Borsa endeksi geçen haftayı %0.83 gibi sınırlı bir yükselişle kapatırken, endeksteki yatay ve belirsiz harekete geçen hafta dikkat çekmiştik. Haftanı ikinci yarısında Moody’s beklentisinin daha fazla etkili olabileceği beklentisi vardı ancak endeks üzerinde bunu fazla hissedemedik. Bankacılık endeksi haftalık %2.03 yükseliş gösterirken, Moody’s etkisini Cuma günü bir miktar bu endekste hissettiğimizi söyleyebiliriz. Ancak Bankacılık endeksi halen direncini geçebilmiş değil. Sonuç olarak yeni haftaya Moody’s not artırımının realize olması ve ABD piyasalarında zayıf seyirler ile giriyoruz.
Moody’s, Fitch ve S&P’yi Yakaladı
Moody’s Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu ilk kez 2 kademe birden artırdı. Aslında Fitch ve S&P ‘nin gerisinde kalmıştı ve bu artırım ile dengeye geldiğini söylemek mümkün. Şu anda Türkiye her üç kredi derecelendirme kuruluşu nezdinde yatırım yapılabilir seviyenin 4 basamak altında bulunuyor. Halen yolumuz uzun. İki basamak artışın ardından görünümün pozitif olarak belirlenmesi sürpriz olarak nitelenebilir.
Kısa Vadede Kar Satışı, Uzun Vadede Pozitif Ayrışma
Ancak yine de Kısa vadede Borsa Endeksinde beklenti bitti mottosu ile kar satışları görebiliriz. Bununla birlikte ABD borsalarındaki satış baskısının ne kadar derinleşeceği önemli olacak. ABD S&P endeksinde 5446 seviyesine gerileme riski görünüyor. Bu seviyenin altına doğru satışlar derinleşirse, global piyasaları etkileyebilir. Türk piyasaları da bunun dışında kalamaz. Bu nedenle ABD piyasalarındaki seyirler önemli olacak.
Kısa vadede 11088 ve 11000 destekleri izlenebilir. Ancak daha güçlü destekler 10800 ve 10450 seviyelerinde bulunuyor. Orta ve uzun vadede ise BIST100 endeksindeki global piyasalara kıyasla pozitif ayrışmanın devam etmesini bekliyoruz. Kar satışlara gelse bile sınırlı kalacağını ve daha ileri vadede pozitif fiyatlamaların devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu hafta Salı günü TCMB faiz kararı ve karar metnindeki mesajlar önemli olacak. Politika faizinin değişmesi beklenmiyor. Faiz indirim beklentileri şu anda yılın son çeyreğinde yoğunlaşırken, enflasyondaki düşüş önemli bir metrik. Bunun öncesinde Pazartesi günü TCMB Piyasa Katılımcıları anketindeki yılsonu enflasyon ve dolar beklentilerindeki değişim yol gösterici olabilir. Perşembe günü G20 toplantısı bulunuyor.
ABD borsalarındaki Seyir önemli Olacak: Biden Belirsizliği
Dışarıda ise ABD 2Ç büyüme verisi ilk hesaplama izlenecek ancak bundan daha önemlisi ABD Başkanı Biden’ın durumu ve adaylık konusundaki gelişmeler olacak. Piyasalar Trump’a yönelik suikastın ardından Trump’ın Başkan olma ihtimalini şimdiden fiyatlamaya başlamış olabilir. Genişlemeci politikalar pozitif tarafta olurken, Başkanlık dönemindeki Çin ile başlatılan ticaret savaşları, içeride Fed Başkanına yönelik tavırları global yatırımcıları tedirgin edebilir. Türkiye ile ilişkilerde de inişli çıkışlı günler yaşadığımızı hatırlatmak isteriz. Rahip Brunson ve tweet olayı hala akıllarda. Sonradan Erdoğan ile ilişkileri gelişme göstermişti. Bu gelişmeler global piyasalarda ve özellikle ABD Borsalarında belirsizlik yaratabilir.
Bu nedenle gelecek hafta içeriden daha çok ABD borsalarındaki seyir çok daha belirleyici olabilir.
İçeride TCMB Faiz Kararı, Dışarıda ABD Siyaseti
Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü TCMB Piyasa Katılımcıları Beklenti anketi verisini alacağız. Burada enflasyon ve kur beklentilerindeki değişimler önemli olabilir. Salı günü TCMB faiz kararı bulunuyor. Politika faizinin %50 olarak devam etmesi bekleniyor. Karar metninde ise retorik’te bir değişim olacak mı yoksa mevcut şahin duruş korunacak mı izlenecek. Pazartesi ve Salı günleri Hazine’nin 4 ihalesi bulunuyor. Salı günü ayrıca tüketici güven endeksi verisini alacağız. Perşembe günü Reel kesin güven endeksi ve kapasite kullanım oranları verisi alınacak. Perşembe günü ayrıca G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı yapılacak. Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan’ın toplantıya katılması bekleniyor. Cuma günü önemli bir veri akışı bulunmuyor. İç siyasetteki gelişmeler ise takip edilmeye devam edilecek.
ABD tarafında Çarşamba günü PMI verileri alınacak. Perşembe günü 2Ç Büyüme verisi ilk hesaplama alınacak. Beklentiler %2 büyüme yönünde. 1Ç’de ABD ekonomisi %1.4 büyümüştü. Cuma günü ise Çekirdek PCE verileri alınacak. Bu veri fed2in yakından izlediği bir veri. Diğer yandan Fed üyeleri, ay sonundaki toplantı öncesinde sessizlik dönemine girdiler. Piyasalarda fed üyelerinden piyasaları yönlendirici bir açıklama yapılmayacak.
Avrupa tarafında ise sakin bir hafta olacak. Çarşamba günü Euro bölgesi Öncü PMI verileri alınacak. Perşembe günü Almanya IFO güven endeksi izlenecek. Bunun dışında önemli bir veri bulunmuyor.
Bunların dışında Pazartesi günü Çin Merkez Bankası faiz kararı var. Salı günü BoJ çekirdek enflasyon verisi bulunuyor. Çarşamba günü Japonya öncü PMI verisi alınacak. Cuma günü ise Japonya Tokyo TÜFE verisi izlenecek.
11088 Desteği Üzerinde Kalıp Kalmama
Endeks kısa vadeli yükselen kanalı içerisinde hareketini sürdürüyor ve geçen hafta 11088 direncinin üzerinde kalmayı başardı. Bu seviyenin üzerinde tutunup tutunamayacağı önemli olacak. Bu durumda ilerleyen günlerde yukarı doğru hareket tekrar ivmelenebilir. Ancak son iki haftadır endekste momentumda düşüşler görülüyor ve yukarı ivmelenme konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Buna bağlı olarak 11088 seviyesinin tekrar altına gerilemesi durumunda 10840 desteğine doğru gerilemeler oluşabilir. Burası aynı zamanda yükselen kanal destek çizgisine yakın noktalar. Yer yer düzeltmeler olsa da Borsa endeksi yükselen kanalının içerisinde kaldığı sürece trend korunuyor demektir.
Ons Altın Yine Başaramadı
Geçen hafta Ons Altın’ın 2435 direncini sıkça test ettiğini, bu seviyeyi geçmesi durumunda yukarı hareketin güçlenebileceğini ancak ECB kararını ve açıklamaların beklenmesi gerektiğini belirtmiştik. Nitekim Altın 2435 direncini geçmiş ancak Perşembe günü ECB’den faiz indirimleri yönünde çok cesur söylemlerin gelmemesi nedeni ile, Euro güçlenmiş ve Altın tekrar bu seviyenin altına doğru gerileme gösterdi. Cuma günü oluşan siyah mum Altındaki gerilemenin haftanın başlangıcında bir miktar daha devam edebileceği yönünde. 2435 direnci gerçek anlamda sıkıntılı bir seviye olmaya başladı. Teknik olarak 2300 seviyelerine doğru bir düşüş olursa bu seviyeler alım için uygun olabilir.
KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.