Borsa ve Piyasa Görüşüm

Kurda Daha Stabil Bir Süreç

TCMB’nin beklentilerin üzerinde gerçekleştirdiği faiz artırımı sonrasında dolar kurunda daha stabil bir süreç Borsa da daha olumlu bir süreç  oluşma olasılığının güçlendiğini düşünüyorum. Bu öngörülebilirliğin artması nedeni ile önemli.

Neden öngörülebilirlik önemli? Çünkü öngörülemeyen bir kur ortamında ekonomide işler yavaşlar, borsa gibi yatırım araçlarında özellikle yabancı alımları olmaz. Şu ana kadar bunu net bir şekilde yaşadık. Bu nedenle sabah yazdığım notta, faizin yüklü bir şekilde arttırılması nedeni ile kurda öngörülebilirliğin artmasının yabancıların alımlara geçmesine neden olabileceğini belirttim. Çünkü yabancı sıcak portföy yatırımcıları için kur seviyesi en önemli risk olmuştur. Yabancı giriş yaptığı kurun bir ay sonra üç aşağı beş yukarı nerelerde olabileceğini tahmin edemiyorsa, yani oynaklık o derece yüksekse o ülkenin piyasalarına girmez. Bunu geçmiş yıllarda sıkça gördük.

Sonuç olarak TCMB’nin hamlesi sonrasında umarım kur belirsizliği gelecek bir iki ay için azalmış durumda ve bu Borsa endeksindeki baskının azalmasını sağlıyor. Nitekim Borsa endeksi kararın ardından Mart ayından bu yana 6 aydır aşamadığı 50-günlük ortalamasının üzerine yükselmeyi başardı.

BORSA DA Kısa Vadeli Olumlu Seyir. 2017 gibi güçlü değil

Kısa vadede borsa endeksinde olumlu bir seyir bekliyorum. Ancak sabah belirttiğim notumun genel anlamda olmasa da bir şekilde yanlış anlaşıldığını gördüm. O yüzden bu yazıyı yazıyorum.

Her şeyden önce 2017 yılı Ocak ayında TCMB’nin faiz artırımı sonrasında tam 9 ay süren büyük bir yükseliş beklentim elbette yok. Çünkü o zaman şimdiki gibi, enflasyon riski, ABD ile yaşanan yüksek tansiyon ve Gelişmekte Olan Ülkelerden para çıkışları yoktu. Aksine GOÜ’lere para girişinin olduğu iyi bir yıldı. ABD ile tansiyon bu kadar yüksek değildi ve enflasyon şimdiki gibi risk düzeyinde oluşmamıştı. Başka deyişle ortam güzel ve uzun soluklu bir ralliye uygundu. Ancak şu anda bu risklerin hepsi var. Global ortam çok uygun değil, ABD ile tansiyon hala yüksek ve enflasyon dizginlenmiş değil.

94000 seviyesine doğru realizasyonlar Olabilir

Yukarıda nedenlerden dolayı Borsa endeksinde olumlu bir seyrin olabileceğini ancak bu seyrin kısa vadeli olacağını düşünüyorum. Bakıldığında alımların devam etmesi durumunda 98000-100000 direnç bölgesine doğru yükseliş devam edebilir görünüyor. Ancak sanki her gün yükseliş bekliyormuşum gibi sorular görmekteyim. Elbette hayır. Son iki günlük yükselişin ardından endekste 94000 seviyesine doğru geri çekilme de olabilir. Bu çekilme sonrasında 94000 seviyesinin üzerinde dengelenebilir ve ardından tekrar yukarı hareket başlatabilir. Bilemiyorum belki de soluksuz şekilde gidebilir. Sihirli bir kürem yok.

bORSA_xu100

94000 üzerine yerleşecek mi, yerleşemeyecek mi?

Ancak endeks için 94000 seviyesinin üzerine yerleşip yerleşemeyeceği ile ilgileniyorum. Çünkü bunun olması yaklaşık 6 aydır süren düşüş trendinin sonlandığı ve yerine daha olumlu bir sürecin başlayabileceğini göstermekte. Bunu anlamak ise bir iki günde olmaz. Daha fazla sürede olur, mesela 10 gün. Endeksin 94000 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı 2017 yılındaki gibi dik bir yükseliş beklemiyorum. Daha yavaş daha sakin ama son 6 aya göre daha olumlu bir seyir. 98000-100000 bölgesine gelirsek orada oturup düşüneceğiz ve gelişmeleri izleyeceğiz.

Faiz Artışı tek Başına Yetmez

Faiz artışı tabiki tek başına yetmez. Ancak bu artış diğer alanlardaki uygulamalar için zaman kazandırır. Bu nedenle siyasi tarafta ve ekonomi yönetiminde neler yapılacağını izleyeceğiz. 20 Eylül tarihinde açıklanacak Orta Vadeli Program’ın (OVP) piyasaları tatmin edeceğini düşünüyorum. En azından beklentileri karşılayan makul bir program olacağını bekliyorum.

Hangi şirketler

Tabiki bu faiz artırımı içeride zaten yavaşlayan ekonomiyi biraz daha yavaşlatabilir. Bu nedenle yine Borsa şirketleri içerisinde ihracat ayağı yüksek, nakit zengini olan ya da borç sorunu olmayan şirketlerde ön planda kalmaya devam edecek. Bloğumda pek çok şirketin analizi bulunuyor. Başvurabilir okuyabilirsiniz.

Bankaları Neden Alıyorlar?

Bu arada Bankaları neden alıyorlar? Faiz artırımı sonrasında endekste pozitif bir süreç olacağı beklentisi, çok satılmış banka hisselerine bir talep yaratmış olabilir. İki gündür bunu izliyoruz. Diğer yandan faiz kararı sonrasında kısa vadeli tahvil faizi yükselirken, uzun vadeli faiz %20.20’den %18.45 seviyesine geriledi ve halen geriliyor. Bunun devam etmesi orta ve uzun vadede bankalar için olumlu etkiler yaratabilir. Enflasyonun ve faizlerin gelecek dönemde düşebileceği beklentileri Banka hisselerini olumlu etkiliyor. Çünkü bunun gerçekleşmesi durumunda Bankaların net faiz marjları her zaman yükselmiş ve iyi karlar açıklamıştır. Bu beklentilerle alınıyor olabilirler. Elbette henüz çok erken. Bu daha net görülmeye başlanırsa o zaman banka alımları çok daha güçlenebilir. Bu ise en az bir aylık süreç izlemeyi gerektirir. Bu alımların ilk refleks alımlar olduğunu düşünüyorum. Geçici olabilir. Tabi teknik olarak halen çok zayıflar.

Borsa Bankacılık endeksinin (XBANK) her şeyden önce 99000 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekli. Bunun olması durumunda ilerleyen süreçte 110000 seviyesine doğru yükselme şansı ortaya çıkabilir. Şimdilik oldukça zayıf görünüyor. Bu nedenle iki günlük yükselişin ardından kar satışları oluşursa sürpriz olmaz. Ancak belirttiğim gibi, endeksin düşüşü bitirip bitirmediğini ilerleyen günlerde daha net anlayabileceğiz.

Borsa_xbank

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir