Haftalık Borsa, Dolar ve Piyasa Beklentileri 11 Şubat 2019

Geçen hafta küresel borsa endeksleri zayıf bir performans sergiledi. ABD Başkanı Trump’ın Çin Başkanı ile gümrük tariflerinin başlayacağı 1 Mart tarihine kadar görüşmeyeceğini açıklaması, ABD-Çin Ticaret görüşmelerine yönelik endişeleri tekrar yükseltirken, AB’nin 2019 büyüme beklentisini %1.9’dan %1.3’e aşağı yönlü revize etmesi küresel büyüme endişelerinin artmasına neden oldu. Bunun sonucu olarak ABD endekslerinde ve Avrupa borsalarında satış baskıları görüldü. ABD S&P endeksi Cuma günü kayıplarını geri alsa da haftalık bazda kararsız bir kapanış sergiledi.

masanotları

 

Gelişmekte olan ülke borsalarında Brezilya endeksinde sert satışlar görüldü. Ancak BIST100 endeksi 102000 seviyesi üzerindeki ısrarlı seyrini korudu ve pozitif ayrıştı. Dolar endeksinin hızlı yükselişi geçen haftanın önemli gelişmesi olurken, bu yükselişin Euro ve Sterlindeki zayıflıktan kaynaklandığını iyi okumak gerek.

Yeni haftaya kararsız bir şekilde girdiğimizi söyleyebiliriz. ABD borsalarının yakından takip edilmesini şiddetle öneririz. S&P endeksinde oluşabilecek sert satışlar içinde BIST100 endeksinin de olduğu küresel piyasaları bozabilir. S&P endeksinde 2730 seviyesi güçlü direnç olurken, 2650 seviyesi aşağıda ilk izleyeceğimiz destek olacak.

Haftaya Gündem Yoğun

Önümüzdeki hafta Fed üyelerinin açıklamaları yakından izlenecek. Şu ana kadar güvercin mesajlar aldığımız Fed üyelerinden aynı tonda açıklamalar gelebilir ve piyasaları destekleyebilir. Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisi ve çekirdek enflasyon verileri bu bakımdan önemli olacak. Beklenenden yüksek gelecek bir enflasyon Fed’i zor durumda bırakabilir. Diğer yandan önemli bir gelişme ise Cuma günü ABD hükümet’i için geçici açık kalma süresinin doluyor olması. Bu tarihe kadar anlaşma sağlanamazsa ABD Hükümeti tekrar kapanacak. Mart ayı yaklaşırken, böyle bir durum ABD için borçlanma tavanı sorununun yeniden gündeme gelmesine neden olabilir. Küresel piyasalar için önemli bir gelişme olabilir. Yine Cuma günü ABD Sanayi üretimi gelecek.

Gelecek hafta İngiltere verileri daha yoğun görünüyor. Pazartesi günü İngiltere 4.çeyrek büyüme verileri, Çarşamba günü TÜFE verileri gelecek. Perşembe günü ise Euro Bölgesi 4.çeyrek büyüme verilerini alıyor olacağız.

İçeride ise Hükümet’in gıda enflasyonu için aldığı önlemler ve paketler izlenirken, Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Görünümde yapılabilecek yukarı yönlü bir revizyon piyasalardaki pozitif ayrışmayı güçlendirebilir. Son aylarda cari açıktaki daralma, TCMB’nin sıkı duruşu ile ilgili verdiği kesin mesajlar, çekirdek enflasyonda görülen gerileme ve bütçe disiplinin devam etmesi bu ihtimalin artmasında etkili. Buna karşın S&P’nin herhangi bir değişiklik yapmaması ise piyasalarda ekstra bir etkiye neden olmayabilir. Bunların dışında Perşembe günü cari işlemler dengesi ve Sanayi üretim verileri yine içeride izlenecek diğer veriler olacak.

Borsa

BIST100 endeksinde soluksuz yükselişin ardından dinlenme süreci izliyoruz. Borsa endeksi 101800 desteği üzerindeki seyrini ısrarlı bir şekilde koruyor. Sert yükselişin ardından tutunmanın belli bir seviye üzerinde korunmasını olumlu karşılıyoruz. Ancak yine de 101800 desteği yakın desteğimiz olarak bulunuyor. Kritik görüğümüz destek seviyesi ise 100800 seviyesi. Bu desteğe kadar geri çekilmeleri normal düzeltme sınırlı içerisinde izliyoruz. Endeksin yükselişine devam ettiğini söylememiz için 103300 direncinin geçilmesi ve üzerinde yerleşmesi gerekli. Böyle bir durumda endeksin ilerleyen süreçte 106000 direncini kırma şansı artacaktır.

12 aylık bilançoların açıklanıyor olması beklenti sonrasında kar satışlarının artmasına neden olabilir. Demir çelik sektöründe gelen bilançolar karlılığın düştüğünü ve 2019 1.çeyrek dönem için beklentilerin zayıflamasına neden olmuş durumda. EREGL, CEMTS gibi şirketlerdeki son çeyrek veriler zayıf kalırken, ISDMR daha güçlü görünüyor. TOASO’nun sonuçlarının zayıf gelmesi ve şirketin 2019 yılına yönelik oldukça zayıf beklentilere sahip olması sektör hisselerinde baskıya neden olmakta. Ancak bu sonuçların büyük kısmının geçtiğimiz aylarda fiyatlanmış olması, Borsa endeksi üzerinde ilave satış yükü getirmeyebilir.

Dolar

Geçtiğimiz hafta Dolar kurunda Dolar endeksi kaynaklı yükseliş yaşandı. Ancak yükselişlerin 5.30 seviyelerinde sınırlı kaldığını ve tekrar ger çekilmelerin oluştuğunu izledik. Dolar kurunda yabancı giriş kaynaklı zayıf seyirlerin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyoruz. Olağanüstü gelişmeler olmadıkça bu düşüncemizi sürdüreceğiz. 5.30-5.35 bölgesi DolarTL için direnç olurken, bu seviyenin üzerinde 5.55 direncini kritik olarak görmekteyiz. DolarTL’nin yeniden uzun soluklu bir yükseliş eğilimine girdiğini söylemek için 5.55 seviyesinin üzerine yükselmesi ve bu seviyenin üzerine yerleşmesi gerekli. Ancak şimdilik böyle bir eğilim görünmüyor. Aşağıda ise 5.20 ve 5.13 destekleri ön plana çıkıyor. Genel grafiklere baktığımızda DolarTL’de halen zayıf seyir görülüyor.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“Haftalık Borsa, Dolar ve Piyasa Beklentileri 11 Şubat 2019” için bir yanıt

  1. Emeğinize sağlık hocam. emeğiniz zayi olmuyor merak etmeyin. Biz küçük yatırımcılara ışık oluyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir