Borsa endeksi geçen haftayı %1.07 yükseliş ile tamamlarken, BIST100 endeksinin 9500 direncini geçtiğini ancak bu seviye üzerinde yukarı yönlü uzamalar gerçekleştiremediğini izledik. Endeks 9500-9750 arasında sıkışık bir seyir izliyor. 9750 seviyesi aynı zamanda 100 ve 200 günlük ortalamaların geçtiği seviye olması açısından anlamlı. Bilanço sonrasında hareketlenen ve bir süredir soluklanma yaşayan Sigorta endeksinde yeniden alımların etkili olduğunu gördük ve XSGRT endeksi haftayı %9.77 gibi yüksek bir performansla tamamladı. Ayrıca Çimento, Bilişim ve GYO endeksleri geçen haftanın hareketli endeksleri arasında yer aldı. Haftanın kaybedeni %2.58 düşüş ile İletişim endeksi oldu. Güçlü nakit akışları ve abone kazanımları devam etmesine rağmen bilanço sonrasında beklenen performansı halen gerçekleştiremediğini izliyoruz.
Suriye Gelişmeleri
Yeni haftaya Suriye’deki gelişmeler ile başlıyoruz. Rejim karşıtı güçlerin Halep’i ele geçirmesi sonrasında bölgede hareketlilik yükseldi. Önümüzdeki hafta Suriye konusundaki gelişmeler damga vuracak görünüyor. Sınırımızdaki gelişmeleri yakından takip edeceğiz ve gelişmelerin ne yöne doğru evrileceğini izleyeceğiz. Genel anlamda piyasaları doğrudan etkileyecek bir gelişme olduğunu söylemek zor. Piyasaları etkileyecek aşama, bu gelişmeler neticesinde Türkiye’nin nasıl ve ne şekilde yer alacağı olacak. Ancak piyasa algısı üzerinde olumlu bir etki yaratmayacaktır. 6 Kasım tarihinden bu yana BIST100 endeksi %12.5 yükseldi ve bu yükselişin ardından bu tarz gelişmeler kar satışları için bahane olabilir. Gelişmeleri izleyeceğiz. BIST100 endeksinde 9500 seviyesinin altına gerilemeler olması durumunda olumsuz algı artabilir.
Yapı Kredi Bankası Açıklaması
Geçen haftanın bir diğer gelişmesi Yapı Kredi Bankası hakkında çıkan haber ve söylentiler oldu. YKBNK hissesi geçen haftayı hareketli geçirirken, Cuma günü gelen satışlarla tek günde %4.1 düşüş gerçekleştirdi. Seans kapanışından sonra topluluğun KAP’a yaptığı açıklamada söylentilerin asılsız ve mesnetsiz olduğu belirtilirken, böyle bir görüşmenin olmadığı açıklandı. Bankacılık endeksini ve dolaylı olarak BIST100 endeksine bu gelişme Cuma günü baskı yarattı diyebiliriz.
İTO Verisi
Haftaya İTO İstanbul Enflasyon verileri ile başlıyoruz. İstanbul Perakende fiyatları Kasım ayında %3.07 arttığı açıklandı. Kendi içerisinde İTO verisinin aylık bazda gerilediğini söylemek mümkün. Ekim ayında %3.6 ve Eylül ayında %3.90 olarak açıklanan veride aylık bazda gerileme görülüyor. Bu genel enflasyon eğilimi ile uyumlu duruyor. 3 Aralık tarihinde açıklanacak TUIK verisi için tam bir referans olmamakla birlikte, Salı günü açıklanacak verinin %2.04 olan beklentilere paralel gelmesi veya bir miktar üzerinde gelmesi yönünde algı yaratabilir. Pazartesi günü piyasa bu veriyi nasıl fiyatlayacak yorum yapmak zor. Aralık ayında faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi için %2’nin altında bir veri gelmesi oldukça iyi olur. Piyasa kesin bir fiyatlama yapmak için 3 Aralık verisini beklemek isteyecektir.
Bunun dışında Pazartesi gelecek ISO İmalat PMI Kasım verileri ayrıca önemli olacak. Eylül ve Ekim’de keskin düşen veride, Ekim ayının kötüleşmenin hız kaybettiği görülmüştü. Gıda sektörü hariç tüm sektörler 50 seviyesinin altındaydı. Kasım verisinde bir toparlanma görülürse ve daha çok sektörün 50 seviyesini geçtiği görülürse piyasa pozitif etkilenebilir. Ancak yine zayıf veriler gelirse piyasa için yardımcı olmayacaktır. Ekim ayında hızla toparlanan Gıda sektörünü ayrıca izlemekte yarar var.
Borsa Genel yorum
Geçen haftaki yorumumda BIST100 endeksinde kalıcı ve uzun soluklu bir yükseliş için enflasyonun düşmesi ve buna paralel faizlerin ideal seviyelere gelmesi gerektiğini ve ayrıca özellikle Sanayi sektöründe toparlanma sinyallerinin gelmeye başlaması gerektiğini ifade etmiştik. Bu gelişmeler zaman isteyen bugünden yarına olmayacak gelişmeler. Bu nedenle endekste 6 Kasımdan bu yana görülen yükselişin kalıcı bir yükseliş olmayabileceğini düşünüyoruz. 10200 seviyesi önemli bir direnç olurken, 8700 seviyesinin ise nükleer savaş gibi, Türkiye’nin dahil olduğu savaş gibi olağanüstü olaylar olmaz ise çok güçlü bir destek olduğunu düşünüyoruz.
Japonya Tehdidi Yaklaşıyor
Geçen hafta Japonya Merkez Bankasından gelen açıklamalar önemliydi. Yen’deki değer kaybının enflasyon üzerinde bozucu etki yaptığı ve buna daha fazla izin verilmeyeceği ifade edildi. Diğer yandan Tokyo’da enflasyonun Kasım ayında beklentileri aşması BoJ’un Aralık ayında faiz artıracağı beklentilerini desteklerken, Japon Yeni ekimden bu yana en güçlü seviyesine ulaştı. USDJPY paritesi 157 seviyesinden 149.66 seviyesine geriledi. Yen’deki bu hareketin Carry Trade üzerindeki etkisini 5 Ağustos tarihinde görmüştük. Boj Faiz toplantısı 17-18 Aralık tarihlerinde yapılacak.
Amatör Yatırımcılar Ne Yapabilir
Bu bölüme geçen haftaki yorumumda yer vermiştim. Aynı şekilde tekrar yayınlıyorum.
Bu konuda amatör yatırımcıların izleyebileceği adımlar şöyle olabilir. Öncelikle faizler halen yüksek ve cazibeli bir getiri sunmaya devam ediyor. Bu nedenle portföylerde Para Piyasası Fonları, Günlük repo veya VIOP hesabında nakit tutarak Takasbank para piyasası getirisinden faydalanmak bir süre daha garantili bir getiri açısından fayda sağlayabilir. Portföyün hisse kısmı ise gelişmeler görüldükçe aylar içerisinde adım adım artırılabilir. Hisse kısmında ise piyasanın genel hareketinden faydalanmak ve bu hareketin içinde olmanızı sağlayacak hisse Senedi yoğun fonlar iyi bir seçenek olabilir. Eğer hareketin sadece bankalarda olacağını düşünüyorsanız Banka endeksine bağlı hisse yoğun fonlar olabileceği gibi Borsada işlem gören borsa yatırım fonları (BYF) ideal seçenek olabilir. Mesela ZPLIB sadece bankalara endeksli bir borsa yatırım fonu olurken, ZPX30 BIST30 endeksine endeksli bir borsa yatırım fonudur. Bu fonlar tıpkı hisse senedi gibi borsada alınıp satılabilen ürünlerdir. Bunun gibi diğer portföy yönetim şirketlerinin çıkardığı ürünlerde var araştırmanızı tavsiye ederim. Bu hareket piyasanın genel hareketi içinde bulunmanızı sağlayabilir. Hisse senedi için ayrılan tutarın bir kısmı bu şekilde değerlendirilirken, bir diğer kısmı da endeksten bağımsız özel olarak araştırdığınız, analiz ettiğiniz ve 2025 yılında iyi sonuçlar beklediğiniz endeks dışı hisselerden oluşabilir. Hisse Senedi Yoğun fon (HSFY) seçilirken portföy tutarı yüksek olan fonları tercih etmenizi önerebilirim.
Yine portföyünüzde emtia da olsun demeniz mantıksız olmayacaktır. Altın fiyatlarının zaman zaman dalgalanmalar yaşasa bile uzun vadede yükselişini koruması bekleniyor. Trump’ın ticaret savaşları Altın fiyatlarını desteklerken, Merkez Bankalarının alımlarının devam etmesi de yine uzun vadede Altın fiyatlarını destekleyecek görünüyor. Bu nedenle portföylerde bir miktar Altın veya Altına dayalı yatırım fonları gibi ürünler olabilir.
Bu öneriler elinde zaten bir tasarrufu olan amatör yatırımcılar için düşünülmüştür. Yine yüksek portföyü olan ve finansal okuryazarlığı yüksek seviyede olan kişiler zaten yatırım stratejilerini kendileri belirleyecektir. Mutlaka zaman ilerledikçe gelişmelere bağlı olarak yukarıdaki seçimler tekrar gözden geçirilmelidir. Çünkü finansal piyasalar değişkendir.
İçeride Enflasyon Verisi ve Suriye, Dışarıda ABD Tarımdışı İstihdam
Önümüzdeki hafta yurtiçinde Pazartesi günü ISO İmalat Sanayi verileri izlenecek. Bu veri özellikle Sınai endeksi için önemli olabilir. Salı günü ise TUİK Kasım TÜFE verisi alınacak. Genel beklentiler %2.04 seviyesinde bulunuyor. Çarşamba günü TCMB Aylık fiyat gelişmeleri raporu bulunuyor. Cuma günü TOBB sanayi kapasite raporları incelenebilir. Yine Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu olan Scope Ratings Türkiye Kredi notu güncellemesi olacak.
ABD tarafında ise Pazartesi günü İmalat PMI verisi, Salı günü JOLTS iş pozisyonları verisi izlenecek. Çarşamba günü Özel sektör ADP istihdam verisi, ISM hizmet PMI verisi ve Fed Başkanı Powell konuşması buunuyor. Cuma günü ise Tarımdışı istihdam verisi beklenecek. Beklentiler 183K seviyesinde bulunuyor. İşsizlik oranı beklentisi ise %4.10 seviyesinde yer almakta.
Avrupa tarafında ise Pazartesi günü Euro Bölgesi İmalat PMI verisi izlenecek. Çarşamba günü Euro Bölgesi hizmet PMI verisi ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek. Perşembe günü Euro Bölgesi Perakende satışlar verisi izlenecek. Cuma günü Final büyüme verisi alınacak.
Bunların dışında Pazartesi günü Çin ve Japonya İmalat PMI ve Çarşamba günü yine Çin ve Japonya Hşzmet PMI verileri takip edilecek.
Borsa Teknik Görünüm
Borsa BIST00 endeksi 9500 direncini geçmesinin ardından bu seviyeyi destek yapmayı başarmış görünüyor. Ancak yukarı doğru uzama yapamadığını ve 9750 seviyesini geçemediğini izliyoruz. Bu sürecin fazla uzamaması lazım. Kısa zamanda 9750 direncinin üzerine yükselişler gelmez ise, Endekste 9500 desteğinin altına gerileme görebiliriz. 9750 geçilmesi durumunda 10000-10250 bölgesi yeni hedef olabilir. 9500 desteğinin altında ise 9200 desteği izlenecektir.
Ons Jeopolitik Risklere Daha Duyarlı Hale Geldi
Ons Altın 2595 desteği üzerinde güçlenmeye çalışıyor. Yukarı hareketlerde 2770 direnci hedef olabilir. Bu seviyelerde satışlar etkili olabilir. Altın tekrar 2595 seviyelerine gerilemesi durumunda alım yönlü denemeler gerçekleşebilir. Dolar endeksinin 105.50’nin altına gerilemesi durumunda Altındaki yukarı hareket güçlenebilir.
Borfin Eğitim Platformu Kasım indirimleri uyguluyor ve bugün gece 23:59’da sona erecek. Aşağıdaki kupon kodu ile eğitimlerimde %30 indirimden faydalanabilirsiniz. Sayfaya gitmek için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.