Geçtiğimiz hafta piyasalardaki iyimser hava devam etti. Global piyasalardaki iyimser havanın da yardımı ile Borsa BIST100 endeksi 100000 sınırına kadar yükseldi. Endeksteki bu yükselişin sinyallerini önceki haftadan görmüş ve bu beklentimizi belirtmiştik. Aynı iyimserlik TL kanadında da hissedildi. Dolar TL kuru 4.72 seviyesini görmesinin ardından 4.59 seviyesine doğru düşüş gösterdi. Global piyasalarda ABD Dolarının değer kaybetmesi TL üzerindeki baskıların azalmasını sağlayan bir diğer unsur oldu.
Piyasalarda seçim sonrasında yaşanan iyimser hava ilk etabını tamamlamış görünüyor. Bundan sonra borsa endeksinin yükselişini sürdürmesi, dolar kurunun düşmeye devam etmesi için gelşmeleri takip edeceğiz.
İçeride yeni kabinenin açıklanması beklenirken, özellikle ekonomi kadrosunun kimlerden oluşacağı önemli olacak görünüyor. Bunun dışında alınacak aksiyonlar daha önemli olacak. Piyasaların güvenini kazandıracak kararların alınması durumunda Türkiye piyasaları oldukça cazip olabilir. Diğer yandan Çarşamba günü mayıs ayı cari açık verisi izlenecek. Beklentiler 5.4 milyar $ açık geleceği yönünde. Diğer yandan Cuma günü Fitch’in Türkiye değerlendirmesi de piyasaların gündeminde olacak. Geçen hafta gelen enflasyon verisi beklentilerin çok üzerindeydi ve önümüzdeki aylarda da yıllık enflasyonun artmaya devam etmesi beklentisi bulunuyor. Bu durum şimdiden TCMB’ye yönelik faiz artırım beklentilerini güçlendirmiş durumda. Faiz ve kur konuları önümüzdeki günlerde de gündemde olmaya devam edecek görünüyor.
Global tarafta ise Perşembe günü ABD TÜFE verisi izlenirken, Cuma günü Fed Başkanı Powell’ın kongredeki yarı yıl sunumu özellikle ABD Doları için önemli olacak görünüyor.
İçeride piyasaları tatmin edici ekonomi kadrosu ve güven verici söylemler gerçekleşirse ve global piyasalarda gelişmekte olan ülkeler lehine başlayan rüzgar devam etmesi durumunda, Borsa endeksi ve Dolar kurundaki iyimser hava önümüzdeki haftada devam edebilir.
Borsa 100000 hamlesini yaptı
Borsa endeksinde 99600 seviyesindeki 50-günlük ortalama seviyesini önemli direnç olarak izleyeceğiz. Bunun ardından 100600 seviyesi ikinci direnç olacak. Endekste geçen hafta yaşanan yükselişi şimdilik 50-günlük ortalamasına doğru tepki yükselişi olarak algılıyoruz. Bu yükselişinden tepki yükselişinden çıkarak daha uzun soluklu bir harekete dönüşmesi için 101000 seviyesi üzerine yerleşmesi gerekiyor. Bu durumda BIST100 için önümüzdeki süreçte 105000 seviyesi şansı artabilir. Buna karşın endeksin 99600 seviyesinin üzerine yükselmekte başarısız kalması durumunda ise, 97500 ve 95800 desteklerine doğru kar satışları görebiliriz. Endeksin bu seviyeler üzerinde satışları karşılaması ve tutunması durumunda ise ilerleyen günlerde yeniden 100000 seviyelerine doğru denemeler görebiliriz. Ancak 95800 seviyesini altı seyirler oluşması görünümün bozulmasına neden olabilir.
Dolar da 4.52 seviyeleri önemli
DolarTL’de ana resimde giderek azalan bir momentum görülüyor. Buna bağlı olarak zayıflayan bir seyir var. Dolar kurunda 4.550 desteği önem kazanırken, bu seviyenin altında 4.5230 seviyesindeki 50-günlük ortalama seviyesi çok önemli bir destek olacak. Dolar kurundaki düşüşün uzun soluklu olması için ise 4.5230 seviyesinin altına gerilemesi ve bu seviyenin altında kalıcı seyirler oluşması gerekiyor. Aksi durumda Dolar kurunda 50-günlük ortalamasından veya bu seviyeye yakın noktalardan tekrar yukarı tepkiler olabilir. Yukarı tepkilerde 4.6350 direnci ve sonrasında 4.6820 dirençleri önemli olacak. Bu konuda TCMB’nin sonraki hafta faiz toplantısında alacağı aksiyonlar önemli olacağı gibi, ABD Dolarının global piyasalardaki seyride önemli olacak.
Bilançolar Başlıyor
Haziran ayının son ermesi ile birlikte 2.çeyrek bilanço beklentileri Borsa İstanbul’da satın alınmaya başlayacak. Bu durum genel endeks hareketinden daha çok hisse bazla hareketlerin daha ön planda olabileceğini gösteriyor. Genel olarak Demir çelik, havacılık, hava yolları, ana metal, turizm, turizme bağlı içecek gıda sektörleri ve ihracat oranı yüksek şirketler veya sektörlerde beklentiler yüksek görünüyor.
Bilanço sezonu 24 Temmuz’da Türk Telekom bilançosu ile başlayacak görünüyor. Ardından 25 Temmuz Akbank, TSKB, 26 Temmuz Garanti Bankası, TAV Hava Limanları, 27 Temmuz Arçelik, 30 Temmuz İş Bankası olarak bu takvim uzuyor. Elbette bu tarihler ve şirketler değişebilir. Ama şimdilik görünen bu. Elbette bu şirketler BIST 30 şirketleri, bu şirketlerin dışında borsada halka açık olan diğer pek çok şirkette 2.çeyrek finansallarını açıklayacak.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda 2018 yılı 6 aylık finansal raporlama tarihleri açıklandı. Buna göre Borsa da konsolide olmayan bilançolar için son gönderme tarihi 9 Ağustos, konsolide bilançolar için son gönderme tarihi 20 Ağustos olarak görülüyor. Bankalarda ise hem konsolide hem solo bilançolar için son gönderme tarihi 20 Ağustos. Ancak bu tarihler son gönderme tarihi. Şirketler veya bankalar bu tarih öncesinde daha erken bir tarihte de finansallarını gönderebilir.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Hocam Tüpraş analizi yapabilirmisiniz teşekkürler
Siteye yükledim. 🙂