Borsa Haftalık Piyasa Beklentileri 9/11/20

Geçtiğimiz haftada Borsa İstanbul BIST100 endeksi %7.15 gibi hızlı değer kazanırken, önceki hafta %5’in üzerinde sert değer kaybı yaşamıştı. Önceki hafta yaşanan küresel değer kayıplarının ardından yine küresel borsalarda ciddi yükselişler oluştu. DolarTL kuru ise önceki hafta gerçekleştirdiği  %4.8 yükselişinin üzerine geçen hafta %2.1 yükseliş daha ekledi. 30 Ekim tarihinden itibaren GOP para birimleri arasında TL’nin net bir negatif ayrışması olduğunu izledik. Diğer GOP para birimleri ABD doları karşısında değer kazandı.  ABD Borsaları ise haftayı %7-9 arasında yükselişle kapadı. Önceki hafta %5.5-6.5 arasında değer kaybı görülmüştü. Euronext 100 endeksi %7 yükseldi. MSCI Gelişen Ülke endeksi ise %6.6 yükseldi. Emtia piyasalarında Brent tipi petrol %5 değer kazanırken, Ons altın haftayı %3.9 yükselişle kapadı.

masanotları

Hazine ve Maliye Bakanı Bakanı Albayrak’ın İstifa Haberi ve TCMB Başkanı’nın Değişmesi

Haftaya TCMB Başkanı değişimi haberinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa haberi ile başlıyoruz. Halen istifa haberi resmi olarak açıklanmış bulunmuyor. Ancak şu saate kadar yalanlama da yapılmış değil. Piyasalarda bu konu belirsizlik yaratıyor. Yeni Bakan’ın kim olacağı, nasıl bir politika izleyeceği gibi konular önemli olacak. Kısacası açıklamalar takip edilecek. Ancak bu belirsizliğin bir an önce bitirilmesi gerekiyor.

Yurtiçinde bir başka gelişme ise TCMB Başkanı’nın değişmesi oldu. Cuma gecesi gelen karar ile TCMB Başkanı Murat Uysal görevden alınırken, yeni Başkan Naci Ağbal oldu. Bu değişiklik sürpriz olarak karşılandı. Piyasalarda başkan değişikliği ister istemez faiz artırımı beklentilerini artırabilir. Nitekim Dolar kuru haftanın ilk saatlerinde 8.38 seviyesine gerilemiş bulunuyor. TCMB’nin PPK toplantısı 19 Kasım tarihinde yapılacak. O tarihe kadar geçecek süreçte nasıl hamleler gelecek göreceğiz. Diğer yandan Naci Ağbal’ın bankalarla toplantı yaptığı haberleri bulunuyor. Aktif Rasyosu gibi konuların ele alındığı açıklanıyor. Aktif Rasyosunda bankaları rahatlatacak kararların alınması durumunda Borsa’da banka hisselerinde pozitif etkiler görmek mümkün. Ancak bu hafta oldukça sıcak ve haber akışı yoğun geçecek duruyor.

Biden Yeni ABD Başkanı , Fed’den daha fazla gevşeme sinyali, S&P Kritik Bir noktada

Diğer yandan ABD Başkalık seçiminde Biden ABD’nin yeni başkanı oldu. Seçim belirsizliğinin sona eriyor olması piyasalar için pozitif. Geçen hafta ABD borsaları %7-9 arasın yükselişler kaydederken seçimin sona eriyor olmasını fiyatlamış olabilir. Fed toplantısından Pandemi yüzünden daha fazla genişleme mesajı çıkması da piyasaları pozitif etkileyen başka bir neden. Diğer bir neden ise teşvik paketinin seçimle birlikte gelecek olması. Geçen haftaki agresif yükselişte, önceki hafta agresif Pandemi düşüşünün önemi büyük. Sert düşüş sonrasında sert rebound gelmesi çok sürpriz değil. Ancak önemli olan bu yükselişin devam edip etmeyeceği. S&P endeksi Cuma günü teknik olarak önemli bir alçalan direnç çizgisinde kapanış yaptı. 3522 seviyesi bu hafta S&P için kritik. Bu direnci geçer ve üzerine yerleşirse ABD Borsalarındaki yükseliş ilerleyen günlerde devam edebilir. Ancak bu seviyeleri geçmekte başarısız olursa kar satışları gelebilir. S&P’nin geldiği nokta önceden fiyatlanan bir yükseliş ve kar satışına uygun noktalar olması nedeni ile kritik önem taşıyor. Seçimin geride kalması ile Covid-19 endişelerinin yeniden gündeme gelmesi ve seçim ile ilgili mahkeme sürecinin tatsız bir şekle girmesi piyasaları tekrar bozabilir.

Hazine’nin yüklü İtfası

Haftaya ağır bir itfa haftasına giren Hazine’nin 2 ihalesi bulunuyor. 11 Kasım günü Hazine’nin piyasaya 16.7 milyar TL iç borç ödemesi bulunuyor. Bu nedenle Salı günkü ihaleler önem taşıyor. Çarşamba günü Eylül ayı Cari İşlemler verisi gelecek. 4.6 milyar $ cari açık beklenen veride sürpriz beklenmiyor. Cuma günü ise Eylül ayı sanayi üretim verilerini alacağız. Son çeyreğe nasıl bir ivme ile girdiğimizi görmek açısından önemli. Diğer yandan son çeyrek bilançolarını zaten alıyoruz bu verinin etkisini bilançolarda zaten görmekteyiz. Cuma günü TCMB Beklenti anketini alacağız. Özellikle enflasyon görünümündeki bozulmayı görmek açısından önemli. TCMB’nin de yakından izlediği bir veri aynı zamanda. Önümüzdeki hafta muhtemelen gözler yeni TCMB Başkanı Ağbal’da olacak. PPK toplantısı öncesi bir aksiyon alıp almayacağı, piyasaya vereceği mesajlar önemli olabilir.

Avrupa Büyüme ve Enflasyon Verileri

Dışarıda ise Perşembe günü Powell, Lagarde ve Bailey konuşmaları izlenecek. Perşembe günü İngiltere büyüme ve sanayi üretimi verileri, Almanya’da TÜFE verisi, Euro bölgesi sanayi üretimi ve ABD TÜFE verileri alınacak. Cuma günü ise Euro bölgesi büyüme verileri izlenecek. Veri yoğun bir hafta.

Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.

Borsa

Borsa endeksinde teknik görünüm önceki hafta ciddi şekilde alarm verirken, geçen haftaki yükselişle oldukça rahatladı. Kısa vadede 1202 ve 1222 dirençleri bulunuyor. Küresel piyasalarda görünüm bozulmaz ise yukarı hareket devam edebilir. Diğer yandan içeride faiz artırımı beklentisi oluşursa Borsa içinde pozitif olabilir. Ayrıca Aktif Rasyosu konusunda gelebilecek haberler Banka hisselerini olumlu etkileyebilir. 1170 seviyesindeki 22-günlük ortalamayı destek olarak izleyeceğiz. En aşağıda bizim için en kritik nokta 1095-1100 bölgesi olmayı sürdürüyor.

Strateji

Genel olarak pozisyonlar 1170 seviyesi üzerinde kaldığı sürece korunabilir. Pozitif görünüm sürdüğü sürece sıkıntı görmüyoruz. Ancak içeride TCMB dışarıda ise S&P endeksini izlemekte fayda var. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı konusundaki gelişmelerin zaman geçirilmeden netleştirilmesi piyasalardaki belirsizlik açısından önemli olacaktır.

Bilançolar açıklanıyor ve sanayi şirketleri için son gün 9 Kasım. Bu tarihte tüm bilançolar tamamlanmış olacak. Bankalar için ise konsolide finansallar için 19 Kasım ancak zaten solo bilançolarını açıkladıkları için sürpriz etkisi yok. Genel olarak iyi bilançolar alıyoruz. Ekonomideki toparlanmanın 3.çeyrek sonuçlarına etkisini hissediyoruz. İhracat oranı yüksek, döviz geliri olan, iyi nakit yönetimi yapan şirketlerde iyi bilançolar almanın yanında iyi borsa performansı izliyoruz. Otomotiv, Beyaz Eşya, Demir Çelik, Perakende, Sigorta şirketlerinde iyi sonuçlar aldık.

Bugüne kadar gelenlerde EREGL, ARCLK, LOGO, TTRAK, OTKAR, TOASO, FROTO, TTKOM, TCELL, MGROS, VESTL, BRISA, GOODY güçlü bilançolar getirdiler. Borsa performanslarında da görülebiliyor.

DOLAR

DolarTL ise geçtiğimiz hafta %2.1 yükseldi. Geçen hafta tüm dünyada ABD doları değer kaybederken ve GOP para birimleri ABD doları karşısında güçlenirken TL negatif ayrıştı. TL için kritik bir sürece giriyoruz. TCMB Başkanı’nın değişmesi yeni haberlere gebe olabilir. Piyasalar faiz artırımı beklentisine girebilir. Nitekim DolarTL kuru şimdilik Cuma günkü kapanışının altında bulunuyor. Naci Ağbal ayağının tozu ile nasıl bir aksiyon alacak veya piyasalara nasıl bir sözlü yönlendirme yapacak izleyeceğiz. Buna karşın açıklamaların gecikmesi durumunda dolar kuru yeniden yukarı hareketini sürdürebilir. Bir süre beklemekte fayda olacaktır. Teknik olarak yorum yapmak güç. 22-günlük ortalama 8.10 seviyesinde bulunuyor, 50-günlük ise 7.80 bölgesinde. Genel olarak dolar kurunda kalıcı bir düşüş eğiliminden bahsetmek için 50-günlük ortalamanın altında bir seyir bekleriz. Ancak bu nokta şimdilik oldukça uzak. Gelişmeler TL için önemli olacak.

Turkcell TCELL 3Ç20 Bilanço Analizimi okuyabilirsiniz. 

Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir