Kısa bir süre sonunda Tüpraş (TUPRS) 2Ç18 finansal sonuçlarını açıklayacak. Bunun öncesinde 1Ç sonuçlarına yönelik düşüncelerimi toplayarak rapor şeklinde sunamamıştım. Bilgi vermek istiyorum. 2Ç18 sonuçları gelince yeniden değerlendirme yapacağım.
TUPRS 1Ç18 döneminde oldukça kötü bir bilanço açıkladı. Şirket’in satış gelirleri geçen yıl aynı döneme göre %8.5 artışla 13.421 milyon TL seviyesinde oluşurken, bu artışa karşılık esas faaliyet gelirleri aynı dönemde %41 ve favök karı ise %37 düşüş gösterdi. Şirket’in net karı ise aynı dönemde %56 düşüşle 378.4 milyon TL seviyesinde oluştu.
Kar marjlarında ise sert düşüşler var. Brüt kar marjı yine geçen yıl aynı döneme göre %13’den %7.9’a düşerken, FAVÖK marjı ise 12.2’den %7.2’ye gerilemiş.
Planlı Duruşlar ve Rafineri Kar Marjları
Satışlardaki sınırlı artışa karşılık kar rakamlarındaki ve karlılıktaki düşüşte, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerindeki planlı duruşun ve rafineri marjlarının geçen yılın altında kalmasının etkisi var. Planlı bakım duruşu nedeni ile şirket’in kapasite kullanım oranı geçen yıl aynı dönemde %106 seviyesindeyken, %78 seviyesine gerilemiş. Kapasite kullanım oranlarının bu derece düşmesi maliyetleri yükseltirken karlılığın düşmesinde ve karın gerilemesinde önemli bir neden.
Bir diğer neden ise geçen yıl 8.1$/varil seviyesinde olan net rafineri marjı, bu yılın ilk çeyreğinde 4.8 $/varil seviyesinde oluştu. Kıyaslama yapılan Akdeniz rafineri marjı 4 $/varil seviyesinde oldu. Akdeniz rafineri marjının üzerinde gerçekleşmesi olumlu, ancak geçen yıla göre rafineri karlılığında düşüş net kardaki düşüşün bir diğer önemli nedeni.
Şirket kardaki gerilemeyi yatırımcı sunumunda rakamsal olarak vermiş. Geçen yıl ilk çeyrek dönemde oluşan vergi öncesi kar 1.051 milyon TL seviyesinde oluşurken, bu yıl 471.8 milyon TL seviyesine geriledi. Bu gerilemede 303 milyon TL’lik fark rafineri karlılığından dolayı oluşurken, bakım ve onarım duruşları 199 milyon TL ‘lik bir kayıp getirmiş. Geri kalan diğer kayıplar ise diğer etkiler nedeniyle oluşmuş.
TUPRS için rafineri marjının geçen yıla göre düşük seyrini 2Ç18 döneminde de sürdürdüğü gözleniyor. Bununla birlikte ilk çeyrekte duruş gerçekleşen üç rafineriden Kırıkkale rafinerisinde tam duruş 2Ç18 döneminde de devam edecek. Şirket bunu sunumunda belirtmiş. Ayrıca yıl genelinde tam duruş olmasa bile bakım duruşları devam edecek. 2Ç18 döneminde İzmir ve İzmit rafinerilerinde periyodik bakımlar varken, Kırıkkale rafinerisinde yine tam duruş olacak. 3Ç18 döneminde hiçbir rafineride duruş yok. 4Ç18 döneminde ise sadece İzmit rafinerisinde planlı bakım duruşu olacak.
Ancak şirket kapasite kullanım oranının 2018 yılı içerisinde yeniden %100 seviyesine çıkmasını ve rafineri marjının ise 7.5-8$/varil düzeyine yükselmesini bekliyor. Yıl içerisinde ilerleyen çeyrekler itibari ile gelişmeler izlenecek.
Şirket’in eylül sonu itibari ile cari oranı 0.96x ve likidite oranı 0.61x seviyesinde bulunuyor. Normal seviyelerde. Bununla birlikte yine eylül sonu itibari ile 9 milyar 205 milyon TL net borç var. İlk bakışta belki miktar olarak çok yüksek bir net borç ancak net borcun yıllık favök rakamına oranı 1.8 seviyesinde. Bu oldukça ideal. Başka deyişle borç çevirme sorunu bulunmuyor.
Şirket’in yabancı para pozisyonu 140 milyon $ döviz fazlasını işaret ediyor. Şirket hem stoklarının dolar bazında olması hem de yapmış olduğu forward vadeli petrol kontratları ile kur ve fiyat risklerini başarılı bir şekilde yönetiyor.
TUPRS yılın ilk çeyreğinde 5.2 milyon ton üretim ve 6.2 milyon ton satış gerçekleştirdi. Geçen yıl aynı dönemde 7.1 milyon ton üretim ve 7.2 milyon ton satış yapmıştı. Şirket 2018 yılında 28.3 milyon ton üretim ve 31 milyon ton satış hedefliyor.
Şirket 1Ç18 döneminde 63 milyon $ yatırım gerçekleştirdi. 2018 yılında 250 milyon $ yatırım planlıyor.
Temettü Şirketi
TUPRS Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasında temettü ödeme oranı en yüksek şirketlerden birisi. Son on bir yılın on yılında temettü ödeyen şirketin yıllık ortalama temettü verimi %7.7 seviyesinde bulunuyor. Yıllık ortalama temettü büyüme oranı ise %9 seviyesinde oluşmuş. Yıllık ortalama FAVÖK büyümesi ise %8.7 seviyesinde. TUPRS oldukça ideal bir temettü şirketi görünümünde.
SOCAR Riski
İlk başlarda Eylül ayında devreye girmesi beklenen Socar rafinerisinin TUPRS için önemli bir risk olabileceğini düşünüyordum. Ancak bu konuda şirketin yatırımcı sunumunda verdiği bilgiler satış konusunda önemli bir sorun olmayacağını gösteriyor. Öncelikle Star rafinerisi 10 milyon ton kapasiteye sahip bir rafineri. Yani Tüpraş’ın 1/3 ü büyüklüğünde olacak. Tüpraş’ın satışlarının en büyük kısmı Benzin, Dizel ürün ve Jet Yakıtından oluşuyor. Öncelikle Star rafinerisinde benzin ürünü olmayacak. Jet Yakıtı ve Dizel ürünlerde ise iki rafinerinin toplamı Türkiye’nin talebini karşılamıyor. Başka deyişle satış sorunu bulunmuyor. Bu durumun TUPRS için önemli bir satış riski yaratmayacağını düşünüyorum. Karlılıkta ise rekabet edilecek bir durum olmadığını ve bu nedenle fiyat baskısı oluşturmayacağını bekliyorum. Nitekim yıl genelinde TUPRS hissesinde Star rafinerisine yönelik ciddi bir baskı görülmedi. Hisse üzerinde oluşan baskı daha çok kötü piyasa ve kötü ilk çeyrek finansallarında oluşmuştu.
Değerleme ve Hedef Fiyat
TUPRS için satış gelirlerinin 2018 yılında %27 artışla 68 milyar 661 milyon TL seviyesinde oluşmasını bekliyorum. Satış gelirlerindeki artışta döviz kurlarındaki artışın büyük etkisi olacak. FAVÖK rakamının ise geçen yılın bir miktar üzerinde 5 milyar 836 milyon TL seviyesinde olmasını öngörmekteyim. Buna göre FAVÖK marjının %8.5 seviyesine yükselmesini bekliyorum.
Şirket’in son üç yılı kapsayan fd/favök çarpanı ortalaması 6.58x seviyesinde bulunuyor. 2018 yılına yönelik 5.836 milyon TL FAVÖK beklentime göre TUPRS için 6-12 aylık dönemi kapsayan hedef değerimi 117TL olarak hesaplıyorum. Buna göre 15 Şubat 2018 tarihindeki analizimde belirttiğim 123TL hedef fiyatımı 117TL seviyesine aşağı yönlü revize ediyorum. Şirketin son kapanışına göre yaklaşık %16 yükseliş potansiyeli bulunuyor.
TUPRS Teknik Analiz
Hisse büyük 2016 ve 2017 yıllarını da kapsayan büyük çıkış sonrasında 92 ile 116 arasında yatay bir sürece girmiş görünüyor. Büyük resimdeki görünüm bu. Hızlı çıkış sonrasında bu şekilde yatay kanal hareketleri normal görülebilir. Yukarıda bu bant içerisinde 116 direnci önümüzdeki süreçte test edilebilir. Bu direnç önemli ve kırılması durumunda 127 seviyesindeki tarihi direnç seviyelerine doğru yükseliş görmek mümkün. Aşağıda ise 92 desteği kritik bir seviye. Bu destek üzerine seyirler korunduğu sürece ılımlı görünüm devam edecek. 92 desteğinin kırılması ise teknik olarak ciddi bir risk oluşturabilir.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
teşekkür ederim.ellerinize ve beyninize sağlık.hakkınız geçiyor.başka takip ettiğim ekonomist olmadığı için sizden beklentim çok oluyor.saygılar.iyi günler.
Teşekkür ederim.
Uzun vadeli Temettü için aldığımız TÜPRAŞI Hedef değer olan 117 liraya geldiğinde satmalı mıyız? Yoksa yolumuz çok uzun deyip beklemeli miyiz?
ikincisi daha mantıklı sanki. hedef değerinin çok üzerine çıktığında satmak daha mantıklı.