Borsa endeksi geçen hafta %0.26 gibi sınırlı bir düşüş gösterirken, BIST100 dışı hisselerde daha fazla hareket gözledik. Sanayi hisseleri %0.52 sınırlı yükseliş gösterirken, Bankacılık endeksindeki negatif ayrışma sürdü ve haftayı %1.25 düşüşle tamamladı. Geçen hafta bankacılık hisseleri ile ilgili gelen raporlar ve hedef fiyatlardaki aşağı yönlü revizyonlar bunda etkili oldu.
Ekim ayına bakıldığında ise geçen ay BIST100 borsa endeksi yaklaşık %5 düştü. XUSIN %2.29 düşüş ile endekse göre pozitif ayrıştı. XBANK ise %12.7 düşüş ile önemli bir negatif ayrışma sergiledi. Bankalar yılın ilk yarısındaki görünümün tam zıt yönlü bir görünüm sergiliyor. Bankalarda ISCTR, VAKBN ve HALKB dışında diğer büyük bankalarda 9 aylık sonuçları aldık. GARAN daha güçlü sonuçlar açıklarken, diğer bankalarda net faiz marjlarındaki daralmanın devam ettiği ve yılsonu beklentilerinin bu yönde olduğu yönünde yönlendirmeler dikkat çekti. Bu durum zaten yılbaşından bu yana iyi bir getiri üzerinde oturan bankalarda negatif ayrışmayı getirmiş görünüyor.
Ekim ayında pozitif ayrışan endeksler Teknoloji (XUTEK; %7.7 yükseliş), Bilişim (XBLSM; %5.77 yükseliş), Halka ARZ (XHARZ; %5.25 yükseliş) ve İnşaat (XINSA; %5.06 yükseliş) endeksleri oldu.
Bankalardaki bu ayrışmaya karşın, Sanayi grubunda artık daha sınırlı düşüşler gözlüyoruz. Bu grupta 74 şirket 3Ç sonuçlarını açıkladı. Bunların yaklaşık yarısının bilanço sonrasında pozitif hareket ettiğini, buna karşılık diğer yarısının ise negatif hareket ettiğini izliyoruz. Bu moralleri bozmasın çünkü 2Ç sonuçlarında bu görünüm oldukça kötüydü. Bilançosuna en iyi tepki veren Şirket Çimsa olarak öne çıkıyor. Çimsa bilanço açıklandığı tarihten bugüne kadar %14.27 yükseliş gösterdi. Bunu %13.5 yükseliş ile Afyon Çimento ve %11.8 ile Silverline Endüstri izlemiş. Buna karşılık 3Ç sonuçlarına en sert tepkiyi gösteren ise %8.59 düşüş ile Koç Metal olurken, bunu %7.75 düşüş ile ARCLK ve %7.3 ile Burçelik Vana izlemiş. Bu istatistikler önemli çünkü bir sonraki bilanço dönemine kadar ilgili Şirketler veya sektörler yine paranın tercih edeceği adresler olabilir. Ayrıca bu dönemde güçlü bilanço açıklayan Şirket veya sektör için bir sonraki döneme yönelik de güçlü beklentiler mevcut olabilir. Bunlar fiyatlamaları etkiler.
Peki Kasım’a Başlarken Elimizde Neler Var..
Açıkçası sorunun yanıtı çok lehte değil. Öncelikle ITO verisi geldi ve İstanbul enflasyonu %3.64 açıklandı. Neredeyse Eylül verisinden fazla bir farkı olmayan veri, Pazartesi açıklanacak TÜFE verisi için moralleri bozdu. Pazartesi günü TÜFE Ekim verisi için beklentiler %2.5-2.6 seviyelerinde ortalama olarak görünüyor. Açıkçası bu seviyeler TCMB’den faiz indirimi beklentilerini bu yıl için iyice masadan kaldırabilir. İlginç bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan Aralık ayında halen bir indirim bekleyenler varken, diğer yandan ilk faiz indirimini 2025 yılının Mart ayına öteleyenler var. Ancak söz konusu veriler Hisse senedi piyasaları dostu değil. Bu konuda 8 Kasım tarihindeki TCMB enflasyon Raporu önemli olacak. TCMB’nin vereceği mesajlar, yılsonu enflasyon hedefinde revizyona gidip gitmeyeceği piyasaların izleyeceği önemli ipuçları olacak.
Gıda Sektörü PMI Raporunda Öne Çıkmış… Diğer yandan düşen sanayi üretimini geride bıraktık. Ekim ayı İmalat PMI verisi ise Eylül ayındaki sert düşüşün ardından ılımlı bir iyileşme gösterse de PMI Raporu yine zayıf. Rapor açıkçası üretimde, istihdamda, siparişlerdeki zayıflığın devam ettiğini ifade ediyor. Rapordaki tek pozitif taraf girdi enflasyonundaki ılımlı seyir verilebilir. Ancak Raporun gösterdiği tek bir sektör var, Gıda sektörü. Bu sektörde üretimin, istihdamın, siparişlerin ve ihracatın arttığını ve bunu gösteren tek sektörün bu olduğu ifade ediliyor. Ancak diğer tüm sektörlerde görünüm kötü.
Kredi Notu Artışı… S&P Kredi Derecelendirme Kuruluşu notumuzu beklendiği gibi bir kademe artırdı ve B+’dan BB-‘ye getirdi. Görünüm ise Durağan olarak belirlendi. Karar beklenen yönde. Piyasaya etkisinin nötr olmasını bekleriz. Bu not ile birlikte 3 kredi kuruluşunda Fitch ve S&P ‘de aynı seviyedeyiz, Moody’s ise diğer ikisinden bir kademe altında bulunuyor. Fitch ve S&P’de yatırım yapılabilir seviyeye 3 kademe, Moddy’s’de ise 4 kademe uzaktayız. Bu notlar Spekülatif ülke olduğumuzu ima eden dilimlere rastlıyor. Kredi Kuruluşları açıkça şunu söylüyor, şu ana kadar yapılanlar bu notları hak ediyor ancak daha fazla not artışı için Enflasyondaki düşüşün devam etmesi lazım, çünkü bizim bu konuda endişelerimiz var. Dezenflasyon süreci hızlanırsa yeni not artışları gelecek diyebiliriz. Ancak enflasyondaki düşüş artık şimdiki gibi küçük adımlarla olursa, aylık istenen %1 altında enflasyonlar gelmez ise not artışı zor görünüyor.
Sonuç olarak Ekim ayında ne elde ettik dersek, faizini düşüremeyecek bir Merkez Bankası, yüksek faizin devamı, yüksek enflasyon ve finansman yükü ve üretim sıkıntısı çeken reel sektör diyebiliriz. Bunların dışında artan TCMB rezervleri, azalan cari açık/büyüme ise kazanımlarımız oldu. Ancak rezervlerdeki artışın faturasını dünyanın dolar bazında en yüksek faizini vererek ödüyoruz bunu da eklemek lazım.
ABD Seçimleri ve Fed… 5 Kasım ABD seçimleri oldukça kritik. Anketler Harris’i burun farkıyla önde gösterse bile piyasalardaki fiyatlamalar Trump fiyatlaması olarak görünüyor. Tahvil satışları var ve faizler yükseliyor, hisse senedinde alımlar görünüyor. Seçim sağlıklı bir şekilde ve zamanında sonuçlanırsa ve Harris alırsa hisse senedi piyasalarında kar satışları görebiliriz. Trump’ın kazanması ABD hisse piyasalarındaki pozitif havanın devam etmesini sağlayabilir. Ancak seçimin sonuçlanamaması ve seçim sürecinin aylara varan süre kadar uzaması ABD piyasalarını ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Yabancı hisse yatırımcısı veya yabancı hisse fon yatırımcısı iseniz temkinli olmanızda fayda olabilir. Mesela pozisyonlar seçim öncesi kapatılabilir ve seçim sonucuna bağlı gelişmeler tekrar değerlendirilerek devam edilebilir. Seçimin hemen ardından Fed Faiz Kararının olması oldukça kritik oldu. Genel olarak 25bps puanlık bir faiz indirimi Fed kanadından bekleniyor.
Borsa
Borsa Endeksinde, kısacası hisse senedi piyasaları için ideal olmayan dönem devam ediyor. Faiz yüksek, Üretim zayıf, karlılıklar çok düşük, reel büyüme gösteren şirket sayısı az, ihracat daralıyor. Bu liste uzar gider. Ancak bu arada fiyatlar geriledi. Piyasa bu olumsuz beklentileri fiyatlara yeteri kadar yansıtmış durumda. Başka deyişle piyasanın son 3-4 aydaki kadar kötü performans göstermesi beklenmeyebilir. Aslında yazının başındaki sanayi sektöründeki pozitif ayrışma bunu gösteriyor olabilir. Yeteri kadar satış yiyen hisse fiyatlarının, mevcut olumsuz görünümü yansıttığı düşüncesi fiyatlamalarda hissediliyor diyebiliriz. Ancak yine de hisse sentlerini yukarı taşıyacak bir katalizör yok. Faizin düşmesi, sanayide çarkların hızlanması gibi sebepler çok iyi bir malzeme olurdu ancak henüz görünmüyor. Geçen hafta girdiğimiz analist toplantılarında Şirketlerin son çeyrek beklentilerinin 3Ç’ye paralel olduğu düşüncesi dikkatimizi çekiyor. İyileşme yok ancak daha kötü olacağına yönelik bir beklenti de yok. Bu endeksteki 8700-8600 bölgesinin güçlü bir destek olmasını sağlayabilir. Yine de veriler ile hareket etmek, sahadan gelen açıklamalar ile analiz yapmak doğru olacaktır.
Şimdilik 8700-8600 seviyesini güçlü destek olarak izliyoruz. 9200 seviyesi ise endekste momentumu artıracak eşik bir seviye. 8600-9200 arasında endeksteki sıkışık ve yönsüz seyir bir süre daha devam edecek görünüyor.
3Ç Bilançolar Gelmeye Devam Ediyor
Geçen hafta GARAN, YKBNK, TSKB, ASTOR, AKSA, VESBE, ECILC ve ADEL BIST100 arasında 3Ç sonuçlarını açıklayan şirketler oldu. GARAN ve TSKB beklentilere paralel bir şekilde güçlü sonuçlar açıkladı. YKBNK ise yine beklentilere paralel zayıf geldi. Faiz artışından en olumsuz etkilenen Banka’nın YKBNK olduğu söylenebilir. ASTOR nispeten güçlü sonuçlar getirirken 2Ç yöne göre yavaşlama görüldü. VESBE en zayıf sonuçları ve görünümü sergileyen şirket oldu diyebiliriz. AKSA’da ise sürpriz yok. Kısacası sonuçlar çok heyecan vermedi diyebiliriz. Ancak bunlar beklenen gelişmelerdi zaten.
Konsolide olmayan bilançolar için süre 30 Ekim tarihinde doldu. Konsolide sonuçlar için son tarih 11 Kasım. Bu nedenle önümüzdeki hafta oldukça yoğun bir bilanço takvimi olacak. Pazartesi günü ASUZU, CCOLA, ENJSA, GWIND, HALKB, ISCTR, TOASO, THYAO bekleniyor. Salı günü AEFES, AYGAZ, BIZIM, FROTO, KLKIM, MGROS, TUPRS bekleniyor. Çarşamba günü AKENR, SAHOL, POLHO, TTKOM, VAKBN bekleniyor. Perşembe günü AGHOL, GRSEL, KCHOL, PETKM, TCELL, ULKER, bekleniyor. Cuma günü ise ALBRK, ENKAI, KTLEV, KONTR, SISE 3Ç sonuçlarını açıklaması bekleniyor.
İçeride TÜFE ve Enflasyon Raporu, Dışarıda ABD Seçimleri ve Fed Faiz Kararı
Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü Ekim ayı TÜFE verileri beklenecek. Genel ortalama beklenti %2.5-%2.6 seviyelerinde yoğunlaşıyor. Salı günü Mevsim etkisinden arındırılmış TÜFE verisi gelecek ve Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu alınacak. Cuma günü TCMB Enflasyon raporu verisi önemli olacak.
ABD tarafında Pazartesi günü Fabrika Siparişleri verisi alınacak. Salı günü ABD Seçimleri olacak ve sonuçlar izlenecek. Seçim etkisi sonraki günlere uzayacaktır. Perşembe günü Fed Faiz Kararı bulunuyor. Beklentiler 25bps puan faiz indireceği yönünde bulunuyor. Ve Powell’ın konuşması olacak. Cuma günü Michigan Tüketici Anketi açıklanacak.
Avrupa tarafında ise Pazartesi Euro Bölgesi İmalat PMI verisi, Çarşamba günü Hizmet ve Bileşik PMI verileri alınacak. Perşembe Euro bölgesi Perakende satışlar verisi ve Almanya Sanayi üretimi verisi var.
Bunların dışında ise Pazartesi Japonya piyasaları kapalı olacak. Salı Çin PMI verisi izlenecek. Çarşamba Japonya hizmet PMI alınacak.
Borsa Teknik Görünüm
Borsa BIST00 endeksi teknik olarak zayıf görünümü koruyor. 8700 seviyesini şu ana kadar iki kere test ettik ve bu desteğin çalıştığını izledik. Diğer yandan endeks 22 günlük ortalaması ile 27 Eylül tarihinden sonra ilk kez buluştu. Ancak Göstergeler hala güçsüz. Bu nedenle yukarı hamleler sadece bir tepki olarak görünüyor. 8700 üzerinde kalmayı sürdürmesi durumunda Endeks te güçlenmeler olabilir. 9200 direnci momentumun güçlenmesi için önemli olacak.
Ons Altın Rüzgarı Devam Ediyor
Ons Altın 2770 direncini test etti ve bu seviyeden bir miktar gerileme gösteriyor. Bunda ABD piyasalarında Trump fiyatlaması sonrasında güçlenen ABD Dolarının etkisi ile Ons Altın üzerinde yaşanan baskının etkisi var. 2700 trend desteği önemli olacak. Bu seviyenin altına düşerse grafikte mavi trend çizgisi artık ihlal edilmiş sayılacak. Bu durumda satışlar artabilir. Trump’ın seçimi kazanması Dolar endeksindeki artışa neden olabilir ve Altın üzerinde baskı yaratabilir. Ancak ABD seçimlerinin uzaması ve sonuç açıklanamaması durumunda ise Altın pozitif etkilenebilir.
KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.