Geçen hafta Borsa BIST100 endeksi %0.8 değer kaybı yaşarken, Bankacılık endeksi XBANK %3.6 geriledi. Sanayi endeksi ise %0.4 gibi sınırlı bir oranda düşüş gösterdi. Endeks harici hisselerde de %2.4 düşüş görüyoruz. Önceki haftalarda sert yükseliş yapan bu hisselerde gerileme etkili olmuş görünüyor. BIST100 endeksinden BIST30 endeksini çıkararak bakarsak, yani XYUZO endeksi (BIST100-BIST30) değer kaybının %1.4 olduğu görülüyor. Sonuç olarak genel olarak satış baskısı görüyoruz ancak bu baskının daha fazla banka hisselerinde yoğunlaştığı gerçek.
Küresel piyasalarda yine hafif satış baskısı yaşandı. ABD S&P endeksi %1.7 kayıpla haftayı tamamlarken, DAX %0.8 gibi sınırlı bir düşüş gösterdi. EM endekslerine bakıldığında Borsa İstanbul’un negatif ayrıştığını görmekteyiz.
Perşembe ve Cuma günü gelen satışlar, kar satışı olarak görülse de, satışların başlamasının ne kadar agresif düşüşe neden olabileceğini net bir şekilde gördük. Bunda bankalardaki satışlar etkili olurken, endeksin geldiği seviyeler itibari ile oluşan yükseklik korkusunun da etkisi olabilir.
Ayasofya İbadete Açıldı
Özellikle Cuma günü sosyal medyada borsadaki baskının Ayasofya Cami ile ilgili kararın etkisi ile olduğu yönünde pek çok yorumlar vardı. Ancak karar sonrasında endeksin toparlandığını ve 22-günlük ortalamasının üzerinde kapandığını izledik.
Danıştay’ın kararı sonrasında ABD, AB, Rus Ortodox Kilisesi, Vatikan’dan Papa, Yunanistan ve Almanya’dan tepki açıklamaları geldi. Ancak bu açıklamalar kararın üzüntüyle karşılandığını ifade etmek seviyesinde oluştu. Yunanistan her zamanki gibi daha çirkin açıklamalar yaparken, ABD kanadı, Hükümet’in uygulamanın detaylarını açıklamasını beklediğini bildirdi. Genel olarak tepkilerin piyasa bozucu bir yöne doğru evrildiğini şimdilik görmüyoruz. İzleyeceğiz.
Piyasalara genel olarak bakıldığında hisse senedi piyasalarının alternatifsizlik özelliğinin devam ettiğini söylemek mümkün. Fed bilançosu geçen hafta bir miktar küçüldü ancak likidite halen bol ve faizler çok düşük seviyelerde. Yurtiçinde ise otomobil ve konut gibi alternatifler belli bir seviyeye gelmiş görünüyor. Halen hisse senedi piyasaları tek alternatif konumunu koruyor. Sonuç olarak küresel piyasalardaki olumlu trendin devam etmesini bekliyoruz. Piyasalar Covid-19 vaka sayılarını çok fazla problem etmiyor ve şimdilik bardağın solu tarafını görmeye devam ediyor.
BORSA
İçeride ise Borsa İstanbul BIST100 endeksinde 114250 seviyesindeki 22-günlük ortalamasına doğru bir geri çekilme yaşadık. Satışların panik havasına dönmesi ile satışlar 113000 seviyesine kadar devam etti ancak kapanış yine 114250 seviyesi üzerinde oluştu. Endekste bu seviye üzerinde kaldığı sürece toparlanacağını ve yukarı seviyeleri yine deneyeceğini düşünüyoruz. Yukarıda 115500, 116300 ve 117300 direnç seviyeleri olurken, aşağı tarafta 114250, 113000 ve 110000 destekleri izlenecek.
Strateji
Taktik strateji olarak 114250 seviyesini (22-günlük basit ortalama) izliyoruz. Bu seviyenin üzerinde Borsa endeksi ısrarlı bir şekilde tutunabilirse üst dirençleri tekrar deneyebilir. Endeks için 117300 direnci daha önemli duruyor. Bu seviyenin üzerinde 120000 direnci diğer önemli bir direnç seviyesi. 124500 zirvesini görmesi için ilk başta 120000 seviyesini kırması gerekir.
114250 desteğinin altında 113000 seviyesi anlamlı bir destek noktası. Kısa vadeli bakanlar 114250 seviyesini stop loss alabilirler. Daha sakin yatırımcılar ise 113000 seviyesini stop loss alabilirler. Borsa endeksinde 113000 seviyesi önemli. Bu seviyenin altında oluşacak seyirler can sıkıcı olabilir ve 108000 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya kadar düşüşün önü açılabilir. Ancak bu seviyeler alım için güzel noktalar olabilir.
Öne Çıkan Sektörler
Geçen hafta en çok artan sektörler Elektrik, Çimento, Gıda sektörleri olarak oluşurken, değer kaybeden sektörler Leasing, Kağıt Orman, Yatırım Ortaklığı, Tekstil sektörleri oldu.
Haftalık bazda endekse en çok katkı veren hisseler, TRKCM, SISE, LOGO, TTRAK, AEFES, SODA, ARCLK olurken, en çok baskı yapanlar ise GARAN, AKBNK, BIMAS, SOKM, KCHOL, ISCTR, YKBNK, OYAKC oldular.
Bankalar
Bankacılık endeksi ise haftalık kapanışta ciddi bir baskı ile haftayı tamamladı. XBANK endeksinin 131000 seviyesi üzerine çıkması ve tutunması gerekli olduğunu belirtmiş ve aksi halde bankalardaki durumun ciddi oranda can sıkıcı bir boyuta gelebileceğini geçen haftaki yorumumuzda belirtmiştik. XBANK 125300 seviyesindeki 50-günlük ortalama desteğinde bulunuyor. Ancak teknik göstergeler çok güçsüz. Bu seviyenin altında kapanışların oluşması durumunda baskılı seyir daha aşağı seviyelere doğru devam edebilir. Banka hisseleri teknik olarak güçlü değil. Strateji olarak portföyün tamamının banka hissesinde olması zaten yanlış olacaktır. Hatta daha güçlü beklentiye sahip sanayi hisseleri ile değişim yapılabilir. Geçen hafta Model Portföyümüzde bulunan VAKBN hissesini beklentilerimizin çok altında kalmasından dolayı portföyden çıkarırken, EREGL’yi ekledik.
DOLAR
DolarTL kuru uzun zamandır çok sıkışık bir seyir gösteriyor. 6.88 seviyesi direnç olurken bu seviyenin üzerinde seyirlerin kalıcı olması durumunda kırılma yukarı yönlü olabilir. Bu durumda yukarı hareket 7 seviyesine doğru hızlanabilir. Aynı şekilde 6.83 seviyesi destek olurken, bu seviyenin altında kalıcı seyirler oluşursa kırılma aşağı yönlü sertleşebilir. Bu durumda aşağı hareket 6.63 seviyesine doğru gerileyebilir. Dolar kurundaki sıkışma rahatsız edici görünüyor.
Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayınız.
Bu yazım ilginiz çekebilir;
Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 4
Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.