Borsa ‘da Banka Baskısı

Borsa endeksi geçen hafta %0.93 gerileme gösterirken, Bankacılık endeksi haftayı %5.70 düşüşle kapadı. Biz içeride haftayı kayıpla kapatırken ABD, Avrupa ve Asya borsalarında yükselişler devam etti. S&P500 endeksi %0.85 yükselişle rekor seviyelerde dolaşırken, DAX endeksi Almanya ekonomisindeki durgunluk beklentilerine rağmen rekor seviyelere yükselmeye devam etti ve haftalık %1.46 getiri sağladı. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler endeksi ise haftayı %1.8 düşüşle kapadı. Çin Borsasının Cuma günkü yükselişi haftalık performansı yukarı itmeye yetmedi. Ancak gelecek hafta Çin borsasındaki yukarı hareketin devamı durumunda GOÜ endeksinde pozitif seyir görebiliriz. BIST100 bu hareketin içerisinde nerede olacak göreceğiz. Asya piyasalarında ise Endonezya, Tayvan ve Tayland borsaları güçlü getiriler sağlarken, Japonya Hong Kong borsalarında hafif satışlar etkili etkili oldu.

masanotları borsa

Bankalardaki Satış

BIST100 endeksindeki zayıf seyir sürüyor. Aslında Pazartesiden sonra gelen alımlarla 3 gün üstüste yükselen endeks, Cuma günü gelen ve özellikle Bankacılık hisselerinde etkisini gösteren satışlarla haftayı negatif bölgede kapamış oldu. JP Morgan’ın Bankacılık raporu banka hisseleri üzerinde etkili olmuş görünüyor. Raporda JP Morgan, bankalardaki karlılık baskısının 3Ç’de devam edebileceğini ve faiz indiriminden önce gözle görünür bir toparlanmanın mümkün görünmediğini belirtiyor. Net faiz marjı baskılarının ve artan risk maliyetlerinin 3Ç sonuçların zayıf kalmasına neden olacağını ifade ediyor. Esasen JP Morgan’ın raporundan önce sektör analistlerimizde 3Ç banka kar beklentilerinin güçlü olmadığını ifade eden raporlar yayınlamışlardı. Ancak bu rapor sadece 3Ç değil aynı zamanda 2025 yılında bir süre daha karlılık baskısının olabileceğini işaret etmesi açısından bir miktar daha ayrılıyor. XBANK için teknik olarak 12300 seviyesi etkili bir destek olarak görünüyordu, ancak bu seviyenin altında kapanış oluştu. XBANK haftalık %5.70 düşüş gösterdi ve bu oldukça moral bozucu. Kapanıştaki şiddet XBANK’daki baskının önümüzdeki haftada devam edebileceğini gösteriyor. XBANK 12300 seviyesi üzerine yükselemez ise aşağı doğru baskı devam edebilir. Bu durumda 11450 seviyesinde bir destek görünüyor.

BIST100 endeksinde ise 8700 kritik bir destek. Bu desteğin kırılması durumunda 8500 ve 8300 destekleri bulunuyor. Yukarıda ise 9000 ve 9200 direnci devam etmekte. 9200 direnci geçilmedikçe endekste güçlenmekten söz edemeyiz.

Bununla birlikte kısa vadede baskı devam edecek olsa bile, hisse fiyatlarının geldiği nokta 1-2 yıl vadeli olarak düşünülecek portföylerde iyi bir getiri sunuyor. 2025 yılında içeride başlayacak faiz indirimleri, Avrupa ekonomilerinin faiz indirim etkilerini hissetmeye başlaması, içeride bilançolarda enflasyon muhasebesi etkisinin azalacak olması, faizlerdeki düşüş ile faizin cazibe merkezinden çıkması gibi etkenler hisse senedi piyasalarını gelecek 1-2 yıl vadede pozitif etkileyecektir. Ancak kısa vadede yani 0-3 ay gibi bir süreçte Hisse senedi piyasalarındaki baskı devam edecek görünüyor.

Para Faiz, Altın ve Yabancı Hisse Fonlarına Kaçıyor

Hisse senedi piyasalarına yardımcı olan unsur var diyemeyiz. Geçen hafta TCMB faiz oranını beklendiği gibi %50 seviyesinde bıraktı. Açıklama metni, enflasyonun aylık eğiliminden rahatsız olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte herhangi bir faiz indirimi mesajı vermedi. Zaten hâlihazırda faiz indirimi beklentileri giderek 2025 yılına doğru kayıyor. Bu durum hisse senedi piyasaları için olumsuz ve bunu hissetmeye devam ediyoruz. Yüksek faiz Borsa’nın büyük bir düşmanı. Yatırım Fonlarına baktığımızda hisse senedi fonlarından çıkış geçen hafta 900 milyon TL seviyesini buldu. Bir önceki hafta hafif bir giriş olmuştu ancak devamı gelmedi. Buna karşın Para Piyasası Fonlarına 7.6 milyar TL giriş gördük. Paranın gittiği yön net bir şekilde faiz. Buna ek olarak Altın fonlarına 931 milyon TL giriş oldu. Borsada işlem gören Borsa Yatırım Fonlarında ise Altın Borsa Yatırım fonlarına 6 milyar TL giriş görülürken, hiç çıkış görünmüyor. Yabancı hisse fonlarına da 400 milyon TL seviyelerinde girişler görmekteyiz. Kısacası Para Türk hisse senedi piyasasından çıkıyor ve Faiz, Altın ve Yabancı Hisse fonlarına gidiyor.  

Avrupa Merkez Bankası Faiz İndirimi ve İhracatçılarımız

AMB geçen hafta mevduat faizini 25bps puan indirdi ve %3.25 seviyesine çekti. AMB Başkanı Lagarde Euro Bölgesi ekonomisinin beklentilerden zayıf olduğunu, faiz indirimi etkilerinin zaman içerisinde etki göstereceğini ve toparlanmanın geleceğini belirtti. Bununla birlikte Lagarde enflasyonun güçlü olduğunu ve önümüzdeki aylarda yükselebileceğini sözlerine ekledi.

Fransa Merkez Başkanı ise, enflasyonun %2 hedefin altına kalabileceği ve ekonomideki yavaşlama konusunda uyarılarda bulundu.

AMB faizlerini düşürmeye devam edecek görünüyor. Euro Bölgesinin bir zamanlar lokomotif ülkesi Almanya’da işler iyi gitmiyor ve ülke resesyondan çıkmakta zorlanıyor. Faiz indirimlerinin devam etmesi, EURUSD paritesinde düşüşe neden olabilir. Çünkü karşısındaki ülke olan ABD ekonomisinde işler istendiği gibi gidiyor ve Fed’in beklenenden daha yavaş faiz indirebileceği beklentileri oluşmaya başladı bile. Bu EURUSD paritesinde daha fazla düşüşe neden olabilir. Eylül sonunda 1.12 seviyelerini test eden parite şu an 1.0876 seviyesine geriledi ve bu seviyenin altına doğru devam ederse 1.06 seviyelerini görebiliriz. ABD Başkanlık seçimleri elbette etkili olacaktır. Ancak bu durum ihracatçılarımız için çok iyi değil. Türkiye Dolar olarak ithal eden ve Euro olarak satan bir ülke. İhracatının büyük bir kısmını Euro ülkelerine yapıyor. İhracatçı şirketler hem içeride düşük kur politikası nedeni ile kar baskısı altında kalırken, hem de düşük parite nedeni ile maliyet baskıları artabilir.  Euro ekonomilerindeki canlanma geciktikçe Avrupaya ihracat yapan Şirketlerdeki baskı da devam edebilir.

Borsa 3Ç Bilançolar Geliyor

Geçen hafta Aselsan 3Ç sonuçlarını açıkladı. Gelecek hafta daha yoğun bir hafta olacak. Salı günü EREGL ve ISDM sonuçları bekleniyor. EREGL için beklentiler 3Ç dönemde 100-170 milyon TL arasında zarar açıklayacağı yönünde bulunuyor. Ayrıca düşük fiyatlar ve ton başına FAVÖK verileri nedeni ile zayıf operasyonel sürecin devam etmesi bekleniyor. Şirket 2Ç döneminde 4.386mn TL kar açıklamıştı.

Çarşamba günü TAVHL ve TURSG (değişiklik olabilir) bekleniyor. TAVHL için kar beklentileri 120 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Şirket geçen yıl aynı çeyrekte 187.5mnTL kar açıklamıştı. TURSG için ise 2Ç dönemine yatay sonuçlar beklenmekte.

Perşembe günü AKBNK (değişiklik olabilir), EBEBK ve TTRAK bekleniyor. AKBNK için sektörde 8.8 milyar TL net kar beklentisi bulunuyor. Bu önceki çeyreğe göre %19, geçen yıl aynı çeyreğe göre yaklaşık %57 düşüşe karşılık geliyor. AKBNK sonuçları ayrıca Bankacılık sektörüne yönelik önemli bilgiler sağlayacak. Beklentilerden daha iyi gelebilecek sonuçlar, geçen hafta JP Morgan raporunun yarattığı olumsuz algıları azaltabilir. Bunun akside mümkün. EBEBK 2Ç bilançosunda güçlü sonuçları ile öne çıkmıştı. Aynı temponun devam edip etmeyeceği önemli olacak. TTRAK’de şimdilik yayınlanan bir beklenti yok, ancak yılın ilk yarısında satılarda %8’lik düşüş ve düşen kar marjları öne çıkmıştı. Bu tablonun paralel bir şekilde devam etmesi mümkün olabilir. Ancak son bir ayda TTRAK’ün hedef fiyatlamasında yukarı revizyonlar dikkat çekmişti.

Cuma günü ise ANHYT (değişiklik olabilir) ve ARCLK bekleniyor. ANHYT için 2Ç’ye paralel sonuçlar beklenirken, ARCLK için 3Ç’de 2.700 mnTL zarar beklentisi mevcut. Yurtiçi talepteki düşüş, yapılan kampanyalar karlılıkta olumsuz etki yaratırken, Whirlpool kaynaklı tek seferlik giderlerin net karı baskılaması bekleniyor.

İçeride Bilançolar ve Güven Endeksleri, Dışarıda PMI verileri. IMF Toplantıları Takip Edilecek

Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü Pazartesi ve Salı önemli haber akışı bulunmuyor. Çarşamba günü Tüketici güven endeksi verisini alacağız. Perşembe günü Finansal Hizmetler Güven endeksi verisi açıklanacak. Ayrıca TCMB PPK Toplantı özetlerini okuyacağız. Cuma günü Sektörel güven endeksleri ve Kapasite Kullanım Oranı verisi bulunuyor. Diğer yandan gelecek hafta ABD’de IMF toplantıları bulunuyor ve Ekonomi Yönetiminin ABD’de bulunması bekleniyor.

ABD tarafında hafta genelinde IMF toplantıları gerçekleşecek. Çarşamba günü Bej kitap öne çıkıyor. Perşembe günü S&P Global PMI verileri açıklanacak. Cuma günü Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri verisi önemli olacak.

Avrupa tarafında ise Çarşamba günü Euro Bölgesi Tüketici güveni Verisi olacak. Aynı gün BoE Başkanı Bailey konuşacak. Perşembe günü S&P Global PMI verilerini izleyeceğiz. Cuma günü Almanya İfo iş iklimi verisi alınacak.

Bunların dışında ise Pazartesi günü Çin Merkez Bankası en düşük kredi faiz oranı açıklanacak. Perşembe günü Japonya PMI verileri alınacak. 27 Ekimde Japonya’da Genel Seçimler gerçekleşecek.

Borsa Teknik Görünüm

Borsa BIST00 endeksi teknik olarak zayıf görünümü koruyor. Göstergeler güçsüz. 8700 seviyesi önemli bir destek. Grafikten görüldüğü gibi 8700 seviyesinin kırılması durumunda ilk ölçüm 8500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin altında 8000-8100 bölgesi ana destek olurken, 8300 seviyesinde zayıf bir destek olabilir. 8700 ‘ün kırılması ciddi bir düşüşe neden olabilir. Tepki gelmesi durumunda 9200 seviyesini direnç olarak izleyeceğiz.

Borsa Grafiği

Ons Altın: Mavi Trend Üzerinde Kaldıkça Sorun yok

Ons Altın güçlü seyrini sürdürüyor. Üstelik Dolar endeksi DXY’nin güçlenmesine rağmen yükselişin olması, Ons Altında güvenli liman algısının fiyatlandığını göstermekte. Başka deyişle Altın’ın kendisine bir talep var. 2770 direnci simetrik bir direnç ve bu seviye kırılırsa, 2966 seviyesindeki simetrik direnç yeni hedef olur. Bir başka açıdan ise kısa vadeli yükselen trend çizgisi üzerinde kaldığı sürece Altında pozisyonlar korunabilir. Bu seviyeler yeni bir alım için biraz riskli olabilir. Trend çizgisine gerilemesi durumunda alım yapmak daha sağlıklı olabilir.

Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

KİŞİSEL UYARI

Çeşitli Sosyal Medya Hesaplarında sanki benmişim gibi verilen reklamlar dolandırıcıların işidir. İtibar etmeyiniz. Benim böyle bir faaliyetim yoktur. Sosyal medyada ya da başka mecralarda gruplarım yoktur. Twitter’da @tuncaytursucu, Instagramda @masanotlari hesapları bana aittir. Ayrıca Youtube kanalım ve bu internet bloğum vardır. Son günlerde giderek artan şiddette oluşan dolandırıcılık faaliyetleri ve kimlik hırsızlığı olaylarını gördüğünüz yerde lütfen şikayet ediniz.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir