Borsa Endeksi Analizi

Borsa Endeksine hep nominal bazda yani TL bazında bakıyoruz. TL bazında yeni rekorlar var. Ancak döviz bazında bakıldığında daha gidecek çok yol var.  TL bazında yükselen bir trend içerisindeyiz, oysa döviz bazında düşen bir trend içerisindeyiz ve bu düşen trend içerisinde yükseliş yapıyoruz.

Borsa Endeksinin Dolar Bazlı Grafiği

Dolar bazlı Borsa grafiğine bakıldığında 24 Mayıs tarihlerinde 2.73 sent olarak izlediğimiz yani yaklaşık 96000 seviyelerindeki direnci kırdık. Bu tarihten bu yana yukarı hareket ara ara düzeltmelerle birlikte devam ediyor.

Dolar bazında endeks grafiği, haftalık
Dolar bazında endeks grafiği, haftalık

Yukarıda borsa endeksinin dolar bazındaki grafiğini görüyorsunuz. Grafik haftalıktır. gördüğünüz gibi yeni rekorlar falan yok. Hatta aksine dolar bazında 2016 yılının nisan ayında 3 sent seviyesinden itibaren ciddi bir düşüş var. Düşüş 2  sent seviyesine kadar gerçekleşti. Yani dolar bazında yaklaşık %33 düştük. Şimdi bu noktadan 2.80 sent seviyelerine yükseldik. Yani yükselişimiz %40 oldu.

Grafiğe iyi bakın. Yükselen bir grafik mi görüyorsunuz yoksa düşen bir grafik mi? Tabi ki düşen bir grafik. Yaşadığımız bu son yükseliş aslında düşen bir trnd içerisinde oluşan bir yükseliş. Yani bir tepki yükselişi. Tıpkı 2016 ocak-nisan, 2015 eylül-ekim dönemlerindeki yükselişler gibi. Ama bu son seferki biraz daha uzun ömürlü olmuş.

Şimdi teknik olarak borsa endeksinin 2.73 sent seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda, yani su koymaz bu seviye üzerinde tutunursa ilerleyen dönemde 3 sent seviyesindeki kanal direncini zorlayabilir. Yaklaşık 105000-106000 seviyelerine karşılık geliyor.

Amma düzeltmeler güçlü olur 2.73 sent seviyesinin altına tekrar gerilemeler başlarsa Borsa için geçmiş olsun diyebiliriz. Satışlar sertleşebilir ve endeks aylarca sürecek bir düşüş sürecine tekrar girebilir. Ne de olsa düşen bir kanal içerisindeyiz değil mi? Bu anormal olmaz.

Önümüzdeki günlerde ve haftalarda 2.73 sent seviyesini yakından izlemekte fayda var. Bu arada olur olur endeks 3 sent direncini görürse, güzel bir satış fırsatı vermiş olur. Bu seviyenin üzerine yükselip devam ediyorsa zaten düşen trend kırılıyor demektir ve borsa yeni bir yükseliş sürecine giriyor demektir. Ancak bunun için iyi bir hikayemizin olması gerekiyor.

Borsa Ama Gelişmekte Olan Ülke Borsalarında Durum Nasıl ?

Size her yerde göremeyebileceğiniz bir grafik göstereyim. Aşağıda MSCI Gelişmek Olan Ülkeler (GOÜ) Endeksi grafiğini görüyorsunuz. Bu endeks adı üstünde gelişen ülke borsalarının her bir ülkeye göre ağırlıklandırılmış bir hesaplaması ile bulunuyor. Bunun içinde Çin’de var, Türkiye’de. Brezilya borsası da var, Hindistan Borsası da.

Görüldüğü gibi gelişen ülke borsaları 2016 yılından bu yana yükseliş içerisinde bulunuyor.  Ve son geldiğimiz nokta ise alçalan bir trend direnç çizgisinin tam üstü. Grafik öncekilerde yaptığı gibi buralardan dönerse  GOÜ piyasalarına elveda diyeceğiz gibi görünüyor. Bizde dahil tüm GOÜ piyasalarında satışlar başlayabilir. ciddi anlamda stres yaratan bir noktadayız.

MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi Grafiği, haftalık
MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi Grafiği, haftalık

 

Borsa Endeksimiz GOÜ endeksine kıyasla Ne Yaptı?

Bu seferki grafiği başka yerde görmeniz zor. Çünkü bunu ben yapıyorum. Grafiğin anlamı Borsa endeksinin, MSCI endeksine rölatif performansını gösteriyor. Yani grafik yukarı doğru gidiyorsa Borsa İstanbul pozitif ayrışıyor, aşağı doğru gidiyorsa negatif ayrışıyor.

Gördüğünüz gibi resmin bütününe baktığınızda uzun zamandır negatif ayrışıyoruz. 2013 yılından bu yana net bir negatif ayrışma söz konusu. Yer yer pozitif ayrışmalarımız olmuş. Neyse son duruma bakalım. Ne görüyor sunuz? Bu yılın başlarında itibaren bir pozitif ayrışma var. Ancak bu ayrışmanın da önceki süreçte aşırı negatif ayrışmanın bir tepkisi olduğu ortada. Grafik şu kırmızı çizginin üzerine çıkarsa güzel olur.  Ama çıkamazsa bunda aynen geri tornistan görünüyor.

 

BIST / MSCI GOÜ Rölatif Grafik, $
BIST / MSCI GOÜ Rölatif Grafik, $

Gördüğünüz gibi grafiklerin hepside kritik yerlerde bulunuyor. Umarım grafiklerdeki sınırlar geçilir ve yükselişler devam eder. Ama olmaz ise, yılın ikinci yarısı borsacılar için zor geçecek görünüyor.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir