TÜFE Haziran ayında %0.27 düştü. Beklentiler %0.1 gibi sınırlı bir yükseliş olacağı yönündeydi. Yıllık enflasyon ise %11.72’den %10.90 seviyesine geriledi.
Çekirdek enflasyon tarafında ise yıllık bazda %9.38’den %9.20 seviyesine gerileme var. Buradaki gerileme sınırlı kaldı.
Gıda iki aydır düşüyor
Aylık bazda bakıldığında Gıda enflasyonunda %1.06’lık bir düşüş görülüyor. Gıda mayıs ayında da %0.55 düşüş göstermişti. Gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi enflasyondaki gerilemeyi destekleyecek. Ancak gıda tarafında yıllık bazda %14.34 gibi bir enflasyon ile karşı karşıyayız.
Aylık bazda enflasyona negatif katkı veren gıda dışındaki kalemler ise giyim ve ayakkabı, ulaştırma ve haberleşme grupları oldu. Enerji fiyatlarının da enflasyona aşağı yönlü katkısı sürüyor.
Mevsimsel etkiler öne çıkmış
Enflasyondaki düşüşte mevsimsel etkilerin başrol oynadığını söylemek mümkün. Öyle ki mevsimsel ürünler hariç TÜFE %0.25 seviyesinde geldi. Bu durum mevcut düşüşte mevsimselliğin oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Öyle ki gıda grubunda işlenmemiş gıda fiyatları haziran ayında %2.47 gerilemiş. Bunun alt gruplarında ise taze meyve ve sebze fiyatlarında %9.36’lık gerileme var. Ancak yıllık bazda %21.21 seviyesinde işlenmemiş gıda enflasyonu bulunuyor. Taze meyve ve sebze grubunda ise yıllık enflasyon %26.65 düzeyinde. Bu rakamlar halen yüksek.
Yaz aylarında mevsimselliğin etkileri giderek daha sınırlı biçimde devam edebilir. Ancak kış aylarında mevsimsellik etkisi bu sefer yukarı yönde çalışmaya başlayacak.
Çekirdek tarafında ise aylık enflasyon %0.07 olurken, yıllık artış baz etkisinin de yardımıyla %9.38’den %9.20 seviyesine gerilemiş durumda.
Temmuz ayında enflasyon tek haneye inecek görünüyor
Geçen yıl temmuz ayı enflasyonu %1.16 gibi yüksek bir rakam açıklanmıştı.
Gelecek ay enflasyon verisinin yine sınırlı kalması durumunda yıllık bazda TÜFE rakamımız tek haneye gerileyebilir. Buna baz etkisinin rolü yüksek olacak. Önemli olan tek haneli enflasyonun ne kadar kalıcı olacağı.
TÜFE’ DE Kalıcı tek hane için kış ayları belirleyici olacak
Temmuz ve Ağustos aylarında kurda önemli hareketler oluşmaz ise enflasyonda %10 seviyesinin altında rakamlar görebiliriz. Temmuz ve ağustos aylarında %0.1 ve %0.2 eksi enflasyon alırsak yıllık enflasyon %9.30 seviyesine geriler. Ancak kış aylarında mevsimlik etkilerin ne şiddette olacağı önemli olacak. Kış aylarında da kontrollü rakamlar gelirse yine ekim ayındaki yüksek baz etkisiyle gerileme devam edebilir.
TCMB sıkı duruşu koruyacaktır
TCMB’nin sıkı duruşunu korumasını bekliyorum. Merkez’in enflasyonun tek hanede kalıcı olacağına yönelik ikna olması sonrasında gevşemeye başlaması muhtemel.
Dolarda önemli bir hareket olmadı
Veri sonrasında dolar kurunda önemli bir hareket olmadı. USDTRY kuru 3.5284 seviyesinde bulunuyor. Piyasanın enflasyondaki düşüşün mevsimsel etkilerini ön plana çıkardığını ve bu şekilde değerlendirdiğini düşünüyorum. TCMB’nin Cuma günü AOFM’ni %11.98 seviyesine çekmesi, piyasa algılarının hassas kalmasına neden olmuş olabilir. İlerleyen günlerde TCMB’nin AOFM takip edilmeli.