Eylül’den Ekim’e negatifler taşıyarak giriyoruz
Ekim ayına Eylül ayından gelen pek çok değişken ile giriyoruz. Borsa endeksleri bunu yansıtmaya başladı bile. Fed’in verdiği mesajlara göre büyük olasılıkla yılsonuna kadar tapering başlayacak. Kişisel beklentim Kasım ayından itibaren aylık 15bn$ azaltımın başlayacağı ve 2022 yılı ortalarında tapering’in sonlanacağı yönünde. Aynı şekilde ECB’den de aynı tür mesajlar gelmeye başladı. Diğer yandan global olarak dünya yüksek enflasyon ile karşı karşıya. Özellikle doğalgaz fiyatlarındaki ani artış, önemli bir maliyet artışına ve bunun da ilerleyen dönemde fiyatlardaki yükselişin süreceğine işaret ediyor. Kısacası enflasyon konusu dünyanın gündeminde olmaya devam ederken, tahvil faizlerindeki yükselişlerde devam edecek gibi duruyor. Bu durum şimdiden borsalarda değerlemeleri baskı altına alacağı beklentisini oluşturmaya başladı. Özellikle çok yükselen ABD piyasalarında yükselen faizlerin şirket nakit akışlarını olumsuz etkilemesi beklentiler arasında belirtiliyor. Ancak ekonomilerde her zaman beklenen olmuyor. İzlemekte yarar var.
Yurtiçinde Ekim ayına faiz indirimi ile giriyoruz
Yurtiçi tarafta ise Ekim ayında TCMB’nin faiz indirimi ile giriyoruz. TCMB’nin odak noktasını çekirdek enflasyona çevirmesi ile 100 baz puanlık indirim yapıldı. 21 Ekim tarihindeki toplantıda faiz indiriminin devam etmesi bekleniyor. Genel olarak yıl sonuna kadar 250 baz puan daha faiz indirim beklentileri bulunuyor. Ancak önemli bir kesimde gelişmelerin TCMB’ye izin vermeyeceği yönünde.
Önemli olan faiz indirmek değil, Piyasaların güvenini kazanmak
Aslında sorun faiz indirimi değil. Sorun yapılan hareket sonucunda piyasanın güvenini ne derece etkilediğiniz ile ilgili. Faiz indirim kararı sonrasında Dolar kuru 8.86 seviyesine yükselirken, CDS oranlarımız yine 400 puan seviyesini geçti. Uzun vadeli tahvil faizleri ise %17 seviyesinden %18.50 seviyesine yükseldi. Piyasa reaksiyonları, TCMB’nin hareketinin piyasanın güvenini kazandığını göstermiyor.
Dolar kuruna gelince, yeni rekor seviyeler oluşurken, Dolar kurundaki bu yukarı eğilimin kalıcı olarak devam etmesi ileride tekrar enflasyon olarak geri dönebilir. Piyasa şimdiden TCMB’nin odak noktasına aldığı çekirdek enflasyonun gelecekteki seyrini düşünmeye başladı bile. Dünyadaki enflasyon baskısına ilave olarak ken kendimize yeni bir baskı daha eklemiş görünüyoruz. DXY’nin kritik 93.70 seviyesini geçmesi içeride Dolar kurunun yeni rekorlar yapmaya devam edeceğini gösteriyor.
Bir şeyi unutmamak lazım. Çünkü bunu her seferinde yaşıyoruz. Dolar kurunu yükselten faiz indirimi değildir. Zamansız ve ayarsız yapılan faiz indirimleridir.
ABD Borsaları 50 günlük ortalamalarının Altına yerleşiyor
ABD S&P endeksi Ekim ayına 50 günlük ortalamasının altında kalarak giriyor. Bundan önce hep ortalamasında tepki veren piyasalar bu sefer aynı tepkiyi gösteremedi. Bu durum Avrupa piyasalarına da yansıdı. Kısacası şu ana kadar global piyasalardan negatif almaz iken şimdi negatif almaya başlayacağız görünüyor. Bu nedenle ABD Borsalarındaki seyir önemli olacak. Cuma günkü tepki yeni hafta için umut veriyor. Ama Ekim ayı geneli için erken yorum olur.
Çin 4 gün kapalı, ABD istihdam verisi izlenecek
Önümüzdeki hafta 4 gün boyunca Çin piyasaları kapalı olacak. Genel olarak dünyada PMI verilerini karşılıyor olacağız. Bu konuda Salı günü en yoğun gün olacak. Cuma günü ise ABD Tarımdışı istihdam verisi beklenecek. Geçen ay büyük hayal kırıklığı yaratan veride Eylül ayında 500K istihdam beklentisi ve %5.10 işsizlik oranı beklentisi bulunuyor.
Eylül Enflasyonu bekleniyor
İçeride ise Pazartesi günü Eylül ayı enflasyon verisini alacağız. Kritik veride aylık %1.35 ve yıllık TÜFE’nin %19.25’den %19.70’e yükselmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyon en son %16.76 seviyesinde açıklanmıştı. Çekirdek enflasyondaki seyir TL üzerinde etkili olacak. TL’nin faiz zırhının artık soğan zarından bile ince olması, her gelen enflasyon verisine karşı oynaklığı ve hassasiyeti artırabilir. Bunu geçmişte sıkça yaşadık.
Ayrıca Hazine Pazartesi 1 ve Salı günü 2 olmak üzere toplam üç ihale açacak. Salı günü ayrıca Reel efektif döviz kuru Eylül verisini alacağız. Hazine Ekim ayı iç borçlanma strateji için tıklayınız.
Diğer yandan Dış İlişkiler gündemde kalmaya devam edecek görünüyor.
Ekonomik Takvim için tıklayınız.
Borsa
Borsa endeksi Eylül ayında önemli bir geri çekilme yaşadı ve 1370 seviyelerinden geçen yükselen trend çizgisinin yakınlarına kadar geldi. Bu seviyelerde endekste tepki yükselişleri görmekteyiz. Bu tepki yükselişleri bu seviyelerde normal karşılanabilir. 1422 seviyelerindeki 50 ve 22 günlük ortalamalarına kadar tepkiler oluşabilir. Ancak bu noktalarda tekrar satış baskıları görmek mümkün. Genel olarak BIST100 endeksinde net bir yükseliş ya da düşüş trendi söz konusu değil. Büyük resimde 1370 ile 1470 arasında büyük dalgalanmalar görüyoruz. Oyun değiştirici seviye 1370 desteğinin kırılması olacaktır. Bu destek kırılırsa satış baskısı ciddi şekilde artabilir. 1350 seviyesindeki önceki destek noktasının kırılma ihtimali artabilir. Ancak gelişmeleri izleyerek göreceğiz.
Bilanço Beklentileri Öne Çıkacak
Diğer yandan Ekim ayına girmemizle birlikte 3.çeyrek bilanço beklentileri hisse bazlı hareketler oluşturabilir. Demir Çelik, Çimento, Petrokimya, Yazılım, Teknoloji, Otomotiv gibi sektörlerde güçlü sonuçlar bekleniyor. Genel ekonomik veriler 3.çeyreğin güçlü geçtiğini göstermekte zaten. Bu nedenle yine güçlü bilançolar gelmesi muhtemel.
Dolar
Dolar kuru için fazla söylenecek söz kalmadı dersek yanlış olmaz. Faiz indirimi ile TL’yi koruyan faiz zırhı ve sıkı duruş söylemi artık yok. Dışarıda ise güçlenen bir Dolar Endeksi var. Sonuç olarak DXY’deki yukarı hareketler içeride DolarTL’de yeni rekorlar getirmeye devam edebilir.
Kısa vadede iki nokta dikkat çekebilir. Grafikten görüldüğü gibi dolar kuru ortalamalarından fazla uzaklaştı. Tekrar ortalamalarına doğru yani 8.50-8.60 seviyelerine doğru bir geri çekilme oluşabilir. Böyle bir durum olursa piyasa bunu alım için fırsat olarak görebilir. GOÜ para birimlerindeki Cuma günü görülen güçlenme kısa vadeli bu düzeltmeyi kolaylaştırabilir. Buna karşılık önceki zirve seviyesi olan 8.58 seviyesi üzerinde kalıp bu seviye üzerine yerleşmeye başlarsa, kısa vadeli geri çekilme olasılığı giderek azalır ve ilerleyen günler için yukarı hareket hazırlığı oluşuyor diyebiliriz. Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verisi ve DXY’nin seyir DolarTL için önemli olacak.
EuroTL ise daha fazla geri çekilme gösteriyor. Bunda EURUSD paritesinin Euro aleyhine düşüşünün etkisi var. Kısacası EuroTL kuru, TL’deki güçlenmeden dolayı değil, Euro’daki zayıflamadan dolayı düşüyor. EuroTl’de 10.20 önemli destek olurken, 10.10 seviyelerindeki ortalamalar kritik seviyeler. TL’deki bu duruma bakarsak 10.20-10.10 bölgelerini piyasa alım fırsatı olarak görebilir.
Eğitim önemli. Bir kaç yıldır Borsadayım ihtiyacım yok demeyin. Aşağıdaki eğitimimi öneririm. Şirket analizinden fiyat analizine kadar, Teknik Taktiklerden Risk yönetimine kadar faydalı bilgiler bulacaksınız. Detaylı bilgi için resmi tıklayınız.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Abi; bu ekonomi terimleri, ifadeler vs çok korkutucu. Ekonomiyi (egonomi) gerizekalıya anlatır gibi anlatmak lazım. Yani Coin’lere merak saldım tırstım kaçtım, hemen hemen her alanda yoğun bir korkutuculuk var.
Misal instruments diye bir ifade var “enstrumanlar” diye çeviriyoruz. Neyin havası bu. Ne bu enstrumanlar? Yani bu ekonomi maşayla tutup tepsiye koyan elit’lerin tekelinde mi? Biz garibanlar paramız olmasa bile iki satır konuşamayacak mıyız?