Geçtiğimiz hafta Borsa endeksinde %1.8 yükseliş gerçekleşirken, genel olarak olumlu hava korundu. BIST100 endeksi 108000 seviyesindeki engeli de geçerek bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. TL açısından ise DolarTL kurunda sınırlıda olsa yukarı doru hareketlenme gözledik. Dolar kuru haftaya 5.79 seviyesine yakın noktalardan kapadı. TL’deki zayıf seyrin, diğer GOÜ para birimlerindeki güçlü seyirden ve dolar endeksindeki Cuma günkü güçlenmesi hariç haftanın genelindeki zayıf seyrine rağmen negatif ayrışması kafalarda soru işareti oluşturuyor. Türkiye’ye yönelik risk algısının ölçüsü olan CDS oranını halen 300 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Son birkaç gündür 317 seviyesinden gerilediği gözleniyor ancak halen 300 seviyesinin üzerinde ve diğer GOÜ CDS verilerine göre yüksek seyrini koruyor.
Geçen hafta %0.9 olarak açıklanan 3.çeyrek büyüme verisi beklentilere hemen hemen paralel gelirken, son çeyrek için yüksek beklentileri destekledi. NATO zirvesinin piyasa üzerinde olumlu yada olumsuz etkisini hissetmedik. Haftanın son günü gelen Halkbank’ın ABD davası ile ilgili taleplerinin reddi haberleri Halkbank hissesi üzerinde bir miktar baskı yaratırken bu durum endeks üzerinde de sınırlıda olsa baskının oluşmasına neden oldu. Yabancı takasındaki düşüş dikkat çekici olurken bu konu piyasada soru işaretleri yaratıyor. Yabancılar geçtiğimiz hafta Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Halkbank, Tüpraş, Petkim gibi bazı hisselerde satış tarafında görünürken, Tofaş Fabrika, Türk traktör, Tümosan, Garanti Bankası, Vakıfbank, Vestel Elektronik, Arçelik gibi hisselerde alış tarafında bulundular. Bu liste hem alış hem satış için daha uzatılabilir elbette. Sadece birkaç örnek vermek istedim.
Moody’s Pas Geçti
Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s Türkiye değerlendirmesini pas geçti. Kredi notu ve görünüm de bir değişiklik olmadı. Piyasa beklentisi Moddy’s’in Türkiye’nin ekonomik görünümünü negatif’den durağan’a yükselteceği yönündeydi. Moody’s bu hareketi ile notta veya görünümde olumlu yada olumsuz değişiklik yapmayı gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı mesajını verdi. Daha önceden de kredi derecelendirme kuruluşlarının pas geçme örnekleri var. Bu gelişmenin piyasa üzerinde önemli bir etkisini beklemiyorum. Çünkü piyasada görünümde iyileşme beklentisinin hızlı bir şekilde fiyatlandığını düşünmüyorum. Fiyatlanmadığı için olumuz etkisinin de olması yönünde bir beklentim bulunmuyor.
OPEC petrolü hareketlendirdi
OPEC toplantısı geçen haftanın bir diğer gündemi olurken, beklentilerden daha fazla kısıntı kararının çıkması petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu. ABD istihdam verilerinin güçlü gelmesi ise ABD Dolarını Cuma günü güçlendirirken, Altın fiyatlarında düşüşe neden oldu. ABD verisi ile birlikte gelecek hafta yapılacak FED toplantısına yönelik faiz indirme beklentileri neredeyse yok denecek kadar azaldı. Piyasalar zaten Fed’den faiz indirimi beklemiyor.
Gözler TCMB’de
Önümüzdeki hafta içeride Pazartesi günü TCMB beklenti anketi izlenecek. Büyüme, enflasyon ve dolar kuruna yönelik beklentilerin ne tarafa doğru evrildiğini görmek açısından bu önemli. TCMB’ninde yakından izlediği bir veri. Çarşamba günü ise Ekim ayı cari açık verisini alacağız. İthalattaki artışa dikkat edilirse cari fazladaki iyileşme eğiliminde yavaşlama beklenebilir. Kasım ayına yönelik ise daha zayıf cari fazla beklentileri bulunuyor. Ancak kasım verisini gelecek ay alacağız. Perşembe günü ise TCMB faiz kararı alınacak. Piyasa beklentileri 100-150 baz puan indirim olacağı yönünde bulunuyor. TCMB’nin şu anki politika faizi %14 seviyesinde. Beklenti yönünde faiz indirimi olması durumunda piyasada önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Beklentiden fazla bir faiz indirimi zaten yukarı doğru eğilimli Dolar kurunda bir miktar daha yukarı yönlü hassasiyet artırabilir. Faiz indiriminin olmaması ise sürpriz olarak karşılanabilir ve Dolar kurunda 5.70 seviyelerine hızlı bir düşüşe neden olabilir. Cuma günü ise Ekim ayı sanayi üretimi verileri gelecek. Özellikle son çeyrek büyüme verisi açısından ilk ipucu olacak. Son olarak Salı günü Hazine’nin açacağı ihaleler takip edilecek. Talep miktarı ve gerçekleşen faiz seviyeleri önemli olabilir.
İç piyasalar ile ilgili olarak son siyasi gelişmeler hafta boyunca izlenebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Davutoğlu, Babacan ve Şimşek hakkındaki açıklamaları içeride siyasi sahneye dikkatleri çekebilir. Ancak bu gelişmelerin piyasa üzerinde bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Piyasa izlemekle yetinecektir.
Dışarıda ise Çarşamba günü Fed toplantısı bulunurken faizlerde değişiklik beklenmiyor. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz toplantısı izlenecek. Bu toplantıya yönelik faizlerde değişiklik beklentisi mevcut değil. Bu toplantı aynı zamanda Christine Lagard’ın ECB Başkanı olarak ilk toplantısı olacak. Yine Perşembe günü İngiltere’de genel seçimlerin yapılması bekleniyor.
BORSA
Borsa endeksinde teknik görünüm pozitif kalmaya devam ediyor. Endeks ilk önce 106000 seviyesi üzerine yerleşti, son olarak 108000 seviyesi üzerine yerleşmeye çalışıyor. Bu bakımdan Cuma günkü kapanış umut verici ancak endeksin bir iki gün daha izlenmesi gerekli. Piyasa hakkındaki olumlu beklentilerimi korumaya devam ediyorum.
Teknik olarak hem günlük hem haftalık grafiklerde olumlu görünüm sürüyor. Haftalık grafikte ise geçen haftaki beyaz mum olumlu. Buna karşın Borsa BIST30 ve Bankacılık endekslerinde kritik seviyelerin gerisinde kaldığını izliyoruz. BIST100 endeksi 106000 seviyesinin ardından 108000 seviyesinin üzerine yükselirken, BIST30 endeksi 131700 seviyesini geçmesinin ardından 133300 seviyesini geçebilmiş değil. Aynı şekilde Bankacılık endeksi 151000 seviyesini geçmesinin ardından halen 153000 seviyesini geçebilmiş değil. Başka deyişle bu endeksler BIST100 endeksinin bir adım gerisinde kalmış görünüyor. Piyasanın güçlenmesi için özellikle bu iki çekirdek endeksin belirtilen seviyeler geçmesi gerekli. Bu olduğu taktirde Borsa için yukarı hareket güçlenebilir ve hızlanabilir.
Endeksin 108000 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda 110000 direnci ilerleyen günlerde test edilebilir. Daha yukarıda 112700 ve 115500 dirençleri bulunuyor. Aşağıda ise 108000 desteğinin altına gerilemede 106000 seviyesi kritik destek olarak izlenebilir. Endeksin bir şekilde 106000 seviyesinin altında kalması ve kapanış gerçekleştirmesi teknik olarak önemli bir şekilde olumsuz olacaktır.
TCMB faiz kararı bu bakımdan önemli olabilir. Ayrıca Cuma günkü sanayi üretim verisi Borsa hisse senedi piyasaları için etkili olabilir.
DOLAR
Dolar kurunda ise şimdilik yavaş olsa da yukarı yönlü bir eğilimden bahsetmek mümkün. 5.80 seviyesi ilk direnç olurken bu seviyenin geçilmesi durumunda 5.86 seviyesine doğru hareket güçlenebilir. Daha yukarıda ise 5.93 direnci bulunuyor.
Aşağıda ise 5.71 ve 5.66 destekleri mevcut. Ancak dolar kurunun 5.70 seviyesi üzerine yerleştiğini ve daha aşağı gerilemekte güçlük çektiğini söyleyebiliriz. Geçen hafta GOÜ para birimlerine karşı negatif ayrıştığını söylemek mümkün. Dolar kuru için Perşembe günkü TCMB faiz kararı önemli olacak. Bu toplantıya kadar beklenenden faiz indirim beklentisi speküle edilebilir ve kurda yukarı hareketler izlenebilir. Ancak karardan sonra dolar kurunda ani düşüşler görebiliriz. Son toplantılar öncesinde bu tarz hareketleri sıkça yaşadık. Buna karşın TCMB’nin 200 baz puan ve fazlası gibi beklentilerden yüksek faiz indirimi yapması Dolar kurundaki yukarı hareketi körükleyebilir. Bu durumda 5.85 direnci zorlanabilir. Geçilebilir de ancak ne kadar kalıcı bir hareket olacak, piyasa beklenti üstü faiz indirimini ne derece sindirecek izleyeceğiz. Beklenti yönünde veya pas geçmesi durumunda ise dolar kurunda yeniden 5.70 sınırına doğru düşüş görebiliriz.
TCMB resmi internet sitesi : https://tcmb.gov.tr/
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.