Enerji üretim şirketlerini fazla incelemiyorum. Yüksek borçluluk oranları, girdilerin çok fazla ithalata bağımlı olması ve yüksek döviz borçları gibi nedenlerden dolayı hem ilgimi çekmiyor hem riskli buluyorum. Ancak elbette bu bütün şirketler için geçerli değil ve dikkatimi çekenler var.
Aksa Enerji (AKSEN) bu şirketlerden birisi. Geçen yıl şirket yöneticisi ile yapılan bir röportaj dikkatimi çekmişti. Yetkili Türkiye’de enerji üretiminin ekonomik olmadığını ve bu nedenle şirkete ait elektrik üretim tesislerinin yavaş yavaş sökülerek Afrikaya taşınma projesinden bahsediyordu. Bu ilgimi çekmişti. Çünkü Afrika ülkelerinde yaptığı anlaşmalar gelir garantili ve döviz bazlı anlaşmalardı. Üstelik maliyetlerden kaynaklanan riskleri Afrika ülke devletleri üstleniyor, AKSEN için kar marjlarını olumsuz etkileyecek riskler ortadan kalkıyordu.
Bu yılın ilk çeyreğinde gelen bilanço dikkatimi çekmeyi başardı. Bununla birlikte yine geçtiğimiz günlerde şirket CEO’su ile yapılan bir röportaj Dünya Gazetesinde yayınlandı. O yazıdan ve diğer bilgilerinden defterime notlar almıştım. Bu notları ve düşüncelerimi paylaşmak istedim. Notlarını defterimden çıkarıp Masa notu olarak sizlerle paylaşmak istedim.
AKSEN için değerlemem yok. Hedef fiyat çalışmam yok. Sadece bilgi vermek amacındayım.
1Ç18 döneminde Şirket’in satışları %38 büyürken 1 milyar TL seviyesinde oluştu. FAVÖK rakamı %250 artışla 217 milyon TL seviyesine ulaştı. Bu rakam 2017 yılında elde edilen FAVÖK rakamının yarısından bir miktar fazla. Sadece bir çeyrekte, geçen yılın FAVÖK karının yarısından fazlasına ulaşmış durumda. Şirket ayrıca geçen yıl aynı döneme göre zarardan kara geçmeyi de başardı. 1Ç17’de 88 milyon TL zarar ederken, 1Ç18’de 68 milyon TL net kar açıkladı.
En dikkat çekici taraf kar marjlarındaki artış. Karlılık geçen yıl aynı döneme göre 13 puan yükseldi. FAVÖK Marjı 1Ç18’de 1Ç17’ye göre %7.5’den %21.4 seviyesine yükseldi. Etkileyici.
Afrika Santrallerinin Etkisi Büyük
AKSEN 2.221 MW (megawatt) kurula güce sahip bulunuyor. 2018 ilk çeyrekte Afrika satışları hariç 3.778 Gwsa (gigawattsaat) enerji satışı gerçekleştirdi. Ortalama satış fiyatı 187TL olmuş. Afrika santrallerinde ise aynı dönemde 433 GWsa enerji satışı yapılmış. Kritik noktada burada başlıyor zaten. Afrika santrallerinin FAVÖK’e etkisini 2017 1.çeyrek dönemde göremedik. Ancak 2017 2.çeyrek dönemde 73 milyon TL, 3.çeyrekte 134 milyon TL ve 4.çeyrekte ise 163 milyon TL olmuş. 2019 yılının 1 ilk çeyrek döneminde ise Afrika santrallerinden 168 milyon TL FAVÖK elde edilmiş. Başka deyişle elde edilen 250milyon TL FAVÖK gelirinin 168 milyon TL’si Afrika santrallerinden gelmiş.
Daha net söylemek gerekirse, Afrika satrallerinin toplam kurulu gücü 386MW. Yani toplam kurulu gücün %17’si. Toplam kurulu gücün %17’si, FAVÖK rakamının %77’sini sağlamış. Bu Afrika santrallerinin ne kadar karlı olduğunu net bir şekilde gösteriyor.
AKSEN’in KKTC’de 153MW, Afrika ve Gana’da 280MW, Madagaskar’da 66MW ve Mali’de 40MW kurulu güce sahip santralleri var. Türkiye ve KKTC operasyonlarından elde edilen satış geliri toplam cironun %74’ünü oluşturuyor, ancak FAVÖK’ün %77’si Afrika operasyonlarından geliyor.
Aksa Enerji 205 yılında küresel açılıma başladı. Bu hem ciro hem nitelik anlamında şirkete katkı sağladı.
Faaliyet gösterdikleri ülkelerde döviz bazlı ve alım garantili kontratların katkısı toplam FAVÖK’ün %77’sını oluşturuyor.
Yurtdışındaki tüm santrallerde maliyet yükümlülüğü karşı tarafta olacak şekilde yapılıyor. Petrol fiyatlarında oluşacak artışta dalgalanmalardan etkilenmiyor. Şirket’in CEO’su enerji maliyetlerinden en az etkilenen enerji üreticisinin AKSEN olduğunu belirtiyor.
Şirket 1Ç18’deki FAVÖK artışında Afrika santrallerinin etkisinin büyük olduğunu ve yılın geri kalan dönemlerinde de ilk çeyrekteki performansın devam etmesini bekliyor.
Gana santrali 2018 sonunda 370MW ve Madagastar santrali ise 120MW olacak. Yani Afrika ve Madagaskar santrallerinin toplam kurulu gücü 386MW’dan 530MW seviyesine yükselecek. Sonuç olarak toplam kurulu güç 2.221MW’dan 2.365MW seviyesine ulaşacak. Yurtdışı santrallerin payının artması karlılığı daha yüksek seviyelere taşıyacak.
Bunlara ek olarak Nisan ayında Madagaskar Cumhuriyeti’nin elektrik ve su işlerini yürüten Societe Jiro Sy Rano Malagasy ile 5 yıllık anlaşma yapıldı. Rehabilitasyon çalışmalarının ardından 24MW ek kapasiteli santrali dört ay içerisinde devreye alacaklar.
Borç Rasyosu iyi şirketlerden birkaç tanesi
AKSEN’in Mart sonu itibari ile 2 milyar 850 milyon TL net borcu bulunuyor. Net borç / FAVÖK oranı 5.7x seviyesinden 4.4x seviyesine geriledi. Bu yönetilebilir bir oran. Genelde bu oranın 5 ve üzeri seviyeleri borç riski olarak algılanabilir. Örnek vermek gerekirse bu oran Ayen Enerjide 13.7x, Akenerji’de 18x, Odaş Elektrik’de 18x, Gersan Elektrikte 10x seviyesinde bulunuyor. Bir tek Orge Enerji net borç değil nakit fazlasına sahip bulunuyor.
Hedefler
Şirket 2018 yılında 3.4 milyar TL ciro, 840 milyon TL FAVÖK hedefliyor. 207 yılı FAVÖK rakamı 484 milyon TL seviyesindeydi. Ayrıca 20 milyon TL yatırım harcaması planlıyor.
Makul Piyasa Çarpanları
Şirket 23 Temmuz kapanışı olan 4.26TL fiyata göre 2 milyar 612 milyon TL piyasa değerinden işlem görüyor. Ödenmiş sermayesi 613.2milyon TL. Hisse şu anda 5.24x fiyat/kazanç çarpanından işlem görüyor. Pd/dd oranı ise 1.5x seviyesinde. Piyasa çarpanları ucuz sayılabilecek seviyelerde.
Mayıs ayındaki raporlarda iki kurumun hedef değeri 5.50TL ile 5.10TL arasında bulunuyor. Ancak son zamanlarda yeni bir değerleme raporuna rastlamadım.
AKSEN Teknik Bakış
Teknik olarak hisse 2016 yılından bu yana yükseliş trendinde bulunuyor. 3.70 seviyesi kritik bir destek olurken, hisse 4.17 direncini yeni aşmaya çalışıyor. Hisse’nin 4.17 seviyesi üzerine yerleşmesi ve mesken edinmesi durumunda 5.20 tarihi direncine doğru yükseliş devam edebilir. Büyük resimde 4 seviyesi üzerinde kaldığı sürece pozitif görünüm korunacak görünüyor. Günlük grafikte hisse 50-günlük ortalamasının üzerinde ve MACD göstergesi sıfır seviyesinin üzerinde. Bu hissede genel yönün yukarı eğimli olduğunu gösteriyor.
AKSEN ile ilgili bu bilgiler benim dikkatimi çekiyor. Şirket büyüyor, karlılığı yükseliyor, piyasa çarpanları makul ve borç rasyosu yönetilebilir. Bence ilgiyi hak ediyor gibi.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Afrika operasyonu şirketi güçlü kılıyor. Ama enerji şirketlerinden herkes kaçıyor, bu durum Aksen’i de olumsuz etkiliyor. Elinize sağlık