Tofaş Fabrika (TOASO) 4Ç17 döneminde beklentilerin üzerinde 424.3 milyon TL net kar açıkladı. Şirket bu kar ile birlikte 2017 yılını 1 milyar 282 milyon TL net kar ile kapadı. Şirket 206 yılına kıyasla net karını %32 arttırdı. Diğer yandan bu kar Şirket tarihinin en yüksek rakamı anlamına geliyor.
Çeyrek Dönem Analizi
Son çeyrekte satış gelirleri geçen yıl aynı çeyreğe göre %6.5 artarken, FAVÖK %49 büyüme gösterdi. Net kar ise %49 artış yaşadı. Satış geliri, FAVÖK ve net kar açısından en iyi çeyrek rakamları gelmiş durumda.
Son çeyrek dönem karlılık bakımından da en yüksek çeyrek olmuş durumda. Brüt kar marjı %13.7, FAVÖK Marjı %12.9 ve net kar marjı %8.4 ile bu yılın en yüksek rakamlarına ulaşmış durumda.
Karlılıktaki ve rakamsal tutarlardaki artışta ihracatçı yapısının ve EuroTL kurundaki yükselişin TOASO için oldukça olumlu etkisi bulunmakta.
Yıllık Dönem Analizi
Bu sonuçla birlikte TOASO 2017 yılını %23 artışla 17.5 milyar TL net satış geliri, %46 büyüme ile 2 milyar TL FAVÖK ve %32 artışla 1.3 milyar TL net kar ile kapadı.
Haziran ayındaki raporumda şirket için 2017 yılında 17.7 milyar TL kar, 1.9 milyar TL FAVÖK ve 1.2 milyar TL net kar beklentilerimi sunmuştum. Gelen sonuçlar beklentilerime tamamen paralel.
Şirket 2017 yılında 53.3 mn TL vergi geliri yansıtırken, 2016 yılında 172.3 mn TL vergi geliri yansıtmıştı. Daha az vergi geliri olmasına rağmen net kardaki %32’lik artış olumlu.
Şirket’in brüt kar marjı %11.6 seviyesinde oluşurken, FAVÖK marjı ise %9.6’dan %11.5 seviyesine yükseldi. Olumlu.
TOASO 2013 ve 2012 yıllarında %12 ve üzeri FAVÖK Marjlarını görmüştü. Bu yıl oluşan karlılık bu yıllardan sonraki en yüksek karlılıklardan birisi. 2018 yılında da ihracat etkisi ile FAVÖK karlılığı yüksek seviyelerini koruyabilir. Olumlu.
Şirket 2017 yılında %68 ihracat gerçekleştirdi. Bir önceki yılda hemen hemen aynı seviyede ihracat gerçekleştirdi. Satış kompozisyonuna bakıldığında satış gelirlerinin %52’si binek araç satışlarından, %48’i ticari araç satışlarından elde edilmiş görünüyor.
Adet bazında satışlarda ise 2017 yılında toplam 381.991 adet satış oluşurken, 2016 yılında 380.327 adet satış gerçekleşmişti. Yeni doblo, MCV ve Ege satışlarında önceki yıla göre adet bazında düşüş olurken, Egea Hachback, Egea Stationwagon satışlarında önemli artışlar oluşmuş durumda.
Şirket yayınladığı geleceğe dönük değerlendirmelerinde 2018 yılının 2017 yılına adet bazında paralel bir yıl olmasını bekliyor.
Kur Riskinin Tamamı Koruma Altında
2017 yılı sonu itibari ile TOASO’nun 614.7 mn € ve 1 mn $ döviz pozisyon açığı bulunuyor. Ancak buna karşın şirket’in Fiat ve PSA ile olan üretim anlaşmaları kapsamında kur riskleri bu şirketler tarafından üstlenilmiştir.
İmzalanan üretim anlaşmaları gereğince, Doblo model araç için alınan yatırım kredisinin geri ödemeleri Fiat, Mini Cargo model araç için alınan yatırım kredilerinin geri ödemeleri ise Fiat ve PSA tarafından yapılacak alımlar vasıtası ile garanti altına alınmıştır. 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Doblo model araç için alınan yatırım kredilerinin tamamı geri ödenmiştir. Grup’un ileride Egea Stationwagon/Hatchback model araçların üretimi için kullanılan kredi ile ilgili maruz kalabileceği döviz kurundaki ve faiz oranındaki dalgalanmalardan oluşabilecek risk, Fiat tarafından üstlenilmiştir. Sonuç olarak şirketin kur riski bulunmamaktadır. Gayet güzel.
Yüksek ihracat kapasitesi diğer yandan doğal bir koruma sağlamaktadır.
Bunun sonucu olarak 2017 yılında kur farkı gelir ve gider dengesi net olarak nötr etki etmiştir. Bu durum içeride kurlarda oluşabilecek dalgalanmalara karşı şirket açısından risk oluşmasını önlemektedir. Diğer yandan özellikle EURTL kurundaki yükseliş ihracattan sağlanan ciroyu pozitif etkilemektedir. 2017 yılında bunun etkisi görülmüştür. 2018 yılında da ihracatın güçlü devam etmesi beklenmekte ve ihracattan ciro gelirlerinin pozitif olması beklenebilir.
TOASO Değerleme
Haziran ayındaki İNA (İndirgenmiş Nakit Akımları) analizimde ulaştığım 34.95TL şirket değerimi koruyorum. Diğer yandan 2018 yılında Şirket için 1.576 milyon TL net kar, 20.464 milyon TL satış geliri ve 2.251 milyon TL FAVÖK karı beklentim bulunuyor.
Tofaş Fabrika’nın 2012 yılından bu yana işlem gördüğü ortalama Borsa fiyat/kazanç rasyosu 13x seviyesindedir. 2018 yılı kar beklentim olan 1.576 milyon TL kar verisine göre yaklaşık 41TL hedef değere ulaşıyorum.
Hem İNA hem f/k yaklaşımlarının ortalamasını alındığında, TOASO için 6-12 aylık dönemi kapsayan hedef değer olarak 38TL seviyesine ulaşıyoruz. Hissenin son kapanışı olan 31.56TL fiyata göre %20 yükseliş potansiyeli bulunuyor.
Sonuç olarak bir yıldan kısa için yatırımcılarına kazandırma fırsatı sunan şirket, aynı zamanda her yıl düzenli büyüme ve temettü ödemesi yapması nedeni ile oldukça cazip uzun vadeli yatırım şirketi konumunda da bulunuyor. Hissede kısa vadede oluşabilecek satışlar alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
TOASO Teknik Analiz
Hisse teknik olarak uzun vadeli yükselen kanalı içerisindeki güçlü trendini koruyor. Bu tren içerisinde kaldığı sürece görünüm pozitif. 50 haftalık ortalama seviyesi 30 seviyelerinde bulunurken, yükselen kanal çizgisi şimdilik 29 seviyesinden geçmekte. Genel olarak 29-30 seviyeleri üzerinde seyirler korunduğu sürece görünüm pozitif. TOASO‘ nun Ancak trend kanalının aşağı yönlü bozulması durumunda ise 26-27 bölgeleri güçlü destek olabilir ve iyi bir fırsat alım noktası da olabilir. Yukarıda ise 35 seviyesinin geçilmesi durumunda yukarı hareket 40-45 bölgesine doğru hareketlenebilir. Genel görünüm pozitif.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
50 haftalık ortalama fiyat nasıl 30 lira seviyelerinde çok ilginç. Demek ki geçen yıldan bu yılın beklentisi satın alınmış, doğru mu?
Sevgili hocam, uzun vadeli yatırım yapmak niyetindeydim. İlk kez borsaya niyetlendim. Yazinizi okunduktan sonra perşembe günü elimde birikmiş 100k paranın yarısı ile Tofaş aldım. Mübarek kağıt sanki beni bekliyormuş, alır almaz düşmeye başladı sonra cuma günü ABD piyasalari etkisi ile iyice tepetaklak oldu:) Moralim çok bozulsa da düşünce panik yapıp satmadim. Hâlâ epey zarardayim ama bekleyeceğim. Niyetim 3-4 kağıt daha belirleyip uzun vade için almak ve her ay üzerine ilaveler yapmak. Kademeli alımda çok sorun olmaz ama birikmiş para ile yüksekten giriş yapmak moral bozucu. Umarım ilk deneyimim, son deneyim olmaz 🙂
Borsa yatırımi sabır isteyen bir sey. Yazılarınız için teşekkür ederim.
Saygılarimla.
kolay gelsin Ahmet bey. Uzun vadeli yatırımcı iseniz kısa vadeli dalgalanmaları fazla kafaya takmamalısınız. Ben ilk hisse biriktirmeye başladığımda 2008 krizinden 10 gün önceydi 🙂
Ahmet bey, yalnız değilsiniz.Ben de Tofaş ve Tüpraş aldım ve o günden beri çoğunlukla iniş olmak üzere dalgalı seyir izliyorlar.
Tofas hissesi son 4 aydir bilanco’da iyi gelmesine ragmen dusuyor. Endeks’in dusmesi veya yukselmesi de hic etkilemiyor, her gun dusuyor. Kagittaki sikinti nedir? Yaklasik 6 aydir yuksek maliyet ile kagittayim ve maliyete gelene kadar da cikmayi dusunmuyorum. Kagidin yeniden 30’lu degerlere gelmesi ile ilgili dusuncelerinizi ogrenebilir miyim?
Saygilar.
Tofaş ‘da şirket olarak bir sorun yok Bence Alp Bey. Yurtiçi satışlarda durgunluk var ancak ihracat güçlü gidiyor. Ben 37-38tl gibi hedef fiyatımı sürdürüyorum. Bence en az 30tl’nin üzerinde değerlemesi var. Piyasa oldukça kötü bir dönemden geçti. Zamanı gelince yükseleceğine inanıyorum.
Tuncay bey yükseliş zamanla temettü verimindede artıcak mı sizce 2019 temettü net tl olarak 1.6 gibi görünüyor bu fiyatlardaki bir şirket için az değilmi sizce?