Alkim Kimya (ALKIM) bugün analist toplantısı düzenledi ve yeni yapacakları Potasyum Sülfat yatırımı ve Sodyum Sülfat kapasite artışı hakkında bilgi verdi. Toplantıdan aldığımız gerekli notları aşağıda veriyorum. Bence güzel bilgiler verdiler ve ALKIM için uzun vade beklentilerimizi yüksek tuttular.
- Şirketin Afyon Dazkırı’daki tesislerinde yapılacak olan Potasyum Sülfat üretimine yönelik yatırım planlandığı gibi devam ediyor. Yatırımın maliyeti 14 milyon euro. Pandemi sebebiyle global olarak yaşanan gecikmelere rağmen ciddi bir gecikme öngörülmüyor ve tesiste ilk üretimin 2021 Mayıs veya Haziran aylarında yapılacağı öngörülüyor. Tesisin montajına 2020 yılının Aralık ayında başlanacak.
- Potasyum Sülfat tesisinin 2.5 yıl içerisinde kendini geri ödemesi planlanıyor. Bu süre oldukça pozitif.
- ALKIM bu yatırımla Türkiye’deki tek Potasyum Sülfat üreticisi olacak.
- Potasyum Sülfat tesisinde yılda 50 bin ton üretim kapasitesi olacak. Şirket bu 50 bin tonun yarısını iç pazara satmayı, yarısını da ihraç etmeyi düşünüyor. Dünyaca ünlü biri İsviçreli biri Norveçli olmak üzere iki devasa tarım şirketi ile Potasyum Sülfat ticareti hakkında görüşmeler yapılıyor. Bunu pozitif karşılıyorum. ALKIM gibi köklü ve deneyimli bir şirket için bu sürpriz değil.
- Şirket bu gelişmeler sebebiyle ihracat talebinde sorun yaşamamayı öngörüyor. (Not: Türkiye yılda 45 bin ton seviyelerinde potasyum sülfat ithal ediyor. Aslında bu üretim çok rahat iç piyasaya yeterli olacak. Ancak şirket üretiminin yarısını ihraç etmeyi planlıyor. )
- Potasyum Sülfat ürün marjlarının Sodyum Sülfat ürün marjlarına göre çok daha karlı olacağı ve FAVÖK marjı üzerinde olumlu etki izleneceği öngörülüyor.
- Potasyum Sülfat’a yönelik talebin ilerlemesine göre ilerleyen yıllarda yatırımların devamı beklenebilir. (Not: Yurtiçi talebin etkisi ve yeni ihraç pazarları ile yeni kapasite artışının gelecekte olmasını bekliyorum. )
- Potasyum Sülfat üretiminde hammaddelerde Sülfat kısmı zaten şirketin Sodyum Sülfat üreticisi olması sebebiyle şirketin elinde. Potasyum Klorür ithalatı ile diğer hammadde girdisinin karşılanması öngörülüyor.
- Şirket geçtiğimiz haftalarda Çayırhan’daki fabrikada üçüncü Sodyum Sülfat tesisi kurulmasına dair ÇED başvurusu yapıldığını kamuoyuna duyurmuştu. Bu tesis için öngörülen yatırım maliyeti 13 milyon euro. Yatırım, şirketin toplam Sodyum Sülfat üretim kapasitesini yıl başına 180 bin ton artırarak 420 bin tondan 600 bin tona çıkaracak. (Not: bu yeni bir gelişme. Pozitif)
- Bu yatırımın Çayırhan’da tercih edilmesinin sebebi diğer tesislerde azami üretime ulaşılması ve ölçek ekonomisi sebebiyle üretim artınca Çayırhan Fabrikası’ndaki maliyetlerin düşeceğinin öngörülmesi. Aynı zamanda Çayırhan coğrafi konumu sebebiyle lojistik anlamda ideal.
- Çayırhan’daki tesislerin ruhsat sahasının sadece yüzde 10’unda 70 milyon tonluk saf sodyum sülfat rezervi bulunuyor.
- Çayırhan’daki yatırıma yönelik ÇED raporunun vakitli şekilde çıkması planlanıyor. Şirketin yatırıma yönelik planları hazır. ÇED raporunun çıkmasının üzerine 15 aylık bir süreç sonunda yatırımın hayata geçmesi planlanıyor.
- Yatırımlara ek olarak göl suyundan doğal olarak Potasyum ve Magnezyum türevlerinin elde edilmesine yönelik ARGE çalışmaları sonuca yaklaştı. Sınırlı bir miktarda Potasyum Sülfat’ın da doğal yollarla elde edilebileceği ve bunun marjları daha da pozitif etkileyeceği öngörüler arasında.
- Artan Sodyum Sülfat talebi sebebi ile şirketin zaten yüksek olan kapasite kullanım oranlarının yatırımlar sonrasında da sürdürülebilir olduğu kanısı şirket yönetiminde mevcut.
- Potasyum Sülfat Sodyum Sülfat’a göre çok daha karlı bir ürün, ve şirket için bir önemli bir kilometre taşı olacağı öngörülüyor.
- Potasyum Sülfat üretiminin organik tarım için özellikle büyük önem arz ettiği ve maddenin klor içermemesinin çok önemli olduğu belirtildi. (Burası güzel bir nokta)
- Alkim Kağıt’ta verimlilik vurgusu yapıldı. Kağıt şirketinin olabilecek azami randımanda ve makul ve güzel karlılık rasyolarında çalıştığı belirtildi.
- Temettü dağıtımının yüksek olmaya devam edeceğinin altı çizildi. (Pozitif 🙂 Bilindiği gibi ALKIM bir temettü firması. Son 13 yıldır kesintisiz temettü ödüyor.)
- 2. Çeyrekte şirket kendini koruma ve uzun vadeli kontratlarını garanti altına alma amaçlı Sodyum Sülfat ithalatı yaparak satış gerçekleştirdi. Bunun devam etmesi öngörülmüyor, kar marjları bu kalemde düşük.
- Şirketin TL’nin değer kaybetmesinden kötü etkilenmesi öngörülmüyor, aksine ihracat yapıldığı ve satış gelirlerinin çoğu dövize endeksli olduğu için TL’de değer kaybının şirketi pozitif etkileyeceği düşünülüyor.
- İkinci çeyrek bilanço sonuçlarına göre şirket ana ortaklık paylarında 43,6 milyon TL net kar elde etti.
- İlk altı ay FAVÖK’ü 102,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti ve geçtiğimiz yılın ilk altı ayına göre yüzde 22,8 artış gösterdi.
- Altı aylık FAVÖK marjı yüzde 27,62 seviyesinde gerçekleşti. Çeyreksel bazda FAVÖK yüzde 23,88’den yüzde 30,81’e çıkarak neredeyse yedi puanlık bir artış gösterdi.
- ALKIM ‘in pandemi sürecinden iyi etkilendiği ve pandemi sürecinde toz deterjan kullanımındaki artışın Sodyum Sülfat talebini pozitif etkilediği vurguları yapıldı.
- Krom fiyatlarının düşük seyri dolayısıyla Eskişehir tesisindeki Krom üretimine 2018’de verilen ara devam ediyor.
- Tersakan Gölü işletmesinde yılda en fazla 300 ton lityum karbonat üretilebileceği sebebiyle olası bir lityum yatırımı karlı gözükmüyor, ancak ülke menfaatlerine yönelik stratejiler kapsamında böyle bir yatırım düşünülebilir.
- Ülkedeki ve civar ülkelerdeki nüfus artışı sebebiyle Sodyum Sülfat talebinin orta ve uzun vadede güçlü kalacağı ve güçlenmeye devam edeceği öngörülüyor.
ALKIM Kimya’nın yeni organik gübre yatırımı 2021 yılının ikinci yarısında finansallara kısmen yansıyacak. Ancak 2022 yılından itibaren tam olarak finansallarda etkisi görülecek. Potasyun Sülfat fiyatları ton başına 450-500$ seviyelerinde bulunuyor. 50 bin ton kapasite dikkate alınırsa bu rakam ALKIM ‘in toplam satışlarının %25 gibi artması anlamına geliyor. Bu rakam dolar bazında. Ayrıca Sodyum Sülfat kapasite artışı ile Soda satışlarının da ilerleyen yıllarda ciro üzerinde etkisi hissedilecek.
Ayrıca kar marjlarının pozitif etkilenmesi oldukça güzel. Bunun gerçekleşmesi Şirket’in uzun vadede değerini artıracak önemli gelişmeler. Diğer bir gelişme ise ALKIM bu yeni yatırımla kendisine yeni bir kulvar açıyor. Sadece Soda ürününde değil, aynı zamanda organik gübre sektöründe yeni pazarlara açılıyor.
ALKIM kendi pazarında ve yakın coğrafyada lider konumunda bulunuyor. Bunun verdiği avantajı iyi kullanmasını bekliyorum.
Kesintisiz Temettü Şirketi
Alkim kimya ayrıca çok güçlü bir temettü firması olarak öne çıkıyor. Son 13 yıl boyunca her yıl kesintisiz temettü ödeyen şirket bu dönem için hesaplanırsa ortalama %4.5 temettü verimine sahip. Yıllık ortalama temettü büyüme hızı ise yaklaşık %13 seviyesinde bulunuyor.
Yeni yatırımın hem ciro hem kar marjları üzerinde pozitif etki yaratma beklentisi bulunuyor. Mevcut gelişmeler uzun vadeli beklentileri güçlendirecektir. Mevcut 8.50TL hedef fiyatımı iptal ediyorum. Yeni bilgiler ışığında yeni bir değerleme yapacağım. Bu bilgilerle ALKIM uzun vadede daha yüksek seviyeleri hak ediyor.
Teknik Yorum
Teknik olarak ALKIM özellikle haftalık grafikte oldukça iyi bir noktada bulunuyor. Güçlü bir görünüme sahip. 12.50 seviyesi hisse için kritik önemde çünkü hem trend çizgisi hemde 22-haftalık ortalama desteği bulunuyor. Hisse tam bu seviyelerden yukarı doğru güçleniyor ve yükseliş hazırlığı içerisinde görünüyor. Mevcut pozisyonlar 12.50 seviyesi üzerinde kaldığı sürece korunabilir. Buna ek olarak 12.50 seviyesi stop loss alınarak yeni pozisyon alınabilir.
Uyarı
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Alkim Haberinden Sonra Hisseye Girdim Hayırlısıyla