Bugün 10 Kasım. Ulu Önderimiz ve Güzel Vatanımızın Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 86.yıldönümüzde sevgi, saygı ve derin bir özlemle anıyoruz.
Borsa endeksi geçen haftayı %3.37’lik yükseliş ile tamamladı. Salı günü 8566 seviyesini gören endeksi, Çarşamba günü ABD seçimlerinin netleşmesi ile birlikte dünyada en fazla pozitif ayrışan borsalardan birisi olurken, Cuma günü beklenenden daha yumuşak algılanan TCMB Enflasyon Raporu mevcut olumlu havayı destekledi. Endeks haftayı 9184 seviyesinden kapadı.
Cuma günü açıklanan TCMB enflasyon raporu ve Başkan Karahan’ın açıklamaları piyasada Aralık ayında faiz indirimi olacağı yönünde bir algı yaratmışa benziyor. Piyasada bunun etkilerini hemen gördük. Bankacılık endeksinin %5.20 yükselmesi, aktif tahvil faizlerindeki 150bps gerileme faiz indirimi beklentilerinin şimdiden fiyatlanmaya başladığını gösteriyor.
Enflasyon hedeflerinin 2024 için %38’den %44 seviyesine revize edilmesi piyasa tarafından gerçekçi olarak yorumlandı. Zaten piyasa beklentilerinde önceki hedef olan %42 masadan kalkmıştı ve buna göre fiyatlama yapılıyordu. Bu nedenle enflasyon hedefinin yukarı revize edilmesi piyasada olumsuz etki yaratmadı. Aksine faiz indiriminin kokusu bile algılamaların ne kadar çabuk olumluya dönebileceğini gösteriyor.
Bunda elbette zaten 4-5 aydır Borsada fiyatların gerilemesi, sanayide yavaşlamanın, şirket karlılıklarındaki gerilemelerin fiyatlara yansıtılmış olması etkili. XBANK’ın Cuma günü %5.20 yükselmesi agresif bir tepki olarak yorumlanabilir. Bunda büyük olasılıkla XBANK endeksinin Ekim sonunda 5 Kasım tarihine kadar %8.6’lık sert düşüşün etkisi bulunuyor. Ancak teknik olarak yine de temkinli olmakta yarar var. 12300 önemli bir seviye olmasına karşın bu seviyeyi geçmesi durumunda 12900 seviyelerinde satışlarla karşılaşmak mümkün.
Pazartesi günü bilançoların son günü olacak. İlave süre alanlar dışında 9 aylık bilançolar bitmiş olacak. Ancak zaten şu ana kadar BIST100 üzerinde ağırlıkta olan şirketlerin çoğunu aldık. 3Ç verilerinde hisse fiyatlarına ilave satış baskısı getirecek ve beklentilerin dışında olumsuz olan sonuçlar olmadığını söylemek mümkün. Kısacası 3Ç sonuçları zaten son 3-4 aydır fiyatlara dahil edilmişti. Şirket toplantılarında veya yetkililerin açıklamalarında 4Ç döneme ilişkin beklentiler, 3Ç döneme paralel olacağı şeklinde yoğunlaşıyor. Başka deyişle 4Ç’ye yönelik yine zayıf bir beklenti mevcut ancak 3Ç’ye oranlar çok daha kötü bir beklenti ağırlıkta değil.
Buna ek olarak BIST100 şirketlerinin neredeyse yarısı 1.5x pd/dd oranının altında işlem görüyor. Aynı oranı BIST30 içinde vermek mümkün. Yaklaşık %25’i defter değerinin altında bulunuyor. Şunu söylemek mümkün. Yavaşlamanın ötesinde, ilave olarak Enflasyon muhasebesinin de etkisiyle f/k fd/favök gibi çarpanlar bazı şirketlerde yükselmiş olsa bile, şirketlerin bir Özsermaye değeri var ve bu seviyelere yaklaştıkça veya altına düştükçe, f/k ve fd/favök gibi karlılık üzerine çarpanların negatif etkisi ihmal edilebilir olmaya başladı. Bu durum hisse senetlerinin artık cazip noktalara geldiğinin bir diğer göstergesi.
ABD seçimleri ile birlikte Türkiye-ABD ilişkileri önümüzdeki dönemde önemli olacak. Özellikle S-400 konusu ve buna bağlı F-35 konusu, Halkbank Davası, Ortadoğu gelişmeleri ve İsrail, Rusya Ukrayna konuları kritik konulara olacak. Bununla birlikte faiz indirim beklentilerinin gelecek verilerle desteklenmesi ve sanayide dipten dönüşe yönelik verilerin gelmesi de orta ve uzun vadede endeks için pozitif senaryolar olacak görünüyor. Özellikle yakın vade de olmasa bile, 2025 yılında içeride faiz indirim sürecinin başlaması, Fed ve ECB’nin faiz indirimlerinin etkilerinin 2025 ilk çeyrekten sonra hissedilmeye başlanması ve olumlu gitmesi durumunda ABD ile ilişkiler içeride Borsa için olumlu bir hikâye yaratacak görünüyor. Bu bakımdan süredir Borsa’nın geldiği noktanın orta ve uzun vadeli pozisyonlanmalar için uygun yerler olduğu görüşümüzü sürdürüyoruz. Bu seviyelerin gelecek 1 yıl vadede Enflasyon, faiz ve dövizden daha iyi getiriler sağlayacağı düşüncemizi koruyoruz. Bu beklentileri aksi yöne çevirecek gelişmeler olması durumunda tekrar gözden geçirilecek.
Kısa vadede endeksteki hızlı tepkinin ardından yine dalgalanmalar görülebilir. Ancak endeksin olumsuz fiyatlamaları tamamladığını, orta ve uzun vadede olumlu fiyatlama sürecine hazırlık yaptığını düşünüyoruz. Bu pozitif fiyatlamanın ivmelenmesi için enflasyonda, faiz indirimlerinde, sanayideki canlanmada somut gelişmelere halen ihtiyaç bulunuyor. Bu sinyaller geldiğinde endeksteki fiyatlamaların daha hızlanması mümkün olabilir. Olağanüstü olumsuz gelişmelerin olmayacağı varsayımı altında bu düşüncemiz geçerlidir.
Borsa ‘da 3Ç Bilançolar Gelmeye Devam Ediyor
Pazartesi günü 9 aylık bilançolar için tanınan süre doluyor. Birkaç ilave süre alan şirket dışında bilançoların çoğu tamamlanmış olacak. Geçen haftanın öne çıkan bilançocu MGROS olurken, TUPRS, FROTO, TCELL, AEFES, THYAO, VAKBN beklentilerin üzerinde kar açıklarken, SISE ve ULKER beklentilerin altında kaldı.
Pazartesi günü BIMAS, BRSAN, DOAS, MPARK ve PGSUS bekleniyor.
İçeride Sanayi Üretimi, Dışarıda ABD TÜFE ve Powell konuşması
Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü Ağustos ayı Sanayi Üretimi verisini alacağız. Aynı gün İşsizlik verisi gelecek. Salı günü Eylül Ciro endeksleri ve Eylül ayı Dış ticaret endeksleri izlenecek. Cuma günü ise TCMB piyasa katılımcıları anketi açıklanacak. Enflasyon beklentilerindeki eğilim açısından önemli.
ABD tarafında Salı günü Newyork Fed TÜFE beklenti anketi izlenecek. Çarşamba günü ABD TÜFE verileri haftanın önemli verisi olacak. Çarşamba günü ABD ÜFE ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması var. Cuma günü ABD Perakende satışlar ve Sanayi üretimi verisi bulunuyor.
Avrupa tarafında ise Salı günü ZEW Ekonomik Hissiyat verisi izlenecek. Perşembe günü Euro Bölgesi ve İngiltere büyüme verileri bulunuyor. Aynı gün İngiltere sanayi üretimi izlenecek.
Bunların dışında ise Cuma günü Japonya büyüme verisi ve Çin Sanayi Üretimi ve Perakende satışlar verileri alınacak.
Borsa Teknik Görünüm
Borsa BIST00 endeksi geçen haftaki seyir ile zayıf görünümden çıkış anlamında güçlü görünüm sergiledi diyebiliriz. 22 günlük ortalamanın üzerine çıkması, işlem hacminin artması olumlu gelişmeler. 9200 direncini test eden endeks bu seviyeyi aşması durumunda 9300 seviyesinden geçen kısa vadeli alçalan direnç çizgisi ile karşılaşacak. Birbirine oldukça yakın bu iki direnç seviyeler teknik olarak önemli. 9300 üzerinde seyirler oluşabilirse teknik olarak Ağustos ayından bu yana düşen eğimi sonlandırmış olacak. Bu durumda ana hedef 10200 olabilir. Zaman içerisinde görmüş olacağız. Bunun aksine 9200 seviyesinin altına tekrar gerilemeler görürsek 9050 desteği izlenecek. Ancak genel görünüm olarak aşağı yönlü hareketlerin sınırlı olması beklenebilir.
Ons İçin Resim Olumsuza Döndü
Geçen haftaki yorumumuzda “Trump’ın seçimi kazanması Dolar endeksindeki artışa neden olabilir ve Altın üzerinde baskı yaratabilir.” Şeklinde görüşümüz bulunuyordu. Seçimi Trump kazandı ve beklendiği gibi Dolar endeksi 103 seviyelerinden 105 seviyelerine kadar yükseliş gösterdi. Bu durum Altın üzerinde baskı yarattı. Ons Altın teknik olarak mavi renkli kısa vadeli yükselen destek çizgisinin altına gerilemiş durumda. MACD göstergesi ortalamasının altına döndü ancak halen sıfır seviyesinin üzerinde. 2735 seviyelerinin üzerine yükselmekte başarısız olması durumunda Altında aşağı yönlü seyir devam edebilir. Teknik ve makro olarak Altın aleyhine bir süreç görünüyor. Bu süreç ne kadar sürecek izleyeceğiz. Bir süre Altın’ı uzaktan izlemek daha yararlı olabilir.
TTKOM 2024/09 Bilanço Analizimi okuyabilirsiniz. Tıklayın.
FROTO 2024/09 Bilanço Analizimi okuyabilirsiniz. Tıklayın.
Borfin Borsa Finans Eğitim Portalında Yeni Eğitimim başladı. “Finansal Modelleme ile Portföy Oluşturma ve Yönetimi” isimli eğitimimde Stockeys Finansal Radar kullanarak belirli kriterlerle model portföy oluşturuyoruz ve son iki yılda alım satım gerçekletirerek nasıl ve düzenli bir getiri elde ettiğimizi görmekteyiz. Eğitimin içeriği ve konusu için göresele tıklayabilirsiniz. Umarım faydalı bir eğitim olur. Hayırlı olsun.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.