var. Ama hocam asıl sormak istediğim ben bu hisselerin temettü nü alıp harcamak istiyorum bir kira geliri kadar olurmu yani üstüne ekleyimde çoğalsın derdinde degilim o kendi pirimini yapsın ben temettü harcayım dünyaya birdahamı gelecegim derdindeyim sizin düşüncelerinizi merak ettim şu hisselere daha ağırlık ver diyecegin fikirlerin benim için degerli Allah’a emanet olun
Temettü verimi %15 olan hisseler olmalıki bu yüksek. Çok şirket yok böyle. %10 olsa yıllık 15 bin temettü geliriniz olur. 1250TL aylık kira gelirine karşılık gelir. hesaplarınıza uyar mı bilmem.
Teşekkürler hocam
Finansal hiç bir konu ile ilgilenmeyen biriydim emeklilik şirketleri ve devlet katkısı ile beraber emekli olmayı düşünürken yazınızı okudum ve ilgimi çekti bir kaç farklı yazı okuduktan sonra 3 yıl emeklilik için ayıracağım bütçeyi bu şekilde değerlendirmeye karar verdim. Özel olarak Tupraş oldukça ilgimi çekti. Dolar bazında hisse fiyatı ciddi bir şekilde artarken temettü ile beraber önemli fırsatlar sunmuş yatırımcısına sorum şu; bu kadar büyüyen şirket önemli bir rakibi de girecekken devreye siz uzun vadede yatırım yaparmıydınız bu şirkete.
Yazılarınız ve bilgilendirmeleriniz için ayrıca teşekkürler .
Her ay ufak ufak alacaksanız ne önemi var. Düşerse zaten düştüğü yerden de alacaksınız. Toplu alım için etkilerini görüp sonra hareket etmek mantıklı olabilir.
Teşekkür ederim. Tuncay bey
Tuncay bey 2018 için temettü kağıtlarında bir değişiklik öngörünüz varmı acaba örneğin çimsa temettüyü yarı yarıya düşürdü
Yesil yatirim holding ile igili degerlendirmelerinizi yaparmisiniz ?
Tuncay bey,
Elinize , emeğinize sağlık. Bilgi ve deneyiminizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.
Benim sorum kısa ve net: Siz kağıt ayısı üçü geçmesin diye öneriyorsunuz. Önerdiklerinizden 10 civarı kağıt ile 10 yıllık bir yatırım planlasam ne sakıncası olur. 30 bin TL’yi 3,000 TL olarak dağıtacağım ve sonra da her ay hangi hisse düşüşte ise 500 TL civarı bir alım yapacağım.
Uygun bulur musunuz bu disiplini.
Çok teşekkür ediyorum cevabınız için şimdiden.
Merhaba Tuncay Bey, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Hele ki Çocuk için borsa hesabı açın yazınızdan sonra kendime borsa hesabı açıp uzun vadede biriktirmeye başladım.
#dgklb #tcell #asels #halkb #vakbn #sasa #bimas #zoren #petkm #cimsa #tektu belirlediğim hisseler bu şekilde. Bunlar üzerinden birikimi planlıyorum. Yorum yapabilir misiniz? Çok yeniyim, analizden pek anlamıyorum. Tabi ki yatırım tavsiyesi olarak sormuyorum. Teşekkür ederim
Ayşe Hanım,
Öncelikle hisse biriktirme işine başlamanız oldukça olumlu. Temettü şirketleri çalışmamdaki şirketlerden faydalanabilirsiniz. Bunlar içinde Çimsa var bir tek sanırım. Tabloyu gözden geçirirseniz faydası olabilir. birde sanki hisse sayısı fazla gibi geldi bana. teşekkürler.
Hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim ben 28 yaşındayım 3 senedir borsayla alakadarım ama hep yanlış yatırim yaptım kısa vade bianda ciksin istedım çok şukür zararım olmadi karım da olmadi sadece stres zaman kaybi şimdi her ay maşımın bir kısmıyla 7-8 sene düzenli yatırıma karar verdim 3 tane hisseye karar verdim CİMSA,EREĞLİ,ASELSAN secimlerim 7-8 sene için nasıl hocam cevaplarsanız cok sevinirim
TEŞEKKÜRLER HOCAM
Bence hepsi büyük güçlü ve büyüyen şirketler.
Bankaların hisse senedi fon sepetleri, orta ve uzun vadede benzer bir yatırım aracı olarak görülebilir mi? Teşekkürler
Hangi hisseleri sepete aldıklarına bağlı Buğra Bey. Ancak genelde fonlar piyasa değeri büyük, güçlü şirketleri fonlarına dahil ederler. Denenebilir.
Merhabalar Tuncay bey Türk traktör ve hektaş trendlerde bir sorun görüyormusunuz yoksa kadroyu değiştirmeden devam mı? İyi akşamlar esen kalın.
Çok teşekkürler Tuncay bey. Sayenizde bir ufuk açabildik kendimize.
Ben teşekkür ederim.
Tuncay bey, elimde yılbaşından beri Ereğli, arclk,toaso, froto, Tüpraş, soda ve trkcm tutuyorum. Bunlara ilave olarak geçen hafta alım fırsatı olarak gördüğüm asels ve egeen ekledim. Yatırım hedefim şimdilik 2 sene. Duruma göre bu vade uzayabilir. Toaso ve arclk düştüğü için ilave alımlar da yaptım. (Arçelik şuanda toparlanma aşamasında gibi) sizce uzun vade ve temettü için uygun sirketler mıdır? Düşünceleriniz nelerdir? Teşekkür ederim.
Bu yazınızı okuyalı uzun zaman olmasına rağmen hala yararlandığım en güzel kaynak diyebilirim. Bir çok insan sizi takip ediyor, siz de bıkmadan usanmadan insanlara fikir verecek güzel yazılar yazıyorsunuz.Bu işe yeni başlamış biri olarak ben de sizin yazılarınızı sürekli takip ediyor, şimdiden emeğinize ve yüreğinize sağlık diyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla…
teşekkür ederim
Tuncay Bey, aydınlatan paylaşım için teşekkürler. Konya Çimento ve Bosch Fren temettü performansları bu listeye girecek seviyede ddğil midir? Selamlar
Son 1 yılın ortalaması dikkate alındı. Listede yoksa demekki ortalaması düşük kalmış olabilir.
çalışmada geçen, farklı sektör hisselerin
geçmiş yıllar daki bilinen huylarına göre,
‘uygun giriş-çıkış zamanlaması/dönemleri’ hakkındada bir çalışmanız/eklentiniz olabilirmi?
yılın/ayın hangi dönemlerinde yakın takip edelim.
sepeti yenilemek açısından da bir takvimimiz olsun
yormayın beni. 🙂
Ben toaso biriktirmeye başladım tuncay bey bi sakıncası yoksa siz hangi hisseyi biriktirmektesiniz şu an
iyi seçim. 🙂
Teşekkürler inş iyi olur. Saygılar.
Merhaba Tuncay Bey, son bir kaç haftadır uzun vade yatırımcılığı konusunda araştırma yapıyorum, temettü şirketleri hakkında sizin kadar net ve anlaşılır dilde yazan birini görmedim. Bir de onca yoruma yorulmadan cevap vermişsiniz. Ne kadar teşekkür etsek az. Bundan sonra yazılarınızın takipçisiyim. Sayenizde pek çok kişi, hatta çocukları gelecekte ekonomik özgürlüğe kavuşmuş bireyler olacaklar. Yaptığınız bu iyiliğin talihinizi kat kat arttırmasını diliyorum.
İzninizle bir soruda ben ekleyeyim, belki diğer okuyuculara da yardımı dokunur. Hisse ismi vermenin doğru olup olmayacağı konusunda kararsız kaldım ancak listenizdeki yeşil renkli ve sektöründe öncü şirketlerden biriyle ilgili Google’da araştırma yaparken pek çok haberle karşılaştım. 2017’de çıkmış bir haberde şirketin 34 milyon dolar dolandırıldığı yazıyor. Daha önceki yıllarda başka bir haberde Rekabet Kurulu tarafından 10 milyon TL idari para cezası kesilmiş. Şirket Standard&Poor’s ile ilişkisini şirketin görünümünü negatife çevirdiği için kesmiş. Bu tür haberler ve veriler şirket yönetim performansı açısından gösterge niteliğinde midir? Sizce yatırım yapacak şirket şeçerken bu tür haberlere ve verilere bakmalı mıyız?
Şimdiden çok teşekkürler, kaleminize ve emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim. Temettü yatırımcılığı uzun soluklu bir yolculuktur. Tablodan bir hisse seçmekle bitmez elbette. O şirketin genel gidişatını haberlerini takip etmek en önemli yatırımcı görevi bence. eğer şirketinizle ilgili sizi rahatsız eden gelişmeler oluyorsa satıp başka bir hisseye geçmenizi öneririm.
Tuncay Bey iyi günler, bedelsiz hisseler konusunda da böyle bir çalışmanız olacak mı? Saygılarımla.
düşünmüyorum. Sosyal medyada bol bol yapan var zaten.
tuncay hocam her ay duzenli 15 sene arcelik biriktirmeyi dusunuyorum sizce arcelik buna uygun bir hisse mi tesekkurler
Yayınlarımda da sıkça söylüyorum. Bence Arçelikteki düşüş uzun vade için güzel yatırım fırsatı veriyor.
Merhaba Tuncay Bey;
Çalışmalarınız ile hayatıma ve birikimlerime yön vermeye başladım sayenizde bizlere vermiş olduğunuz destek ile emin adımlar ile birikim yapıyorum tüm makalelerinizi okuyorum tüm radyo tv programlarınız takip ediyorum.
sağlıcakla kalın.
Elinize emeğinize sağlık Tuncay Bey temettü konusunda büyün merak ettiklerimi tamamiyle yazmışsınız muhteşem olmuş çok teşekkürler
ben teşekkür ederim.
Tuncay bey saygılar. Tcell, thy, tupras, eregli, kchol, aksa, petkim, toaso, aygaz, trkcam dan oluşan portfoyüm aldıgım gune gore yuzde 11 ekside… Bist 100 ise o gune gore yuzde 25 ekside… Cok uzun vadeciyim. Panige gerek var mı sizce?
Merhaba Tuncay Bey, her üç ayda bir başka hiç bir veriye bakmadan sadece temettü verimi en yüksek 10 hisseyi alıp, 3 ay boyunca elde tutup, 3 ay sonra bu hisseleri temettü verimi yeni dönem için en yüksek yeni hisselerle değiştirme şeklinde izlenen yatırım stratejisi hakkında ne düşünürsünüz? Portföyde sürekli maksimum 10 hisse olacak ve bu hisseler 3 ayda bir kara, zarara, hisse fiyatına bakmadan sadece temettü verimi sıralamasına göre yıllar boyu güncellenecek. Bu stratejinin internette epey bir takipçisi var gibi ve geriye dönük program üzerinde yapılan testlerde 15 yıllık bir dönemde %22.000 gibi bir getiri sağlamış görünüyor, endeksin çok çok üzerinde. Bazı ücretli eğitimlerde de bu yöntemin getirisinin oldukça yüksek olacağından bahsediliyor. Sizce bu tür bir yaklaşım ve strateji mantıklı mıdır, ne düşünürsünüz? Şimdiden teşekkürler.
Bu hangi strateji link koymanız mümkün mü?
Tuncay bey düzenli olarak tabloyu güncellemeyi düşünüyor musunuz?
Evet düşünüyorum. 2017 yılı kar paylarının tamamlanmasını bekliyorum. Ancak bu çalışma 11 yıllık ortalamaları dikkate alır. Yani, bir yıl eklendiğinde genel sonuçlar fazla değişmez. Ancak ortalamayı değiştirecek bir veri olursa etkilenir ki öyle bir gelişmeye rastlamadım.
hocam iyi günler yazınızı 3 defa okudum başka yerlerde gazeteler de olan röportajlarınızı da okudum tıp fakültesi geleneği kalem kağıt alıp yazarak çalıştım sizden balık vermenizi değil balık tutmayı öğrenmeye çalısıyorum yorumlar arasında belki değindiniz o kadar çok yorum var ki kaçırmış olabilirim temettü hisesinde dediğiniz o 4 bacaklı sistemi ve onun inşasını anladım ama mesela bu matematiğe göre CLEBİ neden yeşil değil 11 de 9 vermiş desem verenler var yeşil olan temettü verimliliği daha düşük olup yeşil olan var ortalama temettü büyüme oranı düşük ama ALKIM ondan daha düşük galiba işlem yolum iyi ama sonuca gidemedim :((( açıklarsanız sevinirim….Tesekkürler
CELEBI’de favök büyüme hızı yavaş görünüyor. Sanırım bundan olabilir. Ama kötü bir seçenek değil onu belirteyim. ilginiz için teşekkür ederim.
Merhaba Tuncay Bey, sürekli büyüme trendinde ve temettü veren hisselerden kızıma ileriye yönelik yatırım amaçlı almak istiyorum, tablonuzu inceledim çok güzel şirketler var, ancak benim açımdan sayıları oldukça fazla, ben kendime 11 tane şirket belirledim, ancak bu 11 şirketin sürekli haberlerini ve bilançolarını takip etmek benim açımdan çok zor, yoğun çalışan birisiyim. Bir portföyde ideal hisse senedi sayısı kaç olmalı, siz kaç adet hisse taşımamı önerirsiniz ve/veya taşıyorsunuz, bilgi verirseniz sevinirim. Ayrıca bu temettü şirketleri ile ilgili temel analize göre hedef fiyata geldiğinde, ani fiyat çıkışlarında satıp diğer şirketlerimize mi geçmeliyiz? yoksa hiç kıpırdamamalı mıyız? saygı ve sevgiler.
Tuncay bey haliyle yogunsunuz ve bu bir sitem degil ama buraya 5 kişi yazdıysa baktıgınız vakit birine yanıt veriyorsunuz, digerlerininki havada kalıyor. Yani yanıt almak biraz şansa kalıyor .yine de saglık olsun. Başarılar…
Merhaba Tuncay Bey
TTRAK bu aralar çok iyi bir fırsat verdi diye düşünüyorum.Sizde temettü şirketleri arasında en çok tercih edeceğiniz hisselerden olarak belirtmenize rağmen hisseye dair hiç inceleme yapmamışsınız sitenizde. Bu hisseyle alakalı bir değerlendirme yapmayı düşünüyor musunuz?
Öncelikle yemeğinize sağlık ,Allah iyi niyetli yazılarınızı daim eylesin, dualarımız sizinle..
Yazınızı okudum..ben genelde iş yatırım analiz sayfasını takip ediyorum.. Orada tahmin kısmında bazı şirketlerin gelecek bilançolarına ışık tutuyorlar.. Temettü tahminleri yayınlanıyor..
Sorularıma gelince..
Ben yatırımlarımı yaparken sizin listenizdeki şirketlerin bir kısmını belirlemiştim ve beğeniyordum.. Ama oldu ya hisse beklentinin altında kaldı diyelim yada radara yeni hisseler yavaşça giriyorsa.. O hisselere geçişi yani listemdeki hisseleri değiştirmeyi hangi metodla yapmalı.. Teknik analize bakıp zirvede sat.. Bekle diplere gelince krizlerde al şeklindemi olmalı.. Bu durumda bir handikap olabiliyor o da hisseyi aldıktan sonra hisse düştüyse satamıyorsak vede almak istediğimiz şirket de çok güzel seviyeye gelmişse zararı kes al mı yapalım yoksa kısmet değişmiş mi yapalım.. Biraz karışık oldu belki . ama liste oluşturmaya başlarken değiştirirken yöntem ne olmalı?
mali durum bozuluyor mu, büyüme devam ediyor mu. bunlar önemli. temettü ödemeyi kesti mi? bunlar önemli bence. Fiyatlar düşer yükselir önemi yok. uzun vadeli bakıyorsanız önemli olan bunlar olmalı.
CUSANIN DURUMU NASIL OLUR ALMIS OLDUGU IHALELER BAYAGI YUKSEKTI UCUZ DIYE ALDIK 1 YILDIR BEKLIYORUZ MALIYETIMIZ 3.00 SIZIN YORUMUNUZ NEDUR.
Sabırlı olmanız lazım yatırımlar faaliyete gecmediyse hisse yükselmemis olabilir faaliyete geçtikten sonra karlarını artırmaya başladığında hisse yükselecektir.
Paylasim ve emeginiz icin tesekkurler. 3 Agustos itibariyle ben de maasimin yuzde 10’unu temettu hisselerine yatirmaya basladim. Sectigim hisseler tofas ve adel oldu bunlar icinden. Analizinizden yaklasik 1 sene sonra tercihlerim icin yorumlariniz neler olur acaba Tuncay Bey? 20-25 yil sonra artik pasif gelir elde etmek amacim. Ayrica bu hisselerin USD karsisindaki kazanim performanslari nasildir?
Tesekkurler.
Ek soru: idale yakin olarak bahsettiginiz cimsa neden oncelikli tercih ettiginiz hisseler arasinda yer almamaktadir?
Tuncay Bey merhaba
İndeks ile ilgili bilanço ve teknik değerlendirme yaparsanız sevinirim Hisse ciddi düşüş yaşadı mağdur olduk Teşekkürler
Tuncay bey temettü fonu biriktirmenin hisse biriktirmeye göre avantajı ve dezavantajı nedir? Teşekkür ederim.
Hissenize bağlı olarak değişir. Kesin bir yorum yapamam. ama temettü verimi yüksek hisseler olmasına dikkat etmelisiniz.
Tuncay Bey
Tv ve radyoda konuk olduğunuz programları takip ediyorum. Bir çok kez bu çalışmayı son duruma göre yenileyeceğinizi ancak çok fazla değişiklik olmayacağınızı belirttiniz. Anladığım kadarıyla çalışmanızı son 11 yıldan son 12 yıl olarak yapacaksınız. Çalışmanızı son 10 yıl şeklinde güncellemeniz son yıllarda temettü ödemesi iyileşen hisselerin performansını takip etmek (veya borsaya son 5-7-9 yılda kote olanları kaçırmamak) açısından daha iyi olmaz mı? Hem her sene güncellendikçe Tuncay Turşucu Geleneksel 10 Yıllık Temettü Değerlendirmesi şeklinde markalaşabilir 🙂
Merhaba Tuncay bey Temettu sirketleri icin bazi kurumların Fonlarınin oldugunu gördüm yalnız getirileri ciddi oranda az. Bu konuda ne düşünüyorsunuz. Yapilan hata nedir yada biz bu duruma dusmemek icin ne tavsiye edersiniz. ..Tesekkurler…
Hisse senedi biriktiricisiyim. Tercihim bu.
Alıntı:
İlker
15 TEMMUZ 2018, 12:24
Merhaba Tuncay Bey, her üç ayda bir başka hiç bir veriye bakmadan sadece temettü verimi en yüksek 10 hisseyi alıp, 3 ay boyunca elde tutup, 3 ay sonra bu hisseleri temettü verimi yeni dönem için en yüksek yeni hisselerle değiştirme şeklinde izlenen yatırım stratejisi hakkında ne düşünürsünüz? Portföyde sürekli maksimum 10 hisse olacak ve bu hisseler 3 ayda bir kara, zarara, hisse fiyatına bakmadan sadece temettü verimi sıralamasına göre yıllar boyu güncellenecek. Bu stratejinin internette epey bir takipçisi var gibi ve geriye dönük program üzerinde yapılan testlerde 15 yıllık bir dönemde %22.000 gibi bir getiri sağlamış görünüyor, endeksin çok çok üzerinde. Bazı ücretli eğitimlerde de bu yöntemin getirisinin oldukça yüksek olacağından bahsediliyor. Sizce bu tür bir yaklaşım ve strateji mantıklı mıdır, ne düşünürsünüz? Şimdiden teşekkürler.
—–
Bu Hangi Strateji link eklemeniz mümkün mü?
Tuncay Bey merhaba.
Ben Dokuz Eylül Ün. İİBF/İşletme öğrencisiyim.2 yıldır Borsa,VİOP,Forex ile ilgili bir takım çalışmalar yapıp işin hem teknik hem de finansal okur yazar olma kısmında kendimi geliştirmeye çalışıyorum…Bu yolda sizin yorumlarınızın katkısıda çok fazladır bu yüzden size çok teşekkür ederim..
Sorum ise:Henüz 21 yaşındayım.Uzun vade de hem kendime hemde 2 yaşında olan yeğenime ileride bir katkısı olması açısından 3 adet hisseden gücüm yettiğince düzenli alım yapma kararı aldım.Bunlar; Toaso,Eregl,Adana
Sizce yerinde bir seçim olmuş mudur…Ufak bir yorumunuz beni çok mutlu edecektir.Şimdiden teşekkür ederim..
Bence güzel seçimler olmuş görünüyor. Senide bu genç yaşında bu seviyede farkındalık içerisinde olmandan dolayı tebrik ediyorum.
Tuncay abi senle ve borsayla yeni tanışdım sayılır ve bnde kızım için şu an 5 yaşında 20 yaşına kadar tskb hissesini toplu alım yapıp hem bedelsiz hem de temettülerle biriktirmek istiyorum.Gördüğüm kadarıyla hemen hemen her sene hem bedelsiz hem de temettü veren bir şirket.Hem bilgilenmek hem de yorumunuzu almak istiyorum.Saygılar..
Tuncay Bey,
Merhaba,
Öncelikle yazılarınız ve bacası tüten yaklaşımınizdan dolayı ayrıca teşekkür ederim.
Yoğun bir işiniz olduğunun farkindayim. Hazırlamış olduğunuz listeyi 2018 yılının son döneminde olmamız nedeniyle 2019 yılına ışık tutacak şekilde güncellemeniz mümkün müdür. Bu konuda borsa ve çocuk başlığı altında yeni bir yazınızı görmekten mutlu oluruz.
en kısa zamanda hazırlayacağım.
İyi günler Tuncay Bey,
Bir sorum olucaktı size: A ve B listenizden şirketler olmak üzere, düzenli hisse biriktiriyorum ve 100.000 tl’lik A şirketinde hisseye ulaştım diyelim. A şirketi temettü ödemesini mart ayında yaptığını var sayalım, daha sonrasında temettüyü daha vermemiş olan B şirketine bütün paramı geçirip ordan temettü beklemek mantıklımıdır? Her yıl düzenli böyle bir hareket yapmak sizce nasıl?
Sulandırmak olur gibi
Tuncay bey selamlar. Tabloda FROTO için son 11 yılda 11 adet temettü verdiği görülüyor. Ancak ben kontrol ettiğimde 2013 ve 2014 yılları harıcinde her yıl iki kere temettü verdiğini gördüm. Siz bunları birleştirip tek kalemde mi ele aldınız? Teşekkürler
evet
Merhaba Tuncay Bey,
Benim de iki çocuğum var. Onlar için hisse biriktirmeye başlayacağım. Güncel temettü listenizi yayınlamanızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
İyi Çalışmalar,
en kısa sürede
Tuncay Bey Merhaba,
Bugun düzenli katıldığınız radyo programınızda, arayanlardan biri Hektaş ve Alkim i sordu yukarıda
anlattığınız sistemle ilgili ve büyüme hızlarını beğendiğinizi söylediniz bu hisseler için.
Benim de yeni doğan oğlum için böyle bir birikim yapmak istiyorum ve seçtiğim hisseler konusunda ne düşündüğünüzü
merak ediyorum: Arçelik, Ereğli ve Soda ( özellikle büyüme hızları konusunda kararsız kaldım)
Şimdiden teşekkür ederim
Arcelk ve Soda daha iyi olabilir Barış Bey.
Çok teşekkürler cevabınız için. Eregli’nin bu fiyatları bana fırsat
gibi geliyor o yüzden eklemiştim.
Ecilc nasıl olur?
hocam benim projem 30 yıllık hem bedelsız hem temettu veren hısselere yatırım yapmak nasıl olur
bıde hocam lıstem su
unye cımento
ecılc
aselsan
ttrak
hektas
petkım
nasıl hocam thy alıyım mı almayım mı dıye kararsız kaldım temettu yok bedelsız aslında karlı sırket marka degerı var onu da aselsanı alarak kapatırım dıye dusunuyorum
İyi akşamlar Tuncay Bey,
Ağustos 2017’de hazırladığınız listede bir güncellemeyi ben de merakla bekliyorum.
Yatırım danışmanlığı veren şirketlerdeki birçok uzman kısa-uzun vadeli tavsiye verdiği için sizin evladiyelik hisse alınması önerinizi çok değerli buluyorum.
İkinci olarak, uzun vadeli yatırımcılar için beğendiğiniz hisselerin temel analizini yapan videoları aradabir paylaşabilirseniz biz de bilgi ve deneyimlerinizden daha çok yararlanabiliriz.
Bugüne kadarki uzun vade perspektifli yorumlarınız ve çalşmalarınız için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
İyi çalışmalar…
Tuncay bey kendim için emeklilik planı oluşturmak istiyorum brisa cemtas Petkim temettü verimi açısında iyi midir bana bilgi ve düşüncelerinizi paylasirsaniz sevinirim
Tuncay bey selamlar öncelikle emeğiniz için cok teşekkür ederiz
Ben yukaridan listeden toplam 9 hisseyi toplamaya karar verdim ve gecen aydan basladim. Ama Tüpraşi cesaret edip alamadim çünkü Allah ömür verirse en az 20 yıllık düşünüyorum ve ilerideki aşamada dünyada petrol ve dizel tüketimi gittikçe azalacak. Tüpraş bundan nasıl etkilenir sizin yorumunuz cok önemli rica ediyorum. Dizel ve Benzinin tüketiminin kisitlanmasi Tüpraşi ne derecede etkiler
Cok teşekkür ederim şimdiden
Saygılar
Tuncay bey teşekkür ederiz çok güzel özetlemişsiniz. Bir sorum olacak uzun vadeli yatırım için çocuğuma nereden ve nasıl hesap açıp alımlar yapabiliriz acaba.
bir aracı kurumdan ya da banka hesabınıza yatırım hesabı bağlatarak hesap açabilirsiniz.
Tuncay bey merhaba.. bu yazınızı ilgiyle takip ediyorum listenin güncel halini merakla bekliyoruz emeğiniz için teşekkürler..
İyi günler Tuncay Bey,
Temettü şirketleriniz arasında ECILC de yer alıyor ancak şirket yaklaşık son iki yıldır en azından hisse fiyatı bakımından tatmin edici performans yakalayamıyor.
Şirketin faaliyet raporundan, şirketin daha çok ithal edilen ilaçların satışından ve Kanyon AVM’den gelir elde ettiğini anlıyorum.
Sizce ekonominin toparlanmasıyla tekrar temettü verimi, hisse performansı ve faaliyet gösterdiği sektör açısından uzun vadeli yatırım için uygun/cazip bir hisse olmaya devam eder mi?
Şimdiden teşekkür ederim.
Bence mantıklı.
Tuncay bey merhaba
Alkim değerlendirmesi yapacakmısınız
Bireysel emeklilik mi? Temettü veren hisseler mi? 8-15-18 yaş çocukları için.
Ben hisseciyim 🙂
Tuncay Bey Merhabalar,
Mevcut durumda faizlerin %20lere geldiği bu dönemde tavsiyeniz hala devam etmekte midir? Temettü verimlerinin maksimum %10lara kadar çıktığını düşünürsek acaba daha çok mevduatta mı kalmalı?
Ya da portfoy tavsiyesi doviz borsa ya da farklı yatırım araclarında nasıl olmalı?
Teşekkürler
Sonsuza kadar faizin %20 olacağını düşünüyorsak haklısınız.
Düşünceli paylaşımınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Daha fazla zahmet vermek gibi olmaz ise; kimse asıl soruyu sormamış, f/k sı yükselir yada bizim biçtiğimiz değerin üstüne çıkarsa fiyat alıma devam etmeli midir? Birde çok sorulmuş zaten ama hala tek şirket üzerine gitmeyi mantıklı buluyor musunuz acaba?
Çok uzun vadeli bir yatırım planı yapıyorsanız hedef fiyatın üzerine çıkmış olması çok önemli değil. Şirket büyüyorsa hedef fiyatlarda yükselecek zaten. Tek hisse konusunda bir yanlış anlama olmuş sanırım. Benim öyle bir düşüncem yok. 3 şirkete kadar makul görüyorum. Ancak çok sayıda şirket olması dikkat dağılmasına neden olabilir. Teşekkürler.
Tuncay Bey;
Borsa temettü deyince bence ilk siz akla geliyorsunuz. Bu konuda akım babasısınız diyebilirim.
Sorularım şunlar olacak;
Ayda 500 -800 tl arası bir değerde kaç firma ile uzun vade kalınması mantıklı olur?
Ekonomi bu durumda iken hangi sektörler tercih edilmeli?
Soda, Şişecam, İşyat, Egeen, Ereğli ve Petkim arasından tercihleriniz ne olabilir?
Çok teşekkürler
Caner bey öncelikle teşekkür ederim. Bir fikir verebildiysem ne mutlu bana. Ben en fazla üç şirket olmasını anlamlı buluyorum. Çok sayıda hisse dikkat dağılmasına neden olabilir. Listeniz güzel olmuş. Soda, isyat ve EGEEn temettü firmaları olarak öne çıkıyor.
Şirketin açıkladığı dağıtacağı kar rakamı, ödenmiş sermayeye bölünerek hisse başı ödenecek tutar belirlenir.
Merhaba Tuncay Bey, ben sizin yazılarınızı takip etmeye başladım. Temettü listenizi güncellemeyi planlıyor musunuz? ya da en azından oranlarda fazla bir değişiklik olmayacağı için güncellemeye gerek olmayacağını belirtebilir misiniz? şimdiden teşekkür ederim.
Yavuz Bey merhaba, temettü listemi güncelleyeceğim ancak fazla bir değişiklik olmayacaktır. Çünkü son 11 yıllık ortalamalardan hareket edilerek oluşturulmuş bir liste. Yani bir yıl eklendi diye sıralama ve rakamlarda ciddi değişimler olmaz. Mevcut liste yardımcı olabilecek niteliktedir. ilginiz için teşekkürler.
Tuncay bey merhaba
MGROS hakkında orta vadeli görüşünüz nedir? (2019 yıl sonuna kadar) firmanın 2018 yıl sonu finansallarına göre analizinizi okumak isteriz.
sizce yıl sonu Hedef Fiyat nedir?
EBITDA yı baz alıp yaptığım analizde 25 TL fiyat bile makul gözükmektedir. Bu da mevcut fiyat seviyesine göre yüksek potansiyel ifade ediyor.
Teşekkürler
Ali Bey, MGROS Kipa birleşmesini tamamladı ve mağazalarında yapılanmalara gitti. Önümüzdeki süreçte meyvelerini toplamasını bekliyorum. Mevcut fiyatının iskontolu olduğunu düşünüyorum. Ancak hedef değerleme fiyatım bulunmuyor.
Tuncay Bey, hisse almak hep aklımda vardı, sizle cesaretlenip dediğiniz gibi temettü biriktirme yoluna girdim. Ufkumu açtığınız içiniz teşekkürler tekrardan. Güncellemelerinizi, bekliyoruz temettü tablosu ile ilgili. AKCNS ile ilgili soru sormak istiyorum ben. Sektöründe lider olmadığı için mi yeşil renkli listenize almadınız? Katılım bankası üzerinden aldığım için, bazı hisseleri alabiliyorum yalnızca. Çimento olarak yalnız AKCNS var, temettü için uzun vadeli portföyü me eklememi önerir misiniz?
AKCNS temettü ödeyen ve temettü verimi iyi bir şirket. Bu nedenle iyi. yeşil renkli listeye almamamın nedeni temettü büyüme hızının ve Favök büyüme hızının yavaş olmasından dolayı. Bu benim için önemli değil toplu param var her yıl yüksek temettü almak istiyorum diyorsanız Akcns’da uygun bir şirkettir.
Tuncay Bey,
TTRAK için ne gibi bir yorumunuz olur? Temettü verimi yüksek hisselerden. Uzun süre biriktirme amacıyla soruyorum. Teşekkürler.
Tuncay bey merhaba
Kardemir d ve eğreli ikisinde birine uzun süreli bir yatırım yapıcam hangisini seçmeliyim sizce?
Neden her ikisini de düşünmüyorsunuz? Yarı yarıya olabilir.
Tuncay bey selamlar öncelikle emeğiniz için cok teşekkür ederiz
Ben yukaridaki listeden belli zamandır belli hisseleri biriktiiyorum. Ama Tüpraşi cesaret edip alamadim çünkü Allah ömür verirse en az 15-20 yıllık düşünüyorum yaşım genç ve ilerideki aşamada dünyada petrol ve dizel tüketimi gittikçe azalacak gibi gözüküyor. Tüpraş bundan nasıl etkilenir sizin yorumunuz cok önemli, rica ediyorum. Dizel ve Benzinin tüketiminin uzun zamanda kisitlanmasi Tüpraşi ne derecede etkiler
Cok teşekkür ederim şimdiden
Saygılar
Hasan Bey TUPRS büyük bir şirket. Şu an için fiyatı bana göre ucuz değil. Ayrıca 3 aylık ve 6 aylık bilançolarının zayıf gelmesini bekliyorum çünkü büyük bakım duruşları yapacak. Bu sonuçların ardından belirgin bir düşüş yaşarsa alım için fırsat verebilir. Gelecek ile ilgili TUPRS faaliyet alanını dünya konjonktürüne uygun noktalara taşıyacağını ve kaydırabileceğini, kendisini yenileyebileceğini düşünüyorum.
Tuncay Bey, borsa ve temettü denildiğinde resmen çığır açmış durumdasınız. Elimde uzun vadeli biriktirmek için ADANA, ALKA, DESPC, ISDMR, ISYAT ve TLMAN hisselerinden oluşan portföyüm var. Almaya da devam ediyorum. Hisselerin seçimi ve sayısını değerlendirebilir misiniz? Beğenmediğiniz şirket varsa yerine hangisini önerirsiniz? Ben birikimlerimi tamamen borsada değerlendiriyorum. Bu yüzden yardımlarınız benim için büyük önem arz ediyor. Şimdiden ilginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İyi günler.
Hisseler güzel. Belki sayısı 2 tane azaltılabilir.
Tuncay Bey, TLMAN ve ALKA yı çıkartsam nasıl olur? VESBE hakkında temettü yatırımcılığı bakımından ne düşünüyorsunuz? Birkaç cümle ile dahi olsa VESBE yi yorumlarsanız sevinirim. Şimdiden yarımlarınız için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda artan başarılar dilerim. İyi akşamlar!
Hocam TTRAK için güncel bilanço analizi ve değerleme çalışması rica ederiz.
Tuncay Bey, TLMAN ve ALKA yı çıkartsam nasıl olur? VESBE hakkında temettü yatırımcılığı bakımından ne düşünüyorsunuz? Birkaç cümle ile dahi olsa VESBE yi yorumlarsanız sevinirim. Şimdiden yarımlarınız için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda artan başarılar dilerim. İyi akşamlar!
Tuncay Bey merhabalar, Çimsa nın son durumu ile ilgili bir değerleme yapmanız mümkün mü?
Muazzam bir çalışma, kendim ve çocuklarım adına çok teşekkürler, emeğinize sağlık Tuncay Bey …
Tuncay bey yazınızdaki temettü tablosunu güncelleyecek misiniz?
evet.
Tuncay bey merhabalar,
Emeğinize sağlik çalişmaniz ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.
Sìzden müsait olduğunuz bir zamanda ISYAT hakkinda genel bilgilendirme ve uzun süreli yatirim yönlendirme ve tavsiye almam mümkün olabilir mi
İlginiz ve desteğiniz icin simdiden tesekkur ederim. Saygilarimla
ilgilendiğim bir şirket değil. Ancak temettü şirketi diyebilirim.
Tuncay bey güncel bir tablo yapacakmısınız
Tuncay abi emeklerine sağlık seni çok sıkı takip ediyorum her konuda o kadar çok faydan dokunuyorki bizlere sana ne kadar dua etsek azdır rabbim sizi ve sevdiklerinizi korusun
Öncelikle çok teşekkür ederim emeğinize bilginize ben de uzun süreli borsa yatırımcısıyım küçük de olsa elimde bir miktar sasa var elde tutmak için geleceği var gibi ama asıl sizin bahsettiğiniz hedef için bu hisse zaten fiyatlandımı çok ama çok teşekkür ederim
ben SASA da uzun vadede gidebileceği biraz daha yer olduğuna inanıyorum.
Merhabalar Tuncay Hocam Severek takip ediyorum sizi. BORUSAN Ve Sisecam iki hissem yaklaşık 1 yıldır portfoyumdeler. Uzun vade için iki güzel şirket denilebilir mi ? Bilgilendirmeler için teşekkürler sizi takip ettikten sonra borsayı daha çok benimsemeye başladım.
Hocam merhaba. Sitenizi şans eseri buldum. Yazınızı baştan sona okudum bizim gibi bu işe yeni başlayan yatırımcılar için oldukça yalın ve açıklayıcı olmuş.
Yazıda “ Bunlarında içerisinde TUPRS, TTRAK, OTKAR, TOASO, EGEEN, ALKIM en fazla tercih edeceğim şirketler.” Demişsiniz. Tabi yazının üzerinden tam 4 sene geçmiş. Tüm hisseler fiyat olarak 2-3 katına çıktı. Size sorum bugünkü fiyattan bu hisseleri almak halen mantıklı mı?
Bende uzun vadeli emeklilik amaçlı temettü hissesi biriktirmek istiyorum. Konu hakkındaki yorumunuzu 4 gözler bekliyorum. İyi günler dilerim.
bu 4 yılda bu şirketlerde 4 kat büyüdü zaten 🙂 hiç bir şey için geç değildir.
Tuncay bey merhaba bu hisselerin bugün itibariyle (03.01.2022) güncellenmesi gerekir mi? teşekkür ederim.
aslında hayır. çünkü 10 yıllık ortalamalar ile yapılan bir çalışma.