Borsa endeksi önceki hafta başlayan tedirgin edici seyrini, geçen haftanın ilk yarısında da sürdürdü ve BIST100 endeksi 7529 seviyesine kadar geriledi. Ancak Salı günü başlayan Banka rallisi, Çarşamba günü hız kesse de, haftanın geri kalanında devam etti. Bankalardaki rallinin endeksi desteklediği net bir şekilde ortada. Bununla birlikte Çarşamba gününden sonra piyasadaki iyimserliğin yükselmesinde Fed kararı etkili oldu. Fed güvercin mesajlar verirken, 2014 yılı için 3 faiz indirimini işaret etti ve küresel borsalardaki iyimserliği destekledi. Borsa endeksi bu rüzgârdan payını aldı diyebiliriz. Sonuçta endeks düşüşle başladığı haftayı %1.01 yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksinin haftalık kazancı %9.04 oldu. Baskı altında kalan sanayi endeksi ise haftayı %2.03 düşüşle kapadı. Hareketin büyük çoğunluğunun bankalarda olduğunu söylemek mümkün.
Cuma günü Moody’s herhangi bir açıklama yapmadı. Kuruluş açıklamasında Türkiye için bir güncelleme yapılmadığını duyurdu. İlgili haber akışının piyasa üzerinde büyük bir etkisinin olmasını beklemiyoruz.
Fed Sonrası GOP’larda Alım
Fed açıklamaları Gelişmekte Olan Ülke Borsalarında pozitif etki yarattı. MSCI EM endeksi haftayı %2.5 gibi bir yükselişle kapadı. Brezilya ve Hindistan borsaları %2.4 haftalık getiriler sağlarken, Çin borsasında zayıf seyir devam etti. GOP piyasalarında Fed’in pozitif rüzgarı ilerleyen dönemde devam edecek görünüyor. Şimdiden 2024 yılında GOP piyasaları için olumlu görüşler hâkim.
Sanayi endeksindeki nedeni ile BIST100 endeksi baskı altına kalırken, Küresel piyasalardaki ralliden fazla faydalanamıyoruz. Kasım ayında küresel borsalarda ciddi bir ralli olurken, biz çok sınırlı etkilenmiştik. Enflasyon muhasebesinin Sanayi şirketlerine uygulanacak olmasının bunda önemli bir faktör olduğunu söylemek mümkün. Özellikle yabancılar sanayi şirketlerinde enflasyon muhasebesi sonuçlarını görmek isteyeceklerdir. Bu ise nerden bakılırsa Şubat sonu Mart başını bulacak bir gelişme olabilir.
Borsa da Yabancı Alımları
Ancak yabancılarda hareket yok demek yanlış olur. 8 Aralık ile biten haftada yabancıların hisse alımları 562mn$ olarak gerçekleşti. Bu çok uzun zamandır görmediğimiz haftalık bazda alım seviyesi oldu. Son 5 haftadır yabancıların hisse alımları 1.280mn$ seviyesini buldu. Yabancı ilgisinin en başta Bankalar olmak üzere devam etmesi beklenebilir. Geçen haftanın son gününde sanayi hisselerinde yabancı alımlarını hissettik ancak güçlü değildi. Bunlar pozitif gelişmeler. Yabancıların BIST100 endeksinde adet bazında aldıkları pay %17.66 seviyesine yükseldi. Aşağıdaki grafikte özellikle son iki haftadır yaşanan yükselişi görebilirsiniz. Ancak yine de çok yüksek seviyeler değil. Piyasa değeri bazında Yabancı oranı ise %35 seviyelerinde bulunuyor.
Borsa
Borsada banka ağırlıkta işlemler devam ederken, bunu normalleşme olarak izliyoruz. Başka deyişle rasyonel politikalara geçişle birlikte BIST100 hatta BIST30 endeksi hisseleri 2024 yılında daha fazla öne çıkacak görünüyor. Ancak yukarıda belirtildiği gibi Sanayi hisseleri için özellikle enflasyon muhasebesi sonuçları önemli olacaktır. Bu sonuçların ardından sanayi hisselerinde yabancı işlemleri daha yoğun bir hal alabilir.
Endeksin 7870 seviyesindeki 50 haftalık ortalamasını geçmesi olumlu ancak göstergeler teknik olarak hala zayıf. Bu nedenle tekrar geri çekilmeler görebiliriz. Perşembe ve Cuma günkü pozitif seyirlerin ardından yükselişin devamı konusunda çok emin olmamak gerek. Özellikle sanayi hisselerinde kar satışları gelebilir. Küçük yatırımcılar bu noktada yanılmasın. Genel olarak 8200 seviyesini yukarıda önemli bir direnç olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Aşağı tarafta ise 7300-7500 bölgeleri güçlü destekler oldu.
İçeride TCMB, Dışarıda ABD Büyüme Verisi
Haftalık veri takviminde, Çarşamba günü Tüketici güven Endeksi verisini alacağız. Özellikle beyaz eşya sektörü için önemli olabilir. Perşembe günü TCMB faiz kararı alınacak. Beklentiler faizlerin 250bps artırılarak %40’dan %42.5 seviyesine yükseltileceği yönünde. Bunun dışında yurtiçinde önemli bir veri bulunmuyor.
ABD tarafında ise Perşembe günü Final verisi alınacak. Beklentiler %5.20 seviyesinde bulunuyor. Önceki ikinci hesaplamada yine %5.2 açıklanmıştı. Aynı gün Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi izlenecek. Cuma günü ise Kişisel Gelir ve Harcamalar verisi ile Dayanıklı Mal Siparişleri verileri alınacak.
Euro Bölgesi tarafında ise, Salı günü TÜFE verileri önemli olacak. Final verisinde aylık %0.5 düşüş bekleniyor. Çarşamba günü ECB üyesi Lane konuşması takip edilebilir. Haftanın geri kalanında önemli bir veri akışı görünmüyor.
Borsa da Tepki yükselişi
Borsa endeksinde teknik olarak zayıf seyirler devam ediyor. Endeks geçen hafta 7800 desteğinin altına sarkarak 7500 bölgesine kadar geriledi ancak bu noktalardan tepki yükselişlerinin geldiğini görmekteyiz. Göstergeler çok güçlü değil. Endeksin 7870 seviyesindeki 50 haftalık ortalamasını geçmesi olumlu ancak göstergeler teknik olarak hala zayıf. Bu nedenle tekrar geri çekilmeler görebiliriz. 8200 direnci geçilene kadar yükselişlere temkinli yaklaşmak gerek.
Ons Altında Dolar Endeksi Etkisi
Altında sert hareketler devam ediyor. 1973 seviyesine kadar gerilemesinin ardından 2047 seviyesine kadar yükselmesindeki önemli etken Dolar endeksindeki sert gerileme. Bunun tersi olarak ise Cuma günü Dolar endeksindeki sıçramanın etkisi ile Altında baskı oluştu. Dolar endeksindeki tepki yükselişi bir iki gün daha devam edebilir, bu durum On Altında tekrar 1980 seviyelerine düşüşe neden olabilir. Ancak genel görüntü Altın’ın güçlü olduğunu gösteriyor. Teknik göstergeler yukarı yönlü trendi işaret ediyor. 1950’li seviyelere geri çekilmeler alım fırsatı olabilir. 2072 halen güçlü bir direnç seviyesi. Bu teknik görüntüde Altında short pozisyon açmak veya satıcılı olmak riskli olacaktır. Dikkatli olunması lazım.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.