Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 4

Merhabalar, bugün 23 Nisan 2020 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bundan tam 100 yıl önce TBMM açılışı gerçekleşti. TBMM Ulusal Egemenliğin en büyük simgesi olurken, aynı zamanda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bugünü çocuklara armağan etti. Dünyada başka hiçbir ülkede böyle bir gün yoktur. TBMM ulusal egemenliğin en önemli simgelerinden birisidir. Geleceğin ulus egemenliğini ise bugünün çocukları temsil edecektir. Nasıl ülkemizin geleceği çocuklarımız ise, çocuklarımızın da gelecekleri bizlerin elindedir.

masanotları borsa

Peki bizler çocuklarımız için ne yapabiliriz

 Elbette her anne ve baba çocukları için her şeyi yapacaklarını söylerler. Onlar için her şeyin iyi olmasını isterler. Benim için en önemlisi nedir diye sorsanız, düzgün ahlaklı, güçlü kişilikli, merhametli, cömert, saygı ve sevgi dolu insanlar olması ve vatan sevgisine sahip olan karakterler olarak yetiştirilmelidir derim. Bu konular elbette bu yazının konusu değil. J Bunların dışında onların gelecekleri için başka küçük şeylerde yapabiliriz.

Mesela onların gelecekleri için küçük yatırımlar yapabiliriz. Kimisi ufak altın hesabı açabilir, kimisi arsa ya da gayrimenkul alabilir, kimisi ufak döviz yatırımları yapabilir. Bunlar belki başka fikirlerde eklenebilir. Bunların dışında Borsadan her ay ufak çaplı hisse alımları yapabilir ve onlar için hisse biriktirebiliriz.

Bunları niçin yapmalıyız

Onların finansal özgürlükleri için. Gelecekte, yaşları 20 olduğunda ya da iş hayatına atıldıklarında kendilerini güvende hissedecekleri bir özgürlükleri olması için. Finansal özgürlüğü olan bireylerin daha sağlıklı kararlar aldıklarını, gerçekten sevdikleri işi yaptıklarını ve bu uğurda çalıştıklarını düşünüyorum. Finansal özgürlüğünüz yoksa bir gelire muhtaç olduğunuz için yıllarca sevmediğiniz bir işte çalışabilirsiniz. Emin olun öyle insanlar az değil. Ben o konuda şanslıydım. Finansal özgürlüğüm yoktu ama her zaman sevdiğim işte çalıştım. Her zaman işimi severek ve büyük heyecanla yaptım. Halen yapıyorum.

Birikim yapmanın elbette pek çok yolu var. Ama bunların temelinde biriktirme yatar. Para biriktirebilirsiniz, gram altın biriktirebilirsiniz, pul biriktirebilirsiniz bunların dışında hisse senedi de biriktirebilirsiniz. İlginç bir cümle değil mi? Hisse senedi biriktiriciliği J

Çocuğunuza bir borsa hesabı açın

Ona her ay düzenli bir şekilde sektöründe lider, iyi yönetilen, büyüyen ve kazandığını kar payı olarak ödemeyi ilke edinen şirketlerden ufak ufak alarak biriktirin. Çocuğunuz 18-20 yaşına geldiğinde finansal özgürlüğü olsun. Her yıl hatırı sayılır bir kar payı geliri olsun. Bunun dışında toplu bir birikimi olsun.

Önceki yazılarımda da belirttim. Hep keşke benim ailem bana bunu yapsalardı dedim. Bir gün çocuğum olduğunda ona ben yapacağım dedim. Ve kızım doğduğunda ona bir yatırım hesabı açtım ve her ay büyük bir çimento şirketinin hisselerini aylık maaşımın %10 unu ayırarak aldım. Her ay bunu yapmaktan asla vazgeçmedim. Aradan 12 yıl geçti. Bugün geriye dönüp baktığımda iyi ki yapmışım diyorum.

Borsa Başkanı Hakan Atilla’nın son 18 yılda borsa’da uzun vadeli yatırım yapanların döviz ve altından daha fazla kazandırdığını belirten bir açıklaması var. Yazı için tıklayabilirsiniz. Tavsiye ederim.

Peki nasıl yapacaksınız

Bu sorunun cevabı çok basit. Gidip bir aracı kuruma hesap açacaksınız o kadar. Bazı kurumlar çocuğunuz adına vasi hesap açabiliyor. Ben öyle açtım mesela. Ancak son yazılarımdan sonra bazı kuruluşların vasi hesap açmadığını yazan çok kişi oldu. Bilemiyorum. Fakat fark eder mi? Kendi adınıza açarsınız ve çocuğunuza niyet devam edersiniz. Ardından her ay para aktarıp düzenli bir şekilde belirlediğiniz hisseyi alacaksınız.

Hangi şirketleri almalıyız

Bu sorununda cevabı çok basit aslında. Öyle kafa kırmaya falan gerek yok. Sektöründe lider olması ya da en büyük ikinci oyuncu olması önemli benim için. Çünkü lider şirketler iyi yönetilen şirketlerdir, Ar-Ge harcamaları yüksektir ve çağın gerektirdiği değişimleri gerçekleştirebilirler. Kurumsal olurlar. Profesyoneller tarafından yönetilir. Büyüme gösterirler. Kötü zamanlarda gemilerini iyi yönetebilir ve girdapları lehlerine çevirebilirler. Bu nedenle her yıl büyüyen şirket olması önemli. Ardından kazancını hissedarları ile paylaşmayı ilke edinmiş olması yani her yıl düzenli kar payı ödeyen bir şirket olmalı. Bunlara dikkat ettiğinizde zaten Türkiye’nin büyük şirketlerini bulmuş oluyorsunuz. Bunları görmek zor değil. Yolda yürürken, evinizde, bindiğiniz arabada, kullandığınız beyaz eşyada, elektronik aletlerinizde vs vs pek çok yerde dikkat ettiğinizde bu şirketleri görebilirsiniz zaten.

Bunların dışında henüz küçük olan ancak gelecekte hızlı büyüme potansiyeli olduğuna inandığınız şirket hissesini de biriktirebilirsiniz. Ancak bu şirketlerin hangisi olduğunu tespit etmeniz kolay değil. Araştırmanız lazım. Okumanız lazım. Ve önemlisi borsadan iyi anlamanız lazım. Bunlar için zamanım ve isteğim var diyorsanız buyurun. Sizi tutan yok elbette.

Ben önce ilk paragraftakini uygulayıp ardından toplu bir birikim olduğunda ve kendimden emin olduğumda ikinci paragraftakini uygulamayı tercih edebilirim mesela. Ama işinde gücünde insanlarsanız ve borsa ile hiç ilgilenmemiş iseniz bence siz büyük şirketlerde birikim yapmaktan vazgeçmeyin.

Temettü verimi yüksek ve temettü ödeyen şirketler konusunda yazım yardımcı olabilir. Tıklayınız. 

Borsa Düşerse Ne Olacak

Düşşün. Benim için borsanın düşmesi ilk değil son defa de olmayacak. Ben başladıktan birkaç ay sonra 2008 krizi başladı. 9Tlden almaya başladığım hisse bir yıl içinde 2.5TL’ye kadar düştü. Düşünebiliyor musunuz? Bir şeye karar vermişim yola çıkmışım başıma gelene bak. O zamanda tıpkı şimdiki gibi dünya artık eskisi gibi olmayacak gibi laflar vardı. Daha kötü olacak lafları havada uçuşuyordu. Ama zaten olan olmuştu. Ben almaktan vazgeçmedim. Her ay düzenli aldım. Her ay farklı fiyatlardan almış oldum. 9Tl’den 2.5Tl’ye kadar her fiyat seviyesinden alım yapmış oldum. Çünkü hesabım 3 aylık ya da 1 yıllık değildi. Ben bu yola çocuğum için çıkmıştım. En az 18 yıl. Hiç farketmez. Hatta bu işte piştikçe inanın borsa düşse de aşağıdan alsak diye bile düşünüyorsunuz. 2008 yılında ne mi oldu? Düşüşten sonra Piyasalar hızla ralli yapmaya başladı J

Bu virüs yüzünden yaşadığımız çöküşte bile alım yapmaya devam ediyorum mesela. Fiyatlar düşüyor. Olabilir. Düşük fiyattan almış oluyorum. Önemli olan dalgalanmalar değil. Önemli olan hissesini aldığınız şirketin yoluna devam edip etmediği. Güçlü mü yoksa bozulmaya mı başladı. Yoksa hala profesyonel bir şekilde yönetiliyor mu? Şirketiniz sağlam olduğu sürece bunların önemi yok. İnanın bana. Kızıma hisse biriktirmeye başladığım 2007 yılından bu yana pek çok düşüş gördüm. Ama geldiğim noktadan memnunum.

Her yıl hisselerinize ödenen kar payı ile tekrar aynı hisseden alım yapın

Çünkü onlar nakit ödeme ve gelen nakit tutarı tekrar hisseye geçirin. Böylece hisse miktarınız artsın. Hisse miktarı ne kadar artarsa yıllar sonra alacağınız kar payı miktarı da artacaktır. Öyle bir an gelecek ki, belki de çocuğunuzun yıllık okul taksitini veya büyük bir kısmını aldığınız kar payları bile öder konuma gelecektir. Bunu biliyorum çünkü yaşıyorum.

Maaşınız ne kadar olursa olsun hiç önemi yok. Yeter ki başlayın.

Kendinizi yormadan, ufak alımlarla. Tıpkı bireysel emeklilik gibi. Her ay maaşınızı aldığınızda her yere ödeme yapıyorsunuz. Kira için Ev sahibine, faturalar için devlete, araba alırken, benzin alırken, alışveriş yaparken özel şirketlere her yere ödeme yapıyorsunuz. Peki kendinize ödeme yapıyor musunuz? Çocuğunuza ödeme yapıyor musunuz?

Yanlış anlamayın bu yöntem sizi veya çocuğunuzu zengin eder demiyorum. Hiçbir şey olmasa bile yıllar sonra hatırı sayılır bir birikimi olacaktır. Üstelik sizi hiç yormadan oluşan bir birikim. Üstelik ülkenin milli değerlerine yatırım yapmış oluyorsunuz. Yıllarca yabancılar büyük şirketlerimize yatırım yaptılar ve kazanç sağladılar. Niye siz yapmıyorsunuz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun. Daha nice 100 yıllara.

Muhtemelen sorularınız olabilir. Bu konu ile ilgili yazdığım diğer makalelerimin sorularına yanıt vereceğini tahmin ediyorum.

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 2

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 3

“Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın 4” için 13 yanıt

  1. İyi akşamlar Tuncay bey yazılarınızı ve Twitterlerinizi takip ediyorum öncelikle size teşekkür ederim benim elimde toplu para var daha önceki önerdiğiniz temettü şirketlerine düştükçe alım yapıyorum ve bundan sonraki süreçte her ay maaşımdan düzenli alım yapıp biriktirmek istiyorum toplu parayla blok alım yapmam doğrumudur yoksa eşit bölüp her aymı almam gerekir saygılarla

  2. Tuncay bey merhaba, bende kızım için uzun vadeli bir yatırım yapmak istiyorum. Bireysel emeklilik yerine borsa dan hisse alımı yapmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Tek bir hisse belirleyip hep o hisse den alım yapmakmı yada sepet gibi birkaç hissemi almakmı doğru olur. Mesela benim aklımdan geçen soda, şişecam, trakyacam grubu geçiyor. Bilmem nedersiniz. Sizden yatırım yapılabilecek temettü veren hisseleri benimle paylaşırmışsınız. İlginize teşekkür ederim.
    Saygılarımla,

  3. Teşekkürler.Tuncay bey iyiki varsınız.
    Küçük yatırımcıları koruyup kollayan yazılar yazıp paylaşımlarda bulunuyorsunuz.Dilegetirdiginiz konularda çok haklısınız.Ben ilk hisse senetlerimi aldığım da (iş bankası c) 18
    Yaşındaydım .Şimdi ise 42 yaşındayım.
    Hisse senedine yapılan yatırım geleceğe
    yapılan yatırımdır.
    Hissede kalın.
    Evde kalın.
    Hoşçakalın.

  4. Siz bu ülke için çok büyük bir değersinizLütfen bizleri bilgilerinizle aydınlatmaktan asla vazgeçmeyin. Çünkü biz sizden asla vazgeçmeyeceğiz. Sizi çok seviyoruz❤️ Yolunuz açık olsun

  5. Emeğine sağlık hocam. Gerçekten nitelikli bir şekilde bize yatırımı öğretiyorsunuz. Allah razı olsun. Her bilanço döneminden sonra sizden temettü verimi güncel listesi ve makalesi istesek umarım size yük olmuş olmayız. Virüsten sonra bakış açınızda bir değişiklik olmayacak sanırım. Teşekkürler.

  6. babam çocukları için en iyisini düşünmeyi beceremiyor. ben de kendi kendimi kurtarayım dedim. kardeşime de yardımcı olabilirim.
    19’uma giricem 1 ay sonra. 30’uma kadar hisse biriktirmeyi düşünüyorum. çünkü 30 yaşıma geldiğimde ya işimi sevmezsem veya belki kendi işimi kurmak isteyeceğim. belli olmaz. en azından seçeneğim olsun. elime geçen burslardan her ay alım yapıyorum.
    ileride kendimle gurur duyarım umarım. size de teşekkür ederim katkılarınız için.

  7. Tuncay Bey merhaba,

    Temettü yatırımcılığı adına yaptığınız paylaşımlar için kendi adıma teşekkür ederim. Temettü yatırımı yapabileceğimiz hisseler ile ilgili en son Aralık 2019 tarihinde bir tablo paylaşmıştınız diye hatırlıyorum. Güncel bir çalışma yapabilir misiniz? İlave olarak biz kendimiz de filtreleme yaparak bu şirketleri bulabilir miyiz?

  8. Yazılarınız Güven ve umut dolu, ışığınız için çok teşekkür ederim, Ailenizle sağlıklı huzurlu yaşamlar diliyorum gönülden.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir