Borsa ‘ya Nefes Geldi

Borsa endeksi geçen hafta %0.88 gerileme yaşadı. Aslında sınırlı gerileme yanıltmasın, endeks hafta içerisinde 9274 seviyesine kadar geriledi ve kayıplar sert şekilde oluştu. Perşembe ve Cuma günü gelen tepki alımları ile son iki günde endeksin nefes aldığını söylemek mümkün. XBANK %3.13 gerileme ile önemli bir baskı yaratırken, XUSIN %0.46 gerileme ile gelen tepkilerde öne çıktı.

masanotları borsa

BIST100 endeksinin tepki gösterdiği nokta aslında anlamlı seviyeler. Önemli trend çizgileri, 50 haftalık ortalama gibi majör destek olarak kabul edilen seviyeler diyebiliriz. Aslında bu seviyelerden gelen alımları tepki olarak nitelemek daha doğru olur. Endeksin son iki gündeki yükselişinin kalıcı bir hale gelmesini beklemek için erken. Bunun için 10200 seviyesinin üzerine yükselmesi gerekir. Şimdilik tepki olarak görmekteyiz. Ancak 9200 seviyesini ise önemli bir dip noktası olarak da işaretlemiş olabiliriz.

Borsa’daki Baskının Asıl Nedeni

Borsa son 4 aydır oldukça kötü bir performans sergiliyor. Sanayi şirketleri yılbaşından bu güne daha kötü diyebiliriz. Haziran ayından itibaren 2Ç bilançolarının oldukça kötü gelmesi ve 3Ç bilançolarına yönelik beklentilerin daha zayıf olması Endeksin 11200 seviyelerinden geri çekilmesinde önemli bir ana etken. Çünkü bilançolar borsanın yakıtıdır ve bu yakıt olmaz ise Endekslere gereken destek gelmez. Bilançolar ekonomideki daralmayı daha 2Ç dönemde göstermeye başladı. Asıl daralmanın hissedildiği 3Ç bilançolarının çok daha zayıf geleceği beklentileri piyasayı baskı altına aldı. Bunun yanında yüksek faizlerin yatırımcı tercihlerini etkilemesi diğer önemli sebep. Çünkü yatırım fonlarında hisse fonlardan ciddi bir çıkış oluştu ve çıkan paranın Para Piyasası Fonları ile Altın ve Gümüş fonlarına gittiğini görmekteyiz. Yatırım fonlarındaki çıkış Endeks üzerindeki baskının büyük bir nedeni oldu.

Olumsuzluklar Büyük Ölçüde Fiyatlanmış Olabilir

Ancak Piyasanın, bilançolara yönelik olumsuz beklentilerin büyük bir kısmını fiyatladığını düşünüyoruz. 9200 seviyeleri uzun vade için güçlü şirketlerde fırsat verebilir ve iyi bir getiri sağlayabilir. Bunun dışında Global tarafta faiz indirimlerinin başlaması birkaç ay sonra GOP için iyi bir ortam yaratabilir. Küresel faizlerdeki gerileme hisse senedi piyasaları için pozitif olacaktır. Fed’in Çarşamba günü 25bps puan faiz indirmesi beklenirken, Powell’ın basın toplantısında vereceği mesajlar önemli olacak. ECB geçen hafta faiz indirdi ancak Ekim ayı için böyle bir sinyal vermedi. Ancak sonuç olarak majör merkez bankalarında fia indirim sürecinin başladığını söylemek mümkün.  ABD piyasaları Eylül’e zayıf başladı ancak sonrasında iyi bir toparlanma gösteriyor. S&P endeksinin 5760 seviyesini geçmesi global piyasalar için iyi bir destek olacaktır. Bu Eylül ayında izlenmesi gereken bir durum olacak.

Küresel tarafta bir başka gelişme ise Petrol fiyatlarındaki düşüş. Brent petrol Temmuz başından bugüne yaklaşık %18 geriledi. Bu durum elbette ekonomik durgunluğun bir sonucu ancak küresel enflasyon için yardımcı bir faktör olacak. Sonuç olarak faiz indirimlerini destekleyici etkileri olabilir.

Yurtiçinde ise pozitif alımları tetikleyebilecek önemli bir gelişmenin Eylül ve Ekim enflasyon verileri olabileceğini düşünüyoruz. Aylık bazda %2’lerin altına inen TÜFE verileri piyasayı destekleyebilir. Bunun ilk etkisi içeride faiz indirimi beklentilerini tekrar gündeme getirebilir. Şu anda yıl sonuna kadar TCMB’den faiz indirimi beklemiyoruz. Ancak üstüste gelebilecek Eylül ve Ekim sayılarının düşük gelmesi bekentileri değiştirebilir. Bu piyasa için pozitif olacaktır.

2Ç Bilançoları En yüksek enflasyon Etkisini yansıtıyordu artık geride bırakıyoruz

Aylık enflasyon sayısının düşmesinin ikinci etkisi ise, bilançolardaki enflasyon muhasebesi etkisini azaltacak olması. Parasal pozisyon kar zarar rakamlarının dışında çok daha önemli bir gelişmeye neden olabileceğini düşünüyoruz. Enflasyon etkileri azaldıkça Şirketlerin tarihsel ortalama kar marjlarına yükselmesini bekliyoruz. Çünkü enflasyon muhasebesi özellikle maliyetler açısından Şirket’in Brüt Kar Marjlarında düşüşlere neden oldu. Bu durum enflasyon düştükçe Şirketler lehine gelişebilir. Bunu özellikle 2025 yılı finansallarında daha güçlü göreceğimizi düşünüyoruz.

Bilançolarla ilgili bir diğer önemli konu şu olabilir. Konsolide olmayana bilançolar Gelecek hafta Cuma günü tamamlanacak. Konsolide bilançolarda ise 30 Eylül sona erecek ancak büyük endeks şirketlerinin çoğu açıklandı zaten. Sonuç olarak gelecek hafta 2Ç bilançoları artık tamamlandı diyebiliriz. Bilançolar piyasa üzerinde baskı yaratan bir faktördü ve bunun tamamlanmış olması bir miktar rahatlama getirebilir. Unutulmamalı ki, enflasyon etkisinin en yüksek hissedildiği çeyrek 2Ç finansalları idi ve bu sona eriyor. Şimdi sırada 3Ç finansalları olacak ve Kasım ayı ortalarında toparlanması bekleniyor. Çünkü artık enflasyon muhasebesi yüzünden ek süre uygulaması olmayacak. 3Ç finansallarında ekonomideki daralmayı tam anlamıyla hissedeceğiz. Olumlu tarafta ise enflasyon muhasebesi etkisi 2Ç’ye göre daha azalmış olacak.

Piyasada 3Ç bilançolarına yönelik olumsuz beklentilerinin önemli bir kısmının fiyatlandığını düşünüyoruz.

Sonuç olarak hem küresel hem de içerideki bu beklentileri dikkate aldığımızda, Borsa Endeksinin önemli ölçüde iskontoya maruz kaldığını ve artık gelecek 6 ve 12 ay için cazip yerlerde olduğunu söyleyebiliriz. ABD S&P endeksinin seyri, içeride enflasyon verileri ve gerçek yabancı ilgisinin ne yöne şekilleneceği kritik noktalar.

İçeride TCMB Faiz Kararı, Dışarıda Fed Kararı

Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi ve Salı günleri Hazine’nin toplam 4 ihalesi gerçekleşecek. Salı ve Çarşamba günü önemli veri akışı bulunmuyor. Perşembe günü TCMB faiz kararı bekleniyor. Beklentiler politika faizinin %50 seviyesinde bırakılacağı yönünde. Karar metnindeki tonlama önem kazanacak. Yine Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Global Liderler Zirvesinde konuşma yapacak. Cuma günü TUİK, Tüketici güven endeksi verileri bulunuyor. Cuma günü aynı zamanda Borsa Şirketlerinin konsolide olmayan finansallarını son gönderme tarihi.

ABD tarafında Pazartesi günü New York Fed İmalat Endeksi verisi bulunuyor. Salı günü Perakende satışlar ve Sanayi Üretimi verileri önemli olacak. Çarşamba günü Fed Faiz Kararı alınacak. Beklentiler ağırlıklı olarak 25bps puan faiz indirimi olacağı yönünde. Karar sonrasında Fed Başkan Powell’ın basın toplantısı ve vereceği mesajlar önemli olacak. Perşembe ve Cuma önem veri akışı bulunmuyor.

Avrupa tarafında ise Pazartesi günü ECB Başekonomisti Philip Lane konuşması bulunuyor. Aynı gün ECB Başkan Yardımcısı Luis De Guindos konuşacak. Salı günü iki ECB üyesi konuşması bulunuyor. Aynı gün Almanya ZEW Ekonomik Beklenti Endeksleri açıklanacak. Çarşamba günü İngiltere Enflasyon verileri bulunuyor. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası Faiz kararı bekleniyor. Cuma günü Euro Bölgesi Tüketici güven Endeksi ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek.

Bunların dışında Pazartesi günü Çin Merkez Bankası MLF Faiz Kararı bulunuyor. Cuma günü Çin ve Japonya Merkez Bankaları politika faiz kararları bulunuyor. Aynı gün Japonya TÜFE verisi açıklanacak.

Borsa Kritik Noktadan Nefes Aldı

Borsa BIST00 endeksi önemli 50 haftalık ortalaması olan 9200-9300 bölgesinden tepki gösterdi. Aslında teknik olarak gelmesi gereken yerden tepkinin geldiğini söylemek mümkün. Ancak halen zayıf. Tepkinin kalıcı olup olmadığını izlemekte yarar var. Ancak 9200 seviyesi önemli bir destek olarak teyit edilmiş olabilir. Endeks için 10200 direnci önemli. Bu seviye geçilmedikçe kalıcı bir yükselişten söz etmek erken olur.

Borsa BIST100

Ons Altın 2600 Direncini Gördü

Ons Altın 2600 direncini test etti ve bu seviyeden bir miktar satışlar gördük. Son bir iki haftadır kararsız bir görüntü çizen Altında ECB toplantısı ve Ekim ayında faiz indirimi olmayacağına yönelik mesajların gelmesi Altın üzerinde etkili olmuş görünüyor. 2600 direncini kırması durumunda yukarı yönlü hareket 2770 seviyelerine doğru devam edebilir. Çarşamba günkü Fed kararı ve açıklamalar önemli olacaktır. Dalgalanma olması durumunda 2530-2540 seviyelerine olabilecek geri çekilmeler Altın için alım fırsatı olabilir.

Ons Altın

Borfin İndirimi bugün yani 15 Eylül Pazar Günü saat 23:59’da sona eriyor. Eğitimlerde değişen oranlarda %70’e varan indirimler var. Benim eğitimlerimde %20 indirim var ama aşağıdaki kupon kodu ile %30 indirimli olarak faydalanabilirsiniz. Görsele tıklarsanız ilgili sayfaya gidebilirsiniz. Son saatler.

KENDİNİZİ EĞİTİN. BORSA İÇİN EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitim İndirim Kuponu

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir