Piyasalar için 12 Ekim ve 4 Kasım Tarihleri önemli

Borsa İstanbul’da bilanço dönemi başlıyor. İlk olarak 24 Ekim tarihinde Akbank ve Turkcell ile başlaması beklenen bilanço sezonunun 25 Ekim’de Garanti Bankası ve Tekfen, 26 Ekim’de Tav Havalimanları ve 30 Ekim tarihinde de Aselsan ile devam etmesi bekleniyor. Yine 30 Ekim tarihine yaklaştıkça Ford Otosan, TSKB ve Emlak Konut GYO gibi şirketlerinde 3.çeyrek bilanço sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

masanotları

Önümüzdeki günlerde bilanço beklentilerinin hisse bazlı hareketleri ön plana çıkarması beklenebilir. Ancak bu hareketler Borsa endeksini ne kadar güçlü tutacak yorumlamak zor. Zira geçen altı ayda bankalarda satışlar yaşanırken, güçlü bilançoya sahip sanayi şirketlerinde iyi fiyatlamalar oldu ve çoğundaki iskontolar ya çok azaldı ya da ortadan kalkmış durumda. Yani artık sanayi şirketlerinde çok fazla yükseliş potansiyeli kalmamış gibi görünüyor. Elbette yeni açıklanacak 3.çeyrek sonuçlarının ardından hedef fiyatlamalarda yukarı revizyonlar yapılacak mı yapılmayacak mı göreceğiz.

Bunun dışında banka hisselerinde geçtiğimiz haftalarda görülen yukarı ivmenin enflasyon verisi sonrasında bozulduğunu ve kar satışlarının etkili olduğunu görmekteyiz. Ancak sonrasında bankacılık sektörünün güçlendirilmesine yönelik açıklamaların hisseler üzerinde pozitif etki yarattığını izledik. Borsa’da banka hisseleri %25-30 gibi iskontolara sahip bulunuyor. Bankacılık ile ilgili oluşacak yeni bir hikaye hem endeks hem de yükselişe aç bankaları güçlendirebilir. Ancak genel ekonominin durumu, geçici etkilerin kalıcı olma özelliğini ortadan kaldırıyor.

Açıklanan enflasyonla mücadele programının ardından Ekim ayında çok düşük hatta negatif bir enflasyon beklenebilir. İndirim yapılan gıda maddelerinin muhtemelen enflasyon sepetine göre seçileceğini düşünürsek bu sürpriz olmayacaktır. Bu beklentilerin 10 yıllık tahvil faizlerinde fiyatlandığını görmekteyiz. Açıklanan yüksek enflasyon ile bozulan algılar sonrasında %17.70’den %21.09 seviyesine yükselen 10 yıllık tahvil faizleri, dünkü enflasyonla mücadele programının ardından %20 seviyesine kadar geriledi.

Faizlerdeki gerilemenin sınırlı kaldığını söylemek mümkün. Bunun nedeni piyasaların önünde 12 Ekim gibi yakın ve belirsiz bir tarihin olması diyebiliriz.
Piyasaların önünde en önemli iki takvim 12 Ekim rahip Brunson davası ve 4 Kasım İran ambargoları görülüyor. Her iki gelişmenin piyasa dostu düzeyinde sonuçlanması durumunda iç piyasalarda daha olumlu hava güçlenebilir. Aynı zamanda açıklanan enflasyonla mücadele paketi, TCMB’nin faiz artırımı, tasarruflar ve diğer tedbirler daha anlamlı ve daha etkili olacaktır.

Yatırımcılar için zor bir süreç geçiyor. Borsa endeksinin 95000 seviyesindeki 50-günlük ortalama üzerine yerleşme beklentileri güç kaybederken, bunda başarısız kaldığını söylemek için de erken görünüyor. Yeni ilave pozisyonlar almak riskli ve erken olabilir. Portföylerdeki hisse oranını yüksek tutmak yanlış görünüyor. En azından gelişmeleri görüp, endeksin hareketli ortalamaları üzerine net bir şekilde yerleşip mesken edindiğini görmek ve ardından bir strateji çizmek en doğrusu gibi duruyor.

Diğer yandan ABD piyasalarının seyri, satışların ne derece etkili olacağı da global piyasalar için önemli olacak. S&P endeksi için 2743 seviyesindeki 50-haftalık ortalama önemli bir destek noktası olacak. Bu seviyelerden tepkiler gelirse global piyasalardaki baskıda bir miktar azalabilir. Aksi taktirde küresel satış baskılarının öne çıkabileceği bir süreç bizi bekliyor olabilir.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir