TUPRS 2017 Bilanço Analizi. Değerleme ve Teknik Analiz

Tüpraş (TUPRS) 4Ç17 döneminde beklentilerin altında 493 milyon TL net kar açıkladı. Piyasa beklentileri 663 milyon TL seviyesindeydi. Bilindiği gibi beklentiler önceden daha yüksek seviyede olup rafineri marjlarındaki düşüşe paralel aşağı yönlü revize edilmişti. Bu revize beklentilerinde altında geldi. Şirket bu kar ile birlikte 2017 yılını %113 artışla 3 milyar 811 milyon TL net kar ile tamamladı. masanotları TUPRS için son çeyrekteki kar düşüşünde hem rafineri marjlarına paralel karlılığın düşmesi, 252 milyon TL yüksek vergi gideri ayrılması ve hedge işlemlerinden oluşan zararlar etkili olmuş görünüyor.

Çeyrek dönem Analizi

4Ç17 döneminde FAVÖK ve net kar bakımından yılın en düşük çeyreği oluşmuş durumda. Karlılıkta da en kötü çeyrek denilebilir. Diğer çeyreklerde %12 seviyelerinde oluşan Brüt kar marjı 4Ç17’de %9.5 seviyesine gerilemiş. FAVÖK marjı ise %11-12 seviyelerinden %8 seviyesine düşmüş görünüyor. Karlılık olarak oldukça düşük bir çeyrek geride kalmış görünüyor. İzmir’de ham petrol ünitesi bakım çalışması nedeni ile kapasite kullanım oranı %94.6 oldu. Yılın tamamında ise %104.6 seviyesinde gerçekleşti.

Yıllık Dönem Analizi

Yıllık bazda ise TUPRS 2017 yılını %55 artışla 53 milyar 948 milyon TL satış geliri ile tamamladı. FAVÖK rakamı ise %76 artışla 5 milyar 637 seviyesinde oluştu.

Karlılıklarda 2016 yılına kıyasla 1-2 puanlık gelişmeler görülüyor. Brüt kar marjı 1 puan artışla %11.5 seviyesinde oluşurken, FAVÖK marjı ise 1 puanlık gelişimle %10.4 seviyesinde oluştu. Net kar marjı ise 2 puan yükselişle %7 seviyesinde gerçekleşti.

2017 yılı sonu itibari ile Şirket’in net borç pozisyonunda artış görülüyor. Net borç tutarı önceki çeyreğe göre 4.4 milyar TL’den 6.3 milyar TL seviyesine yükselmiş görünüyor. Cari oran 1.15x ve likidite oranı ise 0.85x seviyesinde. Oranlar normal görünürken, bir önceki döneme göre ilerleme görünüyor. Olumlu.

Yine yıl sonu itibari ile TUPRS’ın döviz pozisyonu 2.5 milyar $ açık yönünde. Ancak şirket bunun 1.3 milyar $’lık bölümünü koruma altına almış durumda. Başka deyişle döviz açığının %52’si koruma altında bulunuyor. Olumlu.

Şirket 2018 yılında geçen yıla paralel bir yıl bekliyor. Yaklaşık 28.3 milyon ton üretim, 31 milyon ton satış bekleniyor. Akdeniz rafineri marjının 4.75-5$ arasında olması beklenirken, Tüpraş net rafineri marjının 7.5-8$ civarında olması yine beklentiler arasında. Şirket 2018 yılında 250 milyon $ rafinaj yatırımı planlıyor.

Ayrıca 2018 yılında açıkladığı bir dizi duruş nedeni ile maliyetlerde yine yüksek seyirler ve karlılıklarda düşük seyirler olabilir.

DEĞERLEME VE HEDEF FİYAT

TUPRS yılsonu beklentilerimizin oldukça altında finansallar açıkladı. Diğer yandan son çeyrekte karlılık düşüşü, 2018 yılında planlanan duruşlar ve rafineri marjlarındaki azalma 2018 yılı ilk çeyrek için temkinli olmamıza neden oluyor.

Şirket’in fd/favök çarpanı ortalaması son üç yıl için 6.58x seviyesinde bulunuyor. Son oluşan 5 milyar 637 milyon TL Favök rakamına göre ulaştığımız hedef değer 123TL seviyesinde. Dolayısıyla 136TL olan hedef değerimizi 123TL seviyesine revize ediyoruz. Bu revizede net borçluluk seviyesinin yükselmesinin de etkisi bulunuyor.

Ayrıca Tüpraş’ın, 3 Ağustos ve 8 Kasım tarihlerinde belirlediğimiz 136TL hedef değerini kasım ayında borsa fiyatlamalarında gördüğünü ve hedefine ulaştığını hatırlatmak isteriz.

2018 yılında TUPRS için en büyük risk Eylül ayında devreye girmesi beklenen Turcas-Socar Grubuna ait Star Rafinerisi olacak. Yıllık 10 milyon ton ile Tüpraş’ın yaklaşık %30’u büyüklüğünde olan rafineri ile Tüpraş’ın tekel yapısı sona erecek. Şirket yetkilileri yeni rafinerinin ithalat ihtiyacına çalışacağını TUPRS’ın satışlarını fazla etkilemesini beklemediklerini belirtse de, kar marjlarında düşüşe neden olmasının ise kaçınılmaz olduğunu da ifadelerinde yer veriyor. Bu durum hisse üzerinde 2018 yılında baskı yaratabilir. Özellikle 2019 yılı karlılık oranları değerlemeler için oldukça önemli olacak görünüyor.

tuprs

TEKNİK ANALİZ

Hisse uzun vadede 2017 yılında takip ettiği yükselen kanal trendini bozdu ve borsa da yeni denge arayışı içerisinde bulunuyor. 109 seviyesindeki 50-haftalık ortalama önemli bir destek olurken, aynı seviyelerden simetrik kanal çizgisi de geçmekte. Teknik olarak 109 seviyeleri üzerinde kaldığı sürece görünüm pozitif kalmayı sürdürebilir. Ancak bu seviyenin altında baskı artabilir. Bu durumda 85-86 seviyesine doğru düşüş görülebilir. Yukarıda ise 117 direncinin geçilmesi durumunda yukarı yönlü momentum güçlenebilir. Bu seviyesinin üzerinde kalması durumunda hedef fiyatımız olan 123 seviyeleri görülebilir.

tuprshaf Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir