Borsa Endeksinde 11000 patinajı

Borsa endeksi geçen haftayı %1.91 yükselişle kapadı. Haftaya kötü bir başlangıç yapan endeks 10200 seviyelerini test etmesinin ardından 3 gün art arda yükselişle yeniden 10850 seviyelerini gördü. Borsaya vergi açıklamaları haftaya kötü bir giriş yapmamızın en önemli nedeni oldu. Aslında piyasada bu tarz haberler satış için bahane olarak kullanılıyor demek mümkün. Mantıklı düşündüğümüzde belki de 2025 yılında uygulaması olabilecek bir vergi konusunun şimdiden piyasada kalıcı bir baskı yaratması beklenemezdi. Nitekim endeks kötü bir Pazartesi gününün ardından yeniden yönünü yukarı çevirdi. Borsa BIST100 endeksi bir süredir 10800-11000 bölgesinde patinaj yapıyor. En son 21 Mayıs tarihinde 11000 seviyesinin üzerini gören endeks bu tarihten bu yana 10000-11000 arasında dalgalanıyor. Ancak bu durumun kalıcı olmasını beklemek yanıltıcı olur. Genel görünümde olumsuz bir durum yok. Türkiye hakkında global piyasalarda halen pozitif haberler devam ediyor, TL için long önerileri sürüyor. Son açıklanan Haziran ayı TÜFE verisinin ardından, yılsonu enflasyon beklentilerinde şimdilik hafif aşağı yönlü revizyonlar gelmeye başladı. Bu durum Türk varlıklarına ilginin devam edeceğini gösteriyor. Nitekim devam ediyor.

masanotları borsa

Bu nedenle endekste zaman zaman gerilemeler olsa bile, orta ve uzun vadede yukarı yönlü hareketin devam etmesini ve yılsonunda 400$ (yaklaşık 13000) seviyesini görebileceğimizi düşünüyorum. Genel düşüncemi tekrar ediyorum. 2024 ve 2025 yılını hissene sahip çık yılı olarak görmeye devam ediyorum. Endeksteki etkili geri çekilmeleri ise pozisyonuna ilave etme fırsatı olarak görmeyi sürdürüyorum. Ana eksende olumsuz bir gelişme olmadıkça bu düşüncemi korumaya devam edeceğim.

Endeksin düşmesi mi, kötü ve pahalı bir şirkette olmak mı? Hangisi daha korkutucu?

Buradan bir noktayı hatırlatmak isterim. Korkmanız gereken endeksin düşüp düşmemesinden daha çok, kötü bilançoya sahip veya iyi bilançosu olsa bile bilançosuna göre pahalı bir şirkette bulunmaktır. Borsa endeksi yılbaşından bugünde %45 yükselmiş olmasına rağmen, bu performansın altında kalan hatta negatif getiri veren şirketler var. Üstelik iyi bilanço açıklamalarına rağmen. Bu durum bize iyi bir şirket olmanın yeterli olmadığını aynı zamanda ucuz bir şirket olmanın önemli olduğunu gösteriyor. Piyasada bununla ilgili çok örnek var. Bunun tam tersi içinde çok örnek var. Güçlü bilançosu olan ve piyasa çarpanları uygun olan şirketlerde başarılı performanslar bulunuyor. Bu nedenle getiri potansiyeli yüksek, güçlü şirketlerde konumlanmak doğru olacaktır.

Hisse Fonlarda Getiriler Tatmin Edici

Elbette bunu herkes yapamayabilir. Kimse analist olarak doğmuyor. Çoğu kişinin bunu yapacak vakti de olmayabilir. Bu nedenle küçük yatırımcıların yatırım fonu almalarını tavsiye ederim. Profesyonel yöneticiler tarafından yönetilen ve analist ekibi ile çalışan yatırım fonlarında ana akım hisse senetleri içerisinde olabilirler. Hisse senedi yoğun fonlara bakıldığında yılbaşından bu yana%110 ile %60 arasında oluşan getiriler bulunuyor. Eğer siz kendi başınıza yılbaşından bu güne %50-60 getirinin altında kaldıysanız hatta zarar ettiyseniz, yatırım fonuna geçmenizi öneririm. Piyasadaki pozitif havanın uzun vadede devam etmesini bekliyorum. Bu nedenle genel piyasa hareketini hisse yoğun fonlar ile yakalayabilir ve oyunun içinde kalabilirsiniz. Bununla birlikte kendi analizini kendiniz yapabiliyor ve oldukça sağlıklı sonuçlar elde ediyorsanız, piyasa ile kendi yaşamınız arasındaki dengeyi kurabilmiş birisi iseniz, yolunuzda devam edin.

Yine yatırım fonlarından devam edersek, yatırım fonlarının TL tutar olarak en ağırlıklı bulundurduğu hisseler GARAN, ISCTR, YKBNK, AKBNK, KCHOL, SAHOL, TCELL, MAVI, THYAO olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte şu ana kadar gelen fon dağılım raporlarına göre Haziran ayında lot olarak en çok alınan hisseler, SOKM, CIMSA, BASGZ ve YATAS göze çarpıyor. Elbette bu tespit, bu hisseler yükselecek anlamına gelmez.

Enflasyon Neden Önemli

Geçen hafta açıklanan TÜFE verisi %1.64 ile beklenti olan %2.2 seviyesinin oldukça altında geldi. Bir gün önce gelen ENAG ve İTO verilerine kıyasla bu kadar düşük rakamın gelmesi şaşırtıcı. Bu konu uluslararası yatırım kuruluşları tarafından yapılan yorumlarda yer almıyor.

Bunun dışında önümüzdeki aylarda gelecek aylık veriler %3 seviyesinin altına kalmaya devam ederse hatta %2 ler seviyesinde olursa, muhtemelen kurumların yılsonu enflasyon tahminlerinde şiddetli bir aşağı yönlü revizyonlar görebiliriz. Yapılan zamların etkisiyle Temmuz enflasyonunu %3 seviyelerinde bekliyorum. Ancak Ağustos verisi daha düşük gelebilir. Peki bu konu neden önemli? Enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü iyileşmeler, piyasadaki risk iştahını pozitif etkileyecek, diğer yandan faizlerdeki düşüş ile birlikte değerlemelerde bulunan hedef fiyatlar yukarı revize edilecek ve Borsa endeksinin önünde daha yukarıda alanlar açılacak. Yani konunun geldiği nokta yine faiz. Beklentilerden daha iyi TÜFE gelmeye devam ederse TCMB yılın son çeyreğinde faiz indirimi adımı atabilir.

Yine 19 Temmuz tarihinde Moody’s kredi notu değerlendirmesi olacak. Notumuzun artırılacağını bekliyorum. Hatta 2 kademe birden olursa pozitif önemli bir sürpriz olur. Bunun aksine, Moody’s herhangi bir not artırımı yapmaz ise oldukça olumsuz bir sürpriz olacak.

İçeride Sanayi Üretimi ve Cari Açık, Dışarıda ABD TÜFE

Haftalık veri takviminde İçeride Pazartesi ve Salı gün önemli veri bulunmuyor. Çarşamba günü Mayıs ayı Sanayi Üretimi verisi izlenecek. Hatırlanacak olursa Nisan verisinde aylık %4.9 gerileme görülmüştü. Güçlü bir veri piyasayı pozitif etkileyebilir. Zayıf veri ise baskı yaratabilir. Perşembe günü Ciro endeksleri ve Dı ticaret verisi izlenecek. Cuma günü ise Mayıs ayı cari açık verisi alınacak. Nisan ayında 5.2 milyar $ açık gelmişti. Mayıs ayında daha düşük veriler bekleniyor. Bununla birlikte bu hafta TBMM Genel Kurulunda 0. Yargı paketi ve kamuda tasarruf paketi görüşmeleri yapılacak.

ABD tarafında Pazartesi günü New York Fed Tüfe beklentileri izlenecek. Salı ve Çarşamba günleri Fed Başkanı Powell olmak üzere 3 Fed üyesinin konuşması bulunuyor. Perşembe günü TÜFE verisi haftanın önemli verisi olacak. Beklentiler aylık %0.1 seviyesinde bulunuyor. Cuma günü ÜFE verisi takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Pazartesi günü Sentix yatırımcı güveni verisi izlenecek. Salı günü önemli veri akışı bulunmuyor. Çarşamba günü Alman Bundesbank Başkanı Nagel ve BoE üyesi Pill konuşacak. Perşembe günü İngiltere büyüme ve sanayi üretimi verileri ile Almanya TÜFE verisi izlenecek. Cuma günü önemli veri akışı bulunmuyor.

Bunların dışında Çarşamba günü Japonya ve Çin TÜFE verileri açıklanacak. Cuma günü Japonya sanayi üretim verisi alınacak.

Yükselen Kanal İçinde Yukarı Bakış

Endeks kısa vadeli yükselen kanalı içerisinde tepki yükselişi gerçekleştiriyor. 10840 seviyesindeki kısa vadeli direnç seviyesinin üzerinde kapandı. Bu seviye üzerinde tutunursa, kanal içerisinde yukarı hareket devam edebilir. Bu durumda 11650 seviyesindeki kanal üst bandı yeni hedef olabilir. Buna karşın, 10840 seviyesi üzerinde tutunamaz ise 10500 seviyesine doğru geri çekilmeler görebiliriz. Ancak genel teknik görünüm olumlu.

Borsa Grafiği

Ons yatay Dalgalanmasını Koruyor

Ons Altın 2277 – 2435 arasında yatay ve yönsüz seyrini koruyor. Dolar endeksindeki 105.80 seviyesinden başlayan düşüş Ons altın üzerinde yukarı yönlü bir harekete neden oldu. Fed üyelerinin daha güvercin açıklamaları bunda etkili oldu. Ons için 2435 önemli bir direnç. Bu seviyeyi geçerse bir sonraki hedef 2594 seviyesi olabilir. Bu hafta Fed Başkanı ve üyelerinin yapacağı açıklamalar, ABD TÜFE verisi Altın üzerinde etkili olabilir.

Ons Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir