Demisaş Döküm (DMSAS) bu yıl incelediğim bilançolar içerisinde dikkatimi çeken bir şirket olmuştu. İkinci çeyrekte karlılığı ilk çeyreğe göre düşüş gösterse de, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre dikkat çekici bir performansla kapadı. Hisse fiyatının mevcut bilançosuna göre ucuz olduğuna inanıyorum. Şirket hakkında bir rapor yazmaya fırsatım olmamıştı. Yakında gelecek 9 aylık bilanço öncesinde bir değerlendirme yapmak istedim.
Genel Bilgiler
Şirket, her türlü demir, döküm, emayeli mamuller, emayeli döküm kaplar ve diğer eşyayı üretecek sanayi kuruyor ve işletiyor.
Şirket’in ürettiği ürünler beyaz eşya ve otomotiv sektörüne yönelik olup, soğutma sektörü için döküm parçalardan ve otomotiv endüstrisi için sfero ve gri döküm parçalarından oluşuyor. Soğutma sektörüne yönelik olarak kullanılan kompresör döküm parçaları üretiminde dünyanın en önemli döküm tedarikçileri arasında bulunuyor.
DMSAS ayrıca otomotiv sektöründen gelen talebe göre teknolojik altyapı ve uzmanlık becerisi isteyen sfero döküm konusunda üretim kapasitesini ve Pazar payını arttırmış durumda.
Ana Ortak Sarkuysan
Şirket’in ana ortağı %44.44 ile yine borsada halka açık olan Sarkuysan (SARKY) dır. Bilecikte faaliyet gösteren şirket 2017 yılında 60.849 tonluk üretim yaptı ve kapasite kullanım oranı %76 seviyesinde oluştu. 2018 yılının ilk yarısında ise kapasitesi kullanım oranı %79 seviyesine yükselmiş durumda.
Şirket bu yılın ilk yarısında 31.793 ton üretim yaparken geçen yıl aynı dönemde üretim 30.144 ton olmuştu. Satış miktarı ise yine ton bazında 31.890 ton olurken, geçen yıl 31.480 ton olmuştu.
Şirket satışlarının %75’ini binek ve hafif ticari araçlar segmentine yaparken, %18’i ağır vasıta ve %7’si soğutma kompresörleri grubuna gerçekleştiriyor.
Üretiminin %44’ünü ihracat yapan şirket’in ana ihracat pazarı AB ülkeleri. İhracatın %23’ü Fransa, %31’ İtalya olurken, bunu Romanya, Tunus, Belçika ve Polonya gibi ülkeler izliyor.
6 Aylık Bilanço Performansı
2018 yılının ilk yarısında Şirket’in satışları geçen yıl aynı döneme göre %28 artışla 169.2 milyon TL seviyesinde oluştu. FAVÖK karı ise aynı dönemde %69 büyüme ile 25.8 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. DMSAS yılın ilk yarısını 15.3 milyon TL net kar ile kapadı.
Kar marjlarında ise geçen yıla göre 4 ile 9 puan arasında artışlar var. Brüt kar marjı 4 puan artarak %17.6 seviyesinde olurken, FAVÖK marjı yine 4 puan artışla %15.26 düzeyinde oluştu.
Kar marjlarında 1Ç döneme göre 2Ç döneminde 3 puana yakın düşüşler görülüyor. Karlılıktaki düşüş maliyet artışları ve yurt içi ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle olmuş olabilir. Yılın geri kalanında da kar marjlarındaki düşük seyir devam edebilir. Satış performansının ve kar rakamlarının büyümesi olumlu olurken, kar marjlarının düşüyor olması olumsuz olarak ifade edilebilir.
Şirket’in 30 Haziran itibarı ile 84 milyon TL net borcu bulunuyor. Ancak yıllık bazda 50 milyon TL FAVÖK üretimi olması nedeni ile ölçülü bir borç diyebiliriz. Net Borç / FAVÖK oranı 2 nin bile altında. Cari oran 1.33x ve likidite oranı 0.9x seviyesinde. Şirket’in borç çevirme sorunu olmadığı görünüyor.
Döviz pozisyonu ise yine Haziran sonu itibari ile 1.4 milyon ABD Doları döviz açığı bulunurken, 1.7 milyon € döviz fazlası bulunuyor. Şirket yılın ilk yarısında pozitif kur geliri elde ederken, 3.çeyrekteki %30 kur artışından da sınırlı da olsa pozitif etkilenecek. Sonuç olarak DMSAS için kur riski yok.
DEĞERLEME ve PROJEKSİYON
DMSAS yılın ilk yarısında yaklaşık 15 milyon € ihracat gerçekleştirdi. Yılın ikinci yarısında da yaklaşık aynı miktarda ihracat geliri bekliyorum. Yurtiçi satışları ise ilk yarıya göre %20 daralabilir. Ekonomideki yavaşlamada bunun etkisi olacaktır. Buna göre Şirket için 2018 yılını 337 milyon TL satış geliri ile kapamasını bekliyorum. Bu rakam 2017 yılına göre %23 artış anlamına geliyor.
FAVÖK karının ise %41 artışla 47.6 milyon TL seviyesinde olmasını bekliyorum.
Hisse şuanda 5.3x fd/favök çarpanı ile işlem görüyor. Orta ve uzun vade için 6x fd/favök çarpanını uygun görüyorum. Bu rakamın muhafazakar bir rakam olduğunu belirtmek isterim. Buna göre DMSAS için gelecek 12 aylık hedef fiyatımı 3.84TL olarak hesaplıyorum. Hisse’nin son borsa kapanışı olan 2.96TL fiyata göre %30 yükseliş potansiyeli bulunuyor.
Hisse yılbaşından bu güne %94 yükseldi. Sadece son üç aydaki yükselişi %66 seviyesinde oluştu. Yatırımcısının yüzünü oldukça iyi güldüren bir hisse oldu denilebilir. Endeksin kötü olduğu bu yıl, endekse göre rölatif olarak ciddi bir getiri sağladı.
Ay sonuna doğru açıklanacak 3Ç bilançosunda yurtiçindeki daralmanın Şirket’in yurtiçi satışlarını hangi derecede etkilediğini daha net göreceğiz. Yeni bilanço ile değerlememi tekrar gözden geçireceğim.
Teknik Analiz
Teknik göstergeleri pozitif olan hissede, geri çekilme yaşanıyor. Piyasa şartlarına bağlı olabilir. Diğer yandan yılbaşından bugüne gösterdiği güçlü yükseliş sonrasında bir miktar düzeltme yapması, nefeslenmek istemesi normal karşılanabilir. Kısa vadede 2.90 desteği üzerinde tutunamaz ise 2.62-2.64 destek bölgesine doğru düşüş görebiliriz. Buna karşın 2.90 üzerinde tutunması durumunda yeniden 3.34 seviyesinde tarihi zirvesini test edebilir. Bu seviyeyi geçmesi durumunda hedef fiyatımıza doğru yükseliş görebiliriz. Büyük resimde 2.62 üzerinde kaldığı sürece pozitif görünüm devam edecek görünüyor.