Geçen hafta Fed Başkanı Yellen’ın ABD Meclisinde yaptığı konuşmalarda borsa ‘larda yeni bir algının oluşmasına neden olacak mesajlar çıkmaması küresel piyasalardaki ılımlı havanın devam etmesini sağladı. Yellen sonrasında ABD 10 yıllık faizleri gerilerken, ABD Dolarındaki gevşek seyirde devam etti. ABD faizlerindeki gerileme GOÜ para birimleri üzerinde oluşan baskının kalkmasını da sağladı. Bunun sonucunda TL, diğer para birimleri ile birlikte dolara karşı güçlendi.
Dolar kuru 3.54 seviyesinin altına geriledi ve BIST endeksi yükselişini koruyarak haftayı 105175 ile yeni bir rekor seviyede kapadı. Global piyasalardaki olumlu havanın devam edeceği görülüyor. Bu durum Borsa Endeksindeki yükselişin devam etme şansını yükseltiyor. Dolar tarafında baskının olmaması da küresel borsalardaki rallileri destekliyor. Elbette ABD S&P endeksindeki seyirleri yakından izleyeceğiz.
Borsa Endeksinde 3 sent seviyesi kritik direnç
Borsa endeksinde 3 sent seviyesi olan 106000-107000 seviyeleri dolar bazında önemli bir direnç. Bu seviye geçilir ve endeks bu seviye üzerine yerleşirse 3.2 sent seviyesi (yaklaşık 113000 seviyeleri ) yeni hedef olacaktır. Buna karşın endeksin 3 sent direncinde satışla karşılaşması durumunda 103000 endeks seviyesi izlenebilir. Bu seviyeye kadar satışlar normal olabilir ancak bu seviyenin de altında kar satışları derinleşebilir. O noktada dikkat etmekte bir miktar pozisyon azaltmakta fayda var.
Dolar da zayıf seyir devam ediyor
Dolar kurunda ise zayıf görünüm var. 3.50 seviyelerine doğru gevşemeler teknik olarak görebiliriz. Yukarı yönlü tepkiler halen zayıf ve sınırlı. Dolar kurunda 3.65 seviyesinin üzerine yerleşmedikçe orta vadeli bir yükseliş beklemiyoruz.
İçeriye bakıldığında piyasa üzerinde olumsuzluk yaratacak bir etken görünmüyor. Dolar kurunun ve gösterge faizin mevcut seviyelerini ekstradan yeni bozulmalar olmadıkça borsa piyasası artık normal olarak algılıyor. Hazine’nin bu hafta Çarşamba günü 8.4 milyar TL gibi yüklü bir itfası bulunuyor. Bunun için bu hafta ihalelere çıkacak. Hazine’nin borçlanma programına göre borç çevirme oranının temmuz ayında %135 seviyelerinde olması bekleniyor. Başka deyişle faizlerde önemli bir gevşeme beklemeyebiliriz.
İçeride ayrıca Cuma günü Fitch’in gözden geçirmesi bekleniyor ve görünümü Durağan’dan Pozitif’e yükseltmesini bekliyorum. Kredi notunda bir artış beklemiyorum.
Diğer yandan 6 aylık bilanço beklentileri büyük hisselerde satın alınmaya başladı bile. Bankacılık, demir çelik, petrokimya, havacılık, otomotiv, dayanıklı tüketim gibi sektörler başta olmak üzere hisse bazlı hareketlilikler artıyor. Beklentisi yüksek şirketler genelde endeks yoğun şirketlerde bulunuyor ve bu durum Borsa’daki yükselişi destekliyor. Bu durumun önümüzdeki haftada devam etmesi beklenebilir. Başka deyişle borsa ve TL’de olumlu seyirler bu hafta içinde beklenebilir.
Dışarıda ECB Toplantısı ve Avrupa Enflasyon Verileri Ön Planda
Dışarıda ise ABD tarafında önemli veriler olduğu söylenemez. Euro tarafında Perşembe günü ECB’nin faiz toplantısı bulunuyor. ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları yakından takip edilecek. Geçen hafta bir yetkili Draghi’nin parasal sıkılaştırma ile ilgili ayrıntılı açıklamaları Ağustos ayındaki Jackson Hole toplantısında yapabileceğini belirtmişti. Ancak yine de bu haftaki açıklamalar önemli olacak. Draghi’den daha net sinyaller gelirse Euro’da güçlenme görebiliriz. EURUSD paritesi 1.15 seviyesi ve üzerine doğru yeni bir banda yerleşebilir. İçeride TL sabit kalırsa EURTRY’de yükselişler oluşabilir. Bu da TL’nin sepet bazında değer kaybını gündeme getirebilir. ECB toplantısı öncesinde Pazartesi günü Euro Bölgesi haziran ayı TÜFE verisini alacağız. Aylık bazda fiyatların değişmesi beklenmezken, yıllık bazda TÜFE’nin %1.4’den %1.3’e gerilemesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun ise yıllık bazda %1.10 seviyelerini koruması bekleniyor. Güçlü bir Euro bölgesi enflasyonu Perşembe gününe yönelik beklentileri artırabilir.
Bu arada İngiltere kanadına da bakacağız. Salı günü İngiltere enflasyon verisini ve Cuma günü ise perakende satışlar verileri izlenecek. BoE Başkanı’nın da Portekizdeki toplantıda sıkılaştırma sinyallerini verdiğini unutmayalım. Ancak İngilizlerin başında Brexit görüşmeleri bulunuyor ve bu hafta ikinci tur görüşmelerin gerçekleşmesi bekleniyor.
Çevremiz sıkılaştırma özlemi ile yanıt tutuşan merkez bankaları ile çevrili ancak piyasalardaki ralliler devam ediyor.