Selçuk Ecza Deposu (SELEC), 1Ç18 dönemine ait konsolide finansal tablolarını 11 Mayıs 2018 tarihinde açıkladı. Açıklanan bilanço bilgilerine göre şirket hakkında sayısal detaylar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
• Şirketin net satışları 3.284 milyar TL ile geçen yılın aynı dönemine göre %22.8 oranında artış kaydetti. Bu rakam aynı zamanda şirketin en yüksek çeyreklik satış rekoru oldu.
• Brüt satış karı 2017 yılı aynı çeyreklik döneme göre %37 oranında bir artış ile 318 milyon TL olarak gerçekleşti.
• Esas faaliyet karını 1Ç2018 döneminde, 1Ç2017 dönemine göre %58 oranında artırdığı görülüyor. Olumlu.
• FAVÖK %57 oranında bir artış ile 169.7 milyon TL seviyesine ulaştığı görülmekte. Olumlu.
• Şirketin net borç pozisyonu mart sonu itibariyle artıda olmakta ve 165.5 milyon TL net nakit varlıklarının olduğu gözleniyor. Olumlu.
• Şirketin 1Ç18 dönemindeki net karı ise geçen yılın aynı dönemine göre %44 oranında bir artış ile 152 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin net karı 4Ç17 – 1Ç18 dönemlerinde kıyaslandığında %167 oranında artışın yakalandığı görülüyor. Olumlu.
• Şirket, 2017 yılı karından 11 Nisan 2018 tarihinde hisse başı net 0.085 TL nakit temettü ödedi. Şirketin belirlediği bu miktar karşılığında temettü verimi ise %2.37 seviyesine karşılık gelmekte ve nötr olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca şirketin, kar dağıtım miktarı TL bazında geçen yıla göre %20.5 oranında artış gösterdi.
Nakit Zengini
Şirket, nakit zengini konumunda yer almakta ve uzun vadeli borç yükümlülükleri altına girmekten kaçınan bir yapıya sahip. Mart sonu itibariyle 165.5 milyon TL net nakitlere sahip olan şirketin kendi içyapısında ve şubelerinde oturtmuş olduğu risk yönetimi sistemi ile kaynaklarını kısa vadeli banka kredileri ile sağladığı değerlendiriyor. Bu nedenle şirketin borç pozisyonu oldukça minimal bir düzeyde kalmaktadır. Cari oranı 1.46, likidite oranı ise 1.07 ile oldukça yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Bu nedenle şirketin borç riski yoktur.
İstikrarlı Karlılık
Şirketin brüt kar marjı 1Ç18 dönemi için %9.69 seviyesinde ve geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan artışın yaşandığı gözleniyor. FAVÖK marjı %5.17, net kar marjı ise %4.63 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Net marjındaki eğilim 2004 yılından bu yana incelendiğinde aşırı oynaklığın olmadığı gözleniyor. Brüt marjına bakıldığında ise 2004 – 2017 yılları arasında %7 üzerinde seyrin sürekli korunduğu ve çok sert oynaklıkların yaşanmadığı görülüyor. Bu durum şirketin zam ve kur yansımalarını fiyatlarına yansıttığı şeklinde değerlendirilebilir.
SELEC ve Sektör hakkında bilgiler
Pazar payı yaklaşık olarak %41.84 olan SELEC ‘in, cirosunda yaşanan artışın arkasında zam kaynaklı gelişmelerin etkisinin olduğu yorumunu yapmak oldukça uygun olabilir. 19 Aralık tarihinde girdi fiyatları kaynaklı olarak yapılan düzenlemeler neticesinde, sektörde %16.37 oranında bir zam yapıldı. Bu durumun ilk çeyrek bilançosuna iyimser yansıdığını söylemek mümkün olabilir. 16 Şubat tarihinde ise kur kaynaklı etki ile ikinci bir zam daha yapıldı. %15 oranında yapılan bu zam oranının ilk çeyrek döneminde doğrudan ve net bir şekilde etkili olduğunu söylemesek bile, yılın geriye kalan çeyreklik dönemleri için yapılan bu zammın şirketin cirosuna olumlu yansıyabileceğini söyleyebiliriz.
Son olarak mayıs ayı içerisinde ABD Başkanı D.Trump, ABD üretimi olan ilaçların, ABD dışındaki diğer ülkelere daha ucuza satılmasının inceleneceğini ve bu ülkelerden ücret talep edebileceği bilgisi haber kaynaklarında yer aldı. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin ismi de yer alıyor. Bu haber mevcut dönem için net olmamakla birlikte, gelecek süreçte bu haber akışının netlik kazanması ABD’den ithal edilen ilaçlar için farklı bir fiyatlamanın oluşacağını gündeme getirebilir. Dolayısıyla bu durum ilk etapta şirket için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
Değerleme ve Hedef Fiyat
Yapılan kur zamları ile birlikte şirketin cirosundaki %22 artış eğiliminin 2018 yılını %25 seviyesinde tamamlamasını ve 3.357 milyon TL satış geliri elde etmesini bekliyorum. FAVÖK Marjının ise %4 seviyesinde oluşmasını ve 534 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörmekteyim.
Bu beklentilere göre mevcut 5.80x seviyesindeki fd/favök çarpanına göre fiyatlama yaptığımda SELEC için önümüzdeki 6-12 aylık dönem için 5.33TL hedef fiyat hesaplıyorum. Hisse de mevcut 3.86TL fiyata göre %38 yükseliş potansiyeli hesaplanıyor.
SELEC Teknik Analiz
Teknik görünümü olumlu olan hissede 3.94 direncinin geçilmesi 4.08 tarihi zirvesinin zorlanmasını sağlayacaktır. Hisse’nin 4.08 direncini kırması ve bu seviye üzerine yerleşmesi durumunda 5.33 hedef fiyatına doğru yükseliş devam edebilir. Geri çekilmede ise 3.64 seviyesindeki 50 haftalık ortalama üzerinde seyir sürdüğü sürece görünüm pozitif kalmaya devam edebilir.
Uyarı
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.