Borsa Bir Şeyler Planlıyor Gibi

Borsa endeksi geçen hafta %1.06 yükselişle haftayı tamamladı. Geçen hafta baskı yapan bankacılık endeksi bu hafta %1.56 yükseliş ile katkı sağladı. Endeks 7300-8000 arasındaki yatay bant içerisinde devam ediyor aslında. Ancak geçen haftaya göre bazı değişik gelişmeler olduğunu belirtmek gerekli.

masanotları borsa

Geçen Haftanın Olumlu sinyalleri

Geçen hafta gelen yabancı raporlarında Türk Tahvil faizlerinin geldiği seviyelerin cazip noktalar olduğu, ilerisi için pozitif reel faiz verebilecek noktalar olduğu vurgusu güçlü şekilde yapılmaya başlandı. Bunların içinde birkaç ay daha beklemek doğru olacaktır şeklinde yorum yapanlarında olduğunu belirtmek lazım. Ancak yabancıların özellikle Tahil/Bono piyasasına ilgisinin giderek güçlendiğini görmekteyiz.

CDS’ler önceki haftaya göre daha aşağı seviyelere gerilemeye devam etti ve 348 seviyesine geldi. Hafta başında 370 seviyelerindeydi. Burada CDS’lerin 400 puanın altında gerilemesini koruyor olması, geçici bir refleks sonucu bu seviyenin altına gelmediğini gösteriyor. Bu gelişmeler hemen bankaların yurtdışı borçlanma faaliyetlerine olumlu yansıdı. Dışarıdan fonlama akışı kolaylaştı.

Geçen hafta açıklanan Finansal İstikrar Raporunda, Bankalara yönelik likidite yapısı, güçlü sermaye yapıları, faizlerdeki yükseliş ile pozitif bölgeye geçen faiz marjlarında, yüksek faiz sürecinin kolay yönetilmesi, yurtdışından borçlanmada rahatlama sağlanması ve kredi akış mekanizmasının normale dönmesi gibi olumlu faktörlere değinildi.

Son olarak, teknik olarak geçen hafta 7500 seviyelerinden tepkinin gelmesi ile önceki dip seviyesinin üzerinde, yükselen ikinci bir dip oluşması söylenebilir. Ancak halen 8000 altındayız ve bu seviyenin altında oluşan hareketlere fazla anlam yüklemek ne kadar doğru olur tartışılır. Yine de akıllarda olsun.

Geçen haftanın belki de olumsuz gelişmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Almanya dönüşünde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50+1 kuralına yönelik yaptığı açıklamalardı. Bu kuralın kaldırılması ve en çok oy alanın seçilmesinin daha doğru olacağına yönelik açıklamalar yaptı. Yöneltilen sorularda, önümüzdeki yerel seçimlerde buna yönelik bir sandık gelme olasılığı ortaya çıkmış görünüyor. Piyasalar siyasi tartışmaları artık istemiyor ve yönetimin tamamen ekonomik sorunlara odaklanmasını istiyor. Bu konu ve yüksek yargı krizi gibi konular gündemi fazlasıyla meşgul ederse piyasalara baskı yaratabilir. Şu ana kadar bunların negatif etkisini görmüyoruz.

Borsa Pozitif Görüşü Koruyorum

Borsa endeksi için pozitif beklentilerimi koruyorum. Kısa vadede 7400 seviyesinin altına gerilemedik ve bu piyasadaki iştahın yüksek olduğunu gösteriyor. Bir süredir temkinli bir seyir izliyoruz ancak bu Mayıs ayından bu yana %100 yükselen endeks için normal bir gelişme. ABD ve Avrupa borsalarındaki toparlanmalar, içeride risk algısının düşüyor olması, yakın gelecek için BIST100 endeksinin yukarı hareketine devam edeceğini gösteriyor. Kısacası sabırlı ve sakin olanların kazanacağı bir dönem yaklaşıyor gibi. Tam olarak iyimserliğin olgunlaşması 3-5 ay alabilir.  

İçeride TCMB, Dışarıda FOMC Tutanakları

Haftalık veri takviminde, içeride Çarşamba günü Tüketici Güven Endeksi verisi alınacak. Perşembe günü TCMB Faiz kararı bekleniyor. Beklentiler 250bps artırım ile faizlerin %37.5 seviyesine yükseltileceği yönünde. Bunun dışında TCMB karar metni ve verilen mesajlar önemli olacak.

ABD tarafında, Salı günü FOMC Tutanakları alınacak. Piyasalar için önemli olabilir. Çarşamba günü Michigan Tüketici güveni verisi alınacak. Perşembe günü ABD Piyasaları Şükran Günü nedeni ile kapalı olurken, Cuma günü yarım gün açık olacak.

Euro Bölgesi tarafında, Pazartesi günü BoE Başkanı Bailey konuşması izlenecek. Salı günü ECB Başkanı Lagarde konuşacak. Çarşamba günü Euro Bölgesi Tüketici Güveni verisi izlenecek. Perşembe günü Euro PMI verisi alınacak. Cuma günü ise ECB Başkanı Lagarde’in bir diğer konuşması takip edilecek.

Hafta genelinde içeride 50+1 konusu ve yüksek yargı ile ilgili siyasi açıklamalar izlenebilir.

Borsa Yatay Bandını Koruyor, Ancak birkaç toparlanma var

Borsada teknik olarak 7300-8000 arasında dalgalanmasını sürdürüyor. Ancak geçen hafta 7500’den tepki gelmesi ile yükselen diplerin oluşması, işlem hacminin genel ortalamaların altına gerilemesi ve MACD göstergesinin de önceki dibinin üzerinde seyretmesi gibi öncü sinyaller almış bulunuyoruz. Bunları olumlu değerlendiriyoruz ancak 8000 seviyesinin üzerine yerleşmedikçe fazla anlam yüklemek yanlış olabilir. Geçen haftaya göre daha olumlu bir teknik görünüm var diyebiliriz.

Borsa Grafik

Ons Altında 2000 Sınırı Altında Bilindik Dalgalanmalar  

Ons 2000 seviyesinin altında dalgalanmasını koruyor. 1925 seviyesindeki 50 günlük ortalamasından tepki yaparak 2000 seviyelerini tekrar test etmek istemiş görünüyor ancak bu noktalarda satışlar etkili. Mevcut 1980 seviyesi işlem yapmak için anlamlı değil. 2000 seviyesinin üzerine yerleşirse alım yönlü anlam kazanabilir, ya da 1900 seviyelerine gerilerse yine tepki amaçlı alım için uygun olabilir. Dolar endeksindeki düşüş Altının geçen haftaki yukarı hareketinde etkili oldu. Dolar endeksinde zayıflık varken, satış yönlü pozisyon denemek riskli olabilir. Salı günkü FOMC tutanakları ve ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları önemli olabilir.

Ons Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir