Borsa endeksi geçen hafta %1.56 yükseliş gösterirken, daha çok BIST30 hisselerinde baskının oluştuğunu söylemek mümkün. Buna karşın XYUZO endeksi %3.98 ve XTUMY endeksinin de %4.14 yükselmiş olması, daha çok 30 endeks hisselerinde baskının olduğunu geri kalan hisselerde daha iştahlı bir durum olduğunu gösteriyor.
Yükselen Faizler Etkisini Sınırlı da Olsa gösteriyor
Genel olarak pozitif beklentimi hisse senedi piyasaları için koruyorum. Endeksin 8000 seviyeleri üzerine yerleşme çabalarını olumlu karşılıyorum. Bu seviyelerde bir miktar patinaj olduğunu gözlemliyoruz ancak bu gelişmeleri normal karşılamak gerekiyor. Yükselen faizler hisse senedi piyasaları için önemli bir rakip olmaya devam ediyor. Kısa vadede yüksek faizlerin endeks üzerinde baskı yaratması ya da endeksin hızını yavaşlatması beklenebilir, ancak orta ve uzun vade hisse senedi piyasalarının, rasyonel dönüş hikâyesini fiyatlamaya devam edeceğini düşünüyorum. Bu nedenle pozisyonları korumanın önemli olduğu düşüncemi koruyorum. Portföylerde yükselen mevduat faizlerine karşın %10 seviyelerinde faize yönelmeler olabilir. Bu hareketlerin endeks üzerinde kısa vadede sınırlı baskı yaratması normal.
JP Morgan Cuma günü tahvil faizlerinde %35 seviyelerine gelmesi durumunda alım için uygun olabilir mesajı vermesinin ardından, IMF’in 4.madde kapsamındaki değerlendirmesinin ardından 0olitika faizinin piyasa faizlerine çıkarılması gerektiği yönündeki açıklaması geldi. IMF’nin piyasa faizlerinden kastı sanırım %40-42 seviyelerindeki mevduat faizleri olabilir. Mevcut durumda TCMB’ye yönelik zaten sıkılaşmanın devam edeceği ve faizleri %30 seviyesinin üzerine yükseltebileceği beklentisi bulunuyor. Ancak bunun hangi hızda olacağını göreceğiz. Piyasa üzerinde bu açıklamaların önemli bir baskı yaratmasını beklemiyorum.
İsrail-Filistin Gelişmeleri
İsrail- Filistin bölgesindeki gerginliğin tekrar yükselmesi ve savaş boyutunda gelişmelerin yaşanması önemli bir jeopolitik gelişme. Türk piyasalarında bu gelişmelerin negatif baskı yaratmasını beklemiyorum. Bu gelişmelerin üzücü ama aynı zamanda maalesef bu bölgede uzun yıllardır şahit olunan gelişmeler olduğunu söylemek mümkün. Geçmişteki örneklerde piyasalar üzerinde ilave bir baskı oluşmadı. Türkiye fiili olarak bu gelişmelerde bir taraf değil. Diğer yandan sınır ötesi operasyonlarla Türkiye tamamen ordusu ile bulunurken etkilenmeyen piyasaların bu gelişmelerle etkilenmesi beklenmemeli. Pazartesi günü piyasada satıcılı bir açılış olması durumunda alım için fırsat olacağını düşünüyorum.
Borsa İçin Bilanço Beklentileri Ekim İle Başlayacak
Ekim ayına girmemizle birlikte Bilanço beklentileri yavaş yavaş alınmaya başlanacak. Bunun etkilerini Ulaştırma hisselerinde özellikle Havacılık hisselerinde görmeye başladık bile. Covid baskılarına yönelik beklentiler sektörde hala taze iken, son kez bilanço yükselişleri oluşabilir. THYAO, PGSUS ve TAVHL için pozitif bir ay görülebilir. En yüksek sezon sonuçlarını açıklamaları bekleniyor. Diğer yandan CCOLA ve AEFES içinde güçlü sonuçların beklendiği bir çeyrek göreceğiz. 2Ç sonuçlarında Çimento şirketlerinin öne çıktığını görmüştük. Aynı ivmenin devam etmesi ve 3Ç sonuçlarının güçlü olması beklenebilir. OYAKC, CIMSA, AFYON, AKCNS ‘da güçlü büyüme ve kar marjları devam edebilir. Yapı Kimyasalları açısından KLKIM, Telekomünikasyon olarak TCELL, Enerji ekipman sektör olarak ASTOR ve ALFAS, Petrokimya olarak TUPRS, bunların dışında ESCAR, ZOREN, YUNSA, TTRAK, TOASO, BRISA, AGHOL, DESA, DERIM, AYGAZ, KCHOL, DOHOL, ELITE, DOAS ve FONET güçlü sonuçlar beklediğim şirketler.
İçeride Cari Açık, Dışarıda ABD TÜFE
Haftalık veri takviminde, veri akışı bakımından sakin bir hafta bekliyor. İçeri bakıldığında Salı günü Ağustos ayı Sanayi Üretim verisi ve İşsizlik Oranı takip edilecek. Çarşamba günü ise Ağustos ayı cari işlemler açığı verisi izlenecek. Bu veride diğer verilerin aksine 625mn $ gibi düşük bir açık verisi bekleniyor. Önceki ay 5.5 milyar $ cari açık verilmişti.
ABD kanadında ise Çarşamba günü ÜFE ve FOMC toplantı tutanakları izlenecek. Perşembe günü TÜFE verisi alınacak. TÜFE en son yıllık %3.7 seviyesinde açıklanmıştı. Cuma günü ise Michigan Tüketici güven endeksi izlenecek.
Euro tarafında ise sadece Perşembe günü İngiltere büyüme verisi ve ECB toplantı tutanakları izlenecek. Cuma günü Sanayi Üretim verisi ve ECB Başkanı Lagarde konuşması alınacak.
Hafta genelinde Fed, ECB ve BoE yetkililerinin açıklanmaları takip edilecek.
Borsa 8200 desteği üzerine yerleşiyor
Borsa endeksinde yaşanan düzeltme sonrasında 8200 üzerine yerleşiyor. Ayrıca daha önceden olulan 8400 direncinin üzerinde kapanışların gelmesi ile birlikte yukarı doğru hareketlenme güçlenebilir. Bu durumda 9400 direnç hedefi daha güçlü bir olasılık hakine gelecektir.
Ons Altın Önemli Desteğine Geldi
Ons Altın 1800 seviyesindeki kritik desteğine geriledi ve bu seviyelerden tepki vermeye çalışıyor. Bu noktalardan tepki gelmesini normal karşılıyoruz ancak yukarı hareketin ne kadar güçlü olacağını kestirmek zor. Yükselen ABD faizlerinin Altın üzerinde negatif baskı yarattığını dikkate alırsak, ABD tahvillerindeki yukarı hareketin devamı durumunda Altın üzerindeki baskı da devam edebilir. Bu nedenle mevcut seviyelerin iyi bir teknik seviye olmasının yanı sıra, önümüzdeki hafta ABD tahvillerindeki ve DXY endeksindeki gelişmeleri izlemek, ABD enflasyon verisini izlemek daha doğru olabilir.
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.