Borsa endeksi haftayı %3.84 düşüşle kapadı. Sadece Cuma günkü gerileme %3.01 seviyesinde oluştu. Bu tablo sadece Türk piyasalarına özgü değil. Küresel borsalarda ciddi satış baskıları yaşandı. Bunun asıl nedeninin jeopolitik risklerden daha fazla küresel resesyon algısının yükselmesi olduğunu söylemek mümkün. Çarşamba günü Fed faiz indirim sinyali verirken, piyasalarda bu durum coşkuyla karşılanmadı. Ertesi gün gelen ISM İmalat verisinin 48.8 beklenirken 46.8 gelmesi ve Cuma günü gelen istihdam verilerinde işsizlik oranındaki artış, özellikle ABD piyasalarında Fed geç kaldı ve resesyona gidiyoruz şeklinde piyasa algısının yükselmesine neden oldu. Aslında ABD borsalarında satışlar Perşembe günü başladı. BIST100 endeksi Perşembe günü tepkili ve yeşil bir gün yaşadı ancak bu yeterli olmadı. Perşembe günü aslında küresel piyasalarda kötü bir gün olmuştu. Japonya’nın beklenemedik faiz artırımı Cuma sabahı Asya borsalarında ciddi bir düşüşle karşılanmıştı. Bununla birlikte Perşembe gününden itibaren GOÜ CDS’lerinde yükseliş görüldü. Türkiye 5y CDS 260 seviyelerinden 290 seviyesinin üzerine sıçradı. Cuma gününe gelindiğinde Türk piyasaları ve diğer GOÜ piyasalarında da satışlar ciddi şekilde hissedilmeye başlandı. Bu arada ortaya çıkan Ortadoğu gerginliği ise işin tuzu biberi olmuş görünüyor. Kısacası BIST100 endeksinde yaşanan düşüşün jeopolitik risklerden dolayı değil, küresel resesyon fiyatlamasından kaynaklandığını söylemek mümkün. Tüm veriler buna işaret ediyor.
Petrol ve Tarım emtialarında savaş fiyatlaması görünmüyor
Küresel hisse senetleri satışında, savaş gerginliği fiyatlansaydı tarım ve emtia fiyatlarında ciddi artışlar, petrolde yükseliş görülürdü. Ancak bu cephede önemli hareket görülmüyor. Aksine Brent petrol haftayı %5.32’lik düşüşle tamamladı. Bu düşüşte resesyon beklentisinin etkisi büyük. Buğday fiyatları Cuma günü %1.32 yükseliş gösterdi, ancak bu yükselişin uzun zamandır yaşanan düşüş sonrası bir tepki olarak yorumlanması mümkün. Tarımsal emtia fiyatlarında genel olarak bir savaş fiyatlaması henüz yok.
Resesyon fiyatlamasının Türk hisse senedi piyasaları içinde geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Açıklanan ISO İmalat PMI verileri 47.9’dan Temmuz ayında 47.2 seviyesine sert geriledi. Talep ve siparişlerde önemli gerileme olduğu ve istihdamda yavaşlama olduğu raporda yer aldı. Açıkçası zaten güçlü beklenmeyen 2Ç finansallarında oldukça zayıf bir 3Ç beklentileri şimdiden oluşuyor. Bu durum Borsa endeksi için ciddi bir sorun. Sonuç olarak iç piyasa açısından bakıldığında Borsa için satın alınacak bir hikâye şimdilik görünmüyor.
Borsa
Borsa endeksinde yıl sonu 13000 beklentimizi koruyoruz. Resesyon endişelerinin fiyatlaması kısa vadede can sıkıcı olsa bile, daha uzun vadede majör merkez bankalarının sert faiz indirimlerinin gündeme gelme olasığı giderek artıyor ve bu durum küresel hisse piyasalarını pozitif etkileyecek. Başka GOÜ piyasaları Türkiye dahil olmak üzere yükseliş patikasına dönebilir. Öyle ki şimdiden büyük yatırım kuruluşları Fed’e yönelik yıl sonuna kadar 125 baz puanlık bir faiz indirimi tahminlerine başladı bile. Hatta ilk iki faiz indiriminin 50 baz puanlık adımlarla olmasını bekleyenler az sayıda değil. Ancak öncesinde kötü fiyatlama dönemini yaşayacak gibi duruyoruz.
BIST100 endeksinde teknik olarak 10000 seviyesine düşme olasılığı masanın üzerine geldi. Bu şimdiki seviyeden yaklaşık %5 daha düşüş olasılığını işaret ediyor. Bu seviyelerden güçlü tepkiler gelmesini bekleyebiliriz. Son durumda teknik olarak endeks yılbaşından bu yana sürdürdüğü yükseliş kanalını sonlandırmış görünüyor. Bunun anlamı Borsa endeksi kendisine yeni bir yön bulacak demektir. Şimdilik bir süre BIST100 endeksinin 10000-11000 arasında yatay dalgalı bir süreç senaryosunu düşünüyoruz. Ancak 10000 seviyesinin altına gerileyen bir endeks olursa, bu daha fazla aşağı risklerin ortaya çıktığı ve yeni senaryoların konuşulacağı anlamına gelecek. Şimdilik bu noktadan uzaktayız ancak takipteyiz.
Önümüzdeki hafta ABD piyasalarındaki düşüş durmaz ve sertleşirse, Fed devreye girebilir ve resesyon Riski Yok şeklinde bazı sözlü yönlendirmeler yapabilir. Bunu da bir olasılık olarak raporumuza ekleyelim.
Rüzgâr döndüğünde Oyunun İçinde Kalmak için Ayakta Kalmak önemli
Özetle kısa vadede can sıkıcı ancak yılsonu vadede tekrar yükselişe geçen piyasalar görebiliriz. Bunun için önce piyasada ayakta kalmak önemli olacak. Ayakta kalan hayatta kalacaktır. Bunun anlamı şudur, kendi özkaynakları ile yatırım yapanlar belki bu düşüşlerde portföyleri bir miktar eriyebilir ancak tamamı erimez. Rüzgâr döndüğü zaman ise yükseliş hareketinin içinde olurlar. Ancak kredili pozisyon taşıyan, borçla pozisyon taşıyan ya da kaldıraçlı piyasada long yönünde gereksiz riskler alan, boyunun üzerinde pozisyon riski taşıyanlar böyle günlerde portföylerinin tamamına yakınını eritebilirler ve yükselişler başladığında oyunun dışında kalırlar.
İsrail- İran
Ortadoğudaki gerginlik devam ediyor diyebiliriz. Cuma günü İran’dan gelen açıklamalar hafta sonunda büyük bir tedirginliğe işaret ediyordu. Buna karşılık hafta sonu Hizbullah’ın roket saldırıları yaşandı ve İsrail’in demir kubbesi çoğunu önledi. Buna karşılık İsrail’inde yaptığı bazı noktasal saldırılar yaşandı. İsrail Gazze gerginliğinin, giderek Lübnan ve İran seviyesine yükselmesi Ortadoğu riskinin bir üst seviyeye çıkması anlamına geliyor. Genişleme riskinin artması anlamına geliyor. Bu açıdan tedirgin edici bir durum. Gelişmeleri piyasalar izleyecektir. Ancak şimdilik yukarıda belirttiğimiz gibi Brent petrol ve tarım emtialarında savaş fiyatlaması görmüyoruz.
Bilançolar Devam Ediyor
Geçen hafta Bankalarda ve TOASO ve TTRAK gibi önemli şirketlerde 2Ç finansalları aldık. GARAN ve TSKB dışında bankalarda iyi sonuçlar gelmezken, TOASO ve TTRAK sonuçları zayıftı. Gelecek hafta Pazartesi günü AYGAZ, TUPRS, THYAO, Salı günü FROTO, Çarşamba günü ISCTR, Perşembe günü ALBRK, KCHOL ve Cuma günü BRSAN, VAKBN 2Ç sonuçlarını alacağız.
İçeride Enflasyon, Dışarıda PMI verileri
Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü Temmuz TÜFE verisini alacağız. Aylık bazda beklentiler %3.38 gibi yüksek seviyede. Temmuz ayında yapılan zamların 1.79 puan etkisi olacağı zaten belirtilmişti. Yıllık TÜFE’nin baz etkisi ile %62 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Salı günü TCMB reel efektif döviz kuru verisi açıklanacak. Aynı gün TOBB Kapasite Kullanım oranları verisi ilgi çekebilir. Çarşamba günü TCMB Enflasyon raporu açıklanacak ve TCMB Başkanı Karahan’ın basın toplantısı izlenecek. Cuma günü ise Haziran ayı Sanayi üretim verisini alacağız.
ABD tarafında Pazartesi günü ISM Hizmet PMI verisi alınacak. Haftanın geri kalanında ABD tarafında üst seviyede önemli bir veri akışı bulunmuyor.
Avrupa tarafında ise Pazartesi günü Euro bölgesi Hizmet PMI verileri izlenecek. Aynı gün Euro bölgesi ÜFE ve Sentix yatırımcı güveni endeksi alınacak. Salı günü Euro bölgesi perakende satışlar verisi izlenecek. Çarşamba ve Perşembe günü önemli veri akışı mevcut değil.
Bunların dışında Pazartesi günü Çin ve Japonya hizmet PMI verisi var. Çarşamba günü Çin Dış ticaret verileri izlenecek. Cuma günü ise Çin Tüfe ve ÜFE verileri alınacak.
7 Aylık Trend Sonlandı
Borsa BIST00 endeksi geçen hafta 7 aylık yükselen trend kanalını aşağı yönlü sonlandırdı. Bu teknik olarak endekste önemli bir gelişme ve trend yönünün değiştiğini gösteriyor. Teknik olarak endekste 10000 desteğine düşme riski ortaya çıkmış durumda. Ancak bu destek seviyesinden güçlü tepkiler olabilir. Bundan sonraki süreçte endeks 10000-11000 aralığında yatay bir sürece girebilir.
Ons Altında Resesyon Fiyatlaması
Ons Altın 2435 direnç seviyesini tekrar zorladı. Bu seviyeyi geçmesine rağmen tekrar satışlarla bu seviyeye doğru geriledi. Resesyon fiyatlaması güvenli liman algısını öne çıkararak altına talep oluştu diyebiliriz. Diğer yandan Ortadoğudaki gerginlikte Altın üzerinde etkili oluyor. Buna ek olarak Dolar endeksindeki düşüşte Altını destekliyor. 2435 üzerinde yerleşik seyirler olması durumunda Altın kendisinden beklenen hareketi yapabilir ve 2600 seviyesine doğru hareket oluşabilir. Ancak bu seviye üzerine yerleşmekte başarısız kalırsa tekrar 2300 seviyelerine doğru düşüşler görebiliriz.
KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.