Borsa endeksi geçen hafta %0.63 gerileme yaşarken, Pazartesi günü yaşanan alımların etkisi kısa sürdü ve haftanın genelinde satış baskısı görüldü. Cuma günü ABD piyasalarındaki satışların güçlenmesi ile BIST100 endeksindeki satışlarda güçlendi. XBANK endeksinin haftalık bazda endekse pozitif katkı sağladığını görüyoruz. Ancak Bankalar hariç XU030 endeksinde baskı çok daha fazla olmuş görünüyor. Kısacası Sanayi grubu hisselerindeki zayıf beklentiler piyasada fiyatlanmaya devam ediyor. XUSIN endeksindeki haftalık kayıp %0.95 ile öne çıkıyor. Piyasalarda geçen haftaki negatif algıda, ABD Borsalarındaki satışın etkisi büyük. S&P500 endeksi haftalık %4.25 düşerken, Nasdaq Endeksi %6.12 değer kaybetti. Dow Jones %2.93 düşüş gösterdi.
Teknik olarak endeks zayıf görünümünü koruyor. 10200 bölgesindeki kısa vadeli kanal direncinin üzerine atamadık ve buradan geri dönüş yaşıyoruz. 9700 ve 9500 seviyelerini destek olarak izleyebiliriz. 9200-9300 seviyesi ise hem 50 haftalık hem 200 günlük ortalamaların bulunduğu yer bakımından kritik destek noktamız. Dolar bazında ise 2.88 sent seviyesinde bulunan endeks için 2.80 ve 2.70 sent seviyeleri destek olarak izlenebilir. Teknik görünüm olarak zayıf bir şekilde haftaya başladığımızı söylemek mümkün. Ancak 9500 seviyelerinde alıcıların etkili olması bekleriz. Bu seviyelerde yeni girişler olabilir. Pozisyonda olan yatırımcılar için, 200 günlük ortalamaya bu kadar yakın yerlerde satış yapmak çok mantıklı olmayabilir. Temel olarak ise büyüme ve bilanço beklentilerinin oldukça zayıf olduğu bir dönemdeyiz ve Borsa tam olarak bunu fiyatlıyor. Bu beklentilerin büyük bir kısmı fiyatlara zaten yansıtılmış olabilir. ABD piyasalarındaki yaşanabilecek bir baskıya geçen haftaki yorumumuzda dikkat çekmiştik. Nitekim korktuğumuz oldu ve oradaki satış baskısı global piyasaları negatif etkiledi. ABD piyasalarındaki seyir yine etkili olmaya devam edecek.
Fitch Etkisi ve Global Piyasalarda Eylül
Geçen hafta Fitch Türkiye’nin kredi notunu beklendiği gibi yükseltirken, görünümün Durağan olarak belirlenmesini açıklama öncesinde beklenti fiyatlaması olmaması nedeni ile piyasalar için sınırlı negatif olarak yorumluyorum. Fitch özet olarak majör bir değişiklik olmaz ise kredi notunuzu bu seviyede tutabilirim mesajı veriyor. Yine geçen hafta açıklanan OVP’de enflasyon hedefleri yükselirken büyüme hedeflerinin düştüğünü gördük. Piyasalar için nötr karşılıyoruz. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OVP sonrasında ekonomi yönetimine ve programına güven ve desteğimiz tam yönündeki açıklamalarını olumlu karşılıyoruz. Büyüme verilerinde yavaşlama olduğunu gördük. Bu 3Ç dönemin daha yavaşladığını gösteriyor. 3Ç bilanço beklentilerinin zayıf olduğunu tekrar hatırlatırız.
Eylül ayına hızlı bir giriş yaptık. Enflasyon ve Fitch verilerini geride bıraktık. Açıkçası bu iki haber akışından piyasaya pozitif bir destek geldiğini söyleyemiyoruz. Gelecek hafta ECB faiz indirim beklentisi bulunuyor. Lagarde’ın vereceği mesajlarda faiz indiriminin devam edip etmeyeceği konusunda ipuçları verecek. Temkinli açıklamalar olacağını ve sonraki toplantıya yönelik net bir yönlendirme olmayacağını bekliyoruz. 17 Eylül Fed toplantısı bulunuyor ve faiz indirim mesajları netleşti. ABD piyasalarında satış sürecinin büyük oranda tamamlanmasının ardından Eylül ayının ikinci yarısında toparlanmalar başlayabilir. BIST100 bu toparlanmadan ne kadar pay alabilecek göreceğiz.
ABD Borsaları
S&P500 endeksine son birkaç haftadır dikkat çekmekteydik. 5670 direncini kıramayan bir S&P endeksi vardı ve bu seviyelerden geri çekilmeler sert olabilir endişesini paylaşmıştık. Nitekim korktuğumuz oldu ve S&P500 endeksi %4.25 düşüş gösterdi. 50 günlük ortalaması olan 5500 seviyesinin de altına gerileyen S&P500 endeksinde gözler 5373 seviyesindeki 22 haftalık ortalama desteğinde bulunuyor. Bu seviyelerden tepki alımları görebiliriz. Nasdaq borsasında durum daha kötü ve 17639 seviyesindeki 50 haftalık ortalamaya doğru satışlar bir miktar daha görülebilir. Ancak gelecek haftanın ikinci yarısından itibaren toparlanmaların gelebileceğini düşünüyoruz.
İçeride Cari Açık verisi, Dışarıda ECB ve ABD TÜFE
Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi ve Salı günleri Hazine’nin toplam 4 ihalesi gerçekleşecek. Salı günü Temmuz ayın Sanayi Üretim verisi alınacak. Haziran verisinde sanayi üretimi %4.70 daralma göstermişti. Çarşamba günü açıklanacak Temmuz ciro endeksleri sektörel bazda veri akışı açısından yararlı olabilir. Perşembe günü Temmuz cari açık verisi açıklanacak. Haziran ayında 470mn$ cari fazla verilmişti. Cuma günü TCMB piyasa katılımcıları anketi izlenecek. Özellikle enflasyon beklentilerindeki değişim önemli.
ABD tarafında Pazartesi günü NY Fed TÜFE beklentileri izlenecek. Salı günü Trump-Harris canlı yayında karşı karşıya gelecek. Çarşamba günü ABD TÜFE verisi önemli. Beklentiler aylık %0.20 ve yıllık enflasyonun %2.90’dan %2.60 seviyesine düşeceği yönünde bulunuyor. Perşembe günü ABD ÜFE verisi (aylık beklenti %0.20) ve Cuma günü Michigan Tüketici Güven Endeksi verisi izlenecek.
Avrupa tarafında ise Pazartesi günü Euro bölgesi Sentix yatırımcı güveni verisi izlenebilir. Salı ve Çarşamba günü önemli haber akışı bulunmuyor. Perşembe günü ECB faiz kararı ve Başkan Lagarde’ın açıklamaları önemli olacak. Beklentiler 25bps indirim ile politika faizinin %4.25’den %4 seviyesine düşürüleceği yönünde. Lagarde açıklamalarında faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğinin ipuçları alınacak. Cuma günü Euro Bölgesi Sanayi Üretimi verisi izlenecek. Aylık %0.20 artış bekleniyor.
Bunların dışında Pazartesi günü Japonya 2Ç büyüme final verisi ve Çin TÜFE verisi izlenecek. Cuma günü Japonya Sanayi Üretimi verisi bulunuyor.
Borsa Kritik Desteklerine Bir Kez Daha Geriliyor
Borsa BIST00 endeksi 10200 seviyesindeki kısa vadeli direnç seviyesini geçemedi ve satışlarla geri çekiliyor. 9550 seviyesindeki yatay destek tekrar önemli olabilir. Daha önceden bu seviyeden tepki yükselişi gelmişti. Ancak bu seviyenin 9200-9300 bölgesindeki 200 günlük kritik ortalama bulunuyor. Bu bölgeler genelde endeksin tepki gösterdiği önemli seviyeler. Teknik olarak zayıf görünüm sürse de, tepki yükselişi için anlamlı noktalara yakın bölgelerdeyiz. Direnç olarak 10100 seviyesini izleyeceğiz. Borsanın güçlenmesi ve tepkinin kalıcı olması için 10100 seviyesinin üzerine yükselmesi gerekli.
Ons Altın Kararsız
Ons Altın 2435 seviyesinin üzerine yerleşmiş görünüyor. Ancak bu seviye üzerinde güçlenerek 2600 direncine doğru etkili bir hareket yapamadığını izliyoruz. Öncelikle dolar endeksi DXY’nin 100 seviyesinin altına gerilemediğini görmekteyiz. ABD Doları zayıflamasını durdurmuş ve 100 seviyesinin altına inmek istemediğini belirtiyor gibi. Buna paralel EURUSD paritesinin 1.12 seviyesinin üzerine Euro lehine yükselemediğini izliyoruz. Her iki durum Ons Üzerinde kararsızlık yaratıyor. DXY 100 seviyesinin altına gerilemesi ile Ons Altın ‘da 2600 ve üzerine doğru yeni bir hareket görebiliriz. Ancak bu olmadıkça Altın bu bölgelerde yatay ve kararsız devam edecek gibi duruyor. Perşembe günü ECB faiz kararı ve açıklamalar izlenmeli. Çarşamba günü ABD TÜFE verisi de parite üzerinde önemli olacağından Ons Atın içinde önemli olacak. Altın yine 2435 seviyesi üzerinde kararsız bir hafta geçirebilir.
Borfin Eğitimlerinde İndirim günleri Başlıyor
9 Eylül 2024 Saat 00:00 itibari ile 15 Eylül 2024 saat 23:59 ‘a kadar Borfin eğitimlerinde indirim günleri olacak. Aşağıdaki kupon kodu ile eğitimlerimi alanlar %30 indirimden faydalanabilir. Görseli tıklayabilirsiniz.
KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.