Haftalık Borsa, dolar ve piyasa Beklentileri 14 Nisan 2019

Borsa Endeksi geçtiğimiz haftayı %2.8 değer kaybı ile 95976 seviyesinden tamamladı. TL ise diğer GOP para birimlerine kıyasla negatif ayrıştı ve DolarTL kuru 5.8241 seviyesini görmesinin ardından haftayı 5.7735 seviyelerinde tamamladı. CDS oranlarımız ise tekrar yükselişe geçerek 433 seviyelerini gördü. İçeride tahvil faizleri ise %21 seviyelerinden %22.20 seviyesine doğru yükseliş gösterdi. Geçen haftayı Türk piyasalarına yönelik risk algısının yükseldiği bir hafta olarak tanımlayabiliriz.

Borsa endeksine bakıldığında 28 Mart tarihinde başlayıp seçim sonrasına kadar uzanan %9.3’lük bir yükselişin ardından kar satışlarının etkili olduğu bir hafta olarak da görmek mümkün. Kısa sürede %9.3’lük bir yükseliş az değil. Ancak genel olarak borsa endeksinde teknik anlamda zayıf görünüm devam ediyor ve satıcıların ağırlığı halen yüksek. Üstelik ABD ve Avrupa piyasalarında pozitif seyirler sürerken, bu süreçten faydalandığımız söylenemez.

Geçtiğimiz hafta Yeni ekonomik program ve yapısal reform adımları açıklanırken, piyasa üzerinde fazla bir etkisini gördüğümüz söylenemez. Genel olarak daha detaylı bilgilerin sonradan açıklanacak olması beklentileri fazla karşılamış görünmüyor. İstanbul seçimlerinin belirsizliği ve ABD ile F-35 alımları ve S-400 füzelerinin teslimi konuları ise ekonomik reform programının piyasalarda fiyatlanmasının önüne geçti denilebilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Washington temaslarının oldukça yoğun geçtiğini izliyoruz. Bu temaslardan nasıl bir tepki geleceğini ve yabancı yatırımcıların ne derecede ikna olduğunu ilerleyen günlerde göreceğiz. Ancak şimdilik gelişmeler piyasalar lehine görünmüyor.

Bütçe Dengesi ve Sanayi Üretimi Verileri Önemli

Önümüzdeki hafta içeride yine seçim belirsizliği ve ABD ile ilişkiler konusundaki haber akışları etkili olacak. Gözler CDS oranlarında ve döviz kurunda olmaya devam edecek. Ayrıca Pazartesi günü açıklanacak Mart ayı Hazine bütçe dengesi önemli olacak. Zira Ocak ve Şubat aylarında yüksek harcamalar piyasaların dikkatini çeken önemli bir gelişmeydi. Salı günü açıklanacak olan Şubat ayı Sanayi üretim verileri de özellikle büyüme ve bilanço beklentileri için önemli bir veri olacak. Yıllık bazda yine %7 seviyesinde düşüş bekleniyor. Bu veri ile birlikte ilk çeyreğin üçte ikilik bir bölümü alınmış olacak ve ilk çeyreğe yönelik büyüme beklentileri büyük ölçüde belirginleşecek. Beklentilerin ilk çeyrek dönem içinde küçülme yönüne yoğunlaşması durumunda Türkiye ekonomisi için teknik resesyon söylemleri artabilir. Bu durum piyasa algılarını bozabilir. Cuma günü ise TCMB beklenti anketi izlenecek. Enflasyon ve büyümeye yönelik beklentilerde bozulma olup olmadığı, varsa ne şiddette olduğu yönünde veriler alacağız.

Seçim ve ABD ile ilşkiler ağırlıkta kalmaya devam edecek görünüyor

Ancak yeni haftada yine seçim belirsizliği ve ABD ile ilişkiler gündemin ön sırasında kalmaya devam edecek görünüyor. Maltepede’ki sayımların tamamlanmasının ardından Ekrem İmamoğlu’ na mazbatasının verilmesi bekleniyor. Ancak bunun ardından AKP’nin YSK’ya olağanüstü itirazda bulunması ile gözler tekrar YSK’da olacak. Başka deyişle belirsiz süreç devam edecek.

Cuma ABD ve Avrupa Piyasaları Tatil

Dışarıda ise Cuma günü Kutsal Cuma nedeni ile ABD, İngiltere ve Avrupa piyasaları kapalı olacak. Başka deyişle içeride biz bize olacağız. Salı günü ABD sanayi üretim verisi, Çarşamba günü ise Çin büyüme verilerinin ardından Euro bölgesi enflasyon verileri izlenecek. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’ın konuşması bulunuyor. Perşembe günü ABD PMI verileri takip edilecek. Bunların dışında ABD S&P endeksi ve Avrupa endekslerindeki seyirler yine takip edilecek.

Borsa

Borsa endeksinin Cuma günkü kapanışı teknik olarak umut verici olabilir. Ancak yükselişlerin tepkiden öteye geçmeyeceğine yönelik görünüm ağırlık kazanıyor. 98150 seviyelerindeki 22-günlük ortalama yükselişte direnç görevi görecek görünüyor. Bu seviyeye kadar yükseliş olursa bu seviyeden ya da yakın noktalardan kar satışları görebiliriz. Belirsizliklerin ılımlı bir şekilde ortadan kakması durumunda ise alıcılar güçlenebilir.

97000 seviyesinin ise artık ne kadar işleyen bir direnç seviyesini olduğunu söylemek zor. Destek olarak ise 95000 seviyesi izlenebilir. Bu seviyenin altına doğru düşüşlerin başlaması durumuna satış baskısı artabilir. Bu durumda ilerleyen günlerde veya haftalarda 91500 ve 90000 seviyeleri güçlü destekler olarak izlenebilir.

Borsa endeksinde hem teknik hem de gündem olarak kısa vadede güçlü seyirler vaat eden bir tablo görünmüyor. Uzun vadede ise fiyatların oldukça ucuz olduğu ve bir yıl ve daha uzun vade için güzel kazanç fırsatları sunan seviyelerde olduğumuzu söylemek mümkün. Ancak kısa vadeli yatırımcılar için zor süreç devam ediyor. Al sat yapan yatırımcılar için ise hem fırsatlar hem de risklerin olduğu bir dönemden geçiyoruz.

Yakın bir dönemde üç aylık bilançolar başlayacak. Ancak genel olarak güçlü beklentiler mevcut değil. Bu nedenle bilançoların endeksi toplu olarak taşıyacak etkileri sınırlı olabilir ve hareketler hisse bazlı olarak çeşitlilik gösterebilir.

Dolar

Dolar kurunda artan risk algısına bağlı olarak yukarı yönlü eğilimler giderek ağırlık kazanıyor. Geçtiğimiz hafta 5.8241 seviyesinde geri dönüş görülmüş olsa bile kur bu seviyeleri tekrar test edebilecek ve geçebilecek bir görünüme sahip. Risk algılarının düşmesini sağlayacak gelişmeler olması durumunda dolar kurunda düşüşler oluşacaktır.

Teknik olarak 5.8240 seviyelerinin geçilmesi 5.8450 direncinin test edilmesine neden olabilir. Bu seviyenin de geçilmesi durumunda ise 5.92 seviyeleri gündeme gelebilir. Aşağıda ise 5.73 destek olurken bu seviyenin altına hareketler 5.6750 desteğini gündeme getirebilir. Daha aşağıda ise 5.64 desteği bulunuyor. En güçlü teknik destek ise 5.35 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyenin altına gerilemek için piyasalarda ciddi bir pozitif yönde algı değişikliğine ihtiyaç var.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir