Borsa Haftalık Piyasa Beklentisi 27/03/22

Borsa Endeksi haftayı %1.5 yükselişle kapatırken, 30 endeks haricinde kalan XYUZO endeksinin %4.7 yükseliş gösterdiğini izliyoruz. Bu bize geçen hafta hareketin 30 endeksi dışında kalan BIST100 endeksi hisselerinde daha yoğunlaştığını gösteriyor. Ayrıca BIST100 endeks dışında alan XTUMY endeksinin %3.45 haftalık yükselişi hareketin BIST100 dışı hisselerde yoğunlaştığını göstermekte. Sınai endeksi %1.4 yükselş gösterirken, kurumlar vergisinin %20’den %25’e arttırılacağı haberinin Cuma günü baskı yarattığı Bankacılık endeksi haftayı yatay kapadı. Bankacılık endeksi Çarşamba gününe kadar elde ettiği getiriyi haftanın son iki gününde geri verdi. Bu durum BIST100 üzerinde baskı yaratan bir faktör oldu diyebiliriz. Bir diğer faktörde sanayi şirketleri içerisinde yapılan temettü ödemeleri oldu. Temettü ödemeleri haftaya devam edecek ve endeks üzerinde yine baskı görebiliriz.

masanotları borsa

Geçen hafta piyasalara Kağıt, Kimya, Enerji, Çimento sektörleri baskıca destek veren sektörler olurken, Turizm, Likit Banka endeksi ve Spor endeksleri baskı yaratan tarafta oldu. AKSA, HEKTS, TTRAK, SASA, AKSEN, SELEC geçen haftanın öne çıkan şirketleri olurken, DOHOL, BRSAN, GLYHO, NTHOL, MGROS, AKBNK düşüş yönde öne çıkan hisseler oldu.

ABD Piyasaları Pozitif Havayı Korudu

Küresel tarafta ABD endekslerinde pozistif havanın sürdüğünü izledik. S&P endeksi haftayı %1.8 yükselişle kaparken, DOW Jones %0.28 ile yatay seyretti. Nasdaq endeksi ise %2.23 yükseliş gösterdi. Avrupa borsalarında ise yataya yakın negatif kapanış izledik. DAX önceki haftalardaki toparlanmanın ardından geçen haftayı %0.53 düşüşle kapadı.

Genel olarak gelişmiş ülke endekslerinde enflasyon, Fed ve savaş endişelerinin halen baskın olduğunu ve petrol fiyatlarının gündemde olduğunu söylemek mümkün. GOÜ endekslerinde ise yatay bir hafta geride kalırken, Çin Borsası haftanın ikinci yarısında satış baskısı altında kaldı. Uzun aradan sonra açılan Rusya Borsası ise yine satış baskısı yaşadı.

NATO Zirvesinden Yaptırım Baskısı

NATO zirvesi sona ererken, Putin’in savaş suçu işlediği yönündeki iddia NATO bildirgesine girmiş oldu. Diğer yandan Rusya’ya uygulanan Ambargolara tüm müttefik ülkelerin uyma çağrısı yapıldı. Bilindiği gibi yaptırımlara şu ana kadar uymayan tek NATO ülkesi Türkiye. Bu bağlamda Türkiye’ye yaptırımlara uy baskısının ilerleyen dönemde artması beklenebilir. NATO bildirgesinde Türkiye’nin de imzası var. Son günlerde Türkiye’ye yapılan yoğun ziyaretlerin arkasında hem yaptırımlara uy çağrısı hem de S-400 ‘lerle ilgili olduğu yönünde yazılar bulunuyor. İlerleyen günlerde gelişmelerin nasıl şekilleneceği Türkiye’nin yaptırımlar konusunda nasıl adım atacağı piyasalar açısından önemli olacak.

Ukrayna En Önemli gündem Olmaya Devam

Önümüzdeki hafta Rusya Ukrayna yine gündemin başında kalmaya devam edecek. Ukrayna tarafından Rus ordusunun Kiew’den 75km geri çekildiği yönünde açıklamalar yapılırken, Rusya tarafından ise operasyonun ilk bölümünün amacına ulaştığı yönünde açıklamalar geliyor. Zelenski, NATO üyeliğinden vazgeçebiliriz açıklaması bu konuda önemli. Ancak halen Putin-Zelenski arasında bir görüşme yapılmadı. Savaş gündemde kalmaya devam edecek ve piyasalarda volatilite yaratmaya aday.

ABD Tarım Dışı İstihdam ve PCE verisi önemli

Haftaya yoğun ekonomik gündem bulunuyor ancak belki de ABD piyasaları açısından en önemlisi Cuma günü açıklanacak Mart ayı Tarımdışı istihdam ve işsizlik verisi olacak. Beklentiler 460K iştiham olacağı ve işsizlik oranının %3.8’den  %3.7 seviyesine gerileyeceği yönünde bulunuyor. Diğer yandan Perşembe günü ABD Çekirdek kişisel harcamalar (PCE) verisi alınacak. Bilindiği gibi PCE enflasyonu Fed’in hedeflediği ve yakından izlediği önemli bir veri. Ocak ayında yıllık %5.2 olan verinin %5.5 seviyelerine gelmesi bekleniyor. Bu veride beklenenden daha fazla bir artış piyasalarda Fed’e yönelik 50bps puan faiz artışı endişelerini güçlendirebilir ve baskı yaratabilir.

Çarşamba günü ABD 4.çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Beklentiler %7.10 seviyesinde. Ancak piyasa üzerinde etkisi olması beklenmiyor. Cuma günü ise Euro Bölgesi TÜFE verisi ve imalat PMI verileri izlenecek.

İçeride Kabine Toplantısı

İçeride ise Pazartesi Kabine Ukrayna ve Ekonomi gündemi ile toplanacak. Açıklamalar takip edilecek. Yaptırımlar konusunun ve fiyat artışlarının ele alınması bekleniyor. Çarşamba günü Türkiye Ekonomik Güven endeksi, Perşembe ise Şubat ayı dış ticaret açığı izlenecek. Piyasalar üzerinde etkili olması beklenmiyor. Cuma günü İmalat PMI verisi izlenecek. Şubat ayında 57.6 olmuştu. Bilindiği gibi 50 seviyesinin üzeri ekonomik genişlemenin olduğunu ifade ediyor. Yine Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye Değerlendirmesi beklenecek. S&P en son Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu B+ olarak teyit ederken, Durağan görünümü korumuştu. Bu toplantıda görünüm negatife çekilebilir ya da kredi notu bir basamak daha indirilebilir. Piyasa üzerinde önemli bir etki yaratması beklenmiyor. S&P kararının Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra gelmesi muhtemel.

Borsa Endeksi 2100 üzerinde Temettü Baskısı

Borsa endeksi 2100 direncinin üzerinde güçlendi diyebiliriz. Son 3 günde banka hisseleri baskı yaparken, gerçekleşen temettü ödemeleri sınırlı da olsa baskı yaratıyor. Teknik görünüm pozitif. 2100 üzerinde kaldığımız sürece olumlu görüşü koruyoruz. Önümüzdeki hafta teknik olarak 2100 desteğine doğru teknik geri çekilmeler görebiliriz. Ancak satışların 2100 üzerinde karşılanması durumunda Borsa endeksi tekrar yukarı doru hareketini koruyacaktır. Borsa endeksinin 2100 üzerinde kaldığı sürece 2400 direncini ilerleyen günlerde test etme potansiyeli devam edecektir.

Borsa BIST100 Grafiği

Dolar kurundaki tedirgin görünüm sürüyor

DolarTL kurunda yatay ve sıkışık görünüm sürüyor. Oluşan grafiğin normal olduğunu söylemek güç. Kısa vadede 15.02 seviyesi yeni bir direnç konumunda bulunuyor. Ancak teknik olarak dolar kurunda yön yukarıyı gösteriyor. Kurda yükselişler olabilir ancak bu yükselişler çok ufak dalgalanmalarla olacak görünüyor. KKM hesaplarının geri dönüşü ve yatırımcıların kararları etkili olacak. Genel olarak KKM dönüşleri olan hesap sahiplerinin tekrar KKM olarak devam edeceğini düşünmek mümkün. Bu en azından dövize içeriden yeni bir talep oluşmasını önleyecektir. Ancak kurumsal şirketlerin döviz talepleri kurda etkili olmaya devam edecektir. Artan dış ticaret açığı ve cari açık kurda ilerleyen süreçte yukarı doğru baskı yaratmaya devam edecek görünüyor. Sonuç olarak Dolar kuru agresif olmasa bile küçük adımlarla yukarı seyrini sürdürebilir.

DolarTL Günlük Grafik

Ons Altın 1970 direncini tekrar zorluyor

Ons altın geçen hafta altına gerilediği 1970 seviyesini tekrar zorluyor. Altın’ın 1970 direncini geçmesi durumunda yeniden 2000 seviyesine doğru hareket görebiliriz. Buna karşın 1970 direncini geçmekte başarısız olması durumunda ise yeniden kar satışları görebiliriz. Bu durumda 1900 seviyesine doğru düşüşler oluşabilir. Savaş tansiyonu Altında etkili olmaya devam edecektir. Dolar endeksinin mevcut seyir şimdilik Ons Altını rahatsız etmiyor. Ancak DXY’de yukarı ivmelenme artarsa 1970 direncini geçmesini ya da üzerinde kalmasını zorlaştırabilir.

VIOP ya da Forex piyasalarında işlem yapmak için Altın’ın mevcut seyri riskli bir bölgede bulunuyor. 1970 direncinin geçilip geçilmediğinden tam olarak emin olmadıkça yeni bir pozisyon açmak riskli olabilir.

Ons Altın Günlük Grafik

EREGL 2021/12 Analizimi okuyabilirsiniz.

Hektaş 2021/12 Analizimi okuyabilirsiniz.

Kendinizi eğitin. Borfin eğitimlerimi incelemek isterseniz görselleri tıklayabilirsiniz.

Borfin İleri Düzey Analiz ve Değerleme
Temel Analiz ve Şirketlere Fiyat Biçme

 YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir