EGEEN 2017/09 Bilanço Analizi, Değerleme, Teknik Analiz

Ege Endüstri (EGEEN) 3Ç17 dönemini içeren 3 aylık bölümde 31.8 mn TL net kar elde etti. Şirket bu sonuçla birlikte 2017 yılı 9 aylık dönemi 87 mn TL net kar ile kapadı.

masanotları

Çeyrek Dönem Analizi

Geçen yıl aynı çeyrek döneme yani 3Ç16 dönemine göre çok iyi bir performans görüyoruz. Satışlar %57.5 artışla 86.3 mn TL olmuş, FAVÖK %73 artış ile 31.8 mn TL olurken net kar %45 artışla 31.8 mn TL seviyesinde oluşmuş. Yıllık bazda çeyreksel performans iyi. Burda geçen yılki performansların zayıf olmasının da etkisi olduğunu unutmamakta fayda var.

Kar marjlarında da yükselişler var. 3Ç16 dönemine göre Brüt kar marjı 1 puan yükselirken %42.9 seviyesinde, FAVÖK marjı ise 3 puan yükselişle %36.8 seviyesinde oluşmuş. Olumlu.

Peki, geçen yıla kıyasla iyi de, bir önceki üç aylık çeyrek döneme yani 2Ç17 dönemine göre gelişim var mı ona bakalım.

Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan 2nci çeyrek (2Ç17) döneminde 81.4 mn TL satış olurken, 3Çde şirket 86.3 mn TL satış gerçekleştirmiş. Başka deyişle %6 daha iyi bir performans var. Yine önceki çeyrekte 30mn TL FAVÖK elde ederken, 3Ç’de 31.8 mn TL elde edilmiş. Burada da %6 artış var. Daha iyi performans olması iyi ancak heyecanlandıran bir sıçrama değil.

Ancak net kar aynı döneme göre %25 artmış. Önceki çeyreğe göre net kar artışının, satış ve FAVÖK artışına kıyasla daha yüksek olmasında kur farkı gelirlerinden daha fazla kur farkı giderlerinin önceki çeyreğe göre daha düşük oluşmasının etkisi olmuş. Bu net finansal gelir etkisini arttırmış. Yani şirket faaliyeti ile ilgili olmayan bir gelir. Bunu not edelim.

Yine önceki çeyreğe göre kar marjlarında nasıl bir gelişim olmuş ona bakalım. Brüt Kar marjı %41.7’den %42.9’a bir puan iyileşmiş, FAVÖK marjı ise %36.8 ile aynı kalmış. Net kar marjında ise 6 puanlık artış var ancak bunun nedeni ortada. Kur hareketine bağlı olarak oluşan bir gelir.

Sonuç olarak geçen yıla göre zaten yılbaşından bu yana iyi olan performans, 9 aylık dönemde devam ediyor. Bir önceki çeyreğe göre ise satış ve FAVÖK rakamlarında çok ciddi bir değişim olmasa da mevcut temponun korunuyor olması önemli. Genel olarak geçen yıla göre gelişen, büyüyen ve yıl içerisinde olumlu temposunu koruyan dengeli bir gelir tablosu bulunuyor.

Nakit Zengini

EGEEN için değişmez olan nakit zengini tablosu devam ediyor. Şirket’in eylül sonu itibari ile 143 mn TL net nakitleri bulunuyor. Cari oran 6.04 ve likidite oranı 5.11 gibi yüksek seviyelerde. Şirket’in borç sorunu bulunmadığı gibi, tüm borçlarını ödedikten sonra bile faaliyetlerine devam edecek likiditeye sahip bulunuyor.

Yabancı para pozisyonu ise 177.9 mn TL’ye karşılık gelecek şekilde ağırlık ABD doları olan bir döviz pozisyon fazlası bulunuyor.

Diğer yandan şirketin ihracat oranı %90 seviyesinde bulunuyor. Oldukça yoğun bir ihracat kapasitesi bulunana şirket için, kurlardaki yükseliş şirketin lehine sonuçlar doğuracak. Diğer yandan Avrupa ekonomilerinin hızlanması da şirket için pozitif.

DolarTL ve EuroTL kurlarının yılın son üç ayında da yüksek seyirlerini koruması EGEEN’in hem satış hem karlılık hem de kur farkı geliri olarak beklentilerin üzerinde sonuçlar getirmesini sağlayabilir. Şimdilik rüzgar şirketten yana esiyor. Bu zaten olumlu olan tablo için ilave olumlu bir durum yaratacak bir gelişme olabilir. Bu nedenle son çeyrekte kurların seyri önemli olacak.

Ege Fren %26 büyümüş

Şirket’in 9 aylık dönemde 1.2 mn TL özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların karlarından gelen bir gelir var. Bu rakam geçen yıl aynı dönemde 254 bin TL seviyesindeydi. Bu rakam Şirket’in %25.50 paya sahip olduğu Ege Fren isimli şirketten geliyor. EGEEN, Ege Fren’i özkaynak yöntemine göre bilançosunda konsolide ediyor. Ege Fren’in aktif büyümesi yılbaşına göre %26 büyümüş durumda ve 106 mn TL seviyesine ulaşmış durumda. Ege Fren hatırı sayılır bir büyüklükte ve bu yıl onun için işler iyi gidiyor anlaşılan.

YÜKSEK BEDELSİZ POTANSİYELİ VE DÜZENLİ TEMETTÜ ÖDEMESİ

Bilançodaki son durum itibari ile %829 bedelsiz potansiyeli bulunuyor. Bu hep borsa ‘da yatırımcıları heyecanlandıran bir faktör olmaya devam edecek görünüyor.

Ayrıca Şirket her yıl düzenli olarak temettü ödüyor. Son sekiz yılın ortalama temettü verimi %4.83 seviyesinde. Yüksek bir temettü verimine sahip değil ancak 2007 yılından bu yana her yıl düzenli ödemesi yapması olumlu.
EGEEN uzun zamandır izlediğim ve beğendiğim bir şirket. Özellikle birkaç yıl öncesinde bilançodaki büyüme ile hisse fiyatındaki güçlü ralli dikkatimi çekmişti. Düzenli olarak temettü ödeyen bir şirket olması, yönetim kadrosunun tecrübeli isimlerden oluşması ve yüksek ihracat kapasitesine sahip olması beğendiğim yanları. Ayrıca nakit yönünden güçlü ve yüksek işletme sermayesi ayrıca beğendiğim tarafları.

Değerleme ve Hedef Fiyat

Peki fiyat nasıl ona bakalım. İyi bilanço demek, iyi şirket demek ucuz olduğu anlamına gelmez. İyi şirket olmak başka bir şey, ucuz olmak başka bir şeydir.
3Ç bilanço bize 2Ç’de yakalanan temponun devam ettiğini gösteriyor. Üstelik bir miktar iyileşme bile var. 2Ç’deki gibi bir tempo sıçraması yok ama yinede temponun korunması önemli.

EGEEN için 6 aylık bilanço analizimde 2017 yılı için 292 mn TL satış hedefimin geçersiz kalacağı ortada. 2017 yılı satış geliri beklentimi 325 mn TL’ye revize ediyorum. Bu 2016 yılına göre satışların %27 artmasına karşılık geliyor. FAVÖK beklentimi ise 102 mn TL’den 116 mn TL seviyesine revize ediyorum.

Özellikle yılın 4Ç döneminde kurlardaki yüksek seyrin devam etmesi durumunda ve Avrupa pazarlarındaki talebin güçlü olmayı sürdürmesi durumunda bu hedefler kolaylıkla gerçekleşebilir.

Bunları dikkate alarak hem indirgenmiş nakit akış analizi hem fd/favök beklentisine göre 6-12 aylık döneme yönelik EGEEN için hedef fiyatımı 292 TL’den 320 TL’ye revize ediyorum.

EGEEN için şuanda 7.36x fd/favök çarpanı bulunuyor. Başka deyişle piyasa şirket için bu çarpanı ödemeye razı. Bu seviye geçmiş yılların ortalamasına da paralel. Fd/favök yaklaşımında 7.36x çarpanı dikkate aldım. İNA analizimde ise 2017 yılında %28 ve 2018 yılında %20 ciro artışını dikkate aldım. FAVÖK marjı beklentilerim ise 2017 için %35.8 ve 2018 için %33.8 olarak belirledim. Bu ve diğer projeksiyonlar ile bu sonuca ulaşıyorum.

Hisse bilanço açıklanmasının ardından kar satışlarının etkisiyle geriledi. Bunda bilanço açıklanmasından önce hissedeki yükselişin etkili olduğu söylenebilir. Diğer yandan piyasanın genelinde yaşanan satışlar ve iyi bilançoların kar satışı için bahane olarak kullanılması da diğer önemli bir faktör. Hissede oluşabilecek gerilemeler uzun vadeli alım için fırsat olarak görülebilir. Kısa vadede ise piyasa şartlarına bağlı olarak dalgalanmalar devam edebilir.

EGEEN Teknik Analiz

Haftalık grafikte ve büyük resimde hissede teknik görünüm pozitif. Daha kısa vadede ise 275 seviyesi üzerinde satışların karşılanması durumunda yeniden 307 direnci zorlanabilir. Hissenin bu seviyeyi geçmesi durumunda 320 direnci ve hedef fiyatımız görülebilir. 275 bölgesine gerilemeler alım fırsatı verebilir.

egeen

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir