Borsa endeksi geçen hafta %0.85 yükselişle haftayı sınırlı olumlu kapadı. Denemeler olsa bile Endeks 8000 seviyesini geçmekte başarılı olamadı. Bankacılık endeksindeki satışlar ve XBANK’ın %2.66 düşüşü Endeks üzerinde baskı yaratan önemli bir faktör oldu. Geçen hafta Dünya piyasalarında bankacılık hisselerinde aynı şekilde düşüşler görüldü.

Bilanço Dönemi Sona Erdi
Bilanço döneminin sona ermesi Borsa’da katalizör eksikliği gibi algılanabilir. Ancak bilanço beklentilerinin jeopolitik riskler nedeni ile tam olarak fiyatlanmadığını söylemek mümkün. Bundan sonraki süreçte bilanço odaklı hisse bazlı hareketler ön plana çıkabilir. Güçlü finansal açıklayanlar, borçluluğu düşük olanlar ve kar marjını artırabilen şirketler gelecek dönemde portföylerin ilgi odağı olmaya devam edecektir. Hisse senetlerinde ayrışmalar görebiliriz. Örnek olarak nakit akışı güçlü olan içecek sektörü ve güçlü sonuçlar getiren iletişim hisseleri ve gıda şirketleri geçen hafta endekste ayrışmalar gösterdi. Bu tip ayrışmalar yada pozisyon değişiklikleri devam edecektir.
Son Gelişmelerin Borsa Etkisi
Son günlerde yüksek yargıda ortaya çıkan krizi piyasalar açısından olumlu karşılamıyorum. Anayasa referandumunun bu vesile ile gündemin üst sırasını meşgul etmesi piyasa açısından negatif. Piyasalar özellikle ekonomi ile ilgili alanlarda adımların gecikilmeden atılmasını, enflasyonun kontrol altına alınmasını, KKM’den çıkış sürecinin sorunsuz bir şekilde olmasını, TCMB rezervlerinin artmasını yakından izler ve istikrarlı adımların devamını beklerken, gündemin siyasi tartışmalarla meşgul edilmesi, yabancı yatırımcıların gelme planlarını bozacak nitelikte olabilir.
CDS’lerin 400 seviyesinin altına gerilemesi ve bir süredir bu seviyelerde devam etmesini piyasa risk algısı açısından pozitif buluyorum. CDS’lerdeki aşağı yönlü devam etmesi piyasaları olumlu etkileyecektir. Ancak son günlerde ortaya çıkan yüksek yargı krizinin nasıl bir etkisi olacağını izlemekte yarar var.
Borsa BIST100 endeksini 7400-8100 arasında izlemeye devam ediyoruz. Bu aralık içerisinde kaldığı sürece oluşacak günlük sert yükseliş veya düşüşlere anlam vermiyoruz. Teknik olarak 7400 desteğinin altına gerileme veya 8100 direncinin üzerine yerleşme yorum yapmaya değer olacak.
ABD ve Avrupa piyasaları güçlü tepki yükselişleri ile haftayı kapadı. ABD S&P endeksinin 50 günlük ortalamasının üzerine yükselmesini olumlu. Stoxx 50 endeksi, ABD borsalarına kıyasla bir miktar daha zayıf kaldı diyebiliriz. Önümüzdeki hafta S&P endeksinin 4340 seviyesinin üzerinde kalıp kalamayacağı önemli olacak. S&P’nin bu seviye üzerinde kalması durumunda ilerleyen günlerde yukarı hareketler görebiliriz. Bu durum içeride yabancı hisse fonlarına talebi artırabilir.
İçeride Siyaset, Dışarıda ABD ve Avrupa Enflasyon
Haftalık veri takviminde, içeride Pazartesi Günü Eylül ayı cari işlemler dengesi alınacak. Beklentiler 1.4 milyar $ cari fazla olacağı yönünde. Diğer yandan portföy girişleri bakımından nasıl veri geleceği önemli olacak. Aynı gün Ekim ayı Perakende satışlar verisi lzlenecek. Çarşamba günü Tarım ÜFE verisi alınacak. Cuma günü ise TCMB Katılımcı Anketi yayınlanacak.
ABD tarafında, Pazartesi günü Enflasyon beklentileri izlenecek. Salı günü ise TÜFE verisi önemli bir veri. En son yıllık TÜFE %3.70 seviyesindeydi. Çarşamba günü ÜFE verileri ve perakende satışlar verileri alınacak. Perşembe günü ABD Sanayi üretimi alınacak. Hafta genelinde Fed üyelerinin konuşmalarını takip edeceğiz.
Euro Bölgesi tarafında ise, Salı günü öncü büyüme verisi bulunuyor. Çarşamba günü İngiltere TÜFE verisi ve Euro bölgesi sanayi üretimi verileri alınacak. Perşembe günü Lagarde’ın konuşması izlenecek. Cuma günü ise Euro Bölgesi TÜFE verisi haftanın önemli verileri arasında yerini alacak. Yine hafta içerisinde birkaç ECB üyesinin konuşmaları olabilir.
Hafta genelinde içeride Yüksek Yargı ile ilgili siyasi açıklamalar, tartışmalar gündemi meşgul edebilir.
Borsa’ da Zayıf Görünüm Devam Ediyor
Borsada teknik olarak zayıf ve yönsüz bir seyir var. 7400-8100 arasındaki dalgalanmalar devam ediyor. Borsa endeksi 7400 seviyesini güçlü bir destek yapmış görünüyor. Bu noktada taban oluşumları olabilir. Diğer yandan 8050-8100 bölgesindeki 50 günlük ortalama önemli bir direnç ve bu direncin üzerine yerleşmedikçe güçlü bir toparlanmadan bahsetmek zor. Endeks Teknik olarak sat konumunda bulunuyor. Özetle 8000 üzerine yerleşmedikçe heyecanlanmak, 7400 altına düşmedikçe endişelenmek anlamsız.

Ons Altında Tansiyon Düşüyor
Ons Altın savaş endişesini fiyatlamasının ardından 1990-2000 bölgesinde bekle gör moduna geçmişti. Geçen hafta buna değinmiştik. İsrail-Hamas gelişmeleri ile ilgili ateşkes açıklamaları gelmesi, ABD’den yumuşak mesajlar alınması tansiyonu düşürmüş görünüyor. Bunu petrol fiyatlarından anlayabiliriz. Bunun sonucu olarak bekle gör sürecinin ardından Altında kar satışları görüyoruz. 1923 ve 1885 seviyeleri destek olarak izlenebilir. 2000 seviyesi güçlü direnç konumuna geldi. Ons altında hareket etmek için zaman ihtiyaç olabilir. Bir süre daha seyri izlemek doğru olacaktır.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.