Geçen hafta Pazartesi günü (Arife günü), ABD ve Avrupa borsalarında yine enflasyon ve sıkılaşma endişeleri nedeniyle %2-3 arası düşüşler gördük. Borsa BIST100 endeksi bu satışların gölgesinde %0.86 düşüşle kritik 1350 seviyesinin hemen üzerinde tatsız bir kapanış gerçekleştirdi. Ancak haftanın geri kalanında sert düşen ABD ve Avrupa borsaları şirketlerin açıkladığı güçlü gelen 2.çeyrek kar rakamları ile adeta yeni bir ralli yaşadı ve düştükleri seviyenin bile üzerine çıkarak haftayı kazançla kapadı. ABD S&P endeksi %1.96, Dow Jones %1.08, Nasdaq %2.84 ve Alman DAX endeksi ise %0.83 kazanç sağladılar. Türk Borsası yarım gün açık kaldığı kısa seansta global kötü havanın mağduru oldu diyebiliriz. En azından yeni haftaya global taraftan bir negatif olmadan başlayacak olması bir avantaj.
Hazine uzun vadeli borçlanmaya çıkıyor
Önümüzdeki hafta Hazine’nin 4 adet ihalesi bulunuyor. Aslında 1.7 milyar TL gibi düşük bir iç borç ödemesi var. Ancak açılan ihalelerin üç tanesi 5, 6 ve 9 yıl vadeli ihaleler olacak. Temmuz ayının ilk üç haftası ağır iç borç ödemesinin olduğu bir aydı. Hazine Temmuz ayında şu ana kadar 52.9 milyar TL iç borç ödemesi gerçekleştirdi. Oldukça ağır bir borçlanma takvimini geride bırakıyoruz. Ay sonunda Hazine Ağustos-Eylül-Ekim iç borçlanma stratejisini açıklayacak. Bu açıdan bu ihalelere gelecek talep yakından izlenmeli.
Haftaya Pazartesi günü ayrıca Temmuz ayı Kapasite Kulanım Oranı ve reel Kesim güven endeksi açıklanacak. KKO oranı 2.çeyrek büyüme oranı için sanayi üretim verisi kadar güçlü bir gösterge olmayabilir. Ancak Haziran verisi olan %76.6 seviyesinin korunması önemli olacak.
Enflasyon Raporunda Revizyon Gelecek mi?
Perşembe günü TCMB yılın 3. Enflasyon raporunu açıklayacak. Bilindiği gibi TCMB’nin 2021 yılsonu TÜFE hedefi %12 seviyesinde bulunuyor. %70 olasılıkla Alt bant hedefi %10 ve üst bant hedefi %14.4 olarak belirlenmişti. Geldiğimiz noktada TÜFE yıllık %17.53 seviyesinde bulunuyor. Piyasa katılımcılarının ve kurumların yılsonu enflasyon beklentileri şimdiden %16 seviyesine yaklaştı bile. Bu enflasyon raporunda TCMB’nin yılsonu hedefini yukarı yönlü revize etmesini beklerim. Aynı zamanda zaten bir güven sorunu yaşayan TCMB için, piyasalardan kopuk bir görüntü çizmemesi açısından önemli olacak. Aksi takdirde mevcut güven kaybı iyice körüklenecek. Perşembe günkü enflasyon raporuna bu gözle bakacağım.
ABD ve Euro bölgesi Büyüme Verileri
Haftaya Perşembe günü ABD 2.çeyrek büyüme ilk hesaplama verisi alınacak. Beklentiler %8.6 büyüme yönünde. İlk hesaplama olması açısından önemli olabilir. Beklentilerden daha yüksek büyüme gelmesi durumunda ABD borsalarında enflasyon korkuları tekrar ön plana çıkabilir.
Cuma günü ise Euro bölgesi 2.çeyrek büyüme verisini alacağız. Bu veride ilk hesaplama olması açısından önemli olabilir. 1.çeyrekte Euro bölgesinin çeyreklik büyümesi -%0.3 olmuştu. Aynı gün Euro Bölgesi Temmuz ayı TÜFE verisini alacağız. Beklentiler yıllık %2 seviyesinde bulunuyor.
Bunların dışında hem içeride ve hem dünyada Covid vaka sayıları baskı yaratmaya devam edebilir.
Ekonomik takvim için tıklayınız.
DXY 92.40 üzerinde güçleniyor
ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerileme %1.2760 seviyesine kadar geldi. Tahvillere giriş ABD dolarının güçlü kalmasını sağlıyor. Bu durum Euro üzerinde baskı yaparken, Dolar endeksi DXY ‘nin de güçlenmesine neden olmakta. 92.40 direncini geçen DXY bu seviye üzerinde giderek güçleniyor. Mevcut durumda ilerleyen günlerde 93.40 seviyesine doğru yükselişler beklenebilir. Bu durum EURUSD paritesinin 1.17 desteğini zorlamasına neden olabilir. Gelecek hafta açıklanacak büyüme verileri ve Euro bölgesi enflasyon verileri bu bakımdan önemli olabilir.
Borsa: Zayıf Görünüm Sürüyor. 1350 kritik.
Teknik olarak borsa endeksi 28 Haziran tarihinde 1.5 yıllık yükselen trend çizgisinin altına sarkmasından bu yana Sat konumunu sürdürüyor. Piyasa çok güçlü değil ve teknik göstergeler bunu doğruluyor. 1350 yatay desteği şu ana kadar işe yaradı ancak endeks şu ana kadar beklenen tepki yükselişini gerçekleştirmekten uzak bir görüntü çizdi. Borsa endeksi 22 ve 50 günlük ortalamalarının altında, göstergeler sat konumunda bulunuyor. Kısacası alım için hiçbir güçlü sinyal mevcut değil. 1350 desteğinin kırılması ve aşağı doğru seyrin sürmesi durumunda 1300 seviyeleri test edilebilir. Bu bölgeler yukarı tepki için ideal noktalar olabilir. Buna karşılık, endeksin 1350 üzerinde tutunması durumunda ise 1380 seviyesindeki 22-günlük ortalamaya doğru bir tepki yükselişi görebiliriz. Diğer yandan Covid-19 vaka sayılarındaki tırmanış global piyasalarda ve içeride baskı yaratma riskine sahip bulunuyor. Elbette bu yorum Endeks için geçerli. Ancak her zaman Hisse bazında piyasadan pozitif ayrışan hisseler görebiliriz.
Borsa Şirketlerinde Bilançolar Başlıyor
2.çeyrek kar rakamları ABD borsalarının imdadına yetişti ve geçen haftaki yükselişe neden oldu. BIST100 endeksi içinde kar rakamları imdada yetişebilecek mi göreceğiz. Bu bağlamda 27 Temmuz TAVHL, 28 Temmuz TOASO ve AKBNK, 26-30 Temmuz arası FROTO ve VESBE, 29 Temmuz GARAN, 30 Temmuz YKBNK kar rakamlarını alacağız. Gelecek hafta ayrıca haftanın sonuna doğru AKGRT, ANSGR ve TURSG bilançoları da gelmiş olabilir. TOASO, VESBE ve FROTO için güçlü beklentiler bulunuyor. TAVHL için net kar konusunda yorum yapmak zor görünüyor ancak Faaliyet karında güçlenme bekleniyor. Bankalarda ise 1.çeyrek karlarına kıyasla neredeyse paralel beklentiler var. Önemli bir sürpriz görünmüyor. Sigorta şirketlerinde ise prim üretimleri büyüyor fakat asıl belirleyici olan topladıkları fonlarındaki yönetim başarısı olacak. Yüksek faiz gelirleri görebiliriz.
Altın
ABD 10 yıllık tahvillerindeki alımlar Ons altın üzerinde beklenen güçlenmeyi sağlayamadı. Tarihsel olarak ABD faizleri ve Ons Altın arasında ters ilişki vardır ancak bu ilişki son birkaç haftadır görünmüyor. Örneğin ABD faizlerindeki son yaşanan düşüşü Ons altında yukarı hareket olarak görmedik. Fakat bu olmayacak anlamına gelmez. 10 yıllık faizlerdeki gerileme devam ederse, Ons altında 1835 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya doğru tepki yükselişi görebiliriz. Ancak bu nokta olması durumunda iyi bir satım fırsatı verebilir. Aynı şekilde 1765 seviyelerinden geçen yükselen trend çizgisine gerileme olması durumunda ise alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Ons altın halen yükselen trendini koruyor ancak güçlenmesi için daha fazla nedene ihtiyacı var.
DolarTL
TL bayramdan önceki hafta diğer GOÜ para birimlerine kıyasla pozitif ayrışma sergiledi. Bunun birden fazla nedeni olabilir. Öncelikle geçen haftalarda GOÜ para birimleri G.Afrika Rand’ı dışında Dolara karşı güçlü bir seyir gösterdi. TL’de bu rüzgardan payını almış görünüyor. Bayram öncesi TL ihtiyacının dolar satarak karşılanması, Kısıtlamaların kalkması ile Turizmden gelen haberler TL için olumlu bir beklenti yaratmış olabilir. Ancak bayramdan sonra resim nasıl gelişecek göreceğiz. Perşembe günü TCMB’nin enflasyon beklentisinde revizyon gidip gitmeyeceği de TL üzerinde etkili olabilir. Ayrıca Covid-19 vaka sayılarındaki tırmanış piyasa üzerinde baskı yaratabilir.
Teknik olarak ise 8.58 kritik tarihi zirvenin yeniden altına geldik. Bununla kalmadık 22 ve 50 günlük ortalamaların da altına geriledik. Göstergelerde bunu onaylıyor. Kısacası DolarTL kurunda 8.58 seviyesin altına seyirler devam ederse hatta 8.53 seviyesinin altına kaymalar başlarsa kur 8.25 seviyesindeki yatay ve 22-haftalık ortalama desteğine doğru gevşeme gösterebilir. Buna karşın 8.58 in tekrar üzerine yükselmesi tehlike çanlarının yeniden çalmasına neden olabilir.
Yotube kanalımdaki haftalık değerlendirmemi izleyebilirsiniz. Kanalıma abone olursanız sevinirim.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.