Borsa’nın İştahsızlığı Artıyor

Borsa endeksi geçen hafta %2.56 geriledi. Bu gerileme ile yılbaşından bu yana kazanç oranı %18.8 seviyesine geldi. Piyasadaki iştahsızlık baskı yaratmaya devam ederken, gelişmeler piyasanın rahatlamasına fazla izin vermiyor diyebiliriz. BIST100 endeksi 8836 seviyesini Cuma günü en düşük olarak görürken, bu seviye 4 Ekim tarihinde endeksin geldiği en düşük seviyenin de altına oluştu. 4 Ekim tarihinde endekste bu seviyelerden tepki gelmişti ancak bu sefer tepki gelmesine yönelik beklentiler zayıflamış olabilir. Geçen hafta Çin borsası dışında, gelişmekte olan ülke piyasaları içinde Türk Borsası negatif ayrıştı diyebiliriz.

masanotları borsa

Hisse senedi piyasalarında yüksek faizler, TCMB faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi, ekonomik yavaşlama ve kar beklentilerini negatif etkilemesi ve Ortadoğu riski gibi sebepler büyük baskı ve iştahsızlık yaratırken, Mehmet Şimşek’ten gelen büyük şirketlere vergi incelemesi açıklaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gazetecilerle birlikteyken sorulan soruya yanıt olarak kabinede değişimler olabileceği ve duruma göre karar verilebileceği sözleri piyasada yeni spekülasyonlar yaratabilir. Kısa bir süre önce piyasalarda Mehmet Şimşek üzerine spekülasyon yapıldığını ve piyasada bu spekülasyonların baskı yarattığını hatırlamakta yarar var. Böyle bir ihtimalin olmadığını düşünüyoruz, ancak açıklamaların ucu açık olması piyasalarda spekülasyon malzemesi olarak kullanılabilir. Yeni haftada piyasanın bu açıklamaları ne kadar dikkate alacağını göreceğiz. Ancak büyük şirketlere yönelik vergi denetimi açıklaması yeni bir baskı ve spekülasyon konusu olabilir. Özet olarak hisse senedi piyasaları zaten pek çok olumsuz faktör ile uğraşırken, bu yeni gelişmeler çok yardımcı olmayabilir.

BIST100 endeksin 8700-8800 bölgesi önemli bir destek olarak izleniyor. Ancak teknik görünüm oldukça güçsüz ve piyasada satın alınacak bir hikâye mevcut değil. Endeksin 8700 desteğinin altına gerileyerek daha aşağı seviyelere düşme olasılığı giderek artmakta. Yukarıda ise 9200 güçlü bir direnç oldu ve bu seviye aşılmadıkça toparlanmadan bahsedemeyiz. Gelecek hafta TCMB’den faiz indirim beklentisi bulunmuyor. Bu taraftan piyasaları pozitif etkileyecek bir beklenti mevcut değil.

Pozitif Gelişmelerde Var

Geçen hafta hisse senedi yatırım fonlarına uzun zamandan sonra giriş gözlemledik. Ancak bu eğilim ne kadar kalıcı olacak yorum yapmak zor. Diğer yandan piyasa işlem hacminde ilk 5 aracı kurumun işlemlerine bakıldığında ilginç bir şekilde nakit girişi olduğunu gözlemliyoruz. Bunların dışında fiyatlar geriledikçe Şirketlerden gelen hisse geri alımlarının artmaya başladığını gördük. Özellikle THYAO’dan sonra BIMAS’dan yapılan geri alım programı oldukça önemli. Çünkü bu iki şirket borsa endeksinde en büyük ağırlığa sahip ilk 3 firmadan birisi. Bir Şirket’in kendi hissesini geri alım yapması hissenin dip olduğunu göstermez. Hisse düşmeye devam edebilir. Ancak kendi şirketine güvendiğinin önemli bir mesajıdır ve gelinen fiyat seviyelerinin kendi yaklaşımlarına göre olması gereken değerinin altında olduğunu bize gösterir. Geri alımların artması, yada mevcut geri alınan miktarlarda daha agresif alımların başlaması piyasa için pozitif sinyaller olacaktır. Ayrıca ilginç bir düşünce olsa da, 3Ç bilançolarının Ekim sonuna doğru başlaması ve hemen bitecek olmasını piyasa açısından olumlu karşılıyorum.

Çin Maliye Bakanı Açıklamaları

Cumartesi günü Çin Maliye Bakanı açıklamaları yakından takip edildi. Genel olarak Bakan bütçe açığını artırmaya alan olduğunu ancak bu tür politikaların hala tartışıldığını belirtti. Ancak teşvikler konusunda somut bir açıklama gelmedi. Analistler ve Ekonomistler toplantı öncesinde Çin’in yeni ve büyük bir teşvik paketi açıklayacağını umuyordu. Analistler 2 ile 10 trilyon yuan arasında bir teşvike ihtiyaç olduğunu tahmin ediyor. Çin Maliye Bakanı bu tür bir teşvikin yolda olduğunun sinyalini verdi. Ancak boyutu ve beklentileri karşılayıp karşılamayacağı henüz belli değil.

Bu konuda sinyal gelmesi olumlu olsa da, piyasa beklediğini şimdilik alamamış görünüyor. Daha fazla ayrıntıya ihtiyaç bulunuyor. Piyasalar bu konuyu odak noktasında taşımaya devam edecek. Çin borsası dalgalanmaya devam edebilir.

ABD Borsaları Yeni Rekorlar Kırıyor

Biz içeride sorunlarla uğraşırken ve Borsa endeksimiz düşerken, dışarıda başka bir iklim hâkim. ABD S&P 500 endeksi geçen hafta %1.1 yükselirken, 5815 seviyesinden yeni bir rekor ile kapandı. 3Ç kar rakamları iyi başlarken, JP Morgan ve Wells Fargo’dan gelen kar rakamları piyasaları memnun etmişe benziyor. Son gelen güçlü veriler, yumuşak iniş beklentilerini güçlendirirken, piyasaların Fed’den Kasım ayında 25bps faiz indirimi bozulmuş değil. Buradaki pozitif hava devam edecek görünüyor. Seçim yaklaştıkça piyasalarda belirsizlik etkisini gösterse de, seçim sonrasında rahatlama rallisi bile oluşabilir. Bu arada içeride, son bir kaç haftadır yabancı hisse yatırım fonlarına giriş devam ediyor.

İçeride TCMB Faiz Kararı, ECB ve Çin Faiz Kararları

Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü Hazine’nin iki ihalesi bulunuyor. Salı günü iki Hazine ihalesi daha olacak. Perşembe günü TCMB faiz kararını alacağız. Beklentiler %50 olan politika faizinde değişiklik olmayacağı yönünde. Karar metnindeki tonlama ve mesajlar önemli olacak. Bunun dışında Mehmet Şimşek’in büyük şirketlere vergi denetimi açıklaması ile ilgili gelişmeler, Meclisteki anayasa değişikliği için oluşan hareketlilik takip edilecek.

ABD tarafında genel olarak veri akışı güçlü değil. Perşembe günü Perakende satışlar ve Sanayi Üretimi verileri öne çıkıyor. Bunun dışında hafta genelinde Fed üyelerinin konuşmalarını alacağız.

Avrupa tarafında ise Salı günü Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi alınacak. Perşembe günü ECB faiz kararı ve Başkan Lagarde’ın acıkmaları bulunuyor. Piyasalar bu toplantıda ECB’den faiz indirimi gelebileceğini bekliyor. Bunun dışında önemli veri akışı yok.

Bunların dışında ise Pazartesi Japon piyasaları kapalı olacak. Salı günü Çin Merkez Bankası faiz kararı alınacak. Cuma günü Çin Yeni Konut Fiyatları verisi ve 3Ç büyüme verileri haftanın önemli bir verisi olacak. Hafta genelinde Çin hükümet yetkililerinden gelebilecek açıklamalar takip edilecek.

Borsa Teknik Görünüm

Borsa BIST00 endeksi teknik olarak zayıf görünüyor. Göstergeler güçsüz. Haftalık görünümde 50 haftalık ortalamanın altına geriledik. Günlük grafikte göstergeler aşırı satımda olmasına rağmen güçlü bir geri dönüş yapamıyoruz. Haftalık grafikte RSI göstergesi 35 seviyesine gelmiş durumda. 8700 seviyesi önemli bir destek. Grafikten görüldüğü gibi 8700 seviyesinin kırılması durumunda ilk ölçüm 8000-8100 bölgesinde bulunuyor. 8700 ‘ün kırılması ciddi bir düşüşe neden olabilir. Tepki gelmesi durumunda 9200 seviyesini direnç olarak izleyeceğiz.

BIST100 Borsa

Ons Altın Rotasında Gidiyor

Ons Altın 2600 seviyesi üzerinde tutunmayı başardı ve beklentimize paralel olarak yukarı trendini koruyor. 2770 direncini ilerleyen günlerde test edebilir. Dolar endeksinin güçlenmesine rağmen Altının yukarı hareketi, jeopolitik risk kaynaklı görünüyor. 2600 seviyesi stop loss alınarak pozisyonlar korunabilir.

Ons Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir