ULUSE Bilanço Analizi ve Değerleme

Ulusoy Elektrik (ULUSE) dikkatimi ilk çeyrekte çekmişti ancak fazla zaman bulamamıştım. 2Ç bilanço sonuçları ise göz dolduruyor. Bu sonuçların ardından bilanço performansını hisse fiyatına da yansıtan şirket için analiz yapmak geç bile oldu sayılır. 

Önce bilançoya göz gezdirelim. Sonrasında şirket hakkında biraz bilgiler vermek isterim.

ULUSE ‘nin 2Ç dönemde 1Ç döneme göre satışları %48, FAVÖK karı %137 ve net karı %135 daha fazla gerçekleşti. Şirket 2Ç17 dönemde 21.5 mn TL net kar açıkladı. Satış gelirleri ise 99.4 mn TL seviyesinde oluştu. Yine ilk çeyrek döneme göre Brüt kar marjı %23’den %33’e, FAVÖK marjı %18’den %28’e yükselmiş. Etkileyici.

Geçen yıl 2Ç döneme göre ise satış gelirleri %98 artarken, FAVÖK karı %238 ve net kar ise %241 gibi hızlı bir yükseliş göstermiş. Oldukça iyi.

Karlılıkta da geçen yıla göre güzel artışlar var. Yine geçen yıl 2Ç döneme göre %22’den %33’e, FAVÖK marjı ise %17’den %28’e çıkış yapmış. Pozitif.

Sonuç olarak ULUSE yılın ilk yarısını geçen yıl aynı döneme göre %226 artışla 30.7 mn TL net kar ile kapadı. Satış gelirleri ise aynı dönemde %95 büyüme ile 166.6 mn TL seviyesinde oluşmuş.

Net kar demişken şirket bu yılın ilk yarısında geçen yılın tamamında elde ettiği 36mn TL karın büyük kısmını yakalamış durumda. Etkileyici bir performans var.

Altı aylık karlılıklara bakıldığında ise ciddi güçlenme var. Brüt kar marjı yılın ilk yarısında %21’den %29’a yükselirken, FAVÖK Marjı ise %15’den %25’e ulaşmış. Pozitif.

Şirket’in son bilanço itibari ile 16.7 mn TL net borcu bulunuyor. Ancak cari oran 2.02 ve likidite oranı ise 1.48 gibi yüksek seviyelerde. Şirket’in borç çevirme sorunu bulunmazken, işletme sermayesi bakımından oldukça rahat pozisyonda.

İhracat oranı %21 seviyesinde gerçekleşmiş. Geçen yıl ihracat %24 seviyesindeydi. İhracatın satışlar içerisindeki gerilemesinin nedeni iç piyasa satışlarının hızlı yükselmesi. Yılın ilk yarısında geçen yıl aynı döneme göre iç satışlar %104 artarken, ihracat gelirleri ise %74 büyümüş.

Şirket’in döviz pozisyonu ise 4 mn TL karşılığı olacak şekilde döviz fazlası var. Yani kurlardaki oynamalara karşı oldukça sınırlı düzeyde etkilenecek görünüyor.

6 Eylül’de temettü ödüyor

Bunun yanında şirket geçen yılki karından 18.2 mn TL’lik kısmını 6 Eylül 2017 tarihinde nakit olarak ödeyecek. Hisse başı 0.455TL brüt ödemeye karşılık geliyor. Temettü verimi ise 16.09TL hisse fiyatına göre %2.8 gibi düşük bir seviyede.

Şirket’i Tanıyalım

ULUSE elektromekanik sanayi alanında faaliyet göstermekte olup, orta gerilim elektrik dağıtım ve koruma sistemlerinde kullanılmakta olan teçhizatların dizaynını, üretimini ve satışını gerçekleştiriyor.

Şirket’in üretmekte olduğu ürünlerin ana kullanıcıları; elektrik dağıtım şirketleri, orta gerilim elektrik dağıtım ekipmanları distribütörleri, organize sanayi bölgeleri ve endüstriyel tesisler, enerji üretim santralleri ve AVM, hastane, liman, toplu konut gibi büyük ölçekli inşaat projeleri olarak sıralanıyor.

Şirket ayrıca yalın üretim, Kaizen gibi yaklaşımları benimseyerek hem maliyetlerde hem de süreç yönetimlerinde verimlilik ve karlılık artışını yönetebiliyor.

Büyüme Fırsatları

Şirket faaliyet raporunda ürünlerine olan talebi artıracak başlıca unsurları şu şekilde sıralamış,

Elektrik tüketimindeki artış nedeniyle üretim, dağıtım ve iletim alanında yapılacak yeni yatırımlar,

  • Genişleme, yenileme ve iyileşme yatırımları,
  • Yenilenebilir enerji üretim tesislerine yapılan yatırımlar,
  • Enerji verimliliği ve tasarrufuna yönelik yeni yatırımlar,
  • İletim ve dağıtım kayıp kaçaklarının önlenmesine ilişkin yeni yatırımlar.

Ayrıca Şirket’in hazırladığı son yatırımcı sunumunda bazı çarpıcı bilgiler yer alıyor. Buna göre elektrik dağıtım şirketleri 2016-2020 yılları arasında 18.4 milyar TL yatırım yapılması bekleniyor. 2016 yılında bu şirketler 3.7 milyar TL yatırım yapmış. Gelecek 4 yılda önemli bir yatırım tutarı daha bekleniyor. Şirket öncelikle bu pazardan ciddi pay kapmaya aday bir konumda.

Distribütörler ayağında ise ekonomide genişlemenin sürmesinin, konut ve sanayi yatırımlarının devam etmesinin ve yeni distribütörlerin girmesinin şirketin operasyonlarını pozitif etkilemesi bekleniyor.

Doğrudan satışlar tarafında ise gelecek 5 yılda 500MW gücünde rüzgar enerjisi projelerinin hayata geçirilecek olması, 1000MW kapasitesindeki YEKA projesi şirketin büyümesinde önemli virajlar olacak görünüyor.

Yurtiçi satışlardaki agresif yükselişin temel nedenleri bunlarla açıklanabilir. Şirket bu beklentiler paralelinde yurtiçinde %40 olan Pazar payını %60’a yükseltmeyi hedefliyor.

İhracat tarafında ise çeşitlilik sağlanırken, süreklilik özelliği ön plana çıkıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarının yanı sıra Endonezya ve Cezayir pazarlarında da onaylarını almış ve satışlara başlamış durumda. Şirket yönetimi Endonezya’ da ki faaliyetlerinde yakın gelecekte önemli bir büyüme bekliyor.

Özellikle enerji sektörünün içeride devletin odak noktasında olması ve Türkiye ekonomisinin büyüyen bir ekonomi olması göz önüne alındığında ULUSE için güçlü beklentiler bulunuyor.

Düşük sermayeli olması ise hisse fiyatının borsada uzun vadede dikkat çekici performanslar sergilemesini sağlayabilir. Şu anda %24 seviyesinde olan FAVÖK Marjı dikkate alındığında ise 2014 yılında şirket %35 marj gibi yüksek performans gösterebildiğini görmekteyiz. Karlılıktaki yükseliş ve şirketin dikey yapılanması sayesinde başarılı maliyet kontrolü sayesinde orta ve uzun vadede aynı performans görülebilir.

ULUSE Hedef Fiyat

Mevcut bilanço temposunun devam etmesi durumunda ULUSE için 2017 yılını 387mn TL satış geliri, 83 mn TL FAVÖK karı ve 63mn TL net kar ile tamamlamasını bekliyorum. Şuanda %95 olan satış büyümesinin yılı %70 seviyesinde tamamlayacağını ele aldığımı belirtmek isterim. Yani oldukça muhafazakâr bir tahmin olduğu söylenebilir. Olsun muhafazakar tahmine göre iskontolu çıksın da, fazlası olursa bonus olur. 🙂

Bu verilere göre indirgenmiş nakit akışı ve fd/favök yaklaşımlarına göre 2017 yılına yönelik ULUSE için 23.86TL hedef fiyata ulaşıyorum.

9 aylık finansal sonuçlar geldiğinde hedef fiyat revize edilecektir.

Teknik Analiz yorumu da dikkatinizi çekebilir. ULUSE Teknik Analiz

uluse
ULUSE Özet Veriler

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“ULUSE Bilanço Analizi ve Değerleme” için 4 yanıt

  1. slmlar hocam, yine güzel yazmışsınız, tebrik ederim, güzel çalışma.

    yarı amatör olarak anlamadığım bir konu var, fk, fd/favök iyi, yatırım için iyi görünüyor, hatta grafiğe bakınca yeni bir aselsan gibi görünüm var, güzel görünmeyen ve yazıda yer almayan bir rakam piyasa değeri / defter değeri bu hissede 4,4 olarak yer alıyor, bu mesela petkimde 2,8 , sasa da 3,1,

    4 yıldır bistte yer alan uluse için bu 4,4 rakamı çok yüksek değil mi?
    ikinci bir detay şirketin sermayesi hala sabit, rakamları güzel, yakın zamanda bir bedelsiz sermaye arttırımı bekler misiniz? özellikle pd/dd olmak üzere bu iki konuyu biraz açabilirseniz sevinirim. selamlarımla.

    1. Merhaba bsayfam,
      sermayesi düşük şirketlerde genelde pd/dd rasyosu yüksek oluyor. ancak f/k, fd/favök gibi temel çarpnlar normal ise sorun yok.
      bedelsiz arttırım beklemiyorum. zaten bdelsiz artırımın şirkete hiç bir faydası yok biliyorsunuz. sadece yatırımcılarda psikolojik bir etki yaratıyor ve fiyata güzel yansıyor. yaparsa bonus olur 🙂

      birde şu borç ile yazdığınız hakkında şunu söyliyeyim. yazımda net borç diyorum. siz toplam borcu yazmışssınız. o toplam borçtan şirketin nakit varlıklarını düşeceksiniz. Net borç = Nakit değerler + menkul kıymetler – kv finansal borçlar -uv finansal borçlar.

  2. hocam bir konu daha var, siz Şirket’in son bilanço itibari ile 16.7 mn TL net borcu bulunuyor. yazmışsınız, ben işyatırımdan 2017/6 dönemi bilançosuna bakıyorum, kısa vadeli yükümlülükler 76,9 Milyon, uzun vadeli yükümlülükler 2,9 Milyon tl olarak görünüyor, (benim hesabıma göre 79,8 Milyon TL. borcu var görünüyor-cok bildiğim bir konu da değil ) 16,7 rakamını bulamadım, bu konuyu tekrar teyit edebilirseniz sevinirim.

  3. Anlaşılır,basit,etkili bir anlatım. Adam daha ne yapsın, bize de teşekkür etmek düşer. Teşekkürler Sn. Tursucu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir