Cumhuriyet Bayramı ve Borsa

Öncelikle Cumhuriyet Bayramımız Kutlu olsun. Başta bu Cumhuriyeti bizlere armağan eden ülkemizin kurucusu ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu ülke için canını veren tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Bugün bir Cumhuriyetimiz, Bir Ülkemiz ve bu ülkenin büyük şirketleri var. Ve bu şirketlere ortak olabiliyoruz. Ne mutlu bizlere.

masanotları borsa

Borsa endeksi geçen hafta %1.31 yükseliş gösterirken, kritik destek sınırı olan 8700 seviyesinden bir miktar uzaklaştı. Dünya borsalarında ise ABD ve Avrupa borsalarında haftalık sınırlı düşüşler gözlendi. Önceki hafta endeks üzerinde ciddi bir baskı oluşturan XBANK endeksi geçen haftayı %0.34’lük sınırlı bir düşüş ile kapadı. Bankacılık hisselerine gelen ve tek bir kurumun ağırlığı olan alımlar XBANK’da oluşabilecek daha fazla bir düşüşü önlemiş görünüyor. Büyük bankalardan AKBNK geçen hafta 3Ç kar verilerinde beklentilerin bir miktar üzerinde kar açıklarken, net faiz marjı baskısının devam ettiği görüldü. Ancak sonuçların ardından hissede dengeli seyirler gözlendi. Leasing, Halka Arz endeksi ve Madencilik endeksleri haftanın kazandıran endeksleri olurken, son haftalarda çıkış gözlenen Yatırım Ortaklığı endeksi haftanın en çok düşen endeksi oldu.

Borsa ‘da Bilanço Desteği Önemli

Genel olarak hisse senedi piyasalarındaki zayıf seyir devam ediyor diyebiliriz. 8700-8600 bölgesinden gelen tepki alımları şimdilik çok kuvvetli değil. Piyasada belirsiz seyir devam ediyor. Temel olarak güçlü bilançolara ihtiyaç bulunuyor. Endekste dip neresi sorusundan daha çok, bilançolarda dibi görmenin daha önemli olacağını düşünüyoruz. Analistler 3Ç sonuçlarının, 2Ç’deki zayıf görünümden farklı olmayacağı görüşünde. Şimdilik sınırlı sayıda bilanço açıklandı. Bir iki sonuç dışında genel anlamda zayıf sonuçlar geldi. Özellikle sanayi grubunda 2Ç’ye göre yavaşlama ve kar marjlarındaki düşüş dikkat çekiyor. Bu durumda endeksi yukarı etkileyecek bilanço tarafında yeni bir hikâye görünmüyor. Gelecek bilançolar elbette bu görüşü değiştirecek nitelikte mi olacak göreceğiz. Bu nedenle Bilançolarda en kötünün gerçekleştiği yönünde bir algı oluşursa piyasa bunu pozitif fiyatlayacaktır. Ancak şimdilik net bir işaret fişeği görülmüyor. Cuma günü gelen Reel Kesim Güven Endeksi sonuçları gelecek 3 aya yönelik üretim ve sipariş beklentilerinin iyileştiğini gösteriyor. Ancak mevcut durum sonuçları halen karışık. Bu beklentiler bir sonraki ankette güçlenirse, 4Ç beklentileri güçlenebilir. İşte o zaman BIST100 endeksi için bilançolarda dibi konuşabiliriz.

Borsa endeksi üzerinde bir diğer önemli engel ise yüksek faizin devam etmesi. Bu cephede olumlu sonuçlar almamızı sağlayacak gelişme enflasyon tarafında olması gerekecek. Ancak mevcut beklentiler pek umutlu değil. Ekim ayına yönelik ekonomistlerin beklentileri %2.5 seviyelerinde bulunuyor. Bu yeterli bir seviye değil. Geçen hafta TCMB Başkanı Karahan’ın açıklamaları bu konuda çok umut verici değildi. Özellikle hizmet enflasyonundaki seyir piyasa tarafından izlenecek. Bu tarafta dikkat çekici aşağı yönlü bir kırılım olması piyasada yeni heyecan yaratabilir. Ekim TÜFE verisi 4 Kasım 2024 tarihinde açıklanacak. Bundan önce İTO verisi ve Ekim PMI verilerini almış olacağız.

Gelecek hafta Cumhuriyet Bayramı nedeni ile kısa bir hafta olacak. Teknik olarak 8700-8600 bölgesi önemli bir destek konumunda. Bu seviye üzerinde endeks tutunabilirse biraz güç kazanabilir ve 9200 direncine doğru denemeler görebiliriz. Ancak teknik görünüm halen çok zayıf. 8600 seviyesinin altına gerilemesi durumunda Endekste satışlar güçlenebilir ve 8300 bölgesine doğru yeni bir fiyatlama görebiliriz.

Cuma Borsa için Önemli

Cuma günü S&P not artışı ama görünümün durağanda kalması bekleniyor. Piyasalara ilave pozitif etki beklenmiyor. Görünüm pozitif olursa kısmen olumlu etki yaratabilir. Cuma aynı zamanda ITO ve PMI verileri gelmesi açısından önemli bir gün olacak.

3Ç Bilançolar Gelmeye Devam Ediyor

Geçen hafta AKBNK beklentilerin bir miktar üzerinde kar açıklarken, faiz marjı baskısının devam ettiğini izledik. Diğer yandan TTRAK zayıf görünümünü korudu ve beklentilere paralel sonuçlar getirdi. Kar marjlarında gerilemenin devam etmesi beklentileri zayıflatıyor. TAVHL ve TURSG haftanın en iyi sonuçlarını açıklayan iki şirket oldu. EREGL sonuçları ise operasyonel performans anlamında halen zayıf seyrin sürdüğünü gösteriyor. Cuma günü gelen ARCLK sonuçları net kar rakamı ve kar marjları anlamında zayıflık gösteriyor. Ancak ciro performansı fena değil. Yeni satın almalar ciroda katkı sağlarken, faaliyet gideri ve finansman gideri tarafında oldukça yıpratıcı olmuş. Kar marjlarındaki gerileme ise net kar üzerinde iyice baskı yaratmış. EBEBK güçlü operasyonel sonuçlar, artan kar marjları ile dikkat çekmiş duruyor. Bir önceki yılın yüksek parasal pozisyon karı nedeni ile net kar rakamı düşmüş görünse de, operasyonel sonuçlar geçen yılın üzerinde geldi.

Gelecek hafta Çarşamba günü ADEL, AKSA, AKGRT, BIGCH, GARAN ve TKNSA bekleniyor. Perşembe günü BRISA, TSKB ve YKBNK sonuçları bekleniyor. Cuma günü ise AGESA ve OTKAR bekleyeceğimiz bilançolar olacak. GARAN büyük özel bankalar arasında en güçlü görünüme sahip olması nedeni ile sonuçlar önemli. YKBNK sonuçları ile birlikte Bankalardaki genel görünüm hakkında bilgi edinmiş olacağız. TSKB zaten mevduat bankası olmaması nedeni ile güçlü beklentilere sahip. AGESA sigorta şirketleri içerisinde en güçlü sonuç beklenen sigorta şirketi olarak görünüyor. ADEL için okulların açılması ile sezon etkilerinin yüksek olduğu bir dönem. TKNSA teknoloji perakende sektöründeki büyümeyi göstermesi açısından önemli olacak. Ancak yüksek kredi kartı komisyon giderleri nedeni ile yine zarar açıklaması bekleniyor. Ancak satış büyümesi bu şirket için birinci derecede izlenen bir performans.

30 Ekim Çarşamba günü konsolide olmayan bilançolar için son gönderim tarihi.

İçeride Cuma günü Önemli, Dışarıda ABD İstihdam ve Euro Bölgesi TÜFE verisi

Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü Cumhuriyet Bayramı nedeni ile Pazartesi günü piyasalar yarım gün açık olurken, Salı günü kapalı olacak. Çarşamba günü Ekonomik güven endeksi ve sektörel enflasyon beklentileri açıklanacak. Perşembe günü Eylül ayı Dış ticaret verileri alınacak. Cuma günü İTO İstanbul enflasyon verisi ve ISO PMI verileri önemli olacak. Cuma günü S&P’nin Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Beklentiler kredi notumuzun bir kademe artırılacağı ancak görünümün stabil olarak belirleneceği yönünde.  

ABD tarafında Pazartesi günü Dallas Fed İmalat endeksi açıklanacak. Salı günü Conference Board Tüketici Güveni verisi ve JOLTS verisi var. Çarşamba günü 3Ç öncü büyüme verisi gelecek. Yıllık %3 büyüme bekleniyor. Öncü Kişisel tüketim harcamaları verisi de izlenecek. Perşembe günü Eylül ayı kişisel tüketim gelir ve harcama verileri açıklanacak. Aynı gün Chicago PMI verisini alacağız. Cuma günü Ekim ayı Tarımdışı İstihdam verisi önemli olacak. 140K kişi beklenirken, işsizlik oranı beklentisi %4.1 seviyesinde bulunuyor. Aynı gün İmalat PMI verileri takip edilecek.

Avrupa tarafında ise Pazartesi ve Salı önemli veri akışı bulunmuyor. Çarşamba günü Euro Bölgesi 3Ç öncü büyüme verisi, sanayi üretimi ve final tüketici verisi izlenecek. Perşembe günü Euro Bölgesi TÜFE verisi önemli veri olacak. Cuma günü İngiltere İmalat PMI verisi alınacak.

Bunların dışında ise Perşembe günü Japonya BoJ Faiz kararı, Sanayi üretimi ve perakende satış verileri var. Aynı gün Çin PMI verileri izlenecek. BoJ’un faizleri bu toplantıda değiştirmemesi bekleniyor. Cuma gün Japonya ve Çin İmalat PMI verisi alınacak.

Borsa Teknik Görünüm

Borsa BIST00 endeksi teknik olarak zayıf görünümü koruyor. Göstergeler güçsüz. 8700 desteğinin çalıştığını geçen hafta izledik. Bu seviyeden şimdilik güçsüz tepkiler alıyoruz. Tepki alımlarının devamı durumunda 9200 direnci test edilebilir. 8700 seviyesi önemli bir destek. Grafikten görüldüğü gibi 8700 seviyesinin kırılması durumunda ilk ölçüm 8500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin altında 8000-8100 bölgesi ana destek olurken, 8300 seviyesinde zayıf bir destek olabilir. 8700 ‘ün kırılması ciddi bir düşüşe neden olabilir.

Borsa

Ons Altın Rüzgarı Devam Ediyor

Ons Altın güçlü seyrini sürdürüyor. Üstelik Dolar endeksi DXY’nin güçlenmesine rağmen yükselişin olması, Ons Altında güvenli liman algısının fiyatlandığını göstermekte. Başka deyişle Altın’ın kendisine bir talep var. 2770 direnci simetrik bir direnç ve bu seviye kırılırsa, 2966 seviyesindeki simetrik direnç yeni hedef olur. Bir başka açıdan ise kısa vadeli yükselen trend çizgisi üzerinde kaldığı sürece Altında pozisyonlar korunabilir. Bu seviyeler yeni bir alım için biraz riskli olabilir. Trend çizgisine gerilemesi durumunda alım yapmak daha sağlıklı olabilir.

Ons Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir