Borsa İçten ve Dıştan Baskı Altında

Borsa endeksi geçen hafta %1.27 geriledi. Böylece 3 haftadır art arda düşüş gerçekleşti. Banka hisselerinde önceki hafta başlayan ve özellikle beklentilerin çok üzerinde gelen TÜFE sonrasında daha fazla hissedilen baskı geçen haftada sürdü ve XBANK haftalık %4.65 düştü. Gelen bazı araştırma raporlarında enflasyon nedeni ile 3Ç’de faiz marjları iyileşse bile 4Ç’ye yönelik beklentilerin aşağı revize olduğunu gördük. Bu bankalarda faiz düşüşüne yönelik yükseliş beklentilerinin ötelenmesine neden olmuş gibi. Bununla birlikte Sanayi endeksi %1.05 düştü. Asıl ilginç olan 30 endeks harici 100 hisseleri olan XYUZO endeksi haftayı %1.51 yükselişle kapadı. Ancak XTUMY endeksi ise %3.20 gibi göze çarpan bir yükseliş gösterdi. Asıl baskının banka kaynaklı olduğunu gördük. Bununla birlikte güçlü beklentisi olan şirketlerde fiyatlamalar güçlü devam ediyor.

masanotları borsa

Borsa Endeksinde teknik olarak günlük grafiklerde güçlü görünüm yok. 10900 seviyelerindeki ortalamaların altına düşmesi ve teknik göstergelerin sat konumunda olması iyi olmadı. Ancak haftalık grafiklerde halen al konumundayız ve bu düşüş bir düzeltme gibi görünüyor. Buna karşın haftalık grafiklerde düzeltme sınırları 10300 ve 9900 seviyelerine kadar uzanıyor. Buraya dikkat çekmek isterim.

Borsalarda ve Kriptolarda Trump Dalgası

Cuma günü ABD Başkanı Trump’ın Çin’den ithal edilen mallara gümrük vergisini %100’e çıkardığını açıklaması piyasalarda çalkantıya neden oldu. Ardından ABD Borsalarında %3’lere yakın düşüşler gördük. Ancak asıl çöküş kripto paralarda yaşandı. Bitcoin, XRP ve Ether gibi kriptolarda düşüşler can atıcı sınırlarda olurken, alt coinlerde %90’lara varan düşüşler oldu. Sadece Türkiye’deki kripto yatırımcılarının 1 milyar 650 milyon $ parasının buhar olduğu yönünde haberler var. En yüksek iflaslar kaldıraçlı kripto işlemlerinde var.

Buna karşın, Trump yine Pazar akşam saatlerinde yeni bir açıklama yaptı ve Çin ile ilgili daha yumuşak tavırları dikkat çekti. Ardından kripto paralarda düştükleri yerden tepki yükselişlerini izliyoruz. Ancak bu tepki yükselişi ne kadar güçlü kalacak şimdiden yorum yapmak zor. Açıklamaları takip etmek ve sakin kalmak önemli. Kriptolar uzmanlık alanım değil ancak her yerde olduğu gibi bu piyasada da kişilerin risklerini ölçülü yönetmeleri gerekiyor.

Dış piyasalarda son olarak bu geceden itibaren ABD future işlemlerini izlemekte yarar var. Buna göre future endekslerde toparlanma gelirse, en azından piyasalarda Cuma günkü kriz havasının yumuşama ihtimali var. Borsa İstanbul’da açılış öncesi Kriptolarda ve ABD future endekslerindeki seyri izlemek gerek. En azından buralarda daha yumuşak seyirler olması, BIST için dış piyasalardan gelecek negatif alfayı en aza indirecektir.

İç Siyaset

Ancak bunun dışında Cuma günü VIOP işlemlerde %3’e varan düşüşe neden olan başka bir gelişme daha yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediyesine yönelik konser soruşturması kapsamında Mansur Yavaş için İç İşleri Bakanlığından soruşturma izni istendiğine yönelik bir haber düştü. Resmi bir açıklama değil. Ancak bu durum zaten iç siyasete yönelik gergin olan piyasalarda baskı yaratacaktır.

Pazartesi günü dış piyasalarda yumuşak görünüm olsa bile iç haber akışı nedeni ile Borsa endeksinde aşağı yönlü baskılı bir açılış görmek mümkün. Ardından haber akışlarını takip edeceğiz. Ara destekler dışında ana destek 10300 ve 9900 seviyelerinde bulunuyor. Açılışta düşüş olması durumunda zaten yapacak bir şey yok. Gong çaldığı anda zaten Cuma gününe göre düşmüş olacağız. Sakin kalmak panik yapmamak en sağlıklı hareket olacak. Fakat sürekli ifade ediyoruz. Uzun zamandır Borsamız kredili işlemlere uygun değil. Yatırımcıların kendi risklerini minimuma indirmesi ve kredili işlemlerden kaçınması büyük önem arz ediyor. Ancak bu şekilde yaşadığımız bu süreçte riskleri yönetebilirsiniz. Aksi halde yüksek riskli pozisyonlar kişiler üzerinde psikolojik baskı yaratmaya devam edecektir.

3Ç Bilanço Dönemi Geliyor: Sektör Görüşlerim

3Ç bilanço dönemi geliyor. Bu hisse bazlı hareketlere neden olacaktır. Bilanço sezonu 20 Ekim tarihinde TURSG ile açılacak. Ardından AKBNK, TAVHL, LILAK, AKGRT gibi şirketlerle devam edecek. Belirgin bir sektör söylemek zor. Her zaman olduğu gibi nihai kararı bilançoyu ve faaliyet karlarını gördükten sonra vereceğiz.

Ancak son enflasyon verisinin ardından Sigorta şirketlerine yönelik bir süredir rafa kalkan fiyatlamaların tekrar geri geldiğini görmekteyiz. Prim üretim hızlarının yılın 9 aylık bölümünde enflasyonun oldukça üzerinde olması, yüksek faizin devam edeceği beklentisiyle yatırım gelirlerinin yine güçlü olma beklentisi XSGRT endeksini destekliyor. Buna paralel, XSGRT geçen hafta %4.29 yükseldi. Bu iyi bir gösterge.

Diğer yandan Kağıt endeksindeki hareketlenmede dikkat çekiyor. Bunun yanında Turizm endeksi hisseleri özellikle fast food ve restoran hizmetleri 9 aylık kar rakamlarında öne çıkan şirketler.

Ayrıca Altın’daki yükseliş ile oluşan servet etkisi konut sektörüne olan talebi artıracak görünüyor. Burada para kazananlar konut satın alımına yönelmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Her zaman yaşanan bir durum. Bu nedenle XGYO endeksini izlemekte yarar var.

Haftanın Veri Akışı

Gelecek hafta içeride ABB’ye yönelik haber akışlarını takip edeceğiz. Siyasi gelişmeler piyasa üzerinde baskı yaratıyor. Diğer yandan hafta genelinde önemli bir haber akışı yok. Cuma günü S&P global’ın Türkiye kredi notu derecelendirmesini alacağız.

Dışarıda ise ABD Hükümetinin kapanma konusu izlenecek. Federal ofisler Kolomb günü nedeni ile kapalı olacak. Hisse piyasası açık. Diğer yandan Trump ve Çin’den gelecek açıklamalar, haber akışları yine etkili olacak. ABD’de Pazartesi günü IMF toplantıları başlıyor. Çarşamba günü Çin TÜFE verisi var. Aynı gün Euro Bölgesi Sanayi üretimi ve Fed Bej Kitap var. Cuma günü Euro Bölgesi TÜFE verisi önemli.

Borsa Teknik Analiz  

Endekste geçen hafta yönsüz ve trend yoksunu bir seyir olduğunu yazmıştım. Dolar bazlı grafikte 259 desteğinin altına geriledik. Endeksin tekrar bu seviye üzerine çıkmakta başarısız olması durumunda 247$ desteğine doğru düşüş olabilir. Buna göre bu seviyeler aşağı yukarı 10300 seviyesine karşılık geliyor. Teknik strateji vermek gerekirse 264$ direncinin üzerine çıkmadan almak tehlikeli olacaktır. Alım için 247$ desteğin yakın noktaları takip etmek daha sağlıklı olacaktır.

Borsa BIST100 Grafiği

Ons Altın

Dünyada yaşananlar Altın’ın önünü açıyor. Ons Altın geçen hafta 4081 direncini test etti. Bu seviyeden bir miktar düşüş oldu ancak tekrar alıcıların geldiğini izliyoruz. Ancak dolar endeksindeki yükseliş dikkat çekici. Bununla birlikte ABD 10 yıllıklarına Cuma günü gelen alım ABD dolarının güçlenmesine ve Dolar endeksinin yükselmeye devam etmesine neden olabilir. Gözler Dolar endeksinde olmalı. Sonuç olarak, dolar endeksinde yukarı hareket devam ederse bu Altın üzerinde baskı yaratacaktır. Sonuçta Altındaki yükseliş ciddi seviyelere geldi. Ancak Altın 4081 direncini kırarsa simetrik hedef 4327$ seviyesine bulunuyor. İlginç günler bizi bekliyor olabilir.

Taktiksel olarak Ons Altın 3847 seviyesi stop loss alarak long pozisyonda devam etmek mantıklı. Bu grafikte short pozisyon risklidir. 4081 direncinin üzerinde, yine 4081 stop alınmak kaydıyla yeni long pozisyonlar açılabilir. Ancak Dolar Endeksinin seyri kritik olacak.

Ons Altın

ONS GÜMÜŞ

Gümüş hikaye yazmaya devam ediyor. 52.40 seviyesindeki kanal direnci yeni hedef konumunda. Trend güçlü ve bu seviyeyi test etmesi durumunda hafif satışlar gelecektir. 48.40 önemli bir destek. 48.40 altına düşmediği sürece long pozisyonlar korumakta yarar var. Bu grafikte short pozisyon risklidir.

Ons Gümüş

BORSA EĞİTİM

Borsa Eğitimlerim sadece Borfin Eğitim portalında vardır.

BENCE BİR ŞEKİLDE KENDİNİZİ EĞİTİN. İSTER KİTAP OKUYUN İSTER EĞİTİMLER ALIN. EĞER KENDİNİZİ EĞİTİRSENİZ KENDİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜZÜ ELDE EDER VE BAŞKALARININ KARARLARI İLE DEĞİL KENDİ KARARLARINIZ İLE HAREKET EDERSİNİZ. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Eğer Eğitim bulamıyorsanız benim eğitimlerim için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerime göz atın.
Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir