Borsa endeksi geçen hafta %3.64 yükseliş kaydederken 10276 seviyesinde kapanış ile yeni bir rekor seviye daha gerçekleştirdi. Dolar bazında 317$ seviyelerinde olan Borsa endeksi için 325$ direnci öne çıkıyor. Bu seviye yaklaşık 10350-10400 seviyelerine karşılık geliyor. Bankacılık endeksi ise haftalık %1.84 yükseliş kaydetti. Genel olarak global piyasalarda özellikle Gelişmekte Olan Ülke Piyasalarına para girişinin olduğu ve hisse senetleri piyasalarının pozitif geçirdiği bir hafta geride kaldı diyebiliriz. Avrupa piyasalarında ise satış ağırlıklı bir hafta oldu. Özellikle İspanya borsasında %3 seviyelerinde düşüş görüldü. ABD borsaları ise kötü başladığı haftayı toparlanarak tamamladı. Genel olarak küresel endekslerin ılımlı olduğu bir hafta oldu.
Cuma günü S&P’den beklenen not artırımı geldi ve görünümü pozitif olarak belirledi. Piyasa beklentilerine paralel olan bu gelişmenin, bugüne kadar olan süreçte fiyatlandığını söylemek mümkün. Bu nedenle Pazartesi günü ekstra bir pozitif etkisini beklemiyoruz. Görünümün pozitif olması bir sonraki toplantıda yeni bir not artırımı geleceğinin habercisi olması nedeni ile, kısa vadede etkisi olmasa bile orta vadede piyasadaki pozitif algıyı canlı tutması açısından önemli olacak.
Yabancılar TL’de Pozisyon Alıyor
TCMB verilerine göre 26 Nisan ile biten haftada, yabancıların bono alımı 603mn$ ile son beş haftanın en yüksek seviyesinde oluştu. Yabancıların son beş haftada bono alımları 954mn$ düzeyine ulaştı. Geçen hafta TL alım yönünde çıkan raporların ve açıklanan pozisyonların burada yansımasını görüyoruz. Bu gelişmeler yabancıların öncelikle bono piyasasına geleceği sonrasında hisse piyasasına yönelceği beklentileri ile uyumlu gelişiyor.
Yine TCMB verilerine göre yabancılar 26 Nisan ile biten haftada 154.6 mn $ hisse satışı gerçekleştirdi. Böylece iki haftadır üst üste satış görüyoruz. Son beş haftada yabancının hisse ilgisi 491.7 mn $ alım yönünde oluştu. Hisse senedi piyasalarında halen sıcak portföylerin olduğunu söylemek mümkün. Daha ilerleyen süreçlerde büyük fonların gelmesi muhtemel görünüyor. Ancak bunun için enflasyonda, bütçede, döviz kurlarında ve CDS’de daha ileri gelişmeler olması gerekli.
Bu arada 5 yıllık CDS oranı bir süredir üzerinde bulunduğu 300 puan seviyesinin altına gerileyerek 293 seviyesine geldi. CDS’deki bu gerilemenin devamı durumunda Banka hisseleri tekrar vites atabilir.
ABD Borsalarında Test Haftası
ABD S&P500 endeksi geçen hafta düşüş sonrasında başlattığı tepki yükselişi ile 5137 seviyesindeki 50 günlük ortalamasını test etti. Powell’ın verdiği faiz artışı gibi bir konu gündemimizde bile değil mesajı sonrasında tepki yükselişi gösterirken, geldiği nokta önemli bir direnç. Teknik göstergeler S&P’nin bu seviyeyi geçmekte zorlanabileceğini gösteriyor. Buna göre S&P500 gelecek hafta 5137 seviyesi üzerine yerleşmekte başarısız olursa ikinci bir satış baskısı daha görebiliriz. Geçen hafta Fed’in faiz indirimine yönelik beklentiler Kasım ayından Eylül ayına çekilmişti. Bunun olumlu havası gelecek hafta devam edecek mi göreceğiz.
Borsa
Borsa için pozitif görüşümü koruyorum. Yinelemekte yarar var, 2024 yılı borsa düşer mi diye korkup satma yılı değil, hissene sahip çıkıp, düşerse ilave et yılı. Kesin düşüncem bu. CDS’in 300 seviyesinin altına gerilemesi ise risk iştahının daha artmasına neden olacak görünüyor.
325$ seviyeleri Borsa için önemli direnç seviyesi. Kısa vadede bu seviyeye karşılık gelen 10400 seviyelerinde kar satışları görebiliriz. Ancak geri çekilme olsa bile sınırlı kalması beklenebilir. Orta ve uzun vadede ise 325$ seviyesinin geçilmesini bekliyorum.
Sigorta, Çimento Beton, Holding sektörleri ilk etapta göze çarpan sektörler. Bunun yanında tarım, gıda perakendecisi, teknoloji ve lüks tüketim malları perakendecileri ve katma değerli ürünler üreten ve güçlü kar marjı ile çalışan Tekstil sektörü şirketleri, son olarak her ne kadar daralma olsa da her zaman sürprizler çıkaran otomotiv sektörü listede bulunabilir.
Bu yıl ve 2025, büyük şirketlerin yılı olabilir. 2022 yılının aksine piyasa değeri yüksek şirketler ile yükselişle yaşanabilir. Ancak bu demek değildir ki, küçük piyasa değeri şirketlerde hareket olmayacak. Ancak seçici şirketlerde, değer olarak öne çıkan şirketlerde bence küçük büyük fark etmeyecektir. Piyasa değer yaratan, karlı çalışan, büyüyen ve iyi yönetilen şirketleri ve tabii iskontolu olmak kaydı ile her zaman gerçek değerine götürmüştür. Sadece sabırlı olalım yeter.
İçeride TCMB Enflasyon Raporu, Dışarıda BoE Faiz Kararı
Haftalık veri takviminde Pazartesi ve Salı günü Hazine ihaleleri izlenecek. Çarşamba günü Hazine nakit gerçekleşmeleri bulunuyor. Perşembe günü TCMB Enflasyon raporu ve Başkan Fatih Karahan’ın sunumu takip edilecek. Önemli mesajlar olabilir. Cuma günü ise Sanayi Üretim verileri alınacak.
ABD tarafında hafta genelinde yüksek önem derecesinde veri akışı bulunmuyor. Cuma günü Michigan Tüketici güveni verisi alınacak.
Avrupa tarafında ise, Pazartesi günü Euro bölgesi Hizmet PMI verisi izlenecek. Salı günü Euro bölgesi perakende satışlar verisi var. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararı bekleniyor. Cuma günü İngiltere Sanayi üretim verisi bulunuyor.
Bunların dışında Pazartesi günü İngiltere, Japonya, ve Güney Kore piyasaları kapalı olacak. Pazartesi günü Çin Caixin Hizmet PMI verisi var. Cuma günü Japonya’da ödemeler dengesi verisi açıklanacak.
Dirençlere Yaklaştık
Borsa endeksinde güçlü yükseliş sürüyor. Teknik olarak 325$ (yaklaşık 10400) ve 10750 direnci bulunuyor ve endeks bu seviyelere gözünü dikmiş durumda. Göstergeler güçlü. Direnç seviyelerine yaklaştığında kar satışları gelebilir. Ancak piyasa teknik olarak güçlü duruyor ve geri çekilmeler çok güçlü olmayabilir.
Ons Direnci Geçemedi
Ons Altın hızlı yükseliş ardından 2374 direncini geçemedi. Önceki haftalarda bu seviye kırılmadan bu bölgeye yakın noktalardan alım yapmanın riskli olacağını söylemiştik. Bu fikrimizi halen koruyoruz. Ons Altında teknik olarak 2374 direncinin üzerine yerleştiğinde ya da anlamlı şiddette geri çekilmeler olduğunda alım yönünde hareket etmek doğru olacaktır. Jeopolitik riskler halen devam ediyor ve bu Altını beslemeyi sürdürüyor. Ancak güncel seviyelerde Altın için anlamlı bir nokta henüz mevcut değil.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.